O víkendu jsem testoval XF 16/1.4, abych si udělal lepší představu, co od objektivu čekat na kterou clonu. Dělávám to tak s každým objektivem, člověku to mnohdy dost pomůže k technicky kvalitnějším fotkám. A podělím se o pár výsledků, třeba se to bude může hodit.
Zkoušel jsem toho víc, ale ukážu jen to důležité. Doplním, že je to z Rawu a vypnutou funkcí Defringe.
Scéna 1, ostřil jsem na jablečný mošt
Výřez na f/1.4 (do f/2 to není zásadní rozdíl)
Výřez na f/2.2 (na f/2.2 se objektiv znatelně zostří, zkontrastní)
Výřez na f/3.6 (zhruba od f/3.2 dál do nějakých f/7.1 nebo f/8 je to paráda, clona f11 odpovídá cca cloně f/2.2)
A scéna 2 (kvůli fialovým aberacím)
Výřez na f/1.4 (stejně jako v předchozím případě, do f/2 včetně se to zlepšuje jen malinko)
Výřez na f/2.2 (a opět, na f/2.2 znatelné zlepšení kontrastu a úbytek fialové, od f/2.5 už tam prakticky fialová není)
Výřez na f/3.6 (tady už je to samozřejmě precizní)
Závěr:
- XF 16/1.4 není (vzhledem k ohnisku a světelnosti celkem očekávatelně) bezchybný objektiv, ale použít bych se ho nebál celkem kdekoliv od f/1.4 po řekněme f/13. F/14 už je celkem bída a f/16 je ještě výrazně měkčí než f/1.4.
- Pokud bych fotil v podmínkách náročnějších na ostrost, držel bych se mezi f/2.2 a f/9.
- Když bych potřeboval úplně top kresbu, pohyboval bych se v rozmezí f/4.5 a f/8