Malý report z víkendového ladění Sigmy pomocí USB docku:
Pátek: Stažení několik testovacích obrazců. Vytištění jedné jednodušší skládačky, která se položí na stůl a je pod úhlem 45°. Uprostřed je malý bod na který se ostří.
Sobota: Celý natěšený vše nachystám a jdu na to. Začínám na 30cm a postupně doladím všechny roviny. Nekonečno jsem nechal tak, protože na 1,4 vykazuje maximální ostrost. Tudíž mi na práci zbývají pouze tři. Celý proces trval asi max. tři hodiny, ale dost jsem se u tohoto typu testovacího obrazce zapotil. Nejenže mi zaostření skoro vždy ukázalo něco jiného, ale hodnotami jsem se blížil někde až +12. Nakonec jsem to nějak zvládl. Následoval test v praxi, kde už to tak slavné nebylo a pod záměrným úhlem jsem zkoušel ostřít výraznou číslici 1 na černém podkladu a tam to ani za nic nepasovalo.
No nic. Začal jsem postupně snižovat hodnoty, až jsem tu jedničku měl v rovině ostrosti a světe div se, vrátil jsem se opět zpátky na nulovou korekci. No, něco tady nehrálo. Zkusil jsem z internetu stáhnout jiný testovací obrazec typu Datacolor SpyderLENSCAL. Obrazec jsem vytiskl a nalepil na tvrdší karton a složil ještě ten den.
Neděle: Sestavení a ustavení obrazce a fotoaparátu a další testy. Tentokrát již s mnohem lepšími výsledky. Autofokus již neujížděl a celkové vyladění Sigmy trvalo tentokrát již jen asi hodinu a půl a korekce odpovídaly hodnotám kolem 0.
Ve výsledku mám korekce na 30cm, cca. 40cm, cca. 60cm a nekonečno následující: +1, +2, +3, 0.
V praxi jsem již musel doladit pouze parametr u 60cm o čtyři hodnoty a to z -1 na +3 oproti obrazci. Tato vzdálenost mi stále dělala problémy doladit.
Závěr: Pro kvalitní testování objektivu, obzvláště na nízká clonová čísla, používat pouze obrazce typu SpyderLENSCAL a to buď kupovaného nebo doma vyrobeného, který vyjde skoro na žádné peníze a výsledky jsou perfektní než jiné varianty testovacích obrazců. (toto není reklama, ale fakt).
U objektivů s vyšší clonou to nemusí být na závadu, neb hloubka ostrosti je větší a do tolerance se vejdeme, ale s clonou jakou má moje Sigma (1,4) už šlo do tuhého

a to jsem ladil jen jedno ohnisko. Nedovedu si představit ladit další tři u nějakého zoomu. Nicméně je dock příjemné příslušenství a nemusím se zbavit fotoaparátu a objektivu byť jen třeba na týden.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1