Lightroom
Moderátor: Moderátoři
Re: Lightroom
taká "štandardná", v porovnaní s 300 dolármi v nie až tak dávnej minulosti priam výborná...
LR je podľa mňa druhá najlepšia investícia do fototechniky (hneď po dobrých sklách)...
LR je podľa mňa druhá najlepšia investícia do fototechniky (hneď po dobrých sklách)...
Umí Lightroom česky?
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Koukám bych to měl za necelé dva tisíce, ale stejně se mi od těch lumpů nechce nic kupovat. Normálním poctivým firmám za kvalitní SW rád zaplatím, ale Adobe se mi platit nechce.
to chápem, ja robím tiež výnimku len kvôli LR...
-
- Významný člen
Jéj ja mám LR v češtineČtvrtek píše:Fakt: http://michalmetlicka.cz/lightroom_cz_main/
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A co sa vam zda na Adobe nepoctive resp nekvalitne?elho_cid píše:Koukám bych to měl za necelé dva tisíce, ale stejně se mi od těch lumpů nechce nic kupovat. Normálním poctivým firmám za kvalitní SW rád zaplatím, ale Adobe se mi platit nechce.
obchodná politika a kvalita zhruba od čias, keď prestala firmu viesť dvojica Geschke/Warnock a do čela sa dostal Bruce Chizen...
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ja osobne nevidim nijaky problem v kvalite. Obchodna politika je asi vec nazoru. Samozrejme z pohladu uzivatela je to ine ako z pohladu poskytovatela. Ale chapem orientaciu na velke vydavatelstva avsak nemyslim si ze je CC program nejak extra nevyhodny ked zoberiem profesionala ako takeho.
Používal som Photoshop od verzie 2 a Illustrator od verzie 5 (InDesign ešte vtedy nebol) a mal som z nich lepší pocit, ako zo súčasných. Akonáhle sa vďaka "balíkovej" politike podarilo Adobe vytlačiť Quark na okraj, stal sa z ich programov bloatware. LR je výnimka, lebo vznikol ako priama odpoveď na Apple Aperture a stále funguje v tejto oblasti súťaž, z ktorej profitujú všetci (Apple musel ísť s cenou Aperture dole a LR team si zasa nemôže dovoliť zaspať na vavrínoch). Aj keď LR1 mala 50MB a LR4 má 850, našťastie na funkčnosti sa to zatiaľ veľmi neprejavuje...
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mne osobne pride, ze je to len remcanie lebo velke ADOBE. Z mojho pohladu nie je baliku co vytknut InDesign pouzivam kazdy den a myslim si ze je uplne inde ako bol trebars CS2 aj ked CS2 bola dost prevratna celkovo. PS si myslim, ze nema konkurenciu a podobne Illustrator. Ale ako vravim stale 100 ludi sto chuti
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Dělám s LR 4 na dvou počítačích. V kanclu na sdíleným stolním Macu fotky zpracovávám, na svém osobním PC (W7) laptopu pak spravuju archiv. Většinou prostě vše udělám na Macu, přesunu fotky na exterák, vyexportuju složku jako katalog -> doma importuju z katalogu -> přesunu fotky.
Občas by se mi i přes fakt, že laptop opravdu není zrovna dělo, hodilo pracovat na fotkách i doma. Semtam nějakej ořez, něco smazat, přidat vlaku, udělat kolekci, doplnit metadata apod. Tak řeším workflow.
Předpokládám, že hodit katalog přímo na exterák (2,5" USB 2) je úplná blbost, že by to ani mezi Mac a PC nefungovalo, a i kdyby, že by to dramaticky snížilo rychlost. Nebo se mýlím?
Tak mě napadlo alespoň pracovat na fotkách přímo na tom exteráku, jelikož se změny zapisují přímo do nich, takže by stačilo je jen importovat (případně synchronizovat již importovanou fotku). Přijít o historii změn by mi moc nevadilo, ale asi by mi chyběly kolekce a virtuální kopie (předpokládám, že o ty bych přišel).
Ale tak import / export katalogu zas není takovej problém. Zajímá mě ale hlavně, jak moc je při práci s fotkami (ne export, ale editace) zásadní rychlost disku, kde jsou, nebo je zásadní jen, kde je katalog s náhledy?
Mac běží na klasickým HDD.
Byl by v tomto ohledu lepší flash disk než externí HDD?
Máte někdo s tím zkušenosti? Jak řešíte práci na víc kompech? Je důležitější mít katalog nebo samotné fotky na rychlém disku?
Rychlost exportu mě tolik nepálí.
Díky za postřehy, názory, ...
Občas by se mi i přes fakt, že laptop opravdu není zrovna dělo, hodilo pracovat na fotkách i doma. Semtam nějakej ořez, něco smazat, přidat vlaku, udělat kolekci, doplnit metadata apod. Tak řeším workflow.
Předpokládám, že hodit katalog přímo na exterák (2,5" USB 2) je úplná blbost, že by to ani mezi Mac a PC nefungovalo, a i kdyby, že by to dramaticky snížilo rychlost. Nebo se mýlím?
Tak mě napadlo alespoň pracovat na fotkách přímo na tom exteráku, jelikož se změny zapisují přímo do nich, takže by stačilo je jen importovat (případně synchronizovat již importovanou fotku). Přijít o historii změn by mi moc nevadilo, ale asi by mi chyběly kolekce a virtuální kopie (předpokládám, že o ty bych přišel).
Ale tak import / export katalogu zas není takovej problém. Zajímá mě ale hlavně, jak moc je při práci s fotkami (ne export, ale editace) zásadní rychlost disku, kde jsou, nebo je zásadní jen, kde je katalog s náhledy?
Mac běží na klasickým HDD.
Byl by v tomto ohledu lepší flash disk než externí HDD?
Máte někdo s tím zkušenosti? Jak řešíte práci na víc kompech? Je důležitější mít katalog nebo samotné fotky na rychlém disku?
Rychlost exportu mě tolik nepálí.
Díky za postřehy, názory, ...
Lukáš, v mojom prípade to nie je len Adobe, ale napr. aj taký Orange (aby sme nemuseli chodiť ďaleko) a najnovšie riešim už aj to, čím nahradiť Apple. Aj keď v tom poslednom prípade to nie je kvôli nevyhovujúcim business praktikám, ako skôr kvôli tomu, že mi už ich nové výmysly prestávajú vyhovovať. Ešte pred pár rokmi to bolo "just works", teraz je to už len "works", but "just". Ale ono je to vcelku jedno, kým je na výber...
No a teraz k veci: mám obrázky aj katalógy na externom disku (2.5" USB2, FAT32) a zatiaľ som si žiadne problémy nevšimol. LR je "CPU bound" aplikácia, takže na rýchlosti disku neveľmi záleží. RAW-y konvertujem do DNG a metadáta nechávam zapisovať priamo do súborov (DNG aj JPG). Tiež mám Mac aj PC a pripájať sa to dá ľubovoľne, len je treba vždy počítať s tým, že si pri zmene počítača LR musí skontrolovať umiestnenie obrázkov a prípadne znova povytvárať náhľady (ale to beží na pozadí).
No a teraz k veci: mám obrázky aj katalógy na externom disku (2.5" USB2, FAT32) a zatiaľ som si žiadne problémy nevšimol. LR je "CPU bound" aplikácia, takže na rýchlosti disku neveľmi záleží. RAW-y konvertujem do DNG a metadáta nechávam zapisovať priamo do súborov (DNG aj JPG). Tiež mám Mac aj PC a pripájať sa to dá ľubovoľne, len je treba vždy počítať s tým, že si pri zmene počítača LR musí skontrolovať umiestnenie obrázkov a prípadne znova povytvárať náhľady (ale to beží na pozadí).
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Co sa tyka Pomarancu tak to plne suhlasim prave nedavno som od nich po 14 rokoch odisiel