Lightroom
Moderátor: Moderátoři
Našel jsem pár pěkných presetů pro Lightroom:
http://www.neutralday.com/40-free-and-f ... lightroom/
Hezky odkaz, diky...elho_cid píše:Našel jsem pár pěkných presetů pro Lightroom:
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- Pokročilý uživatel
Tak sem si precetl aktualni PhotoLife. Karbusicky tam pise, ze pro zrychleni prace v Lightroom (import, export, nahled) se da vyuzit akcelerace pres grafickou kartu.
Vsechno sem aktualizoval (Lightroom 2.6 64 bit, GK-ATI 4670, ovladace nejnovejsi. Win 7 pro-64bit )... A nic, zatez gpu se pri exportu nezvedla ani o 1%.
Tak teda, ze pohledam pomoc na strankach Adobe no a hle co nenajdu ve FAQ. http://kb2.adobe.com/cps/404/kb404898.html
No uz drive sem pochyboval o tom, ze chodime s Karbusickym po stejne planete. No ale toto je fakt nad me chapani.
Nebo su nejaky natvrdly a vsem vam to chodi?
Toz sem to zkousel rozchodit i u sebe, kdyz teda je to takova pecka. a... A... A NIC!!!Adobe Lightroom vyuziva GPU jiz od prvni verze...
Vsechno sem aktualizoval (Lightroom 2.6 64 bit, GK-ATI 4670, ovladace nejnovejsi. Win 7 pro-64bit )... A nic, zatez gpu se pri exportu nezvedla ani o 1%.
Tak teda, ze pohledam pomoc na strankach Adobe no a hle co nenajdu ve FAQ. http://kb2.adobe.com/cps/404/kb404898.html
Probrouzdal jsem net, kam jen Google dohledl a nikde jsem nenasel navod, nebo dukaz, ze to funguje. Ale ve PhotoLife to doklada i screenshoty.Q. Is Photoshop Lightroom GPU accelerated?
A. No.
No uz drive sem pochyboval o tom, ze chodime s Karbusickym po stejne planete. No ale toto je fakt nad me chapani.
Nebo su nejaky natvrdly a vsem vam to chodi?
Ale tady jde přece o to, aby sis u Karbusáka nakoupil, ne ? Já ty jejich počítačové články beru jako reklamu na jejich e-šop.
A taky mě to dokáže odradit od koupě daného čísla, když tam zaplácá tolik stránek blbostma.
Pokud to bylo jednorázové, a do dalších čísel bude dávat víc článků o focení, bude to IMHO pro časopis jenom dobře. Nechám se překvapit.
A samozřejmě všem co LR používají přeju aby ty grafické karty využít uměl.
A taky mě to dokáže odradit od koupě daného čísla, když tam zaplácá tolik stránek blbostma.
Pokud to bylo jednorázové, a do dalších čísel bude dávat víc článků o focení, bude to IMHO pro časopis jenom dobře. Nechám se překvapit.
A samozřejmě všem co LR používají přeju aby ty grafické karty využít uměl.
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
No nevim, nerad bych vypadal jako hnidopich, ale asi tusim co ti Karbusak odpovi "Musite mit grafickou kartu od nVidie a ne ATI" Delam si srandu, ale je pravda ze se mne to cislo s reklamou na nVidii a Intel taky nelibilo. On totiz doporucuje nejlip to nejvykonnejsi co je a jedine Intel a nVidii, vsechno ostatni se na zpracovani fotek "nehodi".
Jinak je ale pravda ze aplikace zacinaji vyuzivat GPU i pro vypocet jinych nez grafickych operaci. Nevim ale jak je to u Lightroomu, je zajimave ze na Adobe webu pisou ze ne a Karbusak tvrdi ze jo. Treba je to tim ze si to spletl a vyuzivaji se jen klasicke graficke operace, ale v tomhle nejaky odbornik nejsem, takze jsem zvedavej co ti odpovi
Jinak je ale pravda ze aplikace zacinaji vyuzivat GPU i pro vypocet jinych nez grafickych operaci. Nevim ale jak je to u Lightroomu, je zajimave ze na Adobe webu pisou ze ne a Karbusak tvrdi ze jo. Treba je to tim ze si to spletl a vyuzivaji se jen klasicke graficke operace, ale v tomhle nejaky odbornik nejsem, takze jsem zvedavej co ti odpovi
K-5, DA* 16-50/2.8, Tamron 90/2.8, Sigma EF-500 DG Super, (DA 16-45/4)
MZ 7 -> *ist DS -> K10D -> K-5
-
- Pokročilý uživatel
Na to, ze v PL vychazi tendencni clanky co se techniky tyce sem ei tak nejak zvykl, ale toto mi smrdi vylozene podrazem.
Delam si ted zrovna lehke srovnavaci mereni k tomu jeho, kdy exportoval 100RAWu v plnem rozliseni (K20D) do PSD. Zatim jsem dosel k tomu, ze na moji masine, ktera ma minimalne o 1/3 levnejsi streva sem se dostal na 3min 48s. Oproti jeho 4min 30s.
Jasne zalezi na mire uprav a vsem moznem. Jenomze podle toho clanku si on pomohl spickovou grafickou kartou za vic jak 4000kc.
To by mne zajimalo, co tam ta grafika delala???
Delam si ted zrovna lehke srovnavaci mereni k tomu jeho, kdy exportoval 100RAWu v plnem rozliseni (K20D) do PSD. Zatim jsem dosel k tomu, ze na moji masine, ktera ma minimalne o 1/3 levnejsi streva sem se dostal na 3min 48s. Oproti jeho 4min 30s.
Jasne zalezi na mire uprav a vsem moznem. Jenomze podle toho clanku si on pomohl spickovou grafickou kartou za vic jak 4000kc.
To by mne zajimalo, co tam ta grafika delala???
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to vypada Ondro ze to je ono. Ten Lightroom nevyuziva GPU pro jine nez graficke operace, cili je pri exportu jedno jestli ma on nVidii za 4 litry nebo ty ATInu za 15stovek, protoze to dela procesor a nepomaha mu grafika
K-5, DA* 16-50/2.8, Tamron 90/2.8, Sigma EF-500 DG Super, (DA 16-45/4)
-
- V.I.P člen
Ten casak mam doma. Celkom ma zaujal prave ten clanok, lebo doteraz som nevedel tiez, nakolko vyuziva LR graficku kartu. Aj nasi programatori mi potvrdili, ze ak je to 2D, tak staci aj smejd karta a dolezita je pamat ale hlavne procak.
Ale Karbusicky pisal o niecom inom. V ramci behu programu a rychlosti programu je dolezita grafika, presne kvoli renderovaniu aktualneho obrazku a nahladov. Pri exportovanie sa uz rendering nevyuziva, tam je dolezita hruba sila procesora.
Zhrniem to pre vsetkych co maju Lightroom:
Vykonny PROCAK je dolezity na samotny export fotografii...
Vykonna GRAFIKA je dolezita pre rychly beh programu a jeho ovladania...
PAMAT je samo sebou lepsia cim vacsia tym lepsie...
A co sa tyka Nvidie, doteraz platilo, ze Nvidia tym ze priamo spolupracuje s Adobe ma lepsie vyladene grafiky ako ma ATI pre vsetky ADOBE programy, specialne pre CS4 aj LR. Napriek tomu ja osobne by som siel do ATI, pretoze jeho grafiky su na tom posledne dva roky minimalne tak dobre ako NVidia a posledny rok omnoho lepsie ako Nvidia a na vyladeni ATI neustale pracuje, takze sa ten naskok Nvidie radpidne skracuje...
V tomto bo Kabusicky naozaj velmi tendencne zaujaty na Nvidiu...
Ale Karbusicky pisal o niecom inom. V ramci behu programu a rychlosti programu je dolezita grafika, presne kvoli renderovaniu aktualneho obrazku a nahladov. Pri exportovanie sa uz rendering nevyuziva, tam je dolezita hruba sila procesora.
Zhrniem to pre vsetkych co maju Lightroom:
Vykonny PROCAK je dolezity na samotny export fotografii...
Vykonna GRAFIKA je dolezita pre rychly beh programu a jeho ovladania...
PAMAT je samo sebou lepsia cim vacsia tym lepsie...
A co sa tyka Nvidie, doteraz platilo, ze Nvidia tym ze priamo spolupracuje s Adobe ma lepsie vyladene grafiky ako ma ATI pre vsetky ADOBE programy, specialne pre CS4 aj LR. Napriek tomu ja osobne by som siel do ATI, pretoze jeho grafiky su na tom posledne dva roky minimalne tak dobre ako NVidia a posledny rok omnoho lepsie ako Nvidia a na vyladeni ATI neustale pracuje, takze sa ten naskok Nvidie radpidne skracuje...
V tomto bo Kabusicky naozaj velmi tendencne zaujaty na Nvidiu...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
-
- Pokročilý uživatel
No zaujaty muze byt, jak chce a klidne ta graficka karta tomu muze pri exportu pomáhat. Ostatne render na GPU se dnes s velkou vyhodou pouziva u vedeckych vypoctu a treba pro render videa, coz byla jeste pred dvema roky vyhradni prace procesoru, tak proc by ne pro fotky.
Jenomze pokud pomaha, tak by mela ten vypocet urychlit, coz podle meho mereni nedela. Takze mam podezreni, ze ty screenshoty se 100% zatezi CPU i GPU pri renderu, ktere tam otiskl jsou podvrh. Coz uz neni jenom zaujatost.
Jenomze pokud pomaha, tak by mela ten vypocet urychlit, coz podle meho mereni nedela. Takze mam podezreni, ze ty screenshoty se 100% zatezi CPU i GPU pri renderu, ktere tam otiskl jsou podvrh. Coz uz neni jenom zaujatost.
-
- V.I.P člen