Jaký soft na RAW?

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

V čem zpracováváte RAW?

Adobe Lightroom/CR
41
45%
Phase One: Capture One
5
5%
Zoner Photo Studio
17
18%
Bibble
4
4%
Stačí soft od Pentaxu
7
8%
Jiný
18
20%
Nefotím do RAWu, jen občas, je to pro běžné použití pitomost (ano, to tvrdí spolužák, majitel K-5)
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 92

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký soft na RAW?

Příspěvek od JakubCh » 29 pro 2011, 15:03

Také zajímavý pohled...studentské verze - to jsem nevěděl, že jsou i Lightroomu.
Já věřím, že náš Zoner bdue dál pokračovat ve vývoji, což se děje. Trošku zrychlit RAW modul - to mi vadí nejvíc... a byl by to fajn balík na komplexní práci s fotkama. Což už tedy je - až na ten RAW, jak mi zatím připadá. Jinak nic jiného, než Zoner, nepoužívám. Pokud přijdu na chuť jeho RAW modulu...
Jak říkám, C1 mi připadal svižnější, s lepším výstupem, efektivnější...

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Tomáš
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš » 29 pro 2011, 15:20

Připojím se se svou troškou do mlýna. Začal jsem s Rawterpee. Zkusil jsem i Zonera 12 a ACDSee 4. Teď používám CR v PS5. I když pbčas sáhnu zpět k Rawterapee. Nejméně jsem se sžil se Zonerem. Pokud potřebuji překonvertovat větší počet, použiji ACDSee. On každý soft má své pro a proti. Podotýkám, že se jedná o snímky z K10.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 29 pro 2011, 15:26

Suhlasim s ByWondrou, este by som k tomu doplnil, ze Lr2 bol trocha tazkopadnejsi a v Lr3 vymakali mnohe funkcie, pre ktore sa predtym otvaral Ps a niektore veci podstatne zjednodusili a zautomatizovali. Je aj 64bit tak moze naplno vyuzit 4+GB RAM, moj upgrade na 8GB bolo poznat pri praci, nVidia CUDA vraj tiez dost napomaha.
RAWka, ktore su napr v jednom katalogu su na 2 externych diskoch a viem s nimi pracovat, lebo pracujem len s linkovanymi subormi a nie vlozenymi. USB2 zatial rychlostou postacuje na RAWka, ale chcelo by to NAS cez Thunderbolt, ked ho uz mam :D
Odkedy pouzivam Lr, som sa naucil nehrat sa zbytocne s mikrodetailami, ktore nikto okrem par blaznov nevidi, lebo klient mi nadpracu nezaplati a aj so standardnym vystupom je vysoka spokojnost... :wink: a to som uz mal niekolko titulnych foto v novinach a casopisoch...
V Lr robim aj svadobne foto, aj zenske z atelieru, Ps zapinam len pri veeelmi hlbokych vraskach a defektoch :D
Ucitelska verzia ma vysla minuly rok tusim na nejakych 88€ u mojho apple resellera :D
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
Obrázek
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com

Bob van Sikorski
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bob van Sikorski » 29 pro 2011, 15:44

já doufám že jsem nevyvolal dojem, že lr3 je shit. naopak, lr3 je boží soft a můj brácha jej (s pentaxem k-x) spokojeně používá a vím i o dalších lidech. to jen na mě je jeho cena ve srovnání s rt4 a photivem trochu nepřekousnutelná (plus mi chybí linuxová verze a ta nikdy nebude, takže smůla).
hw: K200D + O-ME53 + klínová matnice, 8xEneloop, Tamron 18-200, Porst Color Reflex MC Auto 55/1.2, (v šuplíku 18-55 II, Vivitar 50/2.0, Jupiter 135/3.5, MD Rokkor 45/2.0, MC Rokkor-X PG 50/1.4); sw: DNG; Photivo/Rawtherapee + GIMP

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 29 pro 2011, 16:09

Hm, něco do sebe LightRoom evidentně má...ACDSee mě vůbec nenapadlo, znám, ale nějak jsem nebral v úvahu...

ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ESB » 29 pro 2011, 16:57

Ja sice intenzívne fotím len od leta tohoto roka, neviem, či mám morálne právo vstupovať do tejto témy, no keďže som používal do nedávna Panasonic GH2 a fotil prakticky len do RAW (v ňom Paňas pracoval o 80% lepšie ako v jpg), predsalen prikladám svoje skúsenosti. K Panasovi bol dodávaný Silkypix, no nie táto oklieštená verzia ako k Pentaxu. Po čase som sa s ním sžil a v konfrontácii s programom, ktorý používa môj kamarát -starý to fotograf - CS5, som nenašiel žiadny dôvod sa preorientovávať na iný soft. Čital som akýsi test raw programov, kde Sikypix skončil dobre s výhradou pre použitie pre snímky s vyšším iso. Horšie odšumuje. Ale to sa pravdepodobne týkalo starších verzíí, lebo ja som problém nepostrehol.

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 29 pro 2011, 20:01

Jo, ten kamarád hodně chválí...

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 29 pro 2011, 20:03

používám Lightroom 3.6 release candidate - testovací verzi na několik měsíců
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 29 pro 2011, 20:09

Chytrý nápad :D

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 05 led 2012, 21:57

Legenda se vrací (snad)!!! Ti, co pamatují skvělý free Pixmantec RawShooter - jo, z toho udělal Adobe LightRoom (koupil jej a na střevech RawShooteru jede asi dodnes). Přišel mi mail:

"Dear RawShooter Veteran!
The inventors of Pixmantec RawShooter are happy to announce that we are back!...atd."
a odkaz na web:

http://www.irudis.com/

Snad bude "další nový Rawhooter", i když zatím je to jen aplikace na na video :?
Uvidíme...

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 12 led 2012, 00:06

Pro ty, co shání legální SW na RAW levněji a uvažují o Capture One:

Je tu cesta, jak trochu ušetřit. Stačí koupit u Megapixelu tuhle verzi: http://www.megapixel.cz/phaseone-capture-one-1-0 - za 190- Kč. Ta jde aktualizovat zdarma až na 4.8.3. Dále ne. ALE! na webu Phase One nabízejí upgrade na verzi 6 Express (stejné, jako tahle byla "basic") za 49 eur: http://www.phaseone.com/en/Online-Store ... grade.aspx
Celkem to tedy dělá (dle dnešního kurzu) asi 1457- Kč za předpokladu, že nemusíte platit Megapixelu za dopravu staré verze, jinak i s tím buď plus 149 nebo 129 Kč, dle volby dopravy....
I tak se to ale myslím celkem vyplatí, protože jinak je cena verze 6 Express 99 Eur, tedy zhruba 2600, takže 1000- si strčíte do kapsy... Mají asi posldních 5 kusů, tak kdo chcete, neváhejte!

Snad to někomu pomůže, aby někdo nemohl říct, že tu jen prudím.

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 16 úno 2012, 17:22

Alebo PHASEONE CAPTURE ONE 5 PRO Win/ Mac (213400) za 1000Kč
http://www.oehling.cz/inshop/totalni-ph ... ml?&Edit=1

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 16 úno 2012, 19:45

Ani jsem si toho nevšiml a super,zrovna jsem objednal :)
STŘÍBRU ZDAR

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 16 úno 2012, 20:32

JakubCh píše: Snad to někomu pomůže, aby někdo nemohl říct, že tu jen prudím.
Tak to teda pozor! JA som tu najväčší potížista...Aspon v sekcii Pentax K-5
http://www.pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=43&t=3432
http://www.pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=9&t=3201
:-D

spritz
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od spritz » 17 úno 2012, 13:35

Zacal smo so Zonerom, verzia 14 - trial version. Kedze sa ucim, tak mi vyhovuje vsetko, okrem tvorby HDR fotografii - v PC konfiguracii WinXP-SP2, Pentium 4, RAM 4G + 1G graficka karta,
mi hlasi "nedostatok pamate pre dokoncenie operacie". A celkovo je to dost pomaly - nemam porovnanie s inymi softmi, takze neviem.
To zasekavanie sa u tvorby HDR, to mi teda vadi... Skusim upgrade na Win7.
PS. vyuzijem toto vlakno, aby som zbytocne nezkladal dalsie - existuje nejaky sikovny "tutorial", ako postupovat pri uprave foto? Materialu k upravam vo formate RAW mam na rozdavanie :x , ale neviem, kde zacat, aby to nabralo zmysluplny vyvoj. Metodou pokus-omyl sa da naucit vela, ale bohuzial "casu je malo"... Dakujem
Ked nic ine nepomaha, tak potom podla Rimanov: "Testicula tacta - omnia mala fugant"

Odpovědět

Zpět na „Software“