Pentax - drby a dalsi
Moderátor: Moderátoři
Re: Full frame Pentax - drby a dalsi
Ivan-K:
Tiez som raz testoval K-x a bol to des. Jednak som zistil, ze tak 2EV a druhak som pri nejakom dlhsom ohnisku udrzal z ruky lepsie a viac. Neviem .. niekedy mam pocit, ze mi obraz stabilizacia naopak rozmazava. Som z nej zmateny.
Skus zo srandy nastavit 55mm na stabilizacii a skusat znovu (35*1.52 crop) .. ci sa nieco zlepsi.
edit: teraz ma napadlo, ci vobec spravne pre tu sigmu nastavuje casy ,hmm
Tiez som raz testoval K-x a bol to des. Jednak som zistil, ze tak 2EV a druhak som pri nejakom dlhsom ohnisku udrzal z ruky lepsie a viac. Neviem .. niekedy mam pocit, ze mi obraz stabilizacia naopak rozmazava. Som z nej zmateny.
Skus zo srandy nastavit 55mm na stabilizacii a skusat znovu (35*1.52 crop) .. ci sa nieco zlepsi.
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
Já myslim, že do tohodle snad není třeba tahat ani fyziku... jde o selskej rozum.
Poučka vznikla cca pro 5,5MPX 135 FF k ohniskové vzdálenosti. To rozlišení je i klíčem k jejímu pochopení a pochopení jak/proč to funguje/nefunguje.
Pokud je systém stabilní (ostrý) na 5MPX při fokální délce skla třeba 50mm, je logické, že musí být stejně ostrý i přece i každý jeho jeho výřez. Pokud tedy vyměníme v systému čip za menší, stále ta poučka bude platit... bez jakéhokoliv násobení CROP. Jenže pro rozlišení, které odpovídá 5MPX FF, APS-C je menší, takže cca 3MPX.
Pokud bude to APS-C mít těch 5 MPX (jako má ten FF), je logické, že bude třeba snímání zrychlit.
A úplně stejný model je to u kompaktů. Jestliže tady bude hypotetický kompakt s čipem o velikosti pouhý 1mm2 a 5mm objektivem, stále bude platit poučka 1/5s pro udržitelný čas. Ovšem pouze v případě, že rozlišení toho čipu bude 5(Mpx)/864= 0,0058 MPX. Pokud má čip rozlišení vyšší (a sklo to zvládne vykreslit), nároky na udržení půjdou proporčně nahoru.
Doufám, že to je takhle srozumitelné pro každého...
Poučka vznikla cca pro 5,5MPX 135 FF k ohniskové vzdálenosti. To rozlišení je i klíčem k jejímu pochopení a pochopení jak/proč to funguje/nefunguje.
Pokud je systém stabilní (ostrý) na 5MPX při fokální délce skla třeba 50mm, je logické, že musí být stejně ostrý i přece i každý jeho jeho výřez. Pokud tedy vyměníme v systému čip za menší, stále ta poučka bude platit... bez jakéhokoliv násobení CROP. Jenže pro rozlišení, které odpovídá 5MPX FF, APS-C je menší, takže cca 3MPX.
Pokud bude to APS-C mít těch 5 MPX (jako má ten FF), je logické, že bude třeba snímání zrychlit.
A úplně stejný model je to u kompaktů. Jestliže tady bude hypotetický kompakt s čipem o velikosti pouhý 1mm2 a 5mm objektivem, stále bude platit poučka 1/5s pro udržitelný čas. Ovšem pouze v případě, že rozlišení toho čipu bude 5(Mpx)/864= 0,0058 MPX. Pokud má čip rozlišení vyšší (a sklo to zvládne vykreslit), nároky na udržení půjdou proporčně nahoru.
Doufám, že to je takhle srozumitelné pro každého...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ono tento orientační výpočet je jedna věc a to co jeden reálně udrží je věc druhá. Chirurg nebo profi střelec udrží delší čas než alkoholik nebo člověk s parkinsonem.. Je zajímavé pozorovat kolik lidí dokáže rozhodit vztah uhlopříček sensorů. Osobně si myslim, že platí i u Hildovo Circle Of ConFusion (CoC). Ostatně si to nemyslím sám - http://www.dofmaster.com/digital_coc.html a úplně dole je kalkulátor. Doufám, že doby kdy se upalovalo za rozdílné názory, jsou nenávratně pryč a nenastane tady jakýkoliv "cropový džihád". 

Ever-patient PENTAX 
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS

- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
Tu je ale problém že ked chceš presvedčiť telo aby stabilozovalo inú fokálnu vzdialenosť, musíš nasadiť MF sklo a tam zasa vzniká problém ohladne ručného ostrenia čo môže spôsobiť nežiaducu neostrosťlto píše:Skus zo srandy nastavit 55mm na stabilizacii a skusat znovu (35*1.52 crop) .. ci sa nieco zlepsi.
Správne expozičné časy myslíš ako ? Ked raz ukazuje 1/60 tak by to malo byť logicky udržatelné z ruky čo aj je, vtedy stabilizáciu nepotrebujem, ak som ju však zapol a simuloval jemný pohyb tak to neudržala a to je to čo ma trápi.
Mne z toho vychádza že ak sa niekomu klepú trochu ruky tak mu tá stabilizácia beztak nepomôže
Ale aspon jedna pozitívna informácia od Sigmy, takto nejak si predstavujem ako má fungovať oznamovanie o produktoch a nie tak ako to robí Pentax
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No ja mám SR vypnutý, protože se mi zdálo, že z toho lezly měkký fotky. i jsem někde četl, že se ten sensor na magnetech jakoby "chvěje" a čeká na pohyb. Ale to je pouze můj subjektivní názor.
Ever-patient PENTAX 
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS

- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
-
- Pokročilý uživatel
... no - mě se ruce klepou jak staříkovi a tak mám stabi zapnutou skoro pořád ...
Potíže s ní nemám žádné.
Takže - jsi si jist, že nemáš nějakou závadu?
PS: představa, že udržíš na ohnisku 1 sec čas je pro mne absolutně směšná - bez stabi na něm neudržím ani 1/20
(měl jsem Tamrona 17-50/2,8) ... s mým teď nejčastěji používaným 21ltd. fotím bez stabi max. 1/40 a s ní max. 1/13 (v absolutně krizových situacích) na 1/10 a delších dávám na stativ ...
Ohlášení nástupce K5II / K5IIs před koncem roku stále věřím ...
Potíže s ní nemám žádné.
Takže - jsi si jist, že nemáš nějakou závadu?
PS: představa, že udržíš na ohnisku 1 sec čas je pro mne absolutně směšná - bez stabi na něm neudržím ani 1/20
(měl jsem Tamrona 17-50/2,8) ... s mým teď nejčastěji používaným 21ltd. fotím bez stabi max. 1/40 a s ní max. 1/13 (v absolutně krizových situacích) na 1/10 a delších dávám na stativ ...
Ohlášení nástupce K5II / K5IIs před koncem roku stále věřím ...
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
u mňa SR funguje, čas 0,15s jednou rukou k-5 + grip + 105mm macro, fotky so zapnutou stabilizáciou sú ostrejšie ako bez...asi by to tam nedávali ak by to nefungovalo alebo dokonca rozmazalo fotky, aj keď niekde som čítal že sa to sem tam stať môže...samozrejme v určitých prípadoch je lepšie SR vypnúť (statív)...
K1,K5,XF10,A7...
http://atrejphotography.blogspot.com/
http://atrejphotography.blogspot.com/
aula: Ty se nějak cítíš. Neber to špatně ale ani anglickou wiki bych nebral jako bernou minci. Osočovat někoho na základu toho co si přečtu na internetu když tomu sám nerozumím je celkem odvaha. A já se zrovna snažil odnaučit za každou cenu vysvětlovat a poučovat...no nic.
Pokud máme čipy se stejně velkou elementární světločivnou buňkou tak nezáleží na tom, jak velký ten čip je. Pro ostrost 1:1 (aby se správně vykreslil každý pixel) bude potřeba stabilizovat stejný objektiv stejnou měrou na obou systémech. ALE: 1) Dnes těžko potkat dva čipy se stejně velkým pixelem a různým formátem. 2) To přepočítávání platí, pokud bych ze dvou různých formátů dělal stejně velký výřez. Řekněme že mám 35mm na APS-C a 50mm na FF (jakkoliv se mi tenhle příklad nelíbí). Řekněme, že že z obou budu chtít udělat fotku třeba 10x15. Potom mi bude pro oba systémy (teoreticky a hodně zjednodušeně) stačit stejný čas, stejná stabilita nebo jak to nazvat. Proč? Protože na tom menším čipu potřebuju udržet vyšší rozlišení (nevím jak to nazvat, prostě udržet stabilnější obraz), na větším čipu třeba neudržím při té padesátce 1:1 ale to nevadí pro mé potřeby. Přestože obraz bude na tom větším čipu 1:1 neostrý, při zmenšení pro mé potřeby se výsledná fotka bude jevit obdobně ostrá jako ta z menšího čipu. Těžko se to vysvětluje. Kdyžtak mě někdo doplňte/opravte. Ve zkratce: Pokud řeším 1:1 ostrost (a tomu já říkám ostrost), přepočítávání si můžu strčit do ******.
Pokud máme čipy se stejně velkou elementární světločivnou buňkou tak nezáleží na tom, jak velký ten čip je. Pro ostrost 1:1 (aby se správně vykreslil každý pixel) bude potřeba stabilizovat stejný objektiv stejnou měrou na obou systémech. ALE: 1) Dnes těžko potkat dva čipy se stejně velkým pixelem a různým formátem. 2) To přepočítávání platí, pokud bych ze dvou různých formátů dělal stejně velký výřez. Řekněme že mám 35mm na APS-C a 50mm na FF (jakkoliv se mi tenhle příklad nelíbí). Řekněme, že že z obou budu chtít udělat fotku třeba 10x15. Potom mi bude pro oba systémy (teoreticky a hodně zjednodušeně) stačit stejný čas, stejná stabilita nebo jak to nazvat. Proč? Protože na tom menším čipu potřebuju udržet vyšší rozlišení (nevím jak to nazvat, prostě udržet stabilnější obraz), na větším čipu třeba neudržím při té padesátce 1:1 ale to nevadí pro mé potřeby. Přestože obraz bude na tom větším čipu 1:1 neostrý, při zmenšení pro mé potřeby se výsledná fotka bude jevit obdobně ostrá jako ta z menšího čipu. Těžko se to vysvětluje. Kdyžtak mě někdo doplňte/opravte. Ve zkratce: Pokud řeším 1:1 ostrost (a tomu já říkám ostrost), přepočítávání si můžu strčit do ******.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si udělal malej testík SR. K-5 IIs + DA*16-50@50mm a SR bylo znát až od 1/20s. Dokonce se mi povedlo udržet 0,5s se zapnutým SR - 1 ze 3 ostrá, tím myslim ostrá na pixel, použitelný všechny tři. Vteřinu jsem neudržel, ale oproti vypnutému SR byl výsledek znatelně lepší. Vypadá to, že tato funkce u mě dostane ještě jednu šanci
když ja většinou fotim s časama 1/125 a kratší, tak to stejně nepoznám.

Ever-patient PENTAX 
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS

- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
No a tohle se přeci dělá ne? Já to beru tak, že mám např 5Mpix FF a 5 Mpix APS-C. Nebo ta poučka neplatí jen pokud beru v úvahu, že ten FF čip má 1,5x vyšší rozlišení?JP3112 píše:2) To přepočítávání platí, pokud bych ze dvou různých formátů dělal stejně velký výřez. Řekněme že mám 35mm na APS-C a 50mm na FF (jakkoliv se mi tenhle příklad nelíbí). Řekněme, že že z obou budu chtít udělat fotku třeba 10x15. Potom mi bude pro oba systémy (teoreticky a hodně zjednodušeně) stačit stejný čas, stejná stabilita nebo jak to nazvat.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
nemá 1.5x větší rolišení, jenom 1.5x větší plochu snímače. rozličení může mít jaké chce to na to IMHO nemá vliv.aula píše:...ten FF čip má 1,5x vyšší rozlišení?
Na stabilizaci čipu jsem si už zvykl. Co mi ale stále vadí je nemožnost sledování stability obrazu v hledáčku. Zejména pro dlouhá skla od 200 mm je to znatelný nedostatek.
Druhým nedostatkem je nutnost vypnout SR při paningu. Přitom paning umí i Olympus. Jediným řešením je použití Sigmy s OS.
Druhým nedostatkem je nutnost vypnout SR při paningu. Přitom paning umí i Olympus. Jediným řešením je použití Sigmy s OS.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Stále dokola spekulace přepočítávání cropu APS-C.
Zde je porovnání Full Frame vs. APS-C
Vždyt je to jednoduchý. 50mm objektiv na Full Frame snímači má širší záběr než ten samý objektiv na těle s APS-C snímačem.
Bavíme se samozřejmě o objektivu Full Frame.
http://www.mdavid.com.au/photography/ap ... rame.shtml
Zde je porovnání Full Frame vs. APS-C
Vždyt je to jednoduchý. 50mm objektiv na Full Frame snímači má širší záběr než ten samý objektiv na těle s APS-C snímačem.
Bavíme se samozřejmě o objektivu Full Frame.
http://www.mdavid.com.au/photography/ap ... rame.shtml
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Neda mi sa nezapojit
. Len taky postreh podla mna testovat stabilizaciu tak, ze sa snazim simulovat pohyb je blbost. Nakolko pohyb ktory dokaze tato stabilizacia korigovat je urcite radovo mensi ako ten, ktory dokaze ktovolvek z nas ucelovo vykonat a preto je neucinna. A este to porovnat potom s rovnakym casom a este 1/60 kedy sa tester snazi co najlepsie drzat je tiez mimo.

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Lukas_Gal:
Jedině celý den nepít vodu, vypít 5 káv a večer se zpráskat alkoholem pod zákon a zkoušet tu stabilizaci ráno. To už pak nejsou koordinované pohyby
Jedině celý den nepít vodu, vypít 5 káv a večer se zpráskat alkoholem pod zákon a zkoušet tu stabilizaci ráno. To už pak nejsou koordinované pohyby

"Mít příležitost, mít dar vidění a umět zachytit..."
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak