Lightroom
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lightroom
*/ Ano soubor *.xmp by měl být ve složce s RAWem (musí se zaškrtnout u každého nového katalogu - trochu na hlavu )
*/ Na každou akci si dělám samostatný katalog, připadá mi to přehlednější. Na prohlížení mám FastStone Image Viewer
*/ Na každou akci si dělám samostatný katalog, připadá mi to přehlednější. Na prohlížení mám FastStone Image Viewer
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
1.záleží u akého súboru - pre DNG a JPG vie LR zapisovať metadata priamo do nich, XMP nie sú potrebné
2.mám "všetko v jednom" kde je bordel, ale je to fajn napr. kvôli vyhľadávaniu + zvyknem si finálnu verziu nejakej udalosti po úpravách vyexportovať do jej vlastného katalógu
2.mám "všetko v jednom" kde je bordel, ale je to fajn napr. kvôli vyhľadávaniu + zvyknem si finálnu verziu nejakej udalosti po úpravách vyexportovať do jej vlastného katalógu
Ja mam vzdy otvoreny jeden katalog.. do neho si cez zalozku Folders v Library mode importujem nove subory.. poupravujem, exportujem do jpeg a potom zo zalozky Folders exportujem aj danu zlozku ako katalog (Export this Folder as a Catalog) do adresara, kde mam RAW subory .. potom zlozku zmazem v zalozke Folders
Ked potrebujem opat editovat tak idem File -> Import from Another Catalog, vo Folders sa mi prida nova zlozka.. ak zmenim umiestnenie RAW suborov (ja ich davam na externy disk) tak dam prave tl. na importovanu zlozku a Find Missing Folder, zvolim adresar a upravujem dalej
Na prezeranie pouzivam Picasa od Googlu, super sa tym importuju fotky na web (Google+)
Ked potrebujem opat editovat tak idem File -> Import from Another Catalog, vo Folders sa mi prida nova zlozka.. ak zmenim umiestnenie RAW suborov (ja ich davam na externy disk) tak dam prave tl. na importovanu zlozku a Find Missing Folder, zvolim adresar a upravujem dalej
Na prezeranie pouzivam Picasa od Googlu, super sa tym importuju fotky na web (Google+)
K-3 + grip, K-r, DA* 55/1.4, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, AF-540 FGZ
-
- Významný člen
Jak vidím, tak sto lídí, sto chutí Budu si muset najít svůj styl a toho se držet.
Gaprielko: Díky za tip. Vyzkouším.
matak77: Ten program vypadá dobře. Co se týká toho xmp, tak i po založení nového katalogu a zaškrtnutí volby v nastavení se mi nějak nedaří to zprovoznit. Ve složce s RAW se prostě nezobrazí.
Gaprielko: Díky za tip. Vyzkouším.
matak77: Ten program vypadá dobře. Co se týká toho xmp, tak i po založení nového katalogu a zaškrtnutí volby v nastavení se mi nějak nedaří to zprovoznit. Ve složce s RAW se prostě nezobrazí.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1
Mám v LR jeden katalog. Zpočátku jsem se s rostoucím počtem fotografií trochu ztrácel, ale později jsem se naučil využívat různých fičur vyhledávání (hodnocení, klíčová slova, atributy, barvy). Od té doby v pohodě
Na méně komplikované vkládání nových fotek je dobrá funkce synchronizace s obsahem adresáře na disku (přes pravé tlačítko v modulu knihovna). LR si znovu sáhne na určený adresář z katalogu a přes dialog nabídne import nových fotografií v něm.
Na méně komplikované vkládání nových fotek je dobrá funkce synchronizace s obsahem adresáře na disku (přes pravé tlačítko v modulu knihovna). LR si znovu sáhne na určený adresář z katalogu a přes dialog nabídne import nových fotografií v něm.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
LR pouzivam take a katalogy mam 2.
1. nove fotky a fotky v procesu uprav
2. finalni fotky - uzavrene zakazky
Je pravda ze uz ale take LR nestiha to nacitat..
A co vim, tak DNG neuklada do doprovodneho souboru.. jen CR2 ci nikonacky raw..
A nebo je to jinak?
1. nove fotky a fotky v procesu uprav
2. finalni fotky - uzavrene zakazky
Je pravda ze uz ale take LR nestiha to nacitat..
A co vim, tak DNG neuklada do doprovodneho souboru.. jen CR2 ci nikonacky raw..
A nebo je to jinak?
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net
Jaké RAW? DNG, PEF ?jirifno píše:Co se týká toho xmp, tak i po založení nového katalogu a zaškrtnutí volby v nastavení se mi nějak nedaří to zprovoznit. Ve složce s RAW se prostě nezobrazí.
LR vše ukládá do vlastní databáze (Lightroom Previews.lrdata, Lightroom.lrcat) a v případě DNG, pokud si to nastavíš tak i přímo do DNG. Takže ve složce s upravenýma ,,obrázkama" žádnou další pomocnou složku nenajdeš
Když jsem ještě LR používal. Tak jsem měl vše v jednom katalogu (a v něm už složky jako např. práce, lidé atd.), abych vše hned našel. V případě víc katalogů bych to jak chuj někde hledal.
Právě z důvodu nutnosti čehokoliv, na čem chci dělat, tak napřed do LR musím impordovat, jsem ho přestal používat a zůstal u Bridge+Camera RAW+PS. Pokud pracuješ jen s fotkama, tak není co řešit a je super v kombinaci (někdo to výše zmiňoval) s automatickým importem přes sledovanou složku.
STŘÍBRU ZDAR
-
- Významný člen
Používám a fotím do DNG.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1
a tým sa vysvetľuje, prečo nikde nevidíš XMP súbory - pri DNG sa nevytvárajú, lebo nie sú potrebné, všetko sa zapisuje priamo do DNG...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem si rozdelil fotky prave do dvou katalogu z duvodu objemu fotek ktere mam.
V tom pracovnim casteji synchronizuju zmeny a v tom s finalnima fotkama , jen pri pridani konecnych, takze nemusim cekat delsi dobu na synchro.
S AD Bridge jsem se nejak nezkamaradil.. Ale je pravda ze diky tady Ctvrtkovi, jsem zlepsil pracovni workkflow a uz nemam milion kroku pri postprocesu. Vse ovladam z LR s tim ze pri vetsich upravach primo z LR otviram PS...
Jinak jak je zde psano DNG ma upravy v sobe, tazke clovek neresi jestli kopiroval i ten pomocny soubor co se vytvari pri jinych formatech.
V tom pracovnim casteji synchronizuju zmeny a v tom s finalnima fotkama , jen pri pridani konecnych, takze nemusim cekat delsi dobu na synchro.
S AD Bridge jsem se nejak nezkamaradil.. Ale je pravda ze diky tady Ctvrtkovi, jsem zlepsil pracovni workkflow a uz nemam milion kroku pri postprocesu. Vse ovladam z LR s tim ze pri vetsich upravach primo z LR otviram PS...
Jinak jak je zde psano DNG ma upravy v sobe, tazke clovek neresi jestli kopiroval i ten pomocny soubor co se vytvari pri jinych formatech.
Pentax FF MX + 50/f1.7
-
- Významný člen
Tak to bude ten problém, že nevidím xmp. Já jsem zvyklý ze Zoneru. Tam to vytváří xmp pokaždé. U kterých souborů to tedy funguje? Jen ze zajímavosti.
Co se týká katalogů, tam se budu ještě rozmýšlet, který způsob budu využívat.
Díky. Teď už je mi Lightroom zase o kousek blíž a čím dál víc mně baví v něm dělat. Ještě si odzkouším zpracovat více fotek co tu mám z posledních focení, jak to půjde a už mám odložené "peňážky" na koupi.
Co se týká katalogů, tam se budu ještě rozmýšlet, který způsob budu využívat.
Díky. Teď už je mi Lightroom zase o kousek blíž a čím dál víc mně baví v něm dělat. Ještě si odzkouším zpracovat více fotek co tu mám z posledních focení, jak to půjde a už mám odložené "peňážky" na koupi.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak LR ma tu vyhodu, ze si udelas nastaveni obrazku, a muzes ho davkove okopirovat do vsech ostatnich...
Pekne se tam dela vyber fotek.. jak hvezdickama, tak barvama...
ja treba delam to ze cim se mi fitka libi vic, tim ji dam vic hvezdicek a za par dni to zreviduju.. pak uz jen dam filtr 4-5 hvezdicek , oznacim modre a hotovo
kdyz je dal zpravuju, tak rovnou oteviram z LR photoshop s danym obrazkem (PSD format) a kdyz je fotka finalni, oznacim zelene.
Tim cele hotovo. vse v jednom barevnem prostoru, vse krasne propojene
Pekne se tam dela vyber fotek.. jak hvezdickama, tak barvama...
ja treba delam to ze cim se mi fitka libi vic, tim ji dam vic hvezdicek a za par dni to zreviduju.. pak uz jen dam filtr 4-5 hvezdicek , oznacim modre a hotovo
kdyz je dal zpravuju, tak rovnou oteviram z LR photoshop s danym obrazkem (PSD format) a kdyz je fotka finalni, oznacim zelene.
Tim cele hotovo. vse v jednom barevnem prostoru, vse krasne propojene
Pentax FF MX + 50/f1.7
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
DNG ukládá změny přímo do souboru - doporučuji dělat manuálně až na konci editace po exportu
- výhoda: není bordel ve složce, nehrozí ztráta
- nevýhoda: zálohování -> musí se přepsat celý velký soubor
Katalogy workflow:
1. katalog "Livework"
- Je na SSD (stejně jako fotky)
- Jen rozdělaná práce
- Náhledy 1:1
- neukládám změny do souborů
=> maximálně rychlá práce, pořádek (To-Do style)
2. katalog "Archive"
- je na HDD
- veškeré fotky (RAW) - aktuálně cca 20 000
- standardní náhledy
- když jsem hotový v "Livework" -> Importovat z katalogu (zachová historii změn)
- přesunu fotky z SSD (pomocí LR) na HDD
- uložím manuálně změny do souborů
- když se k nějaké fotce vrátím a chci jinou úpravu, udělám virtuální kopii, abych zachoval originální verzi
- jednou za cca 14 dní katalog zálohuji (TPG LR Backup)
=> nejlepší třídění, vyhledávání atp.
V obou katalozích stejné presets, kws atp.
- výhoda: není bordel ve složce, nehrozí ztráta
- nevýhoda: zálohování -> musí se přepsat celý velký soubor
Katalogy workflow:
1. katalog "Livework"
- Je na SSD (stejně jako fotky)
- Jen rozdělaná práce
- Náhledy 1:1
- neukládám změny do souborů
=> maximálně rychlá práce, pořádek (To-Do style)
2. katalog "Archive"
- je na HDD
- veškeré fotky (RAW) - aktuálně cca 20 000
- standardní náhledy
- když jsem hotový v "Livework" -> Importovat z katalogu (zachová historii změn)
- přesunu fotky z SSD (pomocí LR) na HDD
- uložím manuálně změny do souborů
- když se k nějaké fotce vrátím a chci jinou úpravu, udělám virtuální kopii, abych zachoval originální verzi
- jednou za cca 14 dní katalog zálohuji (TPG LR Backup)
=> nejlepší třídění, vyhledávání atp.
V obou katalozích stejné presets, kws atp.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
To je dobrej styl... to se mi libi..
mozna cast z toho adaptuji
mozna cast z toho adaptuji
Pentax FF MX + 50/f1.7
To je jen o zvyku, upravíš si ho k obrazu svému a garantuji ti že si pak na LR ani nevzpomenešlaurel píše:S AD Bridge jsem se nejak nezkamaradil..
STŘÍBRU ZDAR