Predaj fotoaparátov vo svete
Moderátor: Moderátoři
Re: Predaj fotoaparátov vo svete
a zase ta ekvivalencia samozrejme plati a da sa prepocitat. ak bude cas, spravim foto s 50 aps-c vs 85 ff a myslim, ze sa nebude dat urcit co je fotene cim... ale podla mna je to prepocitavanie zbytocne a svetelnost sa teraz trochu precenuje a su aj ine, dolezitejsie vlastnosti, ktore robia objektiv dobrym objektivom a je jedno ci na mensom, alebo vacsom snimaci.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
hilda4sea píše: ↑04 bře 2019, 11:03ad) hmotnost a rozměr:
EOS 6D je o 30 g lehčí než K3 a je také o 6mm delší a zárověn o 6 mm mělčí něž K3. Takže váha a rozměr je spíš otázkou rozhodnutí výrobce. Venkoncem nejlehčí DSLR na trhu váží komplet jen 400 g. U MLC je to stejné: X-H1 váží o 25 g více než A7III; EOS RP váží dokonce o 250 g méně než XH1.
ad) objektivy
s ohledem na hodnotu COF musí být sklo na APS-C o 30% ostřejší než stejné na FF. Krásně to ukazuje využitelnost FA 50/1,4 na APS-C a viditelný pozitivní rozdíl při použití stejného skla na K1. To samé se týká FA 31/1,8. Na K1 je vidět jak skvělé to so je.
Druhým "nešvarem" je dřívější nástup difrakce u APS-C ve srovnání s FF a výrobce se s tím musí nějak popasovat.
Sám fotím na APS-C a předtím jsem fotil na FF, takže vím kde jsou fyzikální limity cropu. Každý ví, že je snažší vyrobit 50/1,8 na FF než 50/1,2 na APS-C.
Tvoje srovnání K5 vs K1 je typickým produktem marketingu APS-C. Objektiv s ohniskem 17-50 rozhodně nikdy nebude totéž co 24-70. PROČ?? Protože když vyfotím stejnou scénu např. na ohnisko 70 na FF, tak po oříznutí snímku na rozměr APS-C bude hlavní objekt o cca 25% větší než když to samé vyfotím cropem na ohnisko 50mm. Samozřejmě i HO bude jiná a FF bude mít více měkký bokeh, jak je dnes moderní. Marketéry udávaný přepočet se týká jen a pouze úhlu záběru ve vertikální a horizontální rovině. Není žádné čáry máry a kouzelná změna konstrukčního ohniska objektivu 200mm na 300mm pouhým nasazením na APS-C. Tvrzení obchodníků, že se tak stane a z dvoustovky se stane třístovka byl největší marketingový podvod v digi světě a zároveň náplast na bebíčko, že si nemohu koupit FF protože na to nemám.
Když jsme v 2002 kupovali do redakce D60+EF 85/1,8, tak to stálo skoro 90 tisíc. A tehdejší špička FF 1Ds se stejným objektivem vyšla na cca 250 tisíc. To byl crop řešením dramatického cenového rozdílu APS-C vs FF. Až s nástupem modelu 5D se cenová situace změnila a technika FF se stala přístupnou pro širokou vrstvu profesionálních fotografů. Letos bude v cenách stejný zlom a už dnes je na trhu několik FF těl v cenách APS-C.
Proto si myslím, že časem APS-C ustoupí do pozadí, protože hlavní nákupní argument = cena už nebude relevantní.
Kdyby před 5 roky byla na trhu stejná situace jako dnes asi bych u FF zůstal a pouze vyměnil DSLR za MLC.
Pro zacatek by bylo dobry se bavit o srovnatelne hustote pixelu, generaci snimace a rozliseni. Pokud budeme srovnavat 20mpix FF canon 6D a 24mpix APS-C K3, tak jiste ze ta K3 bude narocnejsi na optickou kvalitu objektivu. Stejnetak K1 je na tom jeste hur nez K5, proto se FA50/1.4 na K1 tvari lip nez na cropech (teda na prostredku, kraje jsou pusta tragedie az do F4). Stejnetak muzu rict, ze na K100D mam z FA50/1.4 udelany krasny fotky i pri F1.4
Co se difrakce tyka, ta neni dana velikosti snimace ale velikosti obrazovych bodu.
Nasad si ten FF objektiv na EOS 5D SR a dojde ti, jake pises nesmysly. Taky tam budes mit kopec optickych vad, neukrmi to rozliseni a difrakcni efekty vyskoci uz kolem F8 stejne jako na APS-C s 24mpix.
O zmene OHNISKA jsem nepsal ani tecku. Psal jsem o zaberu. Samozrejme je rozdilna perspektiva, ale nikde neni dane, ze prave 36x24 ma na nejakem danem ohnisku ten jediny spravny zaber.. vem si svetelny stredoformatovy FUJI GFX50 a budes zase jinde.
Srovnavat 50/1.4 pro FF a 50/1.2 pro APS-C je taky mimo. Kdyztak uz by to musel byt pro crop 35/1.2 a stejne bude jina perspektiva. Tupe prepocitavat nejde.
Stejnetak mam s cropem vyhodu zachovani expozicni svetelnosti pri ziskani delsiho zaberu. (A to jeste neuvazujeme veci jako speedboster konvertor). Proc asi vsichni fotici ptaku, letadel a podobnych objektu davaji prednost treba Nikonu D500?
Podobne jde jit jeste dal u m4/3 systemu, kde:
Oly (60fps AF/18fps AFC 20mpix) + 300/2.8 = 77 990 + 210 000 = 288k kc
1DxII (16fps 20mpix) + 600/4 L IS III = 153 990 + 360 990 = 515k kc
D5 (14fps 20mpix) + 600/4 VR = 159 990 + 332 490 = 492,5k kc
A kde sice jde D5 honit uspesne na vyssi level ISO, ale ten cropacek ma zase F2.8 objektiv, ktery toho svetla poskytne vic.
Jedine co z trhu zmizi nejdriv budou prave ty FF zrcadlovky, protoze resit velky hranol, velky mirrorbox, velke zrcatko (zvlast pri vic FPS) se nevyplaci. A postupne samozrejme zmiznou i ty APS-C zrcadlovky.
Ale APS-C fotaky, byt bezzrcatkove tu budou vesele dal. Odpovida to totiz presne te strategii kterou do digitalu vstoupil puvodni Pentax a kterou dnes drzi uspesne Fuji. Totiz nabidnout mensi lehke levnejsi veci pro masy a pak stredoformat bez kompromisu pro ty, kteri potrebuji vystup na co nejvyssi urovni.
FF mirrorless s 50-60mpix snimacem a poradnym novym objektivem nezatizenym filmem ma taky uz nejaky smysl jako levna nahrazka stredoformatu, ktery uz dnes vyplivne 100mpix fotky a Hasselblad umi jeste multishot pro naprosto nechutne detaily.
DSLR FF fotak s 20-36mpix ale neni ani jedno.. jen slepa dira mezi vyvojem.
Když začnu srovnávat třeba jen z hlediska váhy a velikosti Z6+24-70/f4 a k tomu třeba K-1, K-3II nebo XH-1 s obdobným objektivem, tak ta úspora prostoru a váhy je příjemný bonus.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Nj tema Zetkama Nikoni docela ostatnim zatopili. Spis teda mi zajimavy prijde Z-7. Jen cena je zatim priserna. Ale to casem spadne a su zvedavy cim to za 3-4 roky posunou zase dal. Na to, ze je to prvni vystrel, docela slapli na Sony. Pritom to je zpetne kompatibilni s nikonima sklama, ma to narozdil od podivneho canonu IBIS a uz se na to objevuji adaptery na ostatni bajonety.
Kdyby na to nekdo udelal adapter na Pentaxi objektivy, se kterym by to automaticky ostrilo, tak asi utece pekna varka pentaxistu do noveho tabora. (Stejnetak kdyby byl AF adapter na SONY)
A manualne uz to jde ted:
https://www.ebay.co.uk/itm/Pentax-K-PK- ... 2872222583
Krome toho u Nikonu nehrozi, ze vyplivnou sotva jeden objektiv za rok..
Kdyz vememe co stavajiciho na to jde vsechno nasadit a k tomu pridame nove nativni:
Tak je to urcite mnohem lakavejsi delo pro zajemce o FF obraz, nez co nabidne treba K1 nebo jakykoliv jeho FF DSLR Pentaxi nastupce.
Kdyby na to nekdo udelal adapter na Pentaxi objektivy, se kterym by to automaticky ostrilo, tak asi utece pekna varka pentaxistu do noveho tabora. (Stejnetak kdyby byl AF adapter na SONY)
A manualne uz to jde ted:
https://www.ebay.co.uk/itm/Pentax-K-PK- ... 2872222583
Krome toho u Nikonu nehrozi, ze vyplivnou sotva jeden objektiv za rok..
Kdyz vememe co stavajiciho na to jde vsechno nasadit a k tomu pridame nove nativni:
Tak je to urcite mnohem lakavejsi delo pro zajemce o FF obraz, nez co nabidne treba K1 nebo jakykoliv jeho FF DSLR Pentaxi nastupce.
Naposledy upravil(a) xmeda dne 04 bře 2019, 15:53, celkem upraveno 1 x.
jo, je to zhruba rovnako škaredé ako Sony, to si mal na mysli?
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Skarede neskarede.. ale je pravdepodobnejsi, ze to bude zive i za 5 let...
Mně se Z6 líbí, půjdu si ji ohmatat. Z7 už má větší šum na můj vkus a pro mé užití "zbytečné" rozlišení. Šum Z6 v tmavých tónech na vysoké ISO je přesně pro mne. Překonává mírně A7III, což je logické vzhledem k datu uvedení. EOS R je vedle toho zrnící krabička. K tomu poměrně pochvalné komentáře na seťák 24-70/f4 S, roadmapa objektivů.
Když postavím vedle sebe nabízené tělo Z6 a K1II za stejné ceny, tak nevidím důvod, kdo by si měl koupit nově K1II ani s objektivem zdarma. Jedině v případě, že by měl Pentax nabídku krajinářských FF objektivů, což bohužel nemá. Ještě bych pochopil, kdyby byla v nabídce K1 za cca 35 tis. Kč, jak má Sony starší těla.
Při reálném srovnání A7III, Z6, EOS R si někteří lidé pochvalují ergonomii Nikonu.
Já mám svou kulhající teorii, že foťák bez kolečka vlevo od hledáčku - to není foťák, .
PS.: Nejsem negativní a nepíšu o smrti Pentaxu.
Když postavím vedle sebe nabízené tělo Z6 a K1II za stejné ceny, tak nevidím důvod, kdo by si měl koupit nově K1II ani s objektivem zdarma. Jedině v případě, že by měl Pentax nabídku krajinářských FF objektivů, což bohužel nemá. Ještě bych pochopil, kdyby byla v nabídce K1 za cca 35 tis. Kč, jak má Sony starší těla.
Při reálném srovnání A7III, Z6, EOS R si někteří lidé pochvalují ergonomii Nikonu.
Já mám svou kulhající teorii, že foťák bez kolečka vlevo od hledáčku - to není foťák, .
PS.: Nejsem negativní a nepíšu o smrti Pentaxu.
Naposledy upravil(a) zirecek dne 04 bře 2019, 17:17, celkem upraveno 1 x.
tie adpatovane vacsie skla na tych malych telach asi nie je ergonomicky bohvie co + objektivy bez clonovehu kruzku su 2x o..r. moznost af pentax skiel na sony existuje, pisal tu o tom klingo a lennyl. inac suhlas to Z vyzera zaujimavo a cenovo z6+24-70 = k1ii + 28-105 + 100. zase zirecek ty uz mas dost drahe dfa skla...
ak by som teraz zacinal bez foto techniky, tak by som sa asi tiez pozrel po nejakom mlc a asi by som velmi rozmyslal nad f2 trojicou od fuji s mensim telom - pride mi to ako dobry kompromis rozmery/kvalita/cena.
ale pri mojom obcasnom foteni a tym co mam doma nema zmysel rozmyslat nad prechodom. aj tak vacsinu fotiek spravim na mobil, na vylety na lahko beriem samsung s tym ze si vyberiem nieco z 10/20/30/45. a ked uz idem fotit a vezmem si foto brasnu, tak je to pre radost a je mi v podstate jedno ci tam mam a7 alebo k3, k1. skor rozmyslam, ze akym objektivom si pofotim.
navyse pentax v poslednej dobe pusta fakt tip-top veci, ktore je radost pouzivat
https://slivo.smugmug.com/Sample-Gallery/i-BwDLMwK/A
ak by som teraz zacinal bez foto techniky, tak by som sa asi tiez pozrel po nejakom mlc a asi by som velmi rozmyslal nad f2 trojicou od fuji s mensim telom - pride mi to ako dobry kompromis rozmery/kvalita/cena.
ale pri mojom obcasnom foteni a tym co mam doma nema zmysel rozmyslat nad prechodom. aj tak vacsinu fotiek spravim na mobil, na vylety na lahko beriem samsung s tym ze si vyberiem nieco z 10/20/30/45. a ked uz idem fotit a vezmem si foto brasnu, tak je to pre radost a je mi v podstate jedno ci tam mam a7 alebo k3, k1. skor rozmyslam, ze akym objektivom si pofotim.
navyse pentax v poslednej dobe pusta fakt tip-top veci, ktore je radost pouzivat
https://slivo.smugmug.com/Sample-Gallery/i-BwDLMwK/A
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No jak jsem psal, su zvedavy cim to za par let nahradi nebo rozsiri. Sum bude potlaceny zase o kus dal, to uz je par let jen ve algoritmu DNR. Snimace se moc nehybou - tech APS-C 24/ FF 50mpix je docela strop.
A je pravdepodobny, ze na zaklade reakci lidi udelaji i nejake zmeny v ovladani.
A taky je velka otazka, jestli budou jeste pokracovat s nastupci D610/750/850/16 a nebo jestli to zredukuji na jedno zrejme posledni FF DSLR ve smyslu trochu vylepsene D850.
K1 ani nemel vzniknout. V 2010-2012 by to byvalo davalo jeste smysl a mohlo to mit ambice se na trhu nejak prosadit. V 2016+2018 uz tezko. Pokoupili to zaryti pentaxisti a smitec. Nedavno dve trcely s cenou 25k na Paladixu nekolik tydnu, pritom s takovou cenou by po tom meli vsichni hned skocit.. ne?
A otazka je, jestli to nekdy vubec bude mit nastupce. Pokud Ricoh posledni roky nezvlada personalne utahnout paralelni vyvoj nekolika vyssich tel a ted se udajne soustredi na hi-end APS-C, tak by teprve za rok dva zacali delat te K1 nastupce a k tomu 4-5 let na vyvoj, protoze dalsi prepouzivani technologii z K1 by na trhu 2025 melo nulovy uspech.. a kde tou dobou bude zbytek sveta. Zvlast kdyz si realisticky uvedomime jak malo se do te doby rozroste sada FF K objektivu a kde tou dobou bude C/N/S.
To AF pro K objektivy na SONY uka.. ze bych si poridil zalozni SONY
A je pravdepodobny, ze na zaklade reakci lidi udelaji i nejake zmeny v ovladani.
A taky je velka otazka, jestli budou jeste pokracovat s nastupci D610/750/850/16 a nebo jestli to zredukuji na jedno zrejme posledni FF DSLR ve smyslu trochu vylepsene D850.
K1 ani nemel vzniknout. V 2010-2012 by to byvalo davalo jeste smysl a mohlo to mit ambice se na trhu nejak prosadit. V 2016+2018 uz tezko. Pokoupili to zaryti pentaxisti a smitec. Nedavno dve trcely s cenou 25k na Paladixu nekolik tydnu, pritom s takovou cenou by po tom meli vsichni hned skocit.. ne?
A otazka je, jestli to nekdy vubec bude mit nastupce. Pokud Ricoh posledni roky nezvlada personalne utahnout paralelni vyvoj nekolika vyssich tel a ted se udajne soustredi na hi-end APS-C, tak by teprve za rok dva zacali delat te K1 nastupce a k tomu 4-5 let na vyvoj, protoze dalsi prepouzivani technologii z K1 by na trhu 2025 melo nulovy uspech.. a kde tou dobou bude zbytek sveta. Zvlast kdyz si realisticky uvedomime jak malo se do te doby rozroste sada FF K objektivu a kde tou dobou bude C/N/S.
To AF pro K objektivy na SONY uka.. ze bych si poridil zalozni SONY
Ve středu jsme klábosili s Viktorem (pan fotograf) nad využitím GFX v obyčejném životě (nejdu zrovna fotit fashion, portrét nebo krajinu). Viktor strávil s GFX celý víkend a jeho pocit je, že to fotí náramně, ale …. nějak to vyžaduje víc přemýšlení nad tím odkud, co, čím a jak vyfotit aby člověk získal to co ten foťák nabízí.
Připomíná mi to story kolem lodí - čím větší loď, tím větší starosti.
Shodli jsme se na tom, že by to byla radost mít GFX doma, ale také, že to má cenu jen pro toho, kdo na to jednak má prostředky z výdělku nebo ze zásob a taky, bude ochoten se to naučit používat.
PS: pokud jde o ekvivalenci, tak samozřejmě jsem nenadefinoval detailní podmínky, ale princip tím není dotčený. Větší čip = vyšší technická výhoda a jak správně říká Jan67 je FF takový rozumný kompromis mezi APS-C a MF.
Připomíná mi to story kolem lodí - čím větší loď, tím větší starosti.
Shodli jsme se na tom, že by to byla radost mít GFX doma, ale také, že to má cenu jen pro toho, kdo na to jednak má prostředky z výdělku nebo ze zásob a taky, bude ochoten se to naučit používat.
PS: pokud jde o ekvivalenci, tak samozřejmě jsem nenadefinoval detailní podmínky, ale princip tím není dotčený. Větší čip = vyšší technická výhoda a jak správně říká Jan67 je FF takový rozumný kompromis mezi APS-C a MF.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Větší čip, větší clonové číslo - stejné rozmazání, ale díky většímu prokreslení objektu vyšší prostorový efekt.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Nemyslím si, někteří lidé FF chtěli a přešli na jinou značku a potom se zase vrátily (tady například atrej, lennyl ale u něho je to složitější že ), hlad po FF byl a nebylo ho vzhledem k bajonetu těžké uspokojit.xmeda píše: ↑04 bře 2019, 17:28K1 ani nemel vzniknout. V 2010-2012 by to byvalo davalo jeste smysl a mohlo to mit ambice se na trhu nejak prosadit. V 2016+2018 uz tezko. Pokoupili to zaryti pentaxisti a smitec. Nedavno dve trcely s cenou 25k na Paladixu nekolik tydnu, pritom s takovou cenou by po tom meli vsichni hned skocit.. ne?
Ta cena je naprosto ok,úplně stejně tam leží 6dII dokonce levněji a klidně dva měsíce...
Já byl třeba spokojený s APS-C.
Ale zdejší skepse vůči tělu, které ještě nebylo v prodeji, probudilo frajera ve mě.
No a tak jsem koupil a nelituji.
Je to posun a divím se třeba Benovi, že ještě váhá.
Ale zdejší skepse vůči tělu, které ještě nebylo v prodeji, probudilo frajera ve mě.
No a tak jsem koupil a nelituji.
Je to posun a divím se třeba Benovi, že ještě váhá.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak kdo by taky chtel 6D vzdyt tam je vsechno spatne.. to radsi 7DII nebo 5D kdyz uz FF.zvuk11 píše: ↑04 bře 2019, 18:04Nemyslím si, někteří lidé FF chtěli a přešli na jinou značku a potom se zase vrátily (tady například atrej, lennyl ale u něho je to složitější že ), hlad po FF byl a nebylo ho vzhledem k bajonetu těžké uspokojit.
Ta cena je naprosto ok,úplně stejně tam leží 6dII dokonce levněji a klidně dva měsíce...