Pentax - drby a dalsi
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Full frame Pentax - drby a dalsi
Ja si myslim, že bys měl mluvit hlavně za sebe a né za lidi. Mě se třeba líbí design starý "67" s tim dřevěným - to už neni ani grip, to je kus zábradlí
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
No tak, pokud je MX tak konkurenceschopné profesionální tělo, tak proč s ním dnes profesionálové nefotí? Že není digitální? V tom to ale právě vězí, stejně jako v dalších technologických výdobytcích posledních 30-ti let. Množství tlačítek na foťáku a jeho velikost není samoúčelná, je přímo a naprosto funkčně podřízená využívaným funkcím dnešního média, tedy digitálu. Nepočítám-li video a jedno tlačítko pro menu, jsou všechna tlačítka jen prodloužením nastavení expozice nebo voleb AF. Proč bych se o to měl ochuzovat?bedo. píše:Ivan, to ako v tých časoch sa profesionálne nefotilo, či ako? Pentax MX bolo profi telo. Osobne si myslím, že Pentax by práve mohol retrozrkadlovkou osloviť celé generácie, ktoré vyrastali na K1000.
Tak to bylo ostatně vždy. Pozdní Rolleiflexy měly expozimetr, ačkoliv určitě někdo namítal, že je to zbytečné. Nebylo, prostě to odpovídalo soudobým technologiím. Viděl jsi někdy takový Nikon F6 nebo poslední kinofilmové Pentaxy? Staromilec namítne, že je Live View pitomé. Ale proč? Konečně tady máme alespoň nějakou náhradu za velké matnice středoformátů.
IMHO, digitál je pořád nezralá technologie a pravé rozrůznění formátů a designů těl podobné tomu z konce 90. let teprve přijde. Stejně tak časem přijde i digitální MX, jen technologie není ještě dostatečně miniaturizovaná (byť ten pokrok za posledních 15 let je obrovský). Nemyslím ale, že bude vypadat stejně. Bude to je design podřízený hlavní myšlence MX - představě malého, přitom robustního, spolehlivého těla s ergonomickým rozmístěním ovládání všech relevantních funkcí pro dané médium. Na chromování nebo hranatém hledáčku nesejde.
Fotku stejně dělá silná vize za fotoaparátem a jestli ta se ztrácí s přidáním Live view, pak asi nebude chyba ve fotoaparátu.
Pro ty mladší si dovoluji připomenout, že v době na kterou design retro Nikonu odkazuje, žádné rolery nebyly (leda tak rolety). Jako retro tělo se mi to líbí a staromilci si jistě přijdou na své. Už tam chybí jen kolečko na převíjení filmu. Mně osobně tam ruší malý horní displej - do retro stylu nepatří.
Od Pentaxu jsem místo K-3 čekal něco ve stylu Sony A7.
Hilda
Od Pentaxu jsem místo K-3 čekal něco ve stylu Sony A7.
Hilda
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Veď ja v podstate súhlasím - ja som nikde nepísal, že ostatné typy by sa mali prestať vyrábať. Každý nech dostane, čo chce. Posledné AF Pentaxy som videl, jednu MZ-S mám doma. Z rôznych dôvodov však radšej používam MX. Tož tak.
Zajímavý srovnání s A7 a Leicou
velikostí platí cenu za optický hledáček...
Já osobně si myslím, že technologicky špičkový foťák (měření, ostření, DR, senzor), který by oželel video (což by určitě hodně věcí zjednodušilo, od spotřeby, nutnosti výkonných čipů až po chlazení senzoru a elikost těla) by si svou klientelu získal .
Současné pentax K5, K3 jsou přitom povrchovou úpravou i ovládáním skvělý. Takže podobné retro by v podání pentaxe mohlo dopadnout ještě lépe.
velikostí platí cenu za optický hledáček...
Já osobně si myslím, že technologicky špičkový foťák (měření, ostření, DR, senzor), který by oželel video (což by určitě hodně věcí zjednodušilo, od spotřeby, nutnosti výkonných čipů až po chlazení senzoru a elikost těla) by si svou klientelu získal .
Současné pentax K5, K3 jsou přitom povrchovou úpravou i ovládáním skvělý. Takže podobné retro by v podání pentaxe mohlo dopadnout ještě lépe.
Jan67
Pokus tu bol s APS-C Pentax K-01a nedopadol zrovna najlepšie, ale môžu ho zdokonaliť - minimálne o hladáčik a možno by to bolo celkom inak
EDIT: myslím si že K-01 dokonale vyliečila vedenie Pentaxu o tom čo treba zdokonaliť, alebo čomu sa do budúcna vyhnúť. Lebo tá K-01 dopadla presne tak ako ked sa niekomu nič nechce, ale nejak to spacká systémom, len aby niečo bolo a design od nejakého trapáka to nezachráni
EDIT: myslím si že K-01 dokonale vyliečila vedenie Pentaxu o tom čo treba zdokonaliť, alebo čomu sa do budúcna vyhnúť. Lebo tá K-01 dopadla presne tak ako ked sa niekomu nič nechce, ale nejak to spacká systémom, len aby niečo bolo a design od nejakého trapáka to nezachráni
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
mne sa henten kockopes od nikonu nejak moc nelubi prvotny efekt je pekny ale .....
ani ryba ani rak, prekombinovane, vsade same tocitka, skor mi to velkostou pripomina Psix ako 35mm zrkadlovku
je to ako prebaleny nikon D600/610, asi vazne len fanatik/fanda by za to dal tu odhadovanu cenu...myslim,ze tadeto cesta nevedie, ani FM2 nebol taky mastodont
a ked uz niekto chce to retro tak nech foti na film
ani ryba ani rak, prekombinovane, vsade same tocitka, skor mi to velkostou pripomina Psix ako 35mm zrkadlovku
je to ako prebaleny nikon D600/610, asi vazne len fanatik/fanda by za to dal tu odhadovanu cenu...myslim,ze tadeto cesta nevedie, ani FM2 nebol taky mastodont
a ked uz niekto chce to retro tak nech foti na film
Ivan: vraví sa, že ten design práve K-01 pochoval - je pravda, že nie je práve mainstreamový a ani veľmi ergonomický. Hmm, je zvláštne, že sa u mňa zišli všetky "prepadáky" z poslednej doby - Q, K-01 a Nikon 1
ady: s tým filmom máš vlastne pravdu, asi si urobím podobnú škatuľu, ako má lennyl, lebo "problém" je vlastne len s tým, ako dostať obrázky do počítača...
ady: s tým filmom máš vlastne pravdu, asi si urobím podobnú škatuľu, ako má lennyl, lebo "problém" je vlastne len s tým, ako dostať obrázky do počítača...
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
bedo. problem to neni len to nieco stoji
ovela lahsie je ale dostat do pc fotky zo stredoformatu...napr. canoscan9000f mkII+objednany upraveny nadstavec a soft za 70 USD robi neskutocne skeny. Uz sa tesim na vianoce kedy mi to vsetko dorazi domov S 35mm je to hrosie, tam maju ploche skenery trocha problem ale su ludia/firmy co to skenuju na profi zariadeniach a vysledky su super
Yashica D, fotky su z netu nie moje, mna to este len caka dostat to vsetko do PC Viac ma snou bavi foti ako s DSLR, si to dokazem viac uzit
http://www.flickr.com/photos/zimsam/6874931153/sizes/l/
http://farm4.staticflickr.com/3171/2789 ... 0e9b_o.jpg
http://www.flickr.com/photos/broadbotto ... 9/sizes/o/
http://www.flickr.com/photos/zimsam/6810021058/sizes/k/
http://farm4.staticflickr.com/3086/2426 ... 3e7c_o.jpg
http://www.flickr.com/photos/zimsam/7105961351/sizes/k/
ovela lahsie je ale dostat do pc fotky zo stredoformatu...napr. canoscan9000f mkII+objednany upraveny nadstavec a soft za 70 USD robi neskutocne skeny. Uz sa tesim na vianoce kedy mi to vsetko dorazi domov S 35mm je to hrosie, tam maju ploche skenery trocha problem ale su ludia/firmy co to skenuju na profi zariadeniach a vysledky su super
Yashica D, fotky su z netu nie moje, mna to este len caka dostat to vsetko do PC Viac ma snou bavi foti ako s DSLR, si to dokazem viac uzit
http://www.flickr.com/photos/zimsam/6874931153/sizes/l/
http://farm4.staticflickr.com/3171/2789 ... 0e9b_o.jpg
http://www.flickr.com/photos/broadbotto ... 9/sizes/o/
http://www.flickr.com/photos/zimsam/6810021058/sizes/k/
http://farm4.staticflickr.com/3086/2426 ... 3e7c_o.jpg
http://www.flickr.com/photos/zimsam/7105961351/sizes/k/
Pentax Q je zaujímevé riešenie, ale až od toho posledného s väčším snímačom. Len tomu chýba ešte rozumná cena, ale urobiť FF na štýl Pentax Q tak tam cestu určite nevidím, minimálne dovtedy kým nebude klasické FF telo
To je to isté ako keby si mal starú K-7 čakáš na poriadnu novinku od Pentaxu, ktorou by si K-7 nahradil a oni komplet zrušia "bežnú" DSLR a miesto toho ťa budú chcieť presvedčiť nejakým hybridom s elektronickým hladáčikom, dotykovým displayom a tvarom tela že už na prvý pohlad vidíš že sa to nemôže dobre držať, asi by si nebol vytešený
... by si sa tvaril ako dôchodca, ktorý si chce kúpiť druhý mobil a v predajni nanho vyťahuje samé dotykáče a on chudák nevedel poriadne obsluhovať ani tu starú "vysielačku"
To je to isté ako keby si mal starú K-7 čakáš na poriadnu novinku od Pentaxu, ktorou by si K-7 nahradil a oni komplet zrušia "bežnú" DSLR a miesto toho ťa budú chcieť presvedčiť nejakým hybridom s elektronickým hladáčikom, dotykovým displayom a tvarom tela že už na prvý pohlad vidíš že sa to nemôže dobre držať, asi by si nebol vytešený
... by si sa tvaril ako dôchodca, ktorý si chce kúpiť druhý mobil a v predajni nanho vyťahuje samé dotykáče a on chudák nevedel poriadne obsluhovať ani tu starú "vysielačku"
Pentax K-30, Metz 48
bedo>
Já 35mm skenuju na Reflecta crystal scan 7200. Je to docela levný jednoúčelový skener a celkem to jde.
Formát 6x7 skenuju M50/4makro plus makro kroužek (tj. ca 1:1,4) , výsledných ca 8 fotek poskládám v PS. Tedy dokud jsem měl K5. Jen to chce trochu rychlejší počítač.
Já 35mm skenuju na Reflecta crystal scan 7200. Je to docela levný jednoúčelový skener a celkem to jde.
Formát 6x7 skenuju M50/4makro plus makro kroužek (tj. ca 1:1,4) , výsledných ca 8 fotek poskládám v PS. Tedy dokud jsem měl K5. Jen to chce trochu rychlejší počítač.
Jan67
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě ten Nikon vypadá dobře a soudit ergonomii něčeho co jsem nedržel v ruce.. no tak to já nezvládnu.
Ever-patient PENTAX
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
Hm, a nejspíš OPĚT plastový čelo. Canon s Nikonem zaplavujou trh plastovejma drekama (D7xxx/70D, D6xx/6D), který sice fotí celkem dobře... ale nástupnický modely pořádnejch foťáků (D300s/7D) nikde a přijde mi, že aji ostatní značky vymejšlí akorát nejrůznější kraviny.
Nevím, to ať radši Pentax zůstane sám sebou. Pomalu se nám rozbíhá reedice skel a časem (2014) třeba přijde i pořádnej FF.
Myslím, že je ještě pořád dost lidí, kteří ocení klasiku a zpracování. Hlavně neopakovat aféru se SDM a poruchovou první edici K-5. Absence novejch profi APS-C těl nahrává i Ká Trojce, spousta ca-nikonářů je nasranejch a proslýchá se, že jestli nebude 7D Mark II/D400 (D9000) do jara 2014, tak už asi nikdy.
Oproti tomu Ricoh, zdá se, restrukturalizoval a po uvedení K-3 sem na zahraničních portálech snad ani neviděl moc nářků nad absencí FF. Vypadá to, že se začíná blejskat na lepší časy.
Nevím, to ať radši Pentax zůstane sám sebou. Pomalu se nám rozbíhá reedice skel a časem (2014) třeba přijde i pořádnej FF.
Myslím, že je ještě pořád dost lidí, kteří ocení klasiku a zpracování. Hlavně neopakovat aféru se SDM a poruchovou první edici K-5. Absence novejch profi APS-C těl nahrává i Ká Trojce, spousta ca-nikonářů je nasranejch a proslýchá se, že jestli nebude 7D Mark II/D400 (D9000) do jara 2014, tak už asi nikdy.
Oproti tomu Ricoh, zdá se, restrukturalizoval a po uvedení K-3 sem na zahraničních portálech snad ani neviděl moc nářků nad absencí FF. Vypadá to, že se začíná blejskat na lepší časy.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
co je zle na tom plaste? ked mi to drbne na zem tak je jedno ci to je plast alebo magneziovy odliatok, praskne to tak ci tak
mam aj "kovove"tela aj plastove ale nejako ma to v nicom neobmedzuje , jedine,ze by som bol taky typek ktory foti zasadne len pod sprchou alebo chodil von ked prsi..naschval aby seci videli ze mam vodeodolny fotak
ale k veci... dufam,ze ked pentax vypusti nieco na styl retro fotaku, tak to bude na mile vzdialene hentomu hybridu a este dalej od K01
mam aj "kovove"tela aj plastove ale nejako ma to v nicom neobmedzuje , jedine,ze by som bol taky typek ktory foti zasadne len pod sprchou alebo chodil von ked prsi..naschval aby seci videli ze mam vodeodolny fotak
ale k veci... dufam,ze ked pentax vypusti nieco na styl retro fotaku, tak to bude na mile vzdialene hentomu hybridu a este dalej od K01
Naposledy upravil(a) ady dne 04 lis 2013, 21:42, celkem upraveno 1 x.
Na poslední fotce co postoval matak77 je ten nový Nikon naprosto k sežrání...