Nástupce K-3 II
Moderátor: Moderátoři
Re: Nástupce K-3 II
Panove, vycistil jsem vlakno od nevhodnych prispevku. Prosim zadne osobni utoky ci pře. Diky Bena
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
vladho píše: ↑20 úno 2019, 18:12Ale na sigmu sa na rozdiel od pentaxu 12-24 nedaju dat filtre a ma otrasnu hviezdu - 6 lamiel.zirecek píše: ↑19 úno 2019, 21:098-16 jiny nez sigma neexistuje. Je podstatne! sirsi nez DA12-24/4 co jsem mel rad pred nim. Od porizeni 8-16 jsem na 12-24 skoro nesahal.
Smutné je, že za ty roky existence Sigmy 8-16 nejsou ochotni ani upravit Exif na čtení ohniska a objektivu. Kdyby měl Pentax ohniskovou alternativu, tak bych to bral, že nepodporují cizí Sigmu...
Ano, jsou to jen drobnosti, ale není jich málo.
Ano, je videt, ze ten objektiv nemas )
Sigma 8-16 ma sedm lamel clony a zadne otrasne hviezdy nedela. Ty dela naopak ten DA12-24/4 ktery ma osm lamel a kdyz delam nocni fotky mesta, tak je na kazde lampe brutalni kriz.
Co se filtru tyka, tak na 8mm ohnisku je zaber tak siroky, ze pripadny filtr musi byt na drzaku a pomerne velky. To je jaksi dan za to, ze je ten objektiv takto siroky. A krome toho jake filtry si na 12mm davas? 77mm ultrathin polarizak, aby nezavazel v zaberu? A stejne to nebude konzistentni vystup kvuli sirce zaberu. A nebo ND filtr? Taky ultraslim 77mm? To bych chtel videt fotky s temi filtry
S 8mm nalezato se mi s rezervou vejde ze stejneho mista do zaberu budova, kterou s DA12-24 musim na 12mm brat natesno na vysku. A velice zasadni rozdil je v interieru, kde uz casto neni kam couvat, protoze je tam zed. Tam je kazdy milimetr do sirky k nezaplaceni. Nebo jasne, muzu si nadelat fotky na 12mm a pak zkouset skladat panoramu..co?
Kdyz jsem ten objektiv poprve nasadil, tak uz nebylo cesty zpet. DA12-24 od te doby pouzivam naprosto minimalne. A jako bonus se ta sigma lip prenasi, protoze je uhledny valecek. Zatimco DA12-24/4 se svoji velkou kvetnatou slunecni clonou zabira mista hodne a jeste ta clona pusobi neskutecne krehce. A muzeme k tomu pridat i jeho aberace (ale i tak strci DA15/4 obrazem do kapsy).
Muzeme popojet. Treba zpet k tematu..
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tipuju ze to je nejaky kompakt. Pokud DSLR, tak asi jedine ten nastupce K70, ktera uz je sluzebne nejstarsi..
Sorry, tych 7 lamiel som prehliadol. Kazdopadne som chcel povedat, ze porovnavas celkom odlisne objektivy. DA 12-24 je krajinarsky, hviezdy ma pekne, mne ziadny kriz nerobi ale sumerne 8-cipe hviezdy. Na 14 mm s filtrom ziadnu vinetaciu nerobi. Krajinarsku foto si bez polarizaka a nd neviem predstavit. Tiez si neviem predstavit kompoziciu krajiny na 8 mm. Pri tak sirokom zabere je tazke vybrat usek, kde by neboli zbytocne prvky, alebo vyslovene rušivé. To uz radsej fisfeye. Tu sigmu vidim skor na specificke pouzitie, mozno do uzskych interierov, co vacsina beznych fotografov bude malokedy potrebovat.
Tym vsetkym chcem povedat, ze nieje konkurenciou Da 12-24 lebo je urcenana na celkom ine ucely. Preto nema zmysel ich porovnavat.
Tym vsetkym chcem povedat, ze nieje konkurenciou Da 12-24 lebo je urcenana na celkom ine ucely. Preto nema zmysel ich porovnavat.
K-3, K-10 D, star lens: *DA 16-50/2.8; *DA 50-135/2.8; *DFA 50/1.4; *DA 300/4; limited lens: FA 77/1.8 ltd; other lens: samyang 8/3.5
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
vladho píše: ↑20 úno 2019, 21:56Sorry, tych 7 lamiel som prehliadol. Kazdopadne som chcel povedat, ze porovnavas celkom odlisne objektivy. DA 12-24 je krajinarsky, hviezdy ma pekne, mne ziadny kriz nerobi ale sumerne 8-cipe hviezdy. Na 14 mm s filtrom ziadnu vinetaciu nerobi. Krajinarsku foto si bez polarizaka a nd neviem predstavit. Tiez si neviem predstavit kompoziciu krajiny na 8 mm. Pri tak sirokom zabere je tazke vybrat usek, kde by neboli zbytocne prvky, alebo vyslovene rušivé. To uz radsej fisfeye. Tu sigmu vidim skor na specificke pouzitie, mozno do uzskych interierov, co vacsina beznych fotografov bude malokedy potrebovat.
No dobre.. osmickove krize.. a jeste takove osklive osmihranne odlesky.
DA12-24/4
A neni s cim jinym porovnavat. Pentax sam zadny jiny sirsi rektilinear doted nemel a 11-18/2.8 teda taky siroky neni.
Pak zbyva otresny tamron 10-24, stara sigma 10-20, novejsi sigma 10-20/3.5 a konec.
Navic cele to vlakno zacalo reakcemi na me vety o tom, ze nic jineho tak sirokeho nez sigma 8-16 na pentax neni. To je cele.
Jinak sirokac vubec neni objektiv jenom na krajinky. Ale taky na ohnostroje, lidi na akcich, vystavy, interiery.. jde o perspektivu, kdy se s takovym ohniskem vtesnas treba do skupiny lidi jako bys byl mezi nima.
Sigma 8-16
Fisheye vubec, to je od rektilinearu na mile daleko. A mimo to DA10-17 je obrazove dost bida. Hodi se spis na nejake akcni zabery lidi a zabavne je to jen chvili.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ajaja.. tohle pusobi hodne zoufale:
Pentax / Ricoh ČR
11 hod ·
Spouštíme akci na všechny DSLR PENTAX. Ke PENTAX KP nyní dostanete objektiv HD DA 55-300mm ED WR, ke K-70 objektiv DA 50mm F1.8 a ke K-1 II objektiv DFA 100mm F2.8 macro zdarma.
Pentax / Ricoh ČR
11 hod ·
Spouštíme akci na všechny DSLR PENTAX. Ke PENTAX KP nyní dostanete objektiv HD DA 55-300mm ED WR, ke K-70 objektiv DA 50mm F1.8 a ke K-1 II objektiv DFA 100mm F2.8 macro zdarma.
No evidentně se snaží zbavit všech těl. Takže buď mají k tomu výročí připravena nová těla apsc a ff nebo to bali .
Když by končili, tak by ale přeci nevyvíjeli ten nový apsc 11-18.
Když by končili, tak by ale přeci nevyvíjeli ten nový apsc 11-18.
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Vzhledem k tomu, ze loni uvedli K1 mkII, tak neverim, ze by se zmohli na dalsi FF fotak tak brzo. Spis tak 2022 realisticky, pokud vubec. Vsak vezmeme si jak dlouho uz na trhu dodelava K3mkII.
Ale uz pri skazkach o K1II jsem si rikal, ze by to mohlo mit novejsi snimac, protoze D810 zmizel a Sony toho 36mpix nebude vecne delat serii solo pro Ricoh s malym poctem kusu. Mozna to ted konecne nastalo a K1 pujde z kola ven. Kdyby tomu nacpali o generaci novejsi 45mpix z D850, je sance, ze by to zvladalo i rychlejsi odecty vic snimku za vterinu.
Spis mi to ale prijde jako snaha vytezit aspon neco z prvniho kvartalu. A jeste takova nesikovna metoda - me by to treba nezaujalo vubec. Mam 100/2.8WR makrac, DA55-300 i FA50/1.4. Takze i kdybych se treba uplne zblaznil a koupil si K1II, tak jeste budu resit co s tim zdvojenym makracem.
To uz k tomu mohli radeji nechat nejaky vyber a nebo proste jen ty ceny tel snizit a tecka.
A o novem fotaku ani vidu ani slechu. Uz i ten K1II provazela vic jak mesicni prusakova predmasaz s napul nasvicenym obrazkem. Ale uvidime.. pozdeji nebo pozdeji.
Ale uz pri skazkach o K1II jsem si rikal, ze by to mohlo mit novejsi snimac, protoze D810 zmizel a Sony toho 36mpix nebude vecne delat serii solo pro Ricoh s malym poctem kusu. Mozna to ted konecne nastalo a K1 pujde z kola ven. Kdyby tomu nacpali o generaci novejsi 45mpix z D850, je sance, ze by to zvladalo i rychlejsi odecty vic snimku za vterinu.
Spis mi to ale prijde jako snaha vytezit aspon neco z prvniho kvartalu. A jeste takova nesikovna metoda - me by to treba nezaujalo vubec. Mam 100/2.8WR makrac, DA55-300 i FA50/1.4. Takze i kdybych se treba uplne zblaznil a koupil si K1II, tak jeste budu resit co s tim zdvojenym makracem.
To uz k tomu mohli radeji nechat nejaky vyber a nebo proste jen ty ceny tel snizit a tecka.
A o novem fotaku ani vidu ani slechu. Uz i ten K1II provazela vic jak mesicni prusakova predmasaz s napul nasvicenym obrazkem. Ale uvidime.. pozdeji nebo pozdeji.
takze to je uz definitivne, ze na CP+ bude mat Pentax to co je uvedene na Ricoh stranke? (K-1II,KP,645Z,Theta a skla)
inak dnes vysiel update firmware na K-1/K-1 II pre DA*11-18/2,8.
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/ ... k-1-2.html
pozeram aj na pentaxforums.com a tiez tam nic nie je, ludia akurat hadaju, ci registracia patentu bude pre novsi odolny kompakt WG serie.
inak dnes vysiel update firmware na K-1/K-1 II pre DA*11-18/2,8.
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/ ... k-1-2.html
pozeram aj na pentaxforums.com a tiez tam nic nie je, ludia akurat hadaju, ci registracia patentu bude pre novsi odolny kompakt WG serie.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
nooo, ja by som K-1II ani ten AF nevycital, kde som to namieril, tam to ostrilo, rychlo a presne, bez doostrovania! - to je podla mna najvacsi update pomocou algoritmov v Pentax telach. ale obcas pri zmene svetla to proste neostrilo. a teda bavim sa o presnosti na stredovy AF bod.
plus obrazovy vystup K-1 II (aj kvoli Accelaration Unit a vzdy si uplne vypinam odsumovanie vo fotaku) je aj teraz pre mna najlepsi zo vsetkeho s cim som fotil - cistota ISO, najviac sa mi pacia zive farby, na krajinu tiez vyborne podanie a realna pletovka na ludoch....Nikon D750 ani Sony A7R3 sa mi v tomto tak napacia.
inak, ked som kedysi kupoval za velke peniaze na splatky K20D+18-55/3,5-5,6AL, tak ma slak trafil, ked Pentax z nicoho nic uviedol asi o pol roka na trh novy stroj Pentax K-7.
tak isto ked som sa nasr*al, ze uz roky prichadza s FF, predal som vsetko a kupil Nikon.jasneeee, do roka tu bol Pentax K-1,tak som isiel spat...tusim to bolo vsetko mimo velkych svetovych vystav.
ocakaval by som jednuchy scenar, podla mna by to technologicky RICOH dal uplne v pohode:
-dat dvojite krizove AF body, stacilo by rozlozenie po zlaty rez, kludne aj iba 40 AF bodov, to uplne staci
-dat 2ks Acceleration Unit,tym by stacil vykon hravo aj na 10fps pri 14bit RAW v AF-C
-nechat kludne USB2, aj 2x UHS-1
-nechat pevne telo vo velkosti K-3 aj s gripom na drzanie a pridat ovladanie s K-1
-zobrat z K-1 ten display s mechanizmom, podsvietit tlacidla
-zobrat od Sony daky novsi snimac BSI CMOS, neviem ake su teraz na trhu, okolo 30MPx staci, aj 24MPx kludne
-vsetky veci su dostupne na trhu, doprogramovat komunikaciu vo firmware s tymi komponentami (USB2, UHS-1) by nemal byt problem, nemusia prerabat cely system od piky
-hodit na to cenu 1.200$ a bude to perfektny utesneny Pentax s luxusnym vystupom a AF bude stihat uplne v pohode aj mimo stred
-kto to kupi? kazdy Pentaxak, co ma rad tu znacku a vyhovuje mu APS-C (bud kvoli sklam co ma, alebo crop 1,5x)
jednoduche, dostupne riesenie
plus obrazovy vystup K-1 II (aj kvoli Accelaration Unit a vzdy si uplne vypinam odsumovanie vo fotaku) je aj teraz pre mna najlepsi zo vsetkeho s cim som fotil - cistota ISO, najviac sa mi pacia zive farby, na krajinu tiez vyborne podanie a realna pletovka na ludoch....Nikon D750 ani Sony A7R3 sa mi v tomto tak napacia.
inak, ked som kedysi kupoval za velke peniaze na splatky K20D+18-55/3,5-5,6AL, tak ma slak trafil, ked Pentax z nicoho nic uviedol asi o pol roka na trh novy stroj Pentax K-7.
tak isto ked som sa nasr*al, ze uz roky prichadza s FF, predal som vsetko a kupil Nikon.jasneeee, do roka tu bol Pentax K-1,tak som isiel spat...tusim to bolo vsetko mimo velkych svetovych vystav.
ocakaval by som jednuchy scenar, podla mna by to technologicky RICOH dal uplne v pohode:
-dat dvojite krizove AF body, stacilo by rozlozenie po zlaty rez, kludne aj iba 40 AF bodov, to uplne staci
-dat 2ks Acceleration Unit,tym by stacil vykon hravo aj na 10fps pri 14bit RAW v AF-C
-nechat pevne telo vo velkosti K-3 aj s gripom na drzanie a pridat ovladanie s K-1
-zobrat od Sony daky novsi snimac BSI CMOS, neviem ake su teraz na trhu, okolo 30MPx staci, aj 24MPx kludne
-vsetky veci su dostupne na trhu, doprogramovat komunikaciu vo firmware s tymi komponentami (USB2, UHS-1) by nemal byt problem, nemusia prerabat cely system od piky
-hodit na to cenu 1.200$ a bude to perfektny utesneny Pentax s luxusnym vystupom a AF bude stihat uplne v pohode aj mimo stred
-kto to kupi? kazdy Pentaxak, co ma rad tu znacku a vyhovuje mu APS-C (bud kvoli sklam co ma, alebo crop 1,5x)
Naposledy upravil(a) lennyl dne 21 úno 2019, 08:54, celkem upraveno 1 x.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Pentax klon D850 s hybridním hledáčkem nebo podobně top aps-c ála D500 s vychytávkami K1. Otočný, dotykový displej, noční režim, případně nějaká nová vychytávka Pentax. Oni s něčím přijdou. Asi bez předchozího oznámení.
To by bylo pěkné pokračování zrcátkových těl v této době. Bohužel nám nezbývá než doufat, že něco takového přijde v průběhu roku. Možná po 13.4., kdy by mělo skončit rozdávání zdarma objektivů ke starým tělům.
Jestli nyní někdo mění výbavu nebo kupuje výbavu novou - dle mne k Pentaxu půjde minimální část potenciálních zákazníků. Možná někoho zlákají nyní objektivy zdarma. K tomu mi připadá, že stávající základna se zužuje.
Na paladixu jsou v bazaru už nějaký ten týden dvě pěkná těla K1 za cca 23-25 tis. Kč a stále tam jsou. To je prostě realita. Čekal bych, že už budou prodána za vyšší cenu...
To by bylo pěkné pokračování zrcátkových těl v této době. Bohužel nám nezbývá než doufat, že něco takového přijde v průběhu roku. Možná po 13.4., kdy by mělo skončit rozdávání zdarma objektivů ke starým tělům.
Jestli nyní někdo mění výbavu nebo kupuje výbavu novou - dle mne k Pentaxu půjde minimální část potenciálních zákazníků. Možná někoho zlákají nyní objektivy zdarma. K tomu mi připadá, že stávající základna se zužuje.
Na paladixu jsou v bazaru už nějaký ten týden dvě pěkná těla K1 za cca 23-25 tis. Kč a stále tam jsou. To je prostě realita. Čekal bych, že už budou prodána za vyšší cenu...
Naposledy upravil(a) zirecek dne 21 úno 2019, 09:31, celkem upraveno 1 x.
niekde som čítal že pentax nové telá bývajú na jeseň
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
lennyl píše: ↑21 úno 2019, 08:49nooo, ja by som K-1II ani ten AF nevycital, kde som to namieril, tam to ostrilo, rychlo a presne, bez doostrovania! - to je podla mna najvacsi update pomocou algoritmov v Pentax telach. ale obcas pri zmene svetla to proste neostrilo. a teda bavim sa o presnosti na stredovy AF bod.
Oni nepecou rohliky.
Vyvoj takove veci je otazka nekolika let a celou tu dobu uz musi byt uzavrene specifikace. Neda se tam vzit to, tam jebnout tamto a jednoduche! Hotove!
Jen takovy tooling na plastovy dil od designu po PPAP je beh na 6-10 mesicu. A pak to otestovat a upravit treba kvuli tolerancim dodavatele. Vyvoj plosnaku, i kdyz vyuzivaji modularni sestavy, je taky otazka nejmin dvou let. Celou tu dobu uz se nemuze hybat s pouzitym hardwarem, jinak by mohli zacit znova.
Vyvoj AF modulu neni ve smyslu.. tak co kluci, kolik bodu tam nandame? 20? 40? Tak treba 40 ne? A hotove..
Ne, to fakt takhle nefunguje a opet to je iniciativa na roky. Krome toho musi dat dohromady fazove ostreni, kontrastni ostreni a mit k tomu provazany software. Vyvoj SW pro takovy fotak je taky otazka nekolika roku. Zvlast s tim orezanym teamem, co evidentne maji.
"acceleration unit" je jenom DNR koprocesor pridany k PRIME, ktery uz nema v dane generaci vykon na zpracovani takoveho objemu sumu. Vrstvenim koprocesoru se niceho nedosahne, opet to nejsou rohliky. Potrebuji spachat novy procesor, jenze to se vyplati az od urciteho objemu prodanych kusu.
R&D cyklus fotaku je dnes kolem 3-5 let podle slozitosti a schopnosti dodavatelu. Jedina cesta jak to zrychlit je rozsahly prepouzivani predchozi generace. Viz treba prechod z K10D na K20D, nebo prechod z K7 na K5.. a to bylo v dobe, kdy meli poradny team a prodeje. Pak dalsim prikladem jsou Km, Kx, Kr.. porad ten samy zaklad.. a pak uplne typicky z poslednich let K30 + K50.. je to defakto stejny fotak s kosmetickym posunem.
A "hodit na to cenu $1200" je taky cosi.. cena se vaze na zaplaceni vyvoje, naklady na pripravu vyroby a pocty prodanych kusu.. kdyz se toho proda par kusu a jak tady kolega pripomnel, ze ani ty z druhe ruky nikdo nechce, tak jsou takove cenove nastrely uplne mimo misu. Uz takhle byl cely projekt K1 tezce dotovany z prodeju APS-C fotaku. No a kdo ted kupuje nove low-end pentaxy? Temer nikdo.
// Co se pletovky a farieb tyka, tak to je vec zpracovani RAWu. JPG snad nema smysl vubec resit u takove tridy fotaku. //
no ved uvidime, co RICOH tento rok oznami.
inak co viem, Canon pridaval na zrychlenie systemu ako celku pre "sportove" fotaky prave tie koprocesory ci co to mali. proste tam boli 2x (v 7D ?).
farby, pletovka....noooo, nie som si uplne isty, ci sa da z RAWu k uzivatelovej spokojnosti a malej pracnosti dostat k tomu, na co bol zvyknuty. pri D750 mi na krajine liezla dost neonova zelena trava pri zosvetlovani, oranzova pletovka aj bez uprav mi trhala oci. A7R3 ma tiez pletovku zltsiu ako novsia A7III.
v Lightroome viem hybat vsetkymi hybatkami, ale z K-1/K-1 II som mal proste najlepsi vysledok pre mna.
PS: Canon to uz pochopil a zacina predpredaj FF bezzrkadlovky EOS RP za 1.499euro, takze Canonaci nepojdu inde a budu si to aj moct dovolit (ze to ma 4.000AF bodov je sumafuk, aj to ze to bude este nie vychytane telo -trhany hladacik, obcas uleti AF, ale proste tu bude nove telo, to sa rata).
Pentax to bude mat tento rok proste tazke. skuste sem napisat, co mate starsi model APS-C Pentax, kolko by ste boli ochotny dat za novy fotak, keby bol tento rok (a "potrebovali" by ste ho)
inak co viem, Canon pridaval na zrychlenie systemu ako celku pre "sportove" fotaky prave tie koprocesory ci co to mali. proste tam boli 2x (v 7D ?).
farby, pletovka....noooo, nie som si uplne isty, ci sa da z RAWu k uzivatelovej spokojnosti a malej pracnosti dostat k tomu, na co bol zvyknuty. pri D750 mi na krajine liezla dost neonova zelena trava pri zosvetlovani, oranzova pletovka aj bez uprav mi trhala oci. A7R3 ma tiez pletovku zltsiu ako novsia A7III.
v Lightroome viem hybat vsetkymi hybatkami, ale z K-1/K-1 II som mal proste najlepsi vysledok pre mna.
PS: Canon to uz pochopil a zacina predpredaj FF bezzrkadlovky EOS RP za 1.499euro, takze Canonaci nepojdu inde a budu si to aj moct dovolit (ze to ma 4.000AF bodov je sumafuk, aj to ze to bude este nie vychytane telo -trhany hladacik, obcas uleti AF, ale proste tu bude nove telo, to sa rata).
Pentax to bude mat tento rok proste tazke. skuste sem napisat, co mate starsi model APS-C Pentax, kolko by ste boli ochotny dat za novy fotak, keby bol tento rok (a "potrebovali" by ste ho)