Je tu spousta krajinářů a portéťáků, což se k mému dotazu asi celkem hodí. Někteří vědí, že často a rád fotím psy, hlavně portréty. Chtěl bych občas zařadit do repertoáru i portrét proti světlu, hlavně tedy proti zapadajícímu slunci. Je to scéna expozičně náročná jak... velmi expozičně náročná. A třeba tmavého psa vyfotit v takové situaci bez dalších pomůcek nepřipadá v úvahu. Vím o jednom fotografovi, který se na psí portréty v protisvětle celkem specializuje, ale (když pominu ty umělé flare efekty) jeho styl "vyfoť to podexponované FF foťákem a pak vytáhni stíny" mi nesedí - výsledek mi přijde často divně nepřirozený (https://www.ondra-uhlir.cz/). Nehledě na to, že z aps-c nevytáhnu tolik, co se dá z FF (pomineme-li "úchvatné" stroje typu Canon 6D

Asi by všechno vyřešil třeba záblesk se softboxem na stativu. Měl jsem ale takovou přenosnější úvahu. Šel by pro tyhle účely použít čtvercový přechodový filtr? Že bych ho přidržel rukou před objektivem podle potřeby a tím bych si tu scénu srovnal? Nebo je to hloupost a pěkného výsledku se můžu dopracovat jen s přiblesknutím?
(jen aby bylo jasno, jak mě to napadlo - tady dole na stránce má Bambousek takovou ukázku