pri importe DNG/PEF z Pentax K5 do Adobe LightRoom 3.5 cez File/Import Photos a je jedno, ci mam zvolene iba Add alebo Copy as DNG (fotky si vzdy najskor skopirujem z SD karty na disk) a BEZ DALSIEHO nastavenia su fotky akoby podexponovane, resp. bez tych nastaveni co som mal vo fotaku pri foteni (jas/kontrast/saturacia atd.). vsetky musim teda upravovat, aby som mal finalny vystup do TIF/JPG zhodny s tym, co som videl na display na K5 po odfoteni.
az ked pri importe do ARL 3.5 nastavim Develop Settings (zalozka Apply During Import) na General - Auto Tone, vyzera to ako to co potrebujem, aby naimportovane RAWy vyzerali ako pri foteni.
otazka je teda, ci ta volba General - Auto Tone je iba automaticke vylepsenie RAWu podla programu, alebo to naozaj nacitava tie povodne nastavenia z fotaku ktore som mal pri foteni. Pri nacitani RAW v original Pentax Camera Utility 4.34 nemusim nic menit, cize vystup vyzera ako presne potrebujem a bol aj pri foteni vidno na LCD fotaku.
ad rozdiel DNG vs PEF, nevidim rozdiel (teda neskumal som to 1:1) vo vystupe z tychto formatov. Dokaze teda ALR 3.5 vytazit nieco naviac (resp. Pentax Camera Utility 4.34) z original PEF formatu, ako z DNG formatu? ci uz v kvalite detailov napr. alebo vo vernosti farieb? Alebo je DNG format vyhodnejsi pouzivat iba ohladom na kompaktibilitu s roznymi RAW konvertormi, ktore PEF nepoznaju a na vystup kvality fotky to nema vplyv?
a este jedna velka prosba, stratil som original CD k Pentax K5 s Pentax Camera Utility instalaciou a teraz nemozem tento RAW konvertor instalovat na druhe PC co mam doma, aj po preinstalovani Windows7 budem mat ten isty problem, pretoze instalacia vyzaduje mat CD v mechanike...na nete som nikde nenasiel ISO toho CD, moze mi ho niekto uploadnut ???
velka vdaka za odpovede a pomoc!