K-3 - rumors, spekulace
Moderátor: Moderátoři
Re: K-3
Takovéhle PC nemá už smysl upgradovat... je to technologie stará XY let.
Dříve mohl člověk upgradovat počítač každých pár měsíců. Dneska to je hafo let.
Na méně náročné účely jsem si teď kupoval repasovaný notebook výrazně výkonnější než tohle za nějakejch 5 tisíc. Stejný prodejce prodával za 4 tis i 4 jádro s profesionální grafikou a 8 GB ram.
Je to třeba brát, jak to je. Myslim, že když si člouvěk koupí zrcadlovku za 25tis, musí počítat s tím, že každých 4-5let udělá upgrade PC za 10-15.
Dříve mohl člověk upgradovat počítač každých pár měsíců. Dneska to je hafo let.
Na méně náročné účely jsem si teď kupoval repasovaný notebook výrazně výkonnější než tohle za nějakejch 5 tisíc. Stejný prodejce prodával za 4 tis i 4 jádro s profesionální grafikou a 8 GB ram.
Je to třeba brát, jak to je. Myslim, že když si člouvěk koupí zrcadlovku za 25tis, musí počítat s tím, že každých 4-5let udělá upgrade PC za 10-15.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
to miky_lbc: to by som chcel vidiet paramatre toho repasovaneho NB. Pretože ak niečo solidne na foto, tak jedine iCore5, 4, no lepšie 8GB RAM...atd.
Jj, je mi jasne, že z toho už toho vela nevyženiem. No tato zostava bude u mna ratam ešte tak 2 roky. Dost som investoval do HDD, fotky zalohujem na 2 disky po 2 TB.
A nesuhlasim, že upgr. je akutny. To platilo v čase prvych pentii. Vtedy malo vyznam ist z Pentia 120 Mhz na napr. 200 Mhz MMX, to bol riadny nakop.
Ja sa nesťažujem. Robí to všetko čo ma. Akurat to nepracuje on-line.
Jj, je mi jasne, že z toho už toho vela nevyženiem. No tato zostava bude u mna ratam ešte tak 2 roky. Dost som investoval do HDD, fotky zalohujem na 2 disky po 2 TB.
A nesuhlasim, že upgr. je akutny. To platilo v čase prvych pentii. Vtedy malo vyznam ist z Pentia 120 Mhz na napr. 200 Mhz MMX, to bol riadny nakop.
-
- Pokročilý uživatel
posledný rumor http://ricehigh.blogspot.com/2013/10/a- ... ter-o.html
zmenu tela by si doma nik nevšimol, ale že namiesto pentax je tam odrazu ricoh, no ako toto vysvetlím
asi vytiahnem staručký filmový ricoh na zamaskovanie
zmenu tela by si doma nik nevšimol, ale že namiesto pentax je tam odrazu ricoh, no ako toto vysvetlím
asi vytiahnem staručký filmový ricoh na zamaskovanie
-
- Pokročilý uživatel
... co mě spíš mrzí, že se jako fáma zatím ukazuje ten rumor, že s K3 vyjde zároveň nová 18-70/2,8 protože takovej záklaďák by se mi hodil na některý reportážní akce. Přehazovat furt mezi 21 a 55 je zdlouhavý, nepohodlný a navíc mi chybí něco mezi (a i kdybych měl tak 3 skla už jsou při akci po kapsách docela dost znát.
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
duves: notebook s doskou typu co mas v PC + procak dnes v bazari kupis asi za 150e (cca 2GB ram). Za 300e kupis v pohode 4GB RAM a starsie Corei5-i7. Inak treba dat pozor, lebo Core i5,i7 existuje 5 typov .. Lynnfield, Clarkdale, Arrandale (mobilny), Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell /ten ma este niekolko podtypov/, kazdy z nich je vykonnejsi ako predosly /niekedy viac, niekedy menej, casto ma nejak nove features, niekedy aj menej vykonny / a byva rozdiel medzi mobilnym typom a desktopovym /nielen vo frekvencii/. Pardon za ciastocny offtopic
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
rumory se rozjely na plné obrátky, těžko říct, co je pravda.
OT: k tomu PC, nedávno jsem měnil střeva svého kompa (4 jádro na 4 jádro) nová deska a RAM:
původní (kdysi lepší střední třída)
intel Q9500@3,4GHz 2x2GB DDR2
nový
Intel i5-3570K@4,4GHz 2x8GB DDR3
Jsem zpokojen (upgrade mě vyšel na cca 7 tisíc), ale po těch letech to není až tak "úžasná" změna, rendering videa mi šlape 2x rychelji a zpracování raw je ryhlejší cca o 60%. Nic lepšího jsem nechtěl, tam už prudce stoupá cena a výkon jen málo. Na extrahardware jsou pěkně prezentovány výsledky testů procesorů vč. zpracování fotek. Musím dodat že mám SSD u roky a to byla asi největší změna v rychlosti PC co jsem kdy zažil, odporučuji (nejen kvůli fotkám). Chce to ale dobře nastavi aplikace a na SSD valit náhledy. Vždy pomůže upgradovat nejslabší místo - bohužel to nejde s rukama
OT: k tomu PC, nedávno jsem měnil střeva svého kompa (4 jádro na 4 jádro) nová deska a RAM:
původní (kdysi lepší střední třída)
intel Q9500@3,4GHz 2x2GB DDR2
nový
Intel i5-3570K@4,4GHz 2x8GB DDR3
Jsem zpokojen (upgrade mě vyšel na cca 7 tisíc), ale po těch letech to není až tak "úžasná" změna, rendering videa mi šlape 2x rychelji a zpracování raw je ryhlejší cca o 60%. Nic lepšího jsem nechtěl, tam už prudce stoupá cena a výkon jen málo. Na extrahardware jsou pěkně prezentovány výsledky testů procesorů vč. zpracování fotek. Musím dodat že mám SSD u roky a to byla asi největší změna v rychlosti PC co jsem kdy zažil, odporučuji (nejen kvůli fotkám). Chce to ale dobře nastavi aplikace a na SSD valit náhledy. Vždy pomůže upgradovat nejslabší místo - bohužel to nejde s rukama
-
- Pokročilý uživatel
duves, ja mám dvojadro i3 3240 ivy bridge, 8GB ram, ssd disk a grafika ati 7790 2gb, v zoneri sa dá aktivovať aj pomoc grafickej karty pri spracovaní, beží to v pohode, aj keď nepochybujem že z i5 alebo i7 dostaneš oveľa viac
V zoneru jsem porovnával rychlost při zpracování GPU a CPU s výsledkem:
CPU Core i5 3210M - 2.5GHz DualCore, turbo 3,1GHz
GPU nVidia 640M LE (jen podtaktovaná plná 640M nicméně hodně podtaktovaná)
Výsledek je ten, že Zoner udává 6ti násobné zrychlení při použití GPU.
Když bych se snažil o interpolaci, tak efektivně využité quadcore by náskok snížilo na 3násobek (ve prospěch GPU) - pokud zoner vůbec efektivně využívá CPU. Při použití lepší grafiky bych pak čekal markantní nárůst.
Otázkou pak je i přesnost měření. Porovnání jsem nezkoušel při nějakém hromadném dávkovém zpracování. Subjektivně jsou odezvy rychlejší.
CPU Core i5 3210M - 2.5GHz DualCore, turbo 3,1GHz
GPU nVidia 640M LE (jen podtaktovaná plná 640M nicméně hodně podtaktovaná)
Výsledek je ten, že Zoner udává 6ti násobné zrychlení při použití GPU.
Když bych se snažil o interpolaci, tak efektivně využité quadcore by náskok snížilo na 3násobek (ve prospěch GPU) - pokud zoner vůbec efektivně využívá CPU. Při použití lepší grafiky bych pak čekal markantní nárůst.
Otázkou pak je i přesnost měření. Porovnání jsem nezkoušel při nějakém hromadném dávkovém zpracování. Subjektivně jsou odezvy rychlejší.
Vždyť to je ale to, co píšu... neříkám, že máš akutně upgradovat. Jen spíše doporučuju nervat už peníze do XY let staré "hrobky" (to myslim fakt v dobrém) , ale pokud už fakt nevyhovuje, tak prostě koupit zase nové PC, které bude 5-6 let sloužit.duves píše:to miky_lbc: to by som chcel vidiet paramatre toho repasovaneho NB. Pretože ak niečo solidne na foto, tak jedine iCore5, 4, no lepšie 8GB RAM...atd.
Já jsem šťastnej, že ta doba, kdy člověk musel PC upgradovat pomalu rok co rok, je už dávno pryč.
A ten noťas za 5tis je T400 s T9600 (2,8 Ghz), 8Gb ram, 500 Gb disk a ATI 34 + Intel Gma (takže na něm lze rozjet najednou 3 monitory). Vůbec netrvdim, že to je nějaké dělo... pro účely co mám ale bohatě stačí a bez DPH stálo 4.750,- Kč i s 2ma dockama a taškou Dicota. A rawy v PS úplně v pohodě zvládá i 40Mpx. Za pár korun super doplňkové PC.
Tím jsem chtěl jen naznačit, kolik má asi cenu Tvoje PC, když podobný noťas koupíš za takovouhle cenu. A řešit upgrade něčeho třeba za 2 tisíce (disky si přeneseš do nového PC) je asi poměrně kontraproduktivní.
mam dva kompy na fotky, jeden doma v PB a druhy v Blave:
- 2jadro amd phenom II X2 555 - 3,2GHz,12gb ram ddr3,ssd 90gb +500 sataIII, LG ips
- 4jadro intel i5-3550 IvyBridge - 3.3GHz,16gb ram ddr3,ssd 120gb + 1TB sataIII, LG ips
poviem to tak,ze najviac vykonu mi pre adobe light room pridala RAM (povodne 8GB) a SSD disk - to nacitava okamzite.
EDIT: dokonca som aj brachovi do stareho notasa Lenovo T61 nahodil SSD 60GB SATAII z bazaru za par supov a pri 4GB ram to beha ako rychlik s Win7 64bit.
- 2jadro amd phenom II X2 555 - 3,2GHz,12gb ram ddr3,ssd 90gb +500 sataIII, LG ips
- 4jadro intel i5-3550 IvyBridge - 3.3GHz,16gb ram ddr3,ssd 120gb + 1TB sataIII, LG ips
poviem to tak,ze najviac vykonu mi pre adobe light room pridala RAM (povodne 8GB) a SSD disk - to nacitava okamzite.
EDIT: dokonca som aj brachovi do stareho notasa Lenovo T61 nahodil SSD 60GB SATAII z bazaru za par supov a pri 4GB ram to beha ako rychlik s Win7 64bit.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
dusan, presne, netreba sponovat rodinny rozpocet, prihodit 4gb ram a ssd disk kludne aj 60gb na system (lepsie 90gb) a mas vystarane.
ps: kamos pentaxista si kupil nedavno novy notas ASUS s i7, 8gb ram, 1TB diskom, 17"lcd a sme ho skusali u mna vedla mojho pocitaca a ani i7 to nezachranila, islo mu to snad o 50% pomalsie (vedla mojho stareho amd 2jadra)
ps: kamos pentaxista si kupil nedavno novy notas ASUS s i7, 8gb ram, 1TB diskom, 17"lcd a sme ho skusali u mna vedla mojho pocitaca a ani i7 to nezachranila, islo mu to snad o 50% pomalsie (vedla mojho stareho amd 2jadra)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Som názoru že ani RAM nejak nepomôže , mal som 4GB, teraz mám 6GB a rozdiel nula nič. SSD mám v pláne už dlhšiu dobu, len že chcem rovno +- 200GB. Koncom roka mám slúbené že jedna pani by chcela pre školáka lacné PC, tak sa zbavím niektorých mojich starých vecí + staré LCD. V mojom prípade bude upgrade zahrnať prechod na quad-core, novú dosku, RAM a SSD
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6