Pentax 645D

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 24 zář 2009, 10:25

fjo píše:....jsou vůbec známe nějaké specifikace pro 645D....?? hlavně kolem snímače..??
Nn... nic zatim neni kromě spekulací. A vzhledem k "úspěšnosti" spekulací ještě pár dní před uvedením K7, je to stejné, jako si to cucat z prstu :-).

Ale dle mého názoru se bude jednat o tělo designu prototypu 645D. S možností výměny stěny ale nemožností nasazení filmové kazety.

- nestabilizovaný čip
- ISO 100(50) - 1600 (3200). Reálně použitelné do max ISO 800
- 30-40 MPX

Pro mě nejklíčovější otázkou je, zda se bude jednat o FF "645" čip nebo něco s CROPem. A k tomu těsně navazuje otázka č. 2... a sice jestli nové skla nebudou náhodou DA pro ten crop. To by asi hodně ovlivnilo můj potenciální kupní názor.
Naposledy upravil(a) miky_lbc dne 24 zář 2009, 10:33, celkem upraveno 2 x.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 24 zář 2009, 10:31

ypres.bass píše:
miky_lbc píše:Tak 645D je údajně potvrzeno za cenu mezi 140 - 170 tis Kč.

Sice už ani nepočítám kolikáté potvrzení to je, ale nechme se překvapit.

Otázka je, kam se kvalitativně zařadí. Pokud cena skel nebude někde nesmyslně nahoře a čip bude na úrovni 40 Mpix Ima/Hass, nemusela by to stále být špatná investice.

Jediná přímá konkurence by byla asi Mamča ZD (která se sice může zdát trochu za zenitem ale z mých zkušeností není na ISO 50 vůbec špatná) a pak nějakej výprodejovej Hassie s výběhovou stěnou (občas takové nabídky na nové zboží jsou).
co je výběhová stěna? kde ty nabídky jsou? jeden člověk koupil takhle dobře HASS 503CWD(16MPx) prý za 120000.
Výběhová stěna je zrovna to, o čem mluvíš... konkrétně jsem myslel tuhle nabídku. Pobočka Olympusu ČR (nebo ateliér k ní nějak přifiklej... je to složitější tam) prodával 8ks 503 s 16 Mpx stěnou. Za zmíněnou cenu.

Byl jsem jedním ze zájemců a dokonce jsem měl systém na den a kousek půjčený. Spolu s jedním kamarádem (taky zájemcem) jsme ho zkoušeli v porovnání s 5DII a DSIII. A výsledek stěny byl natolik špatný (opravdu podstatně horší než u 5DII), že jsme se oba rozhodli to nekoupit.

Tělo bylo super... i s jedním sklem to vyšlo asi na 145 tis bez DPH i s kufříkem. Jenže prodávat pod cenou tu mizernou stěnu a kupovat třeba za 200 tis stěnu jinou už bylo mimo naší finanční ochotu a možnosti.

Kromě toho měla na sobě ta stěna obrovský aktivní chladič, který téměř znemožňoval její mobilní použití (prach, déšť, pyl... baterie).

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 24 zář 2009, 10:31

...hmm, takže stále jen spekulace spekulace...

...tak můžeme začít.. :-D)) a že mě jich nenapadá málo.. :) právě kolem toho cropu...
Pentax

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 24 zář 2009, 10:42

miky_lbc píše: Pro mě nejklíčovější otázkou je, zda se bude jednat o FF "645" čip nebo něco s CROPem. A k tomu těsně navazuje otázka č. 2... a sice jestli nové skla nebudou náhodou DA pro ten crop. To by asi hodně ovlivnilo můj potenciální kupní názor.
Existuje vůbec digitální SF, který není crop? Většinou mají ty čipy tak asi 50x35mm, jestli mě paměť neklame.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 24 zář 2009, 10:59

elho_cid píše:
miky_lbc píše: Pro mě nejklíčovější otázkou je, zda se bude jednat o FF "645" čip nebo něco s CROPem. A k tomu těsně navazuje otázka č. 2... a sice jestli nové skla nebudou náhodou DA pro ten crop. To by asi hodně ovlivnilo můj potenciální kupní názor.
Existuje vůbec digitální SF, který není crop? Většinou mají ty čipy tak asi 50x35mm, jestli mě paměť neklame.
Tak ona je vůbec otázka, co v tomhle systému znamená CROP... protože velikost SF není jednotná.

Dnešní nejlepší systémy se blíží zhruba k 95% pokrytí plného formátu 645. Dál už nic zatim neni.

Ale ono ani tak nejde o ten samotnej crop. Já nepochybuju, že 645D (pokud bude) bude cropovaná, protože za ty peníze by asi těžko udělal někdo nějakej průlom. Otázka je jak moc. Ale hlavně (což jsem nakousl v té druhé části), jestli pro ní Pentax nebude dělat DA skla. Protože vývoj je v tomhle směru jasně ke zvětšování čipu. Dneska je nejlepší konkurence u 95%, před několika lety byla na 60% (trochu analogie u APS-C a FF a DA skel).

Mnohem raději bych byl, kdyby Pentax rovnou dělal FF skla, aby byl připravený na případné upgrady u dalších modelů. Protože to jinak za pár let dopadnej jako na 35mm a drahejch *DA skel.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 24 zář 2009, 13:21

Než bude 645d, tak je tu jiná hračka s velkým čipem:
http://www.wired.com/gadgetlab/2009/09/ ... on-pixels/

Jan Hrubý
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Hrubý » 24 zář 2009, 13:26

Je-li přístroj postaven na systému 645 a nese i jeho jméno a přitom nemá tak velký čip, rozhodně se jedná o crop.

Trochu rekapitulace informací pár let starých. Mělo se jednat o čip 34x45mm, nejdřív s18Mpix, pak 31Mpix (dva roky stará informace). Jako základní objektiv byl představen SMC Pentax DFA 645 55/2.8 (byl i v nějaké mapě objektivů). Vzhled odpovídal stávající pětapadesátce a dle tiskové zprávy by měl být plnoformátový (s tím koresponduje i označení DFA).
POKUD bude, tak rozhodně cropenatej, na plný formát (42x55mm) Pentax podle mě nemá. Viděl bych to v řadě pevných objektivů DFA, možná by mohly vycházet z A/FA řady, kromě nějakého toho širokáče, nejširší současné sklo je 35mm, což po ořezání není žádná sláva a dělat plnoformátovou 25 mi nápřijde jako dobrý nápad (velké, těžké, málo světelné a drahé). Potom by mělo význam udělat DA zoomy, tak 2 až 3 kousky. FA 645 zoomy jsou kvalitní a asi není důvod je nahrazovat něčím novým (33-55, 45-85, 55-110, 80-160 a 150-300).

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 24 zář 2009, 13:46

...asi si budete myslet, že jsem upadl... ale když to tak sleduji a vidím, jaký je vývoj maloformátových DSLR čipů, přijde mi, že nejjednodušší řešení by bylo skutečně udělat FF MF snímač... a zároveň by to odpovídalo agresivní cenové politice Pentaxu...

...ale to se asi nestane
Pentax

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 24 zář 2009, 14:09

Jan Hrubý píše:Je-li přístroj postaven na systému 645 a nese i jeho jméno a přitom nemá tak velký čip, rozhodně se jedná o crop.
Na 645 nepochybně... ale já to myslel trochu jinak. Většina digitálních stěn lze nasadit do rozdílných těl. Takže na 645 je třeba crop 1,06 a na 67 těle je crop vyšší.

Takže se to trochu zamotává... ale to je debata o prdu.

S tím, že 645D bude mít těžko FF čip (nebo se FF hodně blížit) souhlasim.
Zároveň ale doufám, že dodaná skla budou pro FF čip, aby zde byl další prostor pro vývoj.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 24 zář 2009, 14:12

fjo píše:...asi si budete myslet, že jsem upadl... ale když to tak sleduji a vidím, jaký je vývoj maloformátových DSLR čipů, přijde mi, že nejjednodušší řešení by bylo skutečně udělat FF MF snímač... a zároveň by to odpovídalo agresivní cenové politice Pentaxu...

...ale to se asi nestane
Tomu moc nevěřim... ne v rámci téhle ceny. Ale alespoň ať jsou skla FF... aby člověk kupoval něco, co má potenciál přežít třeba fakt 10-20 let vývoje (jako za starejch časů).

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 24 zář 2009, 14:21

elho_cid píše:
jako celek SF ne, ale stěna jo Phase One P65+ má plochu 40.4 X 54.9mm což odpovídá ploše 645ky
jinak z dalších - "H" Hassly mají pokud se nemýlím podle prdelky čip 5x5, Luma II je 4x6(ale to už je stará asi 6MPx stěna na Fuji 680 takže to zase není FF), nejvíc se FF blíží Sinar Hy6 s čipem 55x40 který je vlastně v jedné ze svých verzí modifikovanou POP65+, jak jsou na tom s kropenatostí Imacony, PhaseONE, Leafy, JenaOptik, Kokodáky a podobně nevím.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Kdo touží po MF Pentax 645 i se skly...

Příspěvek od fjo » 27 zář 2009, 09:27

na Paladixu je krásná sada Pentax 645 + 4 "A" skla a k tomu Seconic expozimetr za výborné peníze:

http://paladix.cz/bazar/index.php?uid=717
Pentax

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 01 říj 2009, 15:02

neviem ci to tu uz nebolo ale pre istotu http://www.pentaxuser.co.uk/news/pentax ... e-date-185

oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od oumik85 » 03 říj 2009, 10:02

http://www.youtube.com/watch?v=6KKoHAE8Mn4&NR=1

...a mozna prijde i kouzelnik...

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 03 říj 2009, 11:28

oumik85 píše:http://www.youtube.com/watch?v=6KKoHAE8Mn4&NR=1

...a mozna prijde i kouzelnik...

...to už je sci-fi a pohádka najednou... :-) ale krásná že..?? :-)
Pentax

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“