klebety o novych modeloch K-5, K-r, EVIL

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
beetle
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od beetle » 14 zář 2010, 10:00

tak tak, kolko som sa pri niektorych sklach natrapil, kym som prisiel na to ,ze co a ako :roll:

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 zář 2010, 14:58

Ano... ale to se netýká portrétních skel (respektivě, klidně mi dej nějaký příklad mého omylu - rád se poučím).

A když nejsme v portrétu (tolik nespěcháme), je tu LV a contrast AF, kdy můžeš ostřit kamkoliv v obrazu a MF.

Nevím... nikdy jsem to třeba osobně nepokládal za velkej problém. Ale rozumim, že třeba nějaký fotograf WL, který má tělo s obřím teletem na stativu, body u kraje prostě potřebuje.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 14 zář 2010, 15:05

...ale nemusel to takový problém jako u ultraširokých skel, kdy mírným pohybem osy uteče rovina ostrosti pryč.. i když paradoxně u ultraširokých skel se zase nepoužívá tak malá HO...

...takže mě opravdte, ale asi právě u středních portréťáků to bude největší potíž, když na 85mm nechám plnou díru, tak mi rovina ostrosti může z například levého oka utéct na nos... třeba... :wink:
Pentax

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 zář 2010, 15:45

ono když se člověk zamyslí, opravdu potřebného je toho na foťáku jen málo. Ale mě osobně výběr z více ostřících bodů v širokém poli vyhovuje a zhusta ho používám. Je to o pohodlí řekl bych.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 zář 2010, 15:58

fjo píše:...ale nemusel to takový problém jako u ultraširokých skel, kdy mírným pohybem osy uteče rovina ostrosti pryč.. i když paradoxně u ultraširokých skel se zase nepoužívá tak malá HO...

...takže mě opravdte, ale asi právě u středních portréťáků to bude největší potíž, když na 85mm nechám plnou díru, tak mi rovina ostrosti může z například levého oka utéct na nos... třeba... :wink:
Já jsem tohle nikdy nezaznamenal (což samozřejmě neznamená, že to neni problém třeba pro někoho jiného).

Ale středoformátové stroje mají v drtivé většině jediný bod na středu, kde se díky velkému "snímači" operuje často s HO velice malou. A jiný způsob než s foťákem pohnout prostě neni.

Nové H4D mají třeba pro tyhle účely adaptivní AF, který se koriguje dle pohybu stroje, ale ty jsou tu ani ne rok a jsou jediné.

Já si stále myslím, že tady se jedná o reálnej problém pouze v případě, že z nějakého důvodu nemůžu s foťákem pohnout (je na stativu) a zároveň potřebuju rychlé AF.

Ale třeba to každej bude vidět jinak :-).

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 zář 2010, 16:02

BTW - Napadá mě Fa*24, kd se dá docela malá HO snadno dosáhnout a překomponováním se dostaneš mimo snadno. A pro mě je to portréťák - aspoň ho tak používám.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 zář 2010, 16:12

Používáš 36mm pro detailní portrét s malou HO?

Takhle... samozřejmě proč ne.

Ale stát 30cm od modelky, když můžu obdobnou fotku udělat pohodlněji na 70mm+ (o tom, že si nebudu stínit a můžu pracovat se světlem nemluvě), mi nepřijde moc praktické.

A u fotky celé postavy (kde těch 36mm naopak praktickejch vidim) mi zase přijde, že už nejsme v tématu.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 zář 2010, 16:37

Viz můj minulý post... možná je to opravdu jen tím, že fotím jen specifické věci.

Ale prostě nerozumim tomu, kde bych měl v praxi na tenhle problém narazit. Kdyby jsem chtěl na takové ohnisko fotit třeba portrét, musel bych stát několik cm od objektu... proč to dělat, když můžu stejnou fotku udělat pohodlněji na ohnisku vyšším.

A pro všechny pasivní scény už existuje dneska možnost kontrastního AF v LV módu. Rozumim třeba tomu, proč na rozmístění bodů nadává Ondřej Prosický. Ale to je už docela specifické užití a nemá nic společného s tím, o čem se tu teď bavíme.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 zář 2010, 16:58

Chápu pojem portrét trochu šířeji, na 24mm je fotografovaný člověk zasazený do prostředí, není to rozhodně vhodné ohnisko na pasovku. Portét je to u mě od toho, že fotím člověka a snažím se mu ostřit na oči a dosáhnout mázlého pozadí.

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 14 zář 2010, 17:11

miky...tiež ma v poslednom čase zaujalo portrétovať širším ohniskom...
myslím je to celkom zaujímavé...pred časom tu bol link na fotografa, ktorý to podľa mňa slušne zvláda http://msphotog.com/

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 zář 2010, 17:47

Ale to mi je jasné... já mám taky rád portréty s širokým ohniskem, kde je vidět trochu více, než jen obličej.

Ale ukažte mi někdo teda praktickou ukázku fotky, která byla pořízena na širokém ohnisku a zároveň pracuje s tak malou HO, že by její překompilování znamenalo viditelný posun HO z oka třeba na nos.

Třeba se opravdu mýlim, ale na to by bylo potřeba FF tělo a světelnost pod 1,2... odhaduju to tak na 1,1 a možná i méně.

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 14 zář 2010, 17:51

bobo2 píše:miky...tiež ma v poslednom čase zaujalo portrétovať širším ohniskom...
myslím je to celkom zaujímavé...pred časom tu bol link na fotografa, ktorý to podľa mňa slušne zvláda http://msphotog.com/
Presne tak. Portrety na siroke ohnisko jsou moc pekny. Krasne dostanes k osobe i kus okoli. Fotka ma pak skvelou hloubku. Osobne se mi libi portrety na sirsi ohnisko vic nez na tele...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 14 zář 2010, 18:18

Ano, je to o širokých ohniscích. Ale ne nutně jen při super malé hloubce ostrosti. Už jsem na to párkrát narazil i při ohnisku 9 mm (35EQ 18 mm) a f/5.6. A tahle kombinace dává dost velkou hloubku ostrosti. Vyřešit to samozřejmě šlo, ale mít k dispozici ostřící bod ve zlatém řezu (nebo v některých případech ještě kousek dál od středu) by bylo mnohonásobně pohodlnější.

Skunkey
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Skunkey » 14 zář 2010, 18:52

Pentax K-X,DA35 f2.4 SMC Pentax DAL-18-55, M 50/2.0, Sigma UC ZOOM 70-210 1:4-5.6, blesk Exakta CTZ-25

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 zář 2010, 19:03

miky_lbc píše:Ale to mi je jasné... já mám taky rád portréty s širokým ohniskem, kde je vidět trochu více, než jen obličej.

Ale ukažte mi někdo teda praktickou ukázku fotky, která byla pořízena na širokém ohnisku a zároveň pracuje s tak malou HO, že by její překompilování znamenalo viditelný posun HO z oka třeba na nos.

Třeba se opravdu mýlim, ale na to by bylo potřeba FF tělo a světelnost pod 1,2... odhaduju to tak na 1,1 a možná i méně.
Jo, ideálně EOS 1D + EF24/1,4L. Ale i s FA*24 + K10D to může být zajímavé:

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“