Cokin filtre

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

alank0
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Cokin filtre

Příspěvek od alank0 » 26 úno 2008, 08:40

Ahoje,
zaujimal by ma vas nazor hlavne osobnu skusenost s pouzitim tohto systemu na kvalitnejsich objektivoch.. ide mi o to ci predsa len nezhorsuju kresbu.. predsa je to len kus plexiskla... a postavit ho pred kvalitny objektiv.. alebo prinos filtra na fotke prevazi jeho pripadnu drobnu neostrost snimku?ci to nie je degradacia jeho kvality... inak system sa mi pozdava..

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 26 úno 2008, 10:02

Mám sadu Cokin přechoďáků a polarizák a ven bez nich nejdu. Jasně že nějaký hoya je kvalitnější, ale tyhle většinou stačí a mají výhodu (přechoďáky), že se v tom držáku dají posouvat. Málokdy má člověk horizont v půlce...

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 26 úno 2008, 10:48

Take cypoviny neřeš, při vší počestnosti při tvé urovni rozhodně ne. Nebo snad planujes fotku posilat na dvojstranku national geographic? Ja uz ted budu sprosty ale: kdyz udelas dobrou fotku tak ver ze ani pri zvetsenine na A3 nebo A2 se nikdo z horsi kresby v rohu neposere....

Robert Mekiš má dle mého názoru dobré foto a taky fotí přes cokiny, já mám něco podobného akorát levnějšího (a taky co barevně, narozdíl od cokinu, neujíždí).

Něco jiného je když koupíš super objektiv a narazíš na něho nejlevnější UVéčko, které tam máš napořád.... Osobně sem sahl po kvalitni polarizaku - tam bych asi taky nesetril,

ale vim, ze hranici mezi dobrou a špatnou fotkou v našich relacích netvoří kvalita přechodového filtru....
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 26 úno 2008, 10:57

Jinak sam za sebe musim rict ze jak me bavi fotit tak me nebavi delat s timhle systemem. Je to vopruz, nemam pro to misto v brasne a nez to clovek kvuli jedne fotky nasroubuje a vysteluje to je vecnost. Pokud jdes jen fotit tak je to ok ale ja tak fotil na prechodu v portugalsku a to uz pak docela zdrzuje... NA horach sem si nechtel dovolit mit filtr neustale na objektivu.

No a nevim jak cokiny ale ty moje filtry desne chytaji prach a vycistit je to je pro někoho s boží trpělivostí.... Steteckem to absolutně nejde pač když člověk prach smete tak se statickym nabojem okamzite prichyti na druhe strane, no běs prostě :D
Pentax K20D,

Milan
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Milan » 26 úno 2008, 23:08

Mas pravdu, tohle je jedna z veci ktere se mi na cokinu nelibi: filtry jsou z optickeho plastu a i kdyz se k nim chovam setrne jak to jen jde - jsou na nich znat stopy pouzivani. Cistit se musi jen s nejvetsi opatrnosti. Nevite jestli Lee filtry jsou taky plast nebo uz je to sklo? Cekal bych pri jejich cene sklo, ale nemel jsem je nikdy v ruce ...

cikorsky
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cikorsky » 27 úno 2008, 08:56

Já to řeším v PC a mám klid :D
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4

https://www.webovica.sk

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 27 úno 2008, 09:19

cikorsky píše:Já to řeším v PC a mám klid :D
To si říkám taky, ale stejně mi to vždycky nakonec nedá, fotit přes filtr zasraný jak jetel.... :) :D
Pentax K20D,

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 27 úno 2008, 09:29

pre Cikorsky:dorábať prechody v compe je ale totálna volovina,prechodové filtre slúžia na dorovnanie veľkých kontrastov,hlavne oblohy v protisvetle.Ak už máš prepaly počítač nič nezachráni a fotiť na svetlo a potom vyťahohať s tieňov obraz je tiež nanič(iba ak nerobíš fotky väčšie ako 10x15).Prechoďák je nevyhnutný na kvalitnú zväčšeninu a kvalitu rozhodne nezhorší ani na A4.

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 27 úno 2008, 11:18

Klingo píše:pre Cikorsky:dorábať prechody v compe je ale totálna volovina,prechodové filtre slúžia na dorovnanie veľkých kontrastov,hlavne oblohy v protisvetle.Ak už máš prepaly počítač nič nezachráni a fotiť na svetlo a potom vyťahohať s tieňov obraz je tiež nanič(iba ak nerobíš fotky väčšie ako 10x15).Prechoďák je nevyhnutný na kvalitnú zväčšeninu a kvalitu rozhodne nezhorší ani na A4.
on ma zrejme namysli sendvic ze dvou fotek. Jednu exponovanou na mraky a druhou na tmavsi horizont....
Pentax K20D,

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Ja som za

Příspěvek od DjLuke9 » 08 dub 2008, 09:03

Takze sma vlastnim par prechodakov a filtre systemu cokin. Mozem ich len doporucit.Nieco dporobis v PC nieco zas nie,ale uprava v PC ako tu niekdo spominal nidky nebude taka ako fotka fotena s filtrom.Urcite nic nezkazia.Prach na to sada jak besny,ale to asi na vsetko,filter cokin ma vyhodu ze nemusis mat na rozne priemery objektyvov rozne filtre staci ti kupit len inu redukciu.Kazdopadne by som ti doporucil ich si kupit ale daj si pozor niektore su docela o nicom tak musis dobre vyberat....

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Tomáš Fafek » 08 dub 2008, 09:36

Cokin používám jen přechodové a spokojenost.Nosím i s mini výbavou stále u sebe a celkem pohoda.Prach nějak moc neřeším pokud to není extrem.Dávám víc pozor na škrábnutí a mastnotu.Mám středový rozměr takže max. prům. je 72mm objekt.Na 77mm bez stativu to dávám před sklo ručně s trochou šikovnosti to zvládne každý a odpadá zdržování.Na barevné filtry je určitě lepší drahé sklo./LEE Filters/Jsem přesvědčený podle porovnávaných snímků,že se to vyplatí :!:
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

veka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od veka » 23 úno 2009, 21:26

Ahoj, uz dlouho uvazuju o koupi systemu Cokin, Kood a ted se mi naskytla sance koupit par veci trochu pouzivanych za polovicni cenu... Chtel jsem se zeptat jake typy prechodovych filtru pouzivate, zatim uvazuju o prechodovem ND4 (P121M), ale nevim jestli bude dost silny nebo zase moc, dale o neutralne sedem ND4 pro prodlouzeni casu treba pri foceni tekouci vody a jinych, taky nevim jestli bude dost tmavy. Pripadne jake jine se hodi pro krajinu. Jeste otazka jesli se ten system da nasadit na filtry (treba polarizak, UV) nebo se to montuje jenom primo na objektiv. Budu rad za kazdou radu a pomoc, snad je tady par lidi co to pouziva a dokazou poradit. Predem diky :wink:
Pentax K-7, Sigma 10-20mm, Tamron 17-50mm/2.8, Pentax 50-200mm, Pentax FA 50mm/1.4 Velbon Sherpa 435, CPL, system Cokin

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 24 úno 2009, 12:31

veka píše:Ahoj, uz dlouho uvazuju o koupi systemu Cokin, Kood a ted se mi naskytla sance koupit par veci trochu pouzivanych za polovicni cenu... Chtel jsem se zeptat jake typy prechodovych filtru pouzivate, zatim uvazuju o prechodovem ND4 (P121M), ale nevim jestli bude dost silny nebo zase moc, dale o neutralne sedem ND4 pro prodlouzeni casu treba pri foceni tekouci vody a jinych, taky nevim jestli bude dost tmavy. Pripadne jake jine se hodi pro krajinu. Jeste otazka jesli se ten system da nasadit na filtry (treba polarizak, UV) nebo se to montuje jenom primo na objektiv. Budu rad za kazdou radu a pomoc, snad je tady par lidi co to pouziva a dokazou poradit. Predem diky :wink:
Pro krajinu vyuzijes hlavne sede prechodove filtry pro snizeni dynamickeho rozsahu obloha/krajina, pro zacatek asi nejlepsi tebou zminovany ND4, ktery neni ani slaby, ani silny :-). ND8 uz se mi zda dost silny, nekdy to pusobi uz neprirozene. Zvlast pokud jsou v zaberu objekty (stromy, veze apod.), ktere zasahuji do cele fotografie, kde je pak cast objektu neprirozene ztmavena. Daji se pouzit i barevne prechodove (tabakovy), pripadne nejake oteplujici atd., ale pro zacatek si urcite vystacis jen s sedymi prechodovymi a obecne i pouziti barevnych nebo kreativnich filtru je omezene.
Na objektiv se sroubuje redukce (jsou pro ruzne prumery), na tu se nasazuje drzak a do nej se zasouvaji filtry. Drzaky jsou ruzne, standardni na dva filtry (+polarizak od Cokinu), pripadne sirokouhly na jeden filtr. Pro sirokouhle objektivy (sigma 10-20, p 12-24 apod.) doporucuji pouzivat jen sirokouhly nastavec, u P 12-24 i tak vinetuje asi do 14-15mm.
Cokin se da kombinovat i s polarizakem a to bud, pokud ma polarizak zavit, tak sroubovat cokin na tento zavit, ale opet hrozi o to vetsi vinetace nebo pripadne jen cokin pridrzet rukou pred objektivem ;-) a nebo pouzivat cokin drzak na dva filtry a do pozice pro polarizak pouzivat cokin polarizak.
Naposledy upravil(a) jasanek dne 24 úno 2009, 14:57, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od chalejkum » 24 úno 2009, 13:54

jasanku...hezky si to napsal :)...se chci taky zeptat jak je to stimhle systemem na objektivech u kterych se predni cast otaci?...

hezky den
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 24 úno 2009, 15:03

chalejkum píše:jasanku...hezky si to napsal :)...se chci taky zeptat jak je to stimhle systemem na objektivech u kterych se predni cast otaci?...
hezky den
Osobne pouzivam Cokin jen obcas a to s P 12-24, u ktereho se predni clen neotaci, takze muzu jen spekulovat, ale predpokladam, ze u objektivu s otacejicim se prednim clenem se bude pri ostreni otacet cela Cokin sestava. Takze moznosti jsou dve:
1) Zaostrit, a pak teprve nastavit natoceni Cokin filtru.
2) Pri ostreni pridrzet Cokin filtr ve zvolene pozici. Vzhledem k tomu, ze otacet se sestavou jde docela lehce (aspon u meho drzaku), tak by to nemel byt problem a objektivu by to nemelo vadit (za to ale nerucim ;-) ).
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“