blesk + M42 + K5
Moderátor: Moderátoři
blesk + M42 + K5
Zdravim,
mam dotaz ohledne vyberu blesku. Fotim vice jak v 90% s manualni skly M42 (telo K5). Mam vytipovan Metz MB 52 AF-1 nebo vyssi model z druhe ruky, popr. Pentax. Prosim o upresneni jak bude telo s bleskem spolupracovat. Predpokladam ze P-TTL fungovat nebude - telo neumi priclonit objektiv M42. Jak bude fungovat "automatic flash mode"?
- preda blesk do tela informaci o casu, resp. lze s telem pracovat v jinem nez plne manualnim rezimu?
- bude fungovat HSS?
- existuje rozdil mezi blesky MB 52/58 nebo Pentax z pohledu vyse zminene funkcnosti?
Omlouvam se jestli jiz bylo nekde vysvetleno, odpovedi jsem nenasel.
Diky, Petr
mam dotaz ohledne vyberu blesku. Fotim vice jak v 90% s manualni skly M42 (telo K5). Mam vytipovan Metz MB 52 AF-1 nebo vyssi model z druhe ruky, popr. Pentax. Prosim o upresneni jak bude telo s bleskem spolupracovat. Predpokladam ze P-TTL fungovat nebude - telo neumi priclonit objektiv M42. Jak bude fungovat "automatic flash mode"?
- preda blesk do tela informaci o casu, resp. lze s telem pracovat v jinem nez plne manualnim rezimu?
- bude fungovat HSS?
- existuje rozdil mezi blesky MB 52/58 nebo Pentax z pohledu vyse zminene funkcnosti?
Omlouvam se jestli jiz bylo nekde vysvetleno, odpovedi jsem nenasel.
Diky, Petr
Re: blesk + M42 + K5
Snoopy
Zkusím odpovědět mou zkušenost, ale pouze s tělem K-r + libovolným historickým manuálním sklem.
- K-r odpaluje pouze svůj systémový blesk, který se musí korigovat dle požadavku na skle nebo v nastavení EV blesku
- Žádný externí blesk se mi nepodařilo odpálit (Metz 36, 58 ani "totalitní 30")
- Neodpálil jsem žádný blesk ani pomocí rádiového odpalovače Aputure
Snad to pomůže.
Není vyloučeno, že i já něco dělám blbě a proto mě to nejde odpálit.
Zkusím odpovědět mou zkušenost, ale pouze s tělem K-r + libovolným historickým manuálním sklem.
- K-r odpaluje pouze svůj systémový blesk, který se musí korigovat dle požadavku na skle nebo v nastavení EV blesku
- Žádný externí blesk se mi nepodařilo odpálit (Metz 36, 58 ani "totalitní 30")
- Neodpálil jsem žádný blesk ani pomocí rádiového odpalovače Aputure
Snad to pomůže.
Není vyloučeno, že i já něco dělám blbě a proto mě to nejde odpálit.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2
nemam velmi velke skusenosti s fotenim s bleskom, ale co som si teraz vyskusal na K-r + manualne sklo + AF-540FGZ, tak:
- P-TTL nefunguje
- ak prepnes blesk do rezimu A, da sa nastavit ISO a clona, nastavis to podla fotaka a objektivu a zda sa, ze to dava slusne vysledky
- HSS - pri manualnom skle mi neide nastavit vyssiu rychlost nez 1/180, takze zda sa, ze to nepojde
Ako sa to bude spravat na K5, tak to ti neviem povedat, tu nemam.. no a K3 momentalne nemam pri sebe
- P-TTL nefunguje
- ak prepnes blesk do rezimu A, da sa nastavit ISO a clona, nastavis to podla fotaka a objektivu a zda sa, ze to dava slusne vysledky
- HSS - pri manualnom skle mi neide nastavit vyssiu rychlost nez 1/180, takze zda sa, ze to nepojde
Ako sa to bude spravat na K5, tak to ti neviem povedat, tu nemam.. no a K3 momentalne nemam pri sebe
K-3 + grip, K-r, DA* 55/1.4, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, AF-540 FGZ
Ladin:
Mel jsem pujceny dalkovy odpalovac (vysilac a dva prijimace) -> K5 + blesk Speedlite (Canon) a jeden historicky Metz. Fungovalo to pouze v M rezimu na telu s nastavenym casem 1/180. S jakymkoliv jinym casem bez odpalu.
Gaprielko:
Diky za test, velmi pomohl. Jen pro upreseni - objektiv byl M42? Resp. zcela bez kontaktu s komunikacnimi piny na tele nebo tvoril zkrat?
All:
Muzu jeste nekoho poprosit, jestli by nevyzkousel funknost automatiky blesku u nejakeho novejsiho Metze s manualnim sklem? Tak jak to zvladl Gaprielko... mnohokrat dekuji
Mel jsem pujceny dalkovy odpalovac (vysilac a dva prijimace) -> K5 + blesk Speedlite (Canon) a jeden historicky Metz. Fungovalo to pouze v M rezimu na telu s nastavenym casem 1/180. S jakymkoliv jinym casem bez odpalu.
Gaprielko:
Diky za test, velmi pomohl. Jen pro upreseni - objektiv byl M42? Resp. zcela bez kontaktu s komunikacnimi piny na tele nebo tvoril zkrat?
All:
Muzu jeste nekoho poprosit, jestli by nevyzkousel funknost automatiky blesku u nejakeho novejsiho Metze s manualnim sklem? Tak jak to zvladl Gaprielko... mnohokrat dekuji
je to M42 objektiv
K-3 + grip, K-r, DA* 55/1.4, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, AF-540 FGZ
Připojím se k diskusi.
Používám K20D s automatickým bleskem Carena 250 TZ, funguje celkem obstojně v režimu M, kdy nastavím na blesku ISO, clonu objektivu a blesk si hlídá expozici. Rád bych si ale dopřál výkonnější blesk, kterým lze fotit odrazem, případně skrz bouncer a má jak PTTL tak režim A. To právě kvůli používání manuálních objektivů, kterých mám na portrétní focení většinu. Ty jsou u většiny moderních blesků odsouzeny k blýskání pokus omyl v manuálním režimu blesku.
Zajímá mě, jaký blesk Metz, případně jiné značky než Pentax umí za levnější peníz slušně blýskat v A i PTTL režimu?
Díky za radu.
P.S. Nerad bych za blesk dával výrazně více než 3000Kč.
Používám K20D s automatickým bleskem Carena 250 TZ, funguje celkem obstojně v režimu M, kdy nastavím na blesku ISO, clonu objektivu a blesk si hlídá expozici. Rád bych si ale dopřál výkonnější blesk, kterým lze fotit odrazem, případně skrz bouncer a má jak PTTL tak režim A. To právě kvůli používání manuálních objektivů, kterých mám na portrétní focení většinu. Ty jsou u většiny moderních blesků odsouzeny k blýskání pokus omyl v manuálním režimu blesku.
Zajímá mě, jaký blesk Metz, případně jiné značky než Pentax umí za levnější peníz slušně blýskat v A i PTTL režimu?
Díky za radu.
P.S. Nerad bych za blesk dával výrazně více než 3000Kč.
A co mám blbě nastavené já na K-r?
- se sklem Pentax M 50/1,7 mně blýská pouze systémový blesk
- blesk Metz 58 AF1 nefunguje v sáňkách foťáku
- nefunguje ani rádiový odpalovač v sáňkách foťáku
Pokud nasadím na tělo jakekoliv "nemanuální" sklo, tak je blesk ve všech režimech bez problému.
- se sklem Pentax M 50/1,7 mně blýská pouze systémový blesk
- blesk Metz 58 AF1 nefunguje v sáňkách foťáku
- nefunguje ani rádiový odpalovač v sáňkách foťáku
Pokud nasadím na tělo jakekoliv "nemanuální" sklo, tak je blesk ve všech režimech bez problému.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2
Na K-r zkuste na stavit předblesk, mělo by to fungovat. Otázka je jak přesně. Používám objektivy z P-sixu s redukcí a takto to funguje. Blesk je Metz 35 něco (z hlavy nevím), na blesku není žádné nastavování a měl by umět PTTL.
Doplnění: blesk je pravděpodobně tento: Metz MB 36 AF-5
Doplnění: blesk je pravděpodobně tento: Metz MB 36 AF-5
Ze zájmu jsem si vyzkoušel svůj Metz 58 AF2 s Orestorem 135mm, tedy M42.snoopy píše: Jak bude fungovat "automatic flash mode"?
- bude fungovat HSS?
PTTL ani HSS (které je spojeno s PTTL) samozřejmě nefungují
Režim A na blesku nastaví na foťáku synchronizační čas, tj 1/180. Clona se z foťáku nepřenese
Doporučuji režim M na blesku, manuální řízení jeho výkonu a balancování ambient světla pomocí času na foťáku. Clona dle požadované hloubky ostrosti.
Jan67
Ladin: Já už si to nepamatuju přesně, ale mám pocit, že když jsem chtěl odpalovat v takových případech na K-r blesk, tak K-r ho odpálilo jen a pouze v plně manuálním 'M' režimu. Myslím tělo, ne blesk. Ale je to jen pocit...
Chlapi díky za osvěžení paměti. Už jsem to rozchodil.
Takže nastavení K-r + Metz 58AF1:
režim M, na blesku A s nastavením clony f2, fotky jsou suprovní
Díky
Takže nastavení K-r + Metz 58AF1:
režim M, na blesku A s nastavením clony f2, fotky jsou suprovní
Díky
Dekuji za vyzkouseni. Pokud tomu dobre rozumim, tak je funkce Metz v rezimu A stejna jako psal Gaprielko u blesku Pentax. Na blesku se nastavi clona dle man. objektivu, cas se aut. synchronizuje na 1/180 a automatika blesku reguluje vykon pri odpalu.Jan67 píše:Ze zájmu jsem si vyzkoušel svůj Metz 58 AF2 s Orestorem 135mm, tedy M42.snoopy píše: Jak bude fungovat "automatic flash mode"?
- bude fungovat HSS?
PTTL ani HSS (které je spojeno s PTTL) samozřejmě nefungují
Režim A na blesku nastaví na foťáku synchronizační čas, tj 1/180. Clona se z foťáku nepřenese
Doporučuji režim M na blesku, manuální řízení jeho výkonu a balancování ambient světla pomocí času na foťáku. Clona dle požadované hloubky ostrosti.
Ještě takový dodatek k tomu režimu A na blescích METZ. Pokud si nastavím automat na blesku, tak stará mašina Metz 30 i nová Metz 58AF1 v A režimu osvětlují scénu podle měření svého fototranzistoru. V tomto nastavení blesku jsem si bez problému v M režimu u těla K-r nastavil i rychlost uzávěrky 1/500 a ono to bez diskusí funguje. Ještě si pohraju s "inteligentními" skly (DA, Tamron) na foťáku, kdy nechám na blesku režim A.
Uvídim, co z toho vyleze.
Uvídim, co z toho vyleze.
S tým časom sa mi to veľmi nechce veriť - záblesk blesku by musel trvať dlhšie ako tých 1/500s, aby sa stihlo cez štrbinu v závierke osvietiť celé políčko. Inak A režim blesku je na digitáloch z môjho pohľadu asi najpoužiteľnejší, funguje to spoľahlivo, môj blesk zatiaľ nezmiatli ani veľké biele plochy v zábere a neotravuje to zbytočnými predzábleskami ako tie "inteligentné TTL systémy". U kombinácie viacerých bleskov by to síce asi nefungovalo, ale tam sa aj tak beží skôr na manuál, nie?
Bedo, ty jsi na to kápl.
Již při focení na kinofilm se Zenitem jsem tyto starosti s blýskáním nechával na automatice blesku.
Je s podivem, že se k tomu po více než 20 letech vracím. Má to jeden háček. Ten blesk musí umět automatiku - tzn. zapomeňte na stroje METZ 36, ale musíte si pořídit něco vyššího.
Již při focení na kinofilm se Zenitem jsem tyto starosti s blýskáním nechával na automatice blesku.
Je s podivem, že se k tomu po více než 20 letech vracím. Má to jeden háček. Ten blesk musí umět automatiku - tzn. zapomeňte na stroje METZ 36, ale musíte si pořídit něco vyššího.