Nevím, kam přesně to dát, tak to dávám sem, kde je to celkem tematické
Nedávno se tu na fóru řešilo potřebné rozlišení a já do té doby měl zkušenost jen s tiskem 60x40 cm. Teď mám další novou větší zkušenost s potřebným rozlišením, ostrostí, postprocesem.

Tiskl jsem 8x plátno 90x60 cm. Chtěl jsem tisk na 300 dpi (možná by správně mělo být ppi, ale všichni používají dpi). Takže fotky tak, jak byly, jsem v Affinity ještě přiostřil (kvůli následnému zvětšování), v ON1 Resize fraktálově zvětšil na těch cca 75 Mpix, potom ještě znovu jemně doostřil v Affinity a vyexportoval. Tiskly se 3 sady.
Pozn. barvy a kontrast na přiložených fotkách docela klamou, ve skutečnosti je to výrazně hezčí.
1. sada - fotky na ISO 200 nebo 400, naši tři psi. Všechno X-T2 + XF 90mm na clonu f/2. Bez ořezu, takže 24 Mpix. Fotky vyšly vyloženě luxusní, snad jen u té horní jsem se bál, že bude malinko přeostřená (protože můj ultrapixelpeeperovský index ostrosti původní fotky byl tak 90% maxima, oproti dalším dvěma, které byly 100%

), ale obavy byly liché, i při bližším koukání je to paráda, natož při normální pozorovací vzdálenosti. Takže u téhle sady aps-c foťák s 24Mpix s přehledem obstál.
2. sada - fotky na vyšší ISO, jeden a ten samý pes.
- První fotka zleva je moje, focená na ISO 2500, plus prosvětlená. XT-2, XF 90 na f/2. Trochu ořez, takže asi 21 Mpix. Měl jsem u ní dost obavy z kvality, protože je to foceno na větší vzdálenost a každá nedokonalost se tam projeví daleko dřív a víc. Trocha zrnitosti tam byla, troška nedokonalosti v ostrosti taky, navíc drobné nedokonalosti v detailech plynoucí z kombinace vyššího ISO a focení z větší vzdálenosti.
- Druhou fotila partnerka, stejná výbava i clona, ISO 4000. Větší ořez, takže cca 15 Mpix.
- Třetí je tatáž fenka, od jiné fotografky s Canonem 6D mark II s 50/1.8 na otevřenou clonu, ISO 2000. Ta třetí fotka nebyla zvětšovaná, takže to vyšlo na řekněme asi 200 dpi (měla něco přes 20 Mpix).
Výsledek byl - v pohodě. No a pokud nestojím 30cm od fotky, ale koukám z normální vzdálenosti (řekněme na 1 délku úhlopříčky), tak i ta moje fotka (vlevo) vypadá velmi dobře. Druhá a třetí fotka ještě pěknější, Překvapivě trošku víc šumu je z té 6D mII na ISO 2000 než z X-T2 na ISO 4000, ale nijak to nevadí (může to být i postprocesem). I na středně vysoké ISO a s trochou ořezu je ten foťák velmi použitelný na tuhle velikost tisku.
3. sada - šeltie, první fotka s 90mm f/2, ořez na 16 Mpix, ISO 200. Druhá s Zeiss 32mm na f/2.8, taky nízké ISO, ořez jen drobný - nestojí za řeč. Druhá měla trochu malou hloubku ostrosti, takže psy víc vpředu jsem musel doostřovat víc, ale z normální pozorovací vzdálenosti je to celkově OK. I tady jsem s kvalitou spokojený, hlavně že z těch 16 Mpix je to z pozorovací vzdálenosti 1 délka úhlopříčky vyloženě paráda.
Závěr - musím říct, že i na velikost 90x60 cm je 24 Mpix i po drobném ořezu bez problému. Když je dostatečně ostrý objektiv a správně zaostřeno, tak se krásně ostrý obraz vydoluje i z 16 Mpix po ořezu. Minimálně na psy mi to funguje