ZPS 16 PRO
Moderátor: Moderátoři
Re: ZPS 16 PRO
Neviem, či mu nešlo skôr o to, ako nastaviť správu farieb (CMS). Ak je CMS nastavený správne, tak nie je dôvod, aby obrázok nevyzeral úplne rovnako v LR, ZPS, či Firefoxe (a každom inom programe, ktorý korektne podporuje CMS). ZPS však nepoznám, takže netuším, kde sa v ňom CMS nastavuje.
Ano ide mi skor o to nastavit realne farby v zonery a ako naztavit farebne profili lebo fotim do adobe rgb a monitor ma srgb zobrazenie ale v lighfroome vyzera obraz prirodzenejsie ako zps cize prespokladam ze nastavenie zo razenia farieb by mohlo pomoct.vdaka za reakcie
K-1-Irix 15mm/SMC 35 mm 2,4/SMC 50 mm 1,8/Sigma 105 mm 2,8 EX DG Macro,
HD 20-40mm limited,SMC 60-250*
Kiev 80
Flexaret V
Kiev 80
Flexaret V
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Je to sposobene priradenym profilom. V Lightroome to je v zalozke Camera Calibration v ZPS netusim.
-
- Významný člen
Ahoj.
V ZPS 16 je to v Nastavení-Možnosti-Správa barev.
V ZPS 16 je to v Nastavení-Možnosti-Správa barev.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale ja hovorim o profile fotoaparatu. Napriklad Adobe Camera, Natural a podobne
Ferdo: čo máš nastavené v tom "Nastavení-Možnosti-Správa barev" ako píše jirifno? A ešte jeden pokus - ako vyzerá obrázok, keď ho otvoríš vo "Windows Photo Viewer"? Ticho predpokladám, že fotíš do JPEG-u a máš Windows 7.
mal som adobe rgb ale dal som teraz srgb neni vidiet daku zmenu.a prevažne do rawka fotim a win8.asi to bude rozdielny nacitanim raw profilu
Kiev 80
Flexaret V
Kiev 80
Flexaret V
Můj problém se správou barev začal, když jsem si koupil monitor EIZO. Pokud výrobce monitoru nedodává potřebné ICC profily, tak asi není nutné používat správu barev. Monitor EIZO používá digitální připojení k počítači a umožňuje zobrazení 10 bitů na barvu.
S monitorem dostanete soubory s ICC profily. Profil ICC definuje přený postup zobrazení barev na výstupním zařízení. Profily nainstalujete podle návodu. Vybraný profil připojíte k Zoneru v sekci Nastaveni – Správa barev. Jsou k dispozici dva profily SX2262W User 5000K a SX2262W User 6500K.
S monitorem je dodán testovací obrázek. V Zoneru vše bez problémů funguje.
ICC profily je třeba dále nainstalovat do Windows. Postup najdete v nápovědě Windows. Liší se podle verze systému. Tady ale vzniká problém. Já mám na počítači Windows 7 a ty nastavení ICC profilů většinou ignorují. Já jsem na problém přišel, když jsem chtěl fotku použít jako pozadí plochy monitoru.
Když potřebujete zobrazovat fotku pomocí programů Windows, je třeba si pořídit speciální kopii převedenou do profilu ICC sRGB. V Zoneru se to provede v editoru příkazem Upravit – Převést do profilu.
V Zoneru je se správou barev spojen další problém. Když převedete RAW na TIFF pomocí programu „Pentax Camera Utility“ tak je barevný prostor fotografie nastaven na „sRGB“. Když převedete RAW na TIFF pomocí Zoneru do soubory TIFF, tak je barevný prostor nastaven na „Nekalibrovaný“. To má za následek, že Zoner a další programy chybně zobrazují barvy fotky. Barevný prostor nelze nastavit. Proto pro převod RAW používám program PENTAX, který je ale jinak uživatelsky dost hrozný.
V Zoneru 16 se objevil další problém, který ve starších verzích nebyl. Vytvoříte TIFF soubor, který má správně nastavený ICC profil. Během editace Zoner ICC profil nevratně změní a tím dojde k barevnému posunu fotky. Chyba se dá obejít, když jako první operaci při editaci fotky provedete nastaveni ICC vybraného profilu.
S monitorem dostanete soubory s ICC profily. Profil ICC definuje přený postup zobrazení barev na výstupním zařízení. Profily nainstalujete podle návodu. Vybraný profil připojíte k Zoneru v sekci Nastaveni – Správa barev. Jsou k dispozici dva profily SX2262W User 5000K a SX2262W User 6500K.
S monitorem je dodán testovací obrázek. V Zoneru vše bez problémů funguje.
ICC profily je třeba dále nainstalovat do Windows. Postup najdete v nápovědě Windows. Liší se podle verze systému. Tady ale vzniká problém. Já mám na počítači Windows 7 a ty nastavení ICC profilů většinou ignorují. Já jsem na problém přišel, když jsem chtěl fotku použít jako pozadí plochy monitoru.
Když potřebujete zobrazovat fotku pomocí programů Windows, je třeba si pořídit speciální kopii převedenou do profilu ICC sRGB. V Zoneru se to provede v editoru příkazem Upravit – Převést do profilu.
V Zoneru je se správou barev spojen další problém. Když převedete RAW na TIFF pomocí programu „Pentax Camera Utility“ tak je barevný prostor fotografie nastaven na „sRGB“. Když převedete RAW na TIFF pomocí Zoneru do soubory TIFF, tak je barevný prostor nastaven na „Nekalibrovaný“. To má za následek, že Zoner a další programy chybně zobrazují barvy fotky. Barevný prostor nelze nastavit. Proto pro převod RAW používám program PENTAX, který je ale jinak uživatelsky dost hrozný.
V Zoneru 16 se objevil další problém, který ve starších verzích nebyl. Vytvoříte TIFF soubor, který má správně nastavený ICC profil. Během editace Zoner ICC profil nevratně změní a tím dojde k barevnému posunu fotky. Chyba se dá obejít, když jako první operaci při editaci fotky provedete nastaveni ICC vybraného profilu.
Windows 7 urobili v porovnaní s XP celkom pokrok, pravda, pokiaľ má človek jeden monitor (aspoň mne sa zatiaľ nepodarilo nastaviť rôzne ICC profily pre zabudovaný displej a pre externý monitor, čiže jeden mám skalibrovaný a druhý úplne na hovno). Dá sa povedať, že sa dostali niekam na úroveň MacOS z roku 1995, alebo tak nejako (proste prvé verzie ColorSyncu). Ale už si aspoň pamätajú nastavený ICC profil aj po reštarte systému. 
Minimálne teda program "Windows Photo Viewer" podporuje CMS korektne, ostatné neviem (nepoužívam). Displej je vhodné si vyprofilovať/skalibrovať pomocou na to určeného HW aj v prípade, že výrobca dodal ICC profily, keďže kalibruje sa celý reťazec grafická karta-monitor, ale väčšinou platí, že čím kvalitnejší monitor, tým menšie zmeny nastanú po kalibrácii. Alebo inak povedané aj profil od výrobcu je lepší ako nič.
Keby mal niekto záujem, v rámci KE viem s profiláciou/kalibráciou pomôcť, mám aj vlastnú sondu GretagMacbeth Eye-One Display 2. Len dopredu podotýkam, že kalibrovať TN panely nemá veľký význam...

Minimálne teda program "Windows Photo Viewer" podporuje CMS korektne, ostatné neviem (nepoužívam). Displej je vhodné si vyprofilovať/skalibrovať pomocou na to určeného HW aj v prípade, že výrobca dodal ICC profily, keďže kalibruje sa celý reťazec grafická karta-monitor, ale väčšinou platí, že čím kvalitnejší monitor, tým menšie zmeny nastanú po kalibrácii. Alebo inak povedané aj profil od výrobcu je lepší ako nič.
Keby mal niekto záujem, v rámci KE viem s profiláciou/kalibráciou pomôcť, mám aj vlastnú sondu GretagMacbeth Eye-One Display 2. Len dopredu podotýkam, že kalibrovať TN panely nemá veľký význam...
Ještě k ICC profilům. Problémy jsou při zpracování RAW a TIFF. U souborů JPEG problémy pravděpodobně nejsou.
správa barev začíná už i tím když máš a teď jednoduše jen pro názornost: výstup z foťáku sRGB, OS, soft a tiskárnu také v sRGB a né že ti výrobce nedodá profil monitoru 
První bych asi udělal to co jsi udělal ty jako druhé, nastavit v OS ten dodaný profil jako výchozí pro monitor. A pak teprve laborovat v ZPS.
Nějak nechápu to že ti ZPS mění barvy, pokud mám pracovní prostor nastaven na adobeRGB, tak v něm pracuji a exportuji opět v adobeRGB, tak se na tom nemá co měnit. Ale napadá mě jen jediná věc, že náhledy jsou v jiném prostoru než pak náhled editoru.
ps: tohle si stáhni, pomůže to http://www.eizo.cz/uploads/media/EasyPIX_CZ_2013-08.pdf

První bych asi udělal to co jsi udělal ty jako druhé, nastavit v OS ten dodaný profil jako výchozí pro monitor. A pak teprve laborovat v ZPS.
Nějak nechápu to že ti ZPS mění barvy, pokud mám pracovní prostor nastaven na adobeRGB, tak v něm pracuji a exportuji opět v adobeRGB, tak se na tom nemá co měnit. Ale napadá mě jen jediná věc, že náhledy jsou v jiném prostoru než pak náhled editoru.
ps: tohle si stáhni, pomůže to http://www.eizo.cz/uploads/media/EasyPIX_CZ_2013-08.pdf
STŘÍBRU ZDAR
Ale mělo by to jít. Mám ale asi štěstí že monitor na noťasu vzdáleně připomíná zkalibrované Eizo tak jsem to nechal být, stejně na něm mám jen náhledy a oknabedo. píše: aspoň mne sa zatiaľ nepodarilo nastaviť rôzne ICC profily pre zabudovaný displej a pre externý monitor, čiže jeden mám skalibrovaný a druhý úplne na hovno

STŘÍBRU ZDAR
Zdarec, jak jste spokojení u ZPS 16 PRO se zpracováním RAW DNG? Nejde mi ani tak moc o rychlost, ale zejména o to, jak se pere s podáním detailů, resp. mikrokontrastu? Díky za případné odpovědi. Jirka
Pentax K5 + dvě limetky HD 15/4 a SMC 40/2,8
Ja som spokojny zo zps 16 ale urcite je na tom horsie z rawom ako lightroom napr.
Kiev 80
Flexaret V
Kiev 80
Flexaret V
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Zahraniční ocenění: http://www.photographyblog.com/news/sof ... map=%5B%5D