Stativová hlava Triopo NB-3S

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
BlackM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Stativová hlava Triopo NB-3S

Příspěvek od BlackM » 18 dub 2014, 20:47

Tak jsme si s kolegou udělali radost a kvůli stabilitě koupili stativovou hlavu Triopo NB-3S http://www.daganet.cz/triopo/391-stativ ... nb-3s.html
Byli jsme nadšení její robustností, než jsem ji však připevnil na stativ. Po nasazení Sigmy 50-500 je celkem snadné celou hlavou kývat nepatrně do stran. V panoramatické spodní otočné destičce je vůle, která popírá základní vlastnost, kterou jsem od hlavy očekával - stabilitu.
Zeptal jsem se kolegy, zda zaznamenal stejnou závadu. Druhá hlava to samé.
Po dohodě s prodejcem ( fotobezhranic ) jsme odeslali obě hlavy do servisního střediska Daganetu ( výhradního distributora firmy Triopo ).
Po měsíci čekání přišly obě hlavy zpět s vyjádřením neuznané reklamace a že výrobek splňuje požadované tolerance.

Tak co teď ???

Požádal jsem Daganet o výkresovou dokumentaci hlavy a pokusím se vůli vymezit. Zatím však žádné podklady nepřišly...
Nebo máme obě hlavy prostě vrátit a koupit jiné ? Tenhle typ se nám zamlouvá a pokud by šla vůle vymezit, tak bychom vrácení neřešili a hlavy si nechali.

Poraďte. Má někdo zkušenost, jak je hlava konstruovaná a jak se do ní dostat ?

Díky, BlackM
K100 - > K10 - > K5

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Re: Stativová hlava Triopo NB-3S

Příspěvek od lennyl » 18 dub 2014, 21:37

tiez som pozeral triopo hlavy (mam uz triopo stativ), ale dal som prednost giottos, http://shop.ephoto.sk/giottos-mh1311-652-3d.html

...hlavne kvoli spracovaniu. netusim ale, ci v domacich podmienkach budes vediet upravit tu hlavu.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

BlackM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BlackM » 19 dub 2014, 06:46

Domácími podmínkami myslím kompletně vybavenou nástrojařskou dílnu ;)
Jde jen o to, jak je hlava uvnitř řešená a jestli bude možné se do ní dostat. Ve spodní části je oproti zbytku v černé barvě, stříbrný kroužek a není úplně jasné jestli je to krycí kroužek, pod kterým jsou šroubky, nebo jestli je to kroužek ložiska...

Zpracování se mi zdá výborné, jenom onstrukčně to soudruzi nezvládli a nejvíc mě štve to vyjádření servisu, že je to v normě... :evil:
K100 - > K10 - > K5

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 19 dub 2014, 07:56

BlackM píše: Po měsíci čekání přišly obě hlavy zpět s vyjádřením neuznané reklamace a že výrobek splňuje požadované tolerance.
Tak co teď ???
Díky, BlackM
Já bych si vyžádal informace, jaké tolerance má produkt splnit a jakou toleranci naměřili konkrétně u tohoto výrobku.
Podle výsledku bych volil další postup, včetně spotřebitelského ombudsmana. Směřoval bych to k vrácení hlavy.
Domácí úpravu bych viděl jako opravdu až poslední krok.
Jan67

BlackM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BlackM » 22 kvě 2014, 13:07

Tak jsem s kolegou zase o něco chytřejší.
1. jsme se přesvědčili o různém přístupu některých prodejců
2. ne všechny recenze odpovídají skutečnosti

Kulové hlavy jsme koupili u prodejce http://www.fotobezhranic.cz
Komunikace s prodejcem byla na dobré úrovni !!! Sám byl ale odkázán na servis Daganetu a tam to totálně selhalo. Jak už jsem psal, obě hlavy se vrátili jako neuznaná reklamace s tím, že vůle odpovídají specifikaci. Po následném odmlčení ze strany Daganetu k nim kolega zavolal a po arogantních odpovědích rezignoval. Nevydržel to a svoji stativovou hlavu začal postupně rozebírat. Byla to sázka do loterie, protože nevěděl, zda jsou spoje řešeny závity, nebo válcovou plochou...
K překvapení nás obou je vnější část hlavy navrhovaná designérem, oproti tomu vnitřní část nejspíš zedníkem...

Otočná část je uvnitř těla uchycena mezi dvě "segerovky" přičemž mezi otočným segmentem a segerovkami zůstává vůle 1,15mm. Vnější průměr otočného segmentu také nelícuje s vnitřní částí, proto horní část stativové hlavy na stativu "vaklá".
1,15mm pro mě jako pro strojaře opravdu není tolerance odpovídající specifikaci a nemohl to navrhovat strojař...

A jako třešinka na dortíku : Udávaný hydraulický systém utahování spočívá v tom, že utahovací šroub tlačí na mosazný kroužek, který rozpírá dvě "kuželové podložky, přičemž ta horní tlačí na kouli a tím ji tlačí směrem nahoru... takže pokud se rozhodnete stativovou hlavu od firmy Triopo rozdělávat, nemusíte se bát, že na Vás něco vyteče. Žádná hydraulika tam není !!!

Až rozdělám tu svoji hlavu, tak to vše nafotím, kdyby rozborku a sborku potřeboval udělat i někdo další...

BlackM
K100 - > K10 - > K5

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 23 kvě 2014, 06:52

ja som kupil tuto hlavu:

http://photonet.sk/stativove-hlavy-kood ... _2561.html

je velmi podobna tej Triopo, moja Kood ma priemer gule 44mm, mam ju uz takmer 3 roky a som spokojny, nic sa na nej nehybe ked ju utiahnem a je pevnejsia ako moja stara verzia Manfrotta 488RC2

tiez som vtedy poskuloval po hlavach triopo ale potom som nasiel tie KOOD a uz napohlad sa mi zdali lepsie, i kde to moze vyrabat ta ista cinska tovaren

na vasom mieste by som tie hlavy vratil, ci uz sa to neda?
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

feri2303
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od feri2303 » 23 kvě 2014, 08:30

Ja mam maleho braceka, hlavu Triopo B-1.
Ani moja nie je bez chyby, tiez v panoramatickej dosticke. Aj po uplnom uvolneni ide otocenie dost tazko. Nie ze by som otacal spolu s telom aj cely stativ, ale oproti tomu ako lahucko ide hlava je to velky rozdiel. V obchode mi tiez povedali ze je to OK. Inak je hlava fakt pevna, takze spokojnost. Len aretacne sroby mohli mat vybrus miesto gumicky...
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.

feri2303
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od feri2303 » 23 kvě 2014, 08:54

Este ma napadla jedna vec. Pisal si ze uvadzaju ze hlava je hydraulicka, co samozrejme nie je. Skor sa jedna o fluidne lozisko, ale aj o tom pochybujem. V cinskej reci to mozno znamena ze pouzili vazelinu :-)

Z toho vychadza ze vsetci klamu, od vyrobcu cez predajcov.
V pripade mojho stativu Triopo GT-3128X8C som nameral oproti udajom vyrobcu celkom znacne odchylky:
Hmotnosť: 1,1 Kg (katalág uvádza 1,0 Kg), dokonca s kratkym stredovym stlpikom
Dĺžka v zloženom stave 48 cm (katalág uvádza 42 cm)
A to nehovorim ze sa mozu vyskytnut kusy s hrotmi, alebo s gumou pod tym istym typovym cislom.

A nejedna sa len o cinske Triopo. Kamarat kupil "nemecky" stativ Mantona Scout a rozdiel v uvadzanych udajoch je ohromny:
na krabici nosnost 10 kg a hmotnost 1,06 kg
na stranke je nosnost 5 kg a hmotnost 1,6 - 1,7 kg
A ani vyska nesedi, miesto 45 cm sa aj s hlavou skor blizi k 60 cm A hlava urcite nema 15 cm.
Myslim ze vsetky stativy maju tento problem. Po kupe minimum ludi kontroluje uvedene udaje.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 24 kvě 2014, 20:47

No nevím, třeba moje kulová hlava má s platformou 12 cm. A netvrdil bych, že všichni šidí. Ti lepší výrobci určitě dodržují minimálně hmotnost a výšku, metodika na měření nosnosti se může lišit. Nemůžou si přece dovolit uvádět blbosti. Prodejci, to je jiná věc, kolikrát se neobtěžují po sobě zkontrolovat popisky na webu.

feri2303
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od feri2303 » 24 kvě 2014, 23:07

Ved to, lepsi vyrobcovia nemaju volu 1,15mm v hlave :wink:
Zbytocne to riesit. Aj ti lepsi vyrobcovia maju v manualoch klauzulku ze: vzhľad a technické parametre sa môžu zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia. Skus premerat stativ a porovnaj s tym co pisu. Aspon zistime na ktoru znacku sa mozeme spolahnut.
KP, *ist DS, K-m (infra)

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 25 kvě 2014, 00:15

Volbon Sherpa 250R sedí :-) Mne to napadlo přeměřit hned po koupení :-)

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“