Halogen nebo blesk ?

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Vláďa
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Halogen nebo blesk ?

Příspěvek od Vláďa » 04 pro 2007, 11:07

Již delší dobu uvažuji o lehkém přenosném vybavení pro nasvícení předmětu či osob v interiérech(do 10m). Jeden systémový blesk, či jiné bodově světlo vytváří nepěkné stíny a někdy i přepaly a odraz blesku o strop není vždy možný. Za pár stovek se dají koupit halogenová světla pro stavební účely, ale tohle řešení se mi moc nelíbí. Pod pojmem přenosné si představuju že jsem schopen to vzít všechno najednou a odnést na místo činu. Samozřejmě pro amatéra jako jsem já je silně limitující i cena. Máte někdo řešení či nápad?
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Halogen nebo blesk ?

Příspěvek od donAntonio » 04 pro 2007, 11:41

Vláďo, na focení osob stavebním halogenem raději zapomeň (zkoušel jsem, hluboce nedoporučuji). Mají na to moc malý výkon a moc topí. Taky jsou těžké a nemotorné. Máš-li hluboko do kapsy je nejlepším řešením asi soustava externích blesků, na stojanech s deštkíky, odpal přes kabel nebo infra odpalovač.

To znamená: 2-3 manuální blesky z bazaru o požadované síle (pozor na to, aby neměly příliš vysoké napětí na kontaktech), doporučuju GN kolem 30-50. Ke každému pak economy stojan na světla (např. Dörr za 700 Kč), držák na deštkík a blesk (takový co půjde nasadit na konkrétně zvolený stojan, např. Dörr hlavice stojanu univerzální za 600 Kč), bílý deštník 80cm (např. Dörr za 600 Kč) a buď synchrokostky a kabely nebo onfraodpalovač a servospouště (zn. Dörr, Hama, Kaiser, Walimex apod.). Taky se to dá nakombinovat a jeden z blesků odpálit kabelem a ty ostatní pak servospouští.

Zdaleka nejlepším řešením jsou studiové blesky (napájení ze sítě, okamžité znuvynabití ohlášené pípnutím, fotobuňka, plynulá regulace výkonu), které vyjdou hádám tak o 1/3 dráž než ty externí blesky (kolem 5650 Kč za set Photon 250 Ws s deštníkem, reflektorem a stojanem). Záleží teda na tom, jak moc levné blesky v bazaru seženeš.
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws

jvrana
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvrana » 04 pro 2007, 12:34

No pokud jde o prenosnost tak v okamziku kdy ta vec ma stativ uz to moc prenosne neni. Ty halogeny jsou pouzitelny ale musi se nejak zmekcit takze nejednoduseji odrazem. Videl jsem je odrazet od polistyrenovych desek ktere jsou slepeny do L takze sami stoji. Jen je potreba je dat dost daleko aby neshorely.

krom jiz zmineneho nekoupeni starych blesku rozmistenych na nejakych stativech. Me napadaj dve levna svetla:
Na aukro prodavaj dve stala svetla se stativy a desniky za nejaky 3000:
http://www.aukro.cz/item275103400_fotos ... otky_.html

kolega je ma a je snima v celku spokojen

a pak jsem nasel jeste tychle
dva zablesky se softboxama za nejakych 6600,-
http://jsflash.cz/index.php?name=5&fzkr ... con%20Eyes

docela by me zajimalo jestli je nekdo ma jak je snimy spokojen.

Honza Vrana

jvrana
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvrana » 04 pro 2007, 12:39

donAntonio píše:(kolem 5650 Kč za set Photon 250 Ws s deštníkem, reflektorem a stojanem).
Tady jsem vygooglil ten Photon. at to nemusite hledat-
http://www.photoneurope.cz/nabidka/studiove-sady/

ks_1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ks_1 » 04 pro 2007, 13:05

jvrana píše:Tady jsem vygooglil ten Photon. at to nemusite hledat-
http://www.photoneurope.cz/nabidka/studiove-sady/
Photon:
Ve FotoVideo byl článek:
http://www.ifotovideo.cz/clanek.php?id=1193
a tady je taky nějaký pokecání:
http://www.fotopatracka.cz/bazar/Photon300u.htm

Halogen:
500W máš za 2-3 stovky. Ale asi ho nikdy na focení používat nebudeš. Zkoušeli to mnozí..

Blesky jsme tady řešili před pár dny.

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od donAntonio » 04 pro 2007, 16:28

Ten halogen 500W se šňůrou a stojanem stojí cca 1000 Kč (v OBI), takže to není a pokud se cena přepočítá na výkon, vyjde vlastně dráž než cokoli jiného a to ani nekalkuluju cenu energie...
K100D, ME Super
mezikroužky K

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od donAntonio » 04 pro 2007, 16:44

S těmi 150 W daylight světly můžeš fotit tak nějaké produkty ze stativu. Na focení lidí bude světlo příliš slabé - budou vycházet pravděpodobně časy delší než 1/20 s.

500W halogen s bílým deštníkem, stojící v maximální blízkosti těsně za okrajem záběru, mi kdysi dával 1/8 - 1/15 s při ISO 50 a F4. Takže s K100D a ISO 200 by to bylo cca 1/32 - 1/60 s - což stačí na hodně strnulé pózy ze stativu, tedy pokud nechceš vytáčet ISO na maximum...

Dobrý ateliérový portrét lze asi vyfotit i s kompaktem a dvěma stolními lampičkami. Ale bude to IMHO podobná dřina jako vykopat jámu lžičkou.
K100D, ME Super
mezikroužky K

jvrana
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvrana » 04 pro 2007, 16:57

donAntonio píše:Ten halogen 500W se šňůrou a stojanem stojí cca 1000 Kč (v OBI), takže to není a pokud se cena přepočítá na výkon, vyjde vlastně dráž než cokoli jiného a to ani nekalkuluju cenu energie...
Jak se prepocita cena na vykon? halogen ma 500w a ten photon 250w??
I kdyz asi tohle neni korektni ukazatel mely by jsme se asi drzet nejakych jednotek svetelne intenzity treba lumenu..

Ty halogeny jsou samozrejmne nouzovka. Uz jenom kvuli spotrebe energie.
Ale pokud je nekdo amater a třeba se ještě hleda. Tak treba pro pouziti jednou mesicne na dve hodinky se stema halogenama vystacit da.
Obzvlas pokud je clovek doma ma, primarne pro jinej ucel.

Vzdy plati ze ten vyrobek neni urcen primarne k tomu ucelu. Ale dokaze za jistych omezeni dobre poslouzit. Takze az pocitite ze ty omezeni jsou natolik zavazne ze jste do te techniky ochoten investovat vetsi penize. Koupite si bez problemu cokoliv lepsiho.

Halogen je zkradka jen prudke tvrdé svetlo a neni jednoduche ho zjemnit. Zere jako kráva. Hřeje jako kráva.

Samozrejmne jestli hledate osvetleni do atelieru, a jste si jist ze ho budete pouzivat casteji tak jiste nebude schanet nejakou nahrazku.

H.

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bogo » 04 pro 2007, 18:02

Taky jsem tohle dilema řešil. Teď mám pentaxe blesk 540 a dalšího dálkově odpalovaného Soligora. Navíc jsem si vyrobil vlastní "porichtung", koupil jsem u vietnamčíku 4 ks kovových LED baterek, každá po 21 diodách (šajní to super a má to výbornou barevnou teplotu, nevrhá to žádné světelné pruhy), tedy dohromady 84 diod. Upevnil jsem to na ohebných husích krkách (koupil jsem takové malé stativky asi po 80-Kč s těmito nohami) a k upevnění baterek jsem použil nějaké cyklodržáky na řídítka(asi od zvonku). Celé jsem to dal na kruh okolo objektivu, který upevnuji držákem na stativový sroub ve foťáku. Celé to používám při focení makra, potrétů, ale i v místnostech, pro ostření si nemusím přibleskovat,atd. Navíc to můžu pomocí těch ohebných nohou nasměrovat k vysvětlení stínů a jiným blbůstkám. Celková cena asi 700.-Kč. Současně mohu používat i blesky.
Bogo

Vláďa
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Vláďa » 04 pro 2007, 19:15

2Bogo: Zajímavá tvořivost. Můžeš mi poslat fotku toho ansámblu? A taky napsat jak používáš ten Soligor blesk? Odpaluješ to světlem tím systémovým vestavěným nabo tou 520kou? Nebo odpaluješ oba dva světlem toho vestavěnýho?
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ

ks_1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ks_1 » 04 pro 2007, 20:35

donAntonio píše:Ten halogen 500W se šňůrou a stojanem stojí cca 1000 Kč (v OBI), takže to není a pokud se cena přepočítá na výkon, vyjde vlastně dráž než cokoli jiného a to ani nekalkuluju cenu energie...
To mají v OBI nějake drahej krám.. Obyč halogen stojí kolem těch 300 stovek - jeden mám doma i když ne na focení..

http://elektromaterialy.cz/?p=productsL ... tegory=108

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od donAntonio » 05 pro 2007, 08:47

ks_1 píše:
To mají v OBI nějake drahej krám.. Obyč halogen stojí kolem těch 300 stovek - jeden mám doma i když ne na focení..

http://elektromaterialy.cz/?p=productsL ... tegory=108
Však jsem nepsal o halogenu bez pořádného stojanu (2 m) a bez šňůry na zapojení do sítě. Takovýhle "polotovar" mají za 300 Kč i v tom OBI...
K100D, ME Super
mezikroužky K

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bogo » 05 pro 2007, 08:53

Vláďa píše:2Bogo: Zajímavá tvořivost. Můžeš mi poslat fotku toho ansámblu? A taky napsat jak používáš ten Soligor blesk? Odpaluješ to světlem tím systémovým vestavěným nabo tou 520kou? Nebo odpaluješ oba dva světlem toho vestavěnýho?
Vláďo, pošli mi mailem svoji adresu, kam Ti po neděli pošlu fotku, můj mail je BBogo@seznam.cz
Teď k těm bleskům. Normálně a běžně pracuji tak, že v patici K10D mám blesk Pentax 540 jako systémový a jeho světlem odpaluji blesk Soligor DG 280AZ, na kterém mám nastavený některý z řady programů slave. Tenhle blesk Soligor mám buď na Manfrottu 233B (viz. Foto-Škoda), takže třeba přisvětluji od podlahy, nebo bočně. Nebo ho dávám do stojánku, co byl s dodávkou Pentaxe 540 a vysvětluji scénu úplně někde ze vzdáleného místa. Ale taky jsem použil i možnost vestavěného blesku jako master a k tomu popsané LED osvětlení a odpalovat tím oba externě umístěné slave blesky (540 a Soligora). Většinou si ale scénu, pokud je čas a možnost naměřím flashmetrem. Tuhle kombinaci používám v rozlehlých interiérech.
Bogo

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od donAntonio » 05 pro 2007, 08:57

jvrana píše:
Jak se prepocita cena na vykon? halogen ma 500w a ten photon 250w??
I kdyz asi tohle neni korektni ukazatel mely by jsme se asi drzet nejakych jednotek svetelne intenzity treba lumenu..
IMHO stačí si za obdobných podmínek vyzkoušet s jakými časy a clonami se dá při focení pracovat. Nemměřil jsem to, ale odhaduju, že ten halogen je na tom o tolik hůř (500W halogen vs. 250Ws záblesk), že se ani finančně nevyplatí. Tam, kde halogen už nestačil, používám blesk pohodlně na 1/8 výkonu.
K100D, ME Super
mezikroužky K

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 26 úno 2010, 15:12

plánujem fotiť sestrinu svadbu. ( som druhý fotograf pravdepodobne).
chcel by som si sveteľne pomôcť- asi bude málo svetla.
uvažujem o dvoch statívaoch s dáždnikmi. Ale neviem, čo k ním?
Mám Blesk 540 FGZ pentax. a jeden Metzl 30..., starý ( tomu ale nejde regulovať výkon).
Zaujala ma ale nasledujúca možnosť trvalích svetiel:

http://www.fotoprislusenstvo.sk/vybaven ... imka-lh-03 +dajme tomu 3x žiarivky http://www.fotoprislusenstvo.sk/vybaven ... 125-w-600w to by robilo 1800w dokopy na jeden dáždnik.
Moje otázky: stačlo by to na tancujúcich ľudí na svadbe? Nebolo by príliš silné svetlo dokázali by mať ľudia vôbec otvorené oči? Alebo je lešie keď to raz blysne z besku? to by boli otázky ohľadne svetiel.

a otázka ohľadne spôsobu fotenia: je fotenie s dáždnikmi vôbec reálne sa svadbe? alebo sa dá použiť, len blesk na foťáku?
Vopred ďakujem
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“