Nyní jsem zkusil něco nového - fotoknihu od německé firmy SAAL DIGITAL. Nabízejí totiž knihy s "bezešvou" panoramatickou vazbou na fotopapírech. Na německých fotowebech převažovala chvála na kvalitu jak vnitřního bloku, tak na výběr luxusních obálek a k dárkovým kazetám na knihu. Na stálost barev poskytuje firma záruku 75 let.
Jak se kniha dělá?
Vybrat si můžete zpracování ve vlastním programu (Photoshop, Lightroom). K tomu vám firma poskytuje ke stažení ICC, abyste měli správné barvy. Další možnost je zhotovení v jejich programu, který nabízí opravdu velký komfort a stálou kontrolu nad kvalitou vložených fotek. Po vložení fotky se ukáže indikace její tiskové kvality - zelené návěští je O.K., oranžové ještě se to dá vydržet a červené - fotku nebrat. Velkou výhodou je možnost umístit fotku přes dvoustranu - díky panoramatické vazbě. Fotky lze přímo na stránce převzorkovat a barevné návěští vám řekne, zda je to po převzorkování dobré, nebo je nutné fotku vyměnit či jinak převzorkovat. Na dolním okraji se vám průběžně ukazuje aktuální cena za celou knihu. Max. velikost fotoknihy je 28x42cm.
Po zhotovení celé knihy lze exportovat tiskový náhled celé knihy v PDF. Vlastní soubor projektu se odesílá on-line a úhrada se provádí platební kartou nebo přes Paypal. Hotovou knihu přiveze kurýrní služba do 5 dnů od zaplacení. Objednané knihy se archivují ve složce projektů a lze se k nim kdykoliv vrátit k novému objednání nebo k úpravě.
Jak spolupracují se zákazníkem?
Před první objednávkou mi jejich pracovníci ochotně poskytli technické konzultace k požadované kvalitě fotografií a obsluze jejich programu. Bohužel jedna fotka se z nějakých důvodů úplně nepovedla a tak jsem se na ně obrátil se žádostí o vysvětlení důvodu. Vyžádali si zdrojovou fotografii a po cca dvou dnech mi nabídli bezplatné zhotovení nové knihy v rámci reklamce. Pak trvalo cca týden než jsem obdržel voucher na náhradní plnění. Pro jistotu jsem fotku vyměnil, aby nedošlo k opakování problému a během 4 dnů jsem obdržel novou fotoknihu.
Když to shrnu, tak jejich komunikace se zákazníkem je příkladná. Jazykové problémy nejsou, protože mají české pracovníky v oddělení pro styk se zákazníky.
No a výsledek.
Jsem mile potěšený kvalitou tisku a perfektní panoramatickou vazbou. Stálost barev povtrdím za 75 let