Pentax - drby a dalsi
Moderátor: Moderátoři
Re: Full frame Pentax - drby a dalsi
nepochybne...ale ani majiteľ zostavy nebol úspešnejší ako ja ... jednoducho povedal, že to ostrí strašne pomaly a viac sme to neriešili....
AF u zrcadlovek bude vždy velmi rychlý ale spolehlivost (chcete-li pravděpodobnost) 100% zaostření bude vždy menší než u bezzrcadlovek. Tím neříkám, že se zrcadlem nejde udělat ostrá fotka. Ale ruku na srdce, ten zvyk podívat se pro jistotu na LCD, jak ostření (případně expozice) dopadly, přetrvá.
A tím, jak výrobci bezzrcadlovek plní své senzory čím dál více AF body s fázovým ostřením, tak se bude i rozdíl v rychlosti ostření zmenšovat.
Je dost možný, že chyba je spíš na straně Sigmy, to ale nikterak uživateli nepomůže...
A tím, jak výrobci bezzrcadlovek plní své senzory čím dál více AF body s fázovým ostřením, tak se bude i rozdíl v rychlosti ostření zmenšovat.
Je dost možný, že chyba je spíš na straně Sigmy, to ale nikterak uživateli nepomůže...
Jan67
Keby boli problemy len zo sigmou,nepoviem nic. Lenze ja som mal katastrofalne ostrenie prave s pentaxami. A na K3 to o moc lepsie nieje. Jedine bezproblemove boli iba 20-40 a 60-250 ka.A este 10-17 feye. Taka 55ka ostrila raz dobre,potom totalne nahovno.Proste,objektivy nad clomu 2,8 su viacmenej ok.Teraz sigma 1,4/50 hsm istri napriklad dobre.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
No ale ani u konkurencie nie je tráva zelenšia, viď výsledok google fight na "af problem"
Kód: Vybrat vše
-------------------------------------
| | af problem hits (x 10^6) |
| canon | 47,70 |
| nikon | 5,25 |
| fuji | 1,57 |
| pentax | 0,57 |
S týmto mám žiaľ skúsenosť aj ja. Vonku, prípadne doma ostrí presne, ale vo výstavnej hale kde je nejaké špeciálne osvetlenie je odpadu veľa. Takto sa správa DA* 55 a myslím že to robila aj DA 70 Limited.Klingo píše:... Problém nastane pri zmene typu osvetlenia

neupraveny jpg, fotka z haly je z tych lepsie zaostrenych
Debata na téma AF Pentax vs. zbytek světa už tady dlouho nebyla.
Slivo: Ještě k tomu Nikonu. To střílí vedle i když je manuálně nastaveno ostření jen na jediný bod AF. Tím myslím, že ostatní body opravdu nejsou ani latentně aktivní? Zkusili jste "one shot", "one AF point" a "P".
MLC se už výrazně zlepšuje. Fuji má opravdu velmi rychlý AF na objektivu 18-55/2,8-4, kde pohon zajišťuje lineární motor. Na třetí velikost pole AF, nebo na zóně uprostřed je rychlost jen nepatrně pomalejší než s Canonem EF 24-70/2,8. Proti Canonu má jednu zásadní výhodu - ostří na senzoru a proto de facto neomylně.
Ani XF 50-140/2,8 není žádný louda a velmi rychlý pohon AF je řešen pomocí 4 lineárních motorů.
Slivo: Ještě k tomu Nikonu. To střílí vedle i když je manuálně nastaveno ostření jen na jediný bod AF. Tím myslím, že ostatní body opravdu nejsou ani latentně aktivní? Zkusili jste "one shot", "one AF point" a "P".
MLC se už výrazně zlepšuje. Fuji má opravdu velmi rychlý AF na objektivu 18-55/2,8-4, kde pohon zajišťuje lineární motor. Na třetí velikost pole AF, nebo na zóně uprostřed je rychlost jen nepatrně pomalejší než s Canonem EF 24-70/2,8. Proti Canonu má jednu zásadní výhodu - ostří na senzoru a proto de facto neomylně.
Ani XF 50-140/2,8 není žádný louda a velmi rychlý pohon AF je řešen pomocí 4 lineárních motorů.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
No ale ty výsledky jsi zapomněl vydělit počtem prodaných kusů, a ještě se pokusit odfiltrovat kompakty...slivo píše:No ale ani u konkurencie nie je tráva zelenšia, viď výsledok google fight na "af problem"Kód: Vybrat vše
------------------------------------- | | af problem hits (x 10^6) | ------------------------------------- | canon | 47,70 | ------------------------------------- | nikon | 5,25 | ------------------------------------- | fuji | 1,57 | ------------------------------------- | pentax | 0,57 | -------------------------------------
Protože tento absolutní počet silně souvisí s velikostí báze uživatelů.
Jan67
-
- V.I.P člen
Krátká zpráva z dnešního internetu ohledně uvedení Px FF na trh:
http://digiarena.e15.cz/plnoformatovy-p ... gn=RSSfeed
http://digiarena.e15.cz/plnoformatovy-p ... gn=RSSfeed
-
- Pokročilý uživatel
No jsem zvědavej hodně, asi jako všichni hlavně na ten AF modul, všechno ostatní je mi skoro jedno. Nepotřebuju GPS, ani výklopný LCD, ani pixel shift, asi ani stabilizaci čipu, hlavně když to bude dělat ostrý fotky. Trochu se bojím že se to nějakým dětským nemocem prostě nevyhne a pak je tady otázka co s tím když chci do dubna určitě fullframe. Musím se přiznat že od včerejška hodně silně uvažuju o přechodu na Nikon, myslím že by mi D610 krásně stačila... ale ještě tomu dám tak do března šanci 

Nikon D610, 50mm/1,8, 85mm/1,8 ... Pentax K-30, 35mm/2,4
Pentax Program A, Alfo 28/2,8, Helios 44K-4
Ricoh GR
http://malinaphoto.cz/
Ricoh GR
vitezslavmalina: ja som na tom podobne ako ty, dokonca ani na K-3 som nevyuzival vsetky technicky vychytavky.
ide mi hlavne o fotku samotnu, cize gps, wifi, pixel skladanie, hdr, ma moc natahaju.
ale daj si pozor, neunahli sa, D610 ma AF body dost na strede, nutilo by ta to fotit dost stredovky.
FF Pentax ale tiez nebude lacna zalezitost...
a nepodcenoval by som stabilizaciu byt len snimacom, to je snad jedna z veci co ma mrzi ze nemam, dost to pomahalo.
plus limited skla zaujimavejsie renderuju obraz, CaNikon nic take nema, vsetko je ploche, ja som musel dat kopu penazi za dake odlisnejsie skla (58tka a 135tka), kde na Px su lacnejsie FA31, FA43, FA77, DA*55
ide mi hlavne o fotku samotnu, cize gps, wifi, pixel skladanie, hdr, ma moc natahaju.
ale daj si pozor, neunahli sa, D610 ma AF body dost na strede, nutilo by ta to fotit dost stredovky.
FF Pentax ale tiez nebude lacna zalezitost...
a nepodcenoval by som stabilizaciu byt len snimacom, to je snad jedna z veci co ma mrzi ze nemam, dost to pomahalo.
plus limited skla zaujimavejsie renderuju obraz, CaNikon nic take nema, vsetko je ploche, ja som musel dat kopu penazi za dake odlisnejsie skla (58tka a 135tka), kde na Px su lacnejsie FA31, FA43, FA77, DA*55
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Jaké středovky? Zaostřím středovým bodem a překomponuji, když nefotím speciality v ateliéru na stativu. Každý si koupí, co mu vyhovuje, mně se PixelShift líbí hodně. Přínos obrazové kvality je zřetelný, vylepšuje i vyvážení barev. Celkem mne zaujalo, že tuto funkci moc lidí neřeší, přestože velká část lidi řeší drobnohledem obrazovou kvalitu. Displej by se mi také hodil. Jsem zvědav, jestli nový FF bude mít nějak vylepšenou funkci PixelShift. Myslím, že to Ricoh posune ještě dále. Otázkou je, aby stále více "pohyblivější" čip nebyl na úkor spolehlivosti, trvanlivosti.
Naposledy upravil(a) zirecek dne 27 led 2016, 13:25, celkem upraveno 2 x.
Ved pentax uz ten pixelshift uz posunul na novu uroven. Namiesto navysenia pixelov vylepsi ostrost aj vernost farieb.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
prekomponovanie obrazu na FF po zaostreni mi na sklách 35/1,4 a 58/1,4 tak posunie hlbku ostrosti, ze fotky mozem vymazat.
co som videl priame porovnanie pixel shiftu z Olympusu a Pentaxu, Pentax to ma kvalitnejsie urobene, ten vystup po zlozeni. verim ze FF Pentax to este vylepsi.
dvaja kamosi maju D610, jeden nadava na nepresny AF a druhy na olej na snimaci. inde nie je zelensia trava.
co som videl priame porovnanie pixel shiftu z Olympusu a Pentaxu, Pentax to ma kvalitnejsie urobene, ten vystup po zlozeni. verim ze FF Pentax to este vylepsi.
dvaja kamosi maju D610, jeden nadava na nepresny AF a druhy na olej na snimaci. inde nie je zelensia trava.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- Pokročilý uživatel
Jenže je to i o ceně, fakt záleží za kolik novej Pentax bude, jestli kolem 50 tis tak je to paráda když můžu používat skla co mám, když to bude víc (bojím se že půjdou hezky vedle D810 a 5DMk3), tak to nemá smysl...
Já jsem na D610 slyšel celkem chválu, jen když jsem ji měl půjčenou tak bych docela vraždil za ten fakt špatnej úchop.
Ostření bude asi vždy horší než by si člověk ideálně přál, ale chce to nějakou rozumnou úroveň...
Já jsem na D610 slyšel celkem chválu, jen když jsem ji měl půjčenou tak bych docela vraždil za ten fakt špatnej úchop.
Ostření bude asi vždy horší než by si člověk ideálně přál, ale chce to nějakou rozumnou úroveň...
Nikon D610, 50mm/1,8, 85mm/1,8 ... Pentax K-30, 35mm/2,4
Ricoh GR
Ricoh GR
-
- Významný člen
no tak to bude vysvetľovať ako zámer veď aj taký sú tu . A tie krajné body sú na tretinách obrazu .lennyl píše: D610 ma AF body dost na strede, nutilo by ta to fotit dost stredovky.
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610