richard: Řekl bych, že vážky by mohly být taky slušné. Teda pokud by to nebylo nějak úplně potmě. Na X-T2 (a taky X-H1) je důležité, že je tam jeden AF-C režim konfigurovatelný. Jsou tam totiž 3 nastavitelné parametry AF-C:
1. Tracking sensitivity = nastavení, jak dlouho má foťák po ztrátě subjektu predikovat pohyb, než přeostří. To je něco jako AF Hold u Pentaxu. Dá se to nastavit na 0,4s, 0,7s, 1s, 1,3s
2. Speed tracking sensitivity = výběr ze tří citlivostí, zda se subjekt pohybuje rovnoměrně, nerovnoměrně, nebo chaoticky
3. Zone area switching = velmi důležitý parametr. Při volbě větší zóny se dá nastavit na Auto (ostří v rámci zóny, kam si zamane), Center (ostří pokud možno na střed zóny), nebo Front (ostří na to, co je v zóně nejblíž foťáku).
Ten Zone area parametr je velmi důležitý - u ptáků v letu fotografové doporučují Front, aby bylo vyloučené zaostření na pozadí. To totiž u Front nastavení prakticky nejde, protože pták je vždycky blíž než pozadí. To by mohlo fungovat rozumně i u vážek. V kombinaci s trochu delším Tracking sensitivity (pro průlety pod větvičkami apod.) a nastavením Speed tracking sensitivity na chaotický pohyb by mohl být výsledek dobrý.
Hodně jsem se s AF-C nalaboroval při ostření na psa vbíhajícího do vody (to by ale asi byla extrémně těžká scéna pro každý foťák):
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... play_media
Zone area swichning jsem měl nastavené prvně na Auto, to si ale často zaostřilo na pozadí (zóna přesahovala psa), tak jsem to změnil na Front, čímž byl pes zaostřený většinou správně na hlavu, ale jak se rozstříkla ta voda (kterou jsem tam ale chtěl), tak už pak byly ostré většinou ty kapky před psem
Proto jsem znovu přepnul, tentokrát na Center, a snažil se hlavu psa držet uprostřed zóny a to fungovalo nejlíp - určitě tak aspoň polovina, možná i přes dvě třetiny fotek bylo tímto způsobem zaostřených dobře. Pokus na tomtéž místě s jiným psem jsem nedávno provedl tak, že jsem Zone area nastavil na Front, zónu jsem zvolil ještě větší, ale prodloužil jsem dobu Tracking sensitivity na 1s a takhle to taky nefungovalo špatně.
Shrnu to - s posledním firmwarem umí X-T2 v AF-C ostřit opravdu velmi dobře, ještě líp a rychleji s gripem v boost módu (i kvůli lepší obnovovací frekvenci v hledáčku a menšímu lagu se s gripem líp sledují rychlé objekty). Jen to od člověka vyžaduje vhodné nastavení podle toho, co jde zrovna fotit. Je to zároveň i výhoda, protože podle typu focení lze ostření do značné míry přizpůsobit vlastnímu stylu focení. Kombinace uvedených tří parametrů, k tomu ještě více velikostí ostřicích zón (popř. i menších bodů - ty jsem využil zase na letadla při přistávání), to všechno má významný vliv na výsledek a dává velké možnosti podle fotografických preferencí. Vyhovuje mi to. Jak jsem si na to zvykl, už vůbec nepoužívám ty přednastavené presety a vždycky konfuguruji podle toho, co jdu fotit. Samozřejmě je to často nejdřív pokus omyl, ale jak se do toho člověk dostane, je to moc fajn mašinka