Jaký soft na RAW?

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

V čem zpracováváte RAW?

Adobe Lightroom/CR
41
45%
Phase One: Capture One
5
5%
Zoner Photo Studio
17
18%
Bibble
4
4%
Stačí soft od Pentaxu
7
8%
Jiný
18
20%
Nefotím do RAWu, jen občas, je to pro běžné použití pitomost (ano, to tvrdí spolužák, majitel K-5)
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 92

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jaký soft na RAW?

Příspěvek od JakubCh » 28 pro 2011, 16:43

Jaký program na zpracování RAWu kdo používáte? Na Olympusu jsem ze začátku používal Camera RAW v Photoshop Elements, pak jsem ale přešel na Phase One: Capture One 4.8.3 (ano, ona akce Megapixelu za 190-). S ním jsem byl spokojený, zvykl jsem si na něj, ocěňoval jsem rychlost, jednoduchost. Slabina - občas spanul... Někteří kolegové používali RAW v Zoner Photo Studiu. Zkoušel jsem, připadá mi pomalejší a hlavně - fotky z něj jsou více kontrastní, ztrácí se více stíny a nejdou tak vytáhnout běžným šoupátkem - C1 tady hodně vede. Sice tu je záložka HDR stíny...ale nepřipadá mi to jako to pravé ořechové, možná zvyk na C1 jen ale...mít vše v jednom programu by bylo fajn, jinak na Zoner nedám dopustit, ale v RAWu mi nějak moc nesedí. Lightroom jsem dávno zkoušel, ale jednak je drahý, jednak moc profi, neuživil bych ho. Navíc srašný moloch. Teď uvažuji, jak dál, moje stará C1 si s K-r neporadí, sice bych mohl fotit do DNG a pak ho vezme, ale barvy jsou dost mimo. Takže zvažuji, co dál. Kamarád používá Silkypix, protože soft přímo od pentaxu je založen na něm, zkusil jsem, ale na C1 to nemá.
Svého času byla populární Bibble, ale u té pak nějak šel do kopru vývoj, jestli se zase rozjel? Tady vidím, že ji někdo používá... Takže, co máte kdo vyzkoušené, co nejspíše radíte? Koupi nový C1, zvyknout na Zoner...nebo patříte k lidem, jako je můj spolužák, majitel K-5 s několika skly (včetně Pentaxe 12-24), který razí zásadu, že běžně fotit do RAWu je blbost a používá JPG a RAW jen výjimečně (a fotit přitom umí, zase to není žádný jouda, v tomhle se ale neshodneme), i když mu někdy závidím, jak to má lehčí - ale když viídm, co z RAWů vytáhnu, tak si říkám, že to je blbost přece nevyužít potenciál snímače...

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

palo2811
Významný člen
Významný člen

Re: Jaký soft na RAW?

Příspěvek od palo2811 » 28 pro 2011, 16:59

Na Zoner nedám dopustiť ale lepší som zatiaľ neskúšal .
Pentax K10
Nikon D610

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 28 pro 2011, 17:04

Trošku se s ním možná pokusím sžít. jeden postřeh, který jsem za krátkou dobu stačil udělat - připadá mi, že z Pentaxu mi lezou "hotovější" RAWy, jak z Olympusu, tak to většinou chtělo více zásahů. Ale je to jen první dojem...

johanes
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od johanes » 28 pro 2011, 17:06

A co třeba RawTherapee ... je zdarma a má i češtinu

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 28 pro 2011, 17:13

Raději ruskou ruletu :D. Zkoušel jsem Xkrát na Oly a děkuji, ale ne. Chápu, že někdo se s ním třeba spřátelil, ale u mě to fakt nehrozí. ALe když sním umíš a vyhovuje, super. ušetříš a důležitý je výsledek a Tvá spokojenost...

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 28 pro 2011, 17:42

Já jsem na začátku používal UFRaw a editor Gimp. Nyní používám Adobe CameraRaw. Ten mi vyhovuje na hromadné úpravy fotografií a případnou jednoduchou retuš fotek jako třeba prach na snímači. Párkrát jsem použil i soft od Pentaxe, ale byl dost pomalý i když jsem rozšířil paměť.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 28 pro 2011, 17:52

A v čem CR používáš? Koupil jsi Photoshop, nebo spíše asi Elements, že?

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 28 pro 2011, 17:56

Elements.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 28 pro 2011, 18:22

Taky by mohli udělat nějakou "elements" verzi Lightroomu...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 28 pro 2011, 18:25

Mě na Lightroomu štve jedna věc - je u nás 3x dražší než ve státech a nedá se to legálně očůrat. Jinak je bezva. Jinak origo soft od Pentaxu ve verzi 4 taky dobrej a ZPS14 je taky výborný.

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 28 pro 2011, 18:29

Takže se asi naučím se Zonerem - vše pod jednou střechou :) Navíc mi fakt připadá, že z Pentaxu to leze hotovější, někdy vlastně jen převést pomalu. Ale to jsou takové první dojmy, uvidíme, jak t obdue v praxi. Jak bylo blbé světlo, u Olympusu to byla někdy celkem věc, ale když si s tím člověk pohrál, dostal úplně jinou fotku, než bych měl v JPG...protože tem bych tak asi neupravil. Proto mě zaráží, jak třeba kamarád vesele fot ído JPG a ze ěm si pořád ělá srandu, že jsem cvok, když fotím naopak vše do RAW

Jo, cen Lightroomu: kamarád byl měsíc ve státech. No a tam si hezky Lightroom koupil a přivezl domů. Vyřešeno legálně, vše je v pořádku. Abych byl přesnější, on si tam kupoval i noťas, nějaké IBM vysoké řady...

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 28 pro 2011, 19:02

Zoner asi není špatný, ale mně tam vadí fyzická absence vrstev jako v Photoshopu. Ne, že by tam nešlo pracovat s vrstvami, to jo, ale jinak. Jde u Zoneru hromadně upravovat RAW podobně jak jsem psal výše u Photoshopu?

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 28 pro 2011, 19:55

Vrstvy jsem nikdy ještě nepotřeboval, ty nemá ani C1...

Oxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Oxi » 28 pro 2011, 20:51

Skusal ste niekto paint.net?
http://www.getpaint.net/index.html
je free, podporuje vrstvy, ma dost pluginov, jeden z nich je na RAW subory a mal by podporovat import arw, cf2, cr2, crw, dng, erf, mef, mrw, nef, orf, pef, raf, raw, sr2, x3f

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 28 pro 2011, 20:55

Nějak jsem si zvykl na Lightroom.Fotím do DNG upravuji v Lightroomu a občas dodělávám v Ps,buď retuš a nebo zvětšování na tisk ve fotolabu,ale v poslední době se pomalu dostávám na chuť LAB prostoru :)
Ale co jsem teď viděl u kamaráda výstup s C1 myslím že 6 tak je to o hodně lepší naž LR.
Zoner mě nějak nesedl,,byl pomalejší než LR :(
STŘÍBRU ZDAR

Odpovědět

Zpět na „Software“