import RAW Adobe LightRoom 3.5 vs Px Digit.Camera util. 4.34

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

import RAW Adobe LightRoom 3.5 vs Px Digit.Camera util. 4.34

Příspěvek od lennyl » 25 led 2012, 13:09

ahojte, potrebujem poradit,
pri importe DNG/PEF z Pentax K5 do Adobe LightRoom 3.5 cez File/Import Photos a je jedno, ci mam zvolene iba Add alebo Copy as DNG (fotky si vzdy najskor skopirujem z SD karty na disk) a BEZ DALSIEHO nastavenia su fotky akoby podexponovane, resp. bez tych nastaveni co som mal vo fotaku pri foteni (jas/kontrast/saturacia atd.). vsetky musim teda upravovat, aby som mal finalny vystup do TIF/JPG zhodny s tym, co som videl na display na K5 po odfoteni.
az ked pri importe do ARL 3.5 nastavim Develop Settings (zalozka Apply During Import) na General - Auto Tone, vyzera to ako to co potrebujem, aby naimportovane RAWy vyzerali ako pri foteni.

otazka je teda, ci ta volba General - Auto Tone je iba automaticke vylepsenie RAWu podla programu, alebo to naozaj nacitava tie povodne nastavenia z fotaku ktore som mal pri foteni. Pri nacitani RAW v original Pentax Camera Utility 4.34 nemusim nic menit, cize vystup vyzera ako presne potrebujem a bol aj pri foteni vidno na LCD fotaku.

ad rozdiel DNG vs PEF, nevidim rozdiel (teda neskumal som to 1:1) vo vystupe z tychto formatov. Dokaze teda ALR 3.5 vytazit nieco naviac (resp. Pentax Camera Utility 4.34) z original PEF formatu, ako z DNG formatu? ci uz v kvalite detailov napr. alebo vo vernosti farieb? Alebo je DNG format vyhodnejsi pouzivat iba ohladom na kompaktibilitu s roznymi RAW konvertormi, ktore PEF nepoznaju a na vystup kvality fotky to nema vplyv?

a este jedna velka prosba, stratil som original CD k Pentax K5 s Pentax Camera Utility instalaciou a teraz nemozem tento RAW konvertor instalovat na druhe PC co mam doma, aj po preinstalovani Windows7 budem mat ten isty problem, pretoze instalacia vyzaduje mat CD v mechanike...na nete som nikde nenasiel ISO toho CD, moze mi ho niekto uploadnut ???

velka vdaka za odpovede a pomoc! :-)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miro-s
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: import RAW Adobe LightRoom 3.5 vs Px Digit.Camera util.

Příspěvek od miro-s » 25 led 2012, 14:22

Cafko, Lennyl,
myslim, ze ALR si pri Auto Tone robi co sam uzna za vhodne a neberie pri tom vobec ohlad na nastavenia vo fotaku (jas, saturacia, contrast, doostrenie a pod.). Podla mojej logiky (netvrdim, ze spravnej) by sa tie nastavenia do suroveho RAW-u aplikovat nemali, aj ked podla tetjo logiky by ich bolo zbytocne vo fotaku vobec nastavovat, ak by si vsetko robil z RAW-u. Blbe je, ze aj ked mas svoje hodnoty vo fotaku nastavene, pri vyvolavani ti pracu neskratia. Pri tom , ked fotak robi z rawu JPG (napr. fotis raw+jpg), s radostou si nimi pomoze. Takze, je to trochu na hlavu..
Z vlastnej skusenosti v LR, tiez sa mi fotky zdaju podexponovane, takze si casto pomaham s "Exposure" +0.3 - +0.7

Ja obycajne fotim DNG, PEF som neskusal, hlavne nech nemam problem s otvaranim. Rozdiely budu podla mna minimalne a na papieri to nikto nepostrehne.

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 25 led 2012, 14:36

lightroom si pri Auto Tone nastavuje sám všetko.
výhodu DNG vidím v tom čo píšeš - v kompatibilite a snáď dlhšej podpore od adobe keď si ten formát vytvorili.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 25 led 2012, 17:04

PEF som pouzival vzdy, na K100D Super aj K20D. Pre tieto fotaky som mal Pentax Camera Utility 3.61, ale tento soft uz nie je s Pentax K5 kompaktibilny. To, co som mal nastavene na fotaku pri foteni, kontrolovane aj histogramom, po natiahnuti RAWiek do Camera Utility bolo vsetko ok, tak isto ako aj teraz s Pentax K5 do prislusnej verzie Camera Utility 4.34, cize nemusim sa moc hrat pri vyvovalavani s nastaveniami a korekciami.

jedine co som si vsimol a je zvlastne, ze fotky z novej K5 vyvolane z RAWu v Camera Utility 4.34 nie su vobec doostrene,aj ked to tak bolo nastavene vo fotaku a aj Camera Utility 4.34 ukazuje nastavenie doostronia. Viem,ze RAW je od toho,aby si clovek vsetko mohol upravit sam v postprocese na PC, ale z K100D Super aj K20D a v Camera Utility 3.61 aj to doostrenie aplikovalo pri vystupe do TIF/JPG.

Adobe LightRoom som zacal pouzivat preto,lebo umoznuje lepsie upravit okrem zakladnych veci v nastaveniach fotky aj vela ineho, ale potrebujem,aby sa mi RAWy z Pentax K5 pri importovani do ALR 3.5 zobrazovali tak ako maju.

Mozem skusit urobit pokus,ze odfotim fotku do RAW+, cize RAW aj JPG a necham oba subory naimportovat do ALR,ci si zoberie ALR to nastavenie z JPG,ale to budem mat dalsie data naviac na SD karte.

EDIT: skusil som fotku RAW+ a nacitat PEF do ALR z adresara kde bol aj JPG a ziana zmena :(
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 25 led 2012, 21:07

Podexponovane tie fotografie urcite su. Problem je v nastaveni fotaku a v LCD fotoaparatu. RAW v LR je zobrazeny korektne. Jedinu moznost vidim v exponovani co najviac doprava (chce to cit a po chvili sa clovek nauci kolko doprava moze ist).
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 25 led 2012, 21:59

Lukas_Gal: hmm, neviem ci tvoja odpoved by bola dobra rada...

fotim scenu s K5, mam urcite nastavenia vo fotaku, jedno je ake, aj keby som mal vsetko na nule (kontrast,saturaciu,jas), LCD mam na fotaku bez korekcii (ziadne zosvetlovanie), fotak sa riadi pri foteni vstavanym expozimetrom, snimka je exponovana spravne, kontrolujem si to na histograme. Samozrejme aj DNG/NEF aj JPG z fotaku vyzeraju rovnako (to iste vidim na LCD fotaku,aj v Pentax Camera Utility 4.34)

1. nacitam RAW do Adobe LightRoom - nespravna expozicia, cize, fotka vyzera inak ako bola povodne odfotena
2. nacitam RAW do Pentax Camera Utility - vsetko je spravne ako pri odfoteni
3. nacitam RAW do Zoner PhotoStudio - nespravna expozicia, cize, fotka vyzera inak ako bola povodne odfotena

pripisujem to Adobe Camera Raw 6.5, ktory vyuziva tak ako Adobe LightRoom ako aj Zoner PhotoStudio. Otazka je,ako mozem pri importe do Adobe LightRoom nastavit aplikaciu,aby mi korektne zobrazovala fotku. Pri foteni rozhodne nebudem exponovat viac doprava podla histogramu (alebo citu),kedze fotka je OK tak ako je odfotena.

(PS:doma mam IPS LCD monitor so skalibrovanym profilom ICC aj vystup z EPSON tlaciarne co mam je OK)

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 25 led 2012, 22:21

Dávnejšie to bol dôvod, prečo som z LR prešiel na Capture One. Fotky po importe do LR boli tmavšie a farby posunuté do jazzu, hlavne modrá, všimol som si, že LR si tam samo a neviem to vypnúť nastaví jemný stupeň kontrastu v krivke na medium a k tomu sa pridružuje Blacks s +5 hodnotou. Prečo sa posúvajú aj farby netuším a skoro stále pri modrej oblohe musím ísť na +30 pri modrej (Hue). Dá sa toto všetko niekde v LR3 vypnúť, dík.

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 25 led 2012, 23:06

Tvrdit, ze expozimeter vo fotoaparate odmeria scenu spravne. Ale o to nejde. Mysliet si, ze histogram zobrazeny na LCD fotoaparatu je realny je tiez prehnany optimizmus. Osobne si myslim, ze pri vynulovani vsetkych posuvnikov v panely Basic sa zobrazi realne rozlozenie jasov tak ako ich zaznamenal snimac.

Co sa tyka tej krivky a blacks samozrejme ze sa to da nastavit staci vsetko vynulovat a nastavit to ako predvolene hodnoty.
Lukáš Gál,
Obrázek
Obrázek

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 25 led 2012, 23:08

A este jedna vec ak si myslite, ze zoner pouziva ACR tak si musite este co to dostudovat. A tvrdit podla Jpeg nahladu, ze takto bola fotka odfotena/naexponovana je tiez velmi optimisticke.
Lukáš Gál,
Obrázek
Obrázek

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 25 led 2012, 23:19

Viem, že sa dá nastaviť na 0 a že tie šupátka nie sú zamknuté, ale nechcem, aby to robilo samo automaticky, nechcem sa tým zdržiavať pri každej fotke.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 25 led 2012, 23:37

yoli: to, co potrebujes vyriesit ty, cize aby ti dake "supatko" v panely Develop ostalo tak ako ty chces pri kazdom nacitani novej fotky, tj. napr. Blacks na 0 a nie defaultne na 5, nastavis takto:

1. po naimportovani hocijakej fotky do ALR (aby si mal moznost menit nastavenia v Develop paneli) si nastavis potrebny parameter podla seba. cize Blacks z 5 na 0.
2. ides v hornej liste ALR na Develop/Set Default Settings... a das Update to Current Settings.

vysledok? pri kazdom dalsom importe fotky do ALR ju nacita v tom nastaveni,ake si ty zvolis:)

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 25 led 2012, 23:48

a co potrebujem vyriesit ja, bez toho aby som skumal "presnost" expozimetra vo fotaku,alebo vernost zobrazovania LCD displaya na fotaku voci editorom na PC, je jednoduchy import RAW suborov do ALR. teda ak vie niekto pomoct,kde konktretne treba nastavit potrebny parameter...

prikladam screen shoty, jeden je z Pentax Camera Utility (ktory povazujem za OK) a druhy z Adobe LightRoom (kedy ALR ignoruje nastavenia z fotaku).. rozdiely su viditelne aj v tych malych nahladoch
Přílohy
Pentax Camera Utility_resize.jpg
Pentax Camera Utility_resize.jpg (81.84 KiB) Zobrazeno 4064 x
Adobe LightRoom_resize.jpg
Adobe LightRoom_resize.jpg (78.21 KiB) Zobrazeno 4064 x

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 25 led 2012, 23:53

lennyl píše:yoli: to, co potrebujes vyriesit ty, cize aby ti dake "supatko" v panely Develop ostalo tak ako ty chces pri kazdom nacitani novej fotky, tj. napr. Blacks na 0 a nie defaultne na 5, nastavis takto:

1. po naimportovani hocijakej fotky do ALR (aby si mal moznost menit nastavenia v Develop paneli) si nastavis potrebny parameter podla seba. cize Blacks z 5 na 0.
2. ides v hornej liste ALR na Develop/Set Default Settings... a das Update to Current Settings.

vysledok? pri kazdom dalsom importe fotky do ALR ju nacita v tom nastaveni,ake si ty zvolis:)
Presne toto som potreboval, odskúšané. VEĽKÉ ĎAKUJEM .)

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 26 led 2012, 00:04

yoli: som rad,ze som ti vedel poradit,pretoze toto som nasiel iba dnes na nete nahodou,ked som hladal dake info,aby sa mi RAWy importovali korektne. mam podozrenie, ze to inak ani vyriesit nepojde,ako si nastavit vsetky supatka "defaultne" na 0, resp. priblizne tak aby to korespondovalo s tym co vidim v Pentax Camera Utility. lenze....ked si zmenim nastavenia vo fotaku,opat to nebude to prave orechove v ALR,och

este poznamka k Zoner PhotoStudio. ak chcem upravovat RAW, samozrejme potrebuje mat nastavenu cestu na nainstalovany Adobe DNG Converter :-)

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 26 led 2012, 09:23

lennyl píše:a co potrebujem vyriesit ja, bez toho aby som skumal "presnost" expozimetra vo fotaku,alebo vernost zobrazovania LCD displaya na fotaku voci editorom na PC, je jednoduchy import RAW suborov do ALR...
Ahoj, dřív jsem vážně řešil stejný problém. Zdá se mi, že s přechodem na K-5 a DNG only se už nějak vytratil, nebo ho už necítím. Barvy budou vždy jiný než v originálním softu. A co je dobře, je asi věcí vkusu. Dřív jsem fandil živým pentaxáckým barvám, dnes stejně většinou používám nějaký LR preset, takže to neřeším. Zkus ale ještě nastavit v modulu Develop v posledním boxu kalibraci. Lze tam volit profil -> místo adobe standart dát camera standart/vložený. A hned to má příchuť pentaxu ;-) a mělo by to jít nastavit i jako výchozí volba. Funguje to s DNG, nevím jak s PEF.
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

Odpovědět

Zpět na „Software“