Do jakého filtru investovat?

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Nejlepší poměr cena/výkon u filtrů má značka

Anketa končí za 09 lis 2007, 23:11

Hama
2
29%
Marumi
1
14%
Cokin
0
Žádná hlasování
B+W
1
14%
Hoya
3
43%

Celkem hlasů: 7

hoza
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Do jakého filtru investovat?

Příspěvek od hoza » 30 říj 2007, 23:11

Který filtr je pro vás prioritní? UV či Polarizák či jaký?
Do kterého nejvíce investujete?
K100D Super.....

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

OuvejAchich
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od OuvejAchich » 31 říj 2007, 21:25

UV filtr mám na každém objektivu nasazený nastálo, kvůli ochraně. Raději poškozený filtr, než přední čočka. Jinak UV filtr pro digi zřejmě nemá jiný význam, snímač je tímto již vybaven.
Takže já kupuji vždy jako první UV.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Re: Do jakého filtru investovat?

Příspěvek od fjo » 01 lis 2007, 08:02

hoza píše:Který filtr je pro vás prioritní? UV či Polarizák či jaký?
...ještě jsem neinvestoval, a jsem rád, protože bych určitě nakoupil nějaké kraviny :-D ...s odstupem času mě zajímá hlavně šedý ND, polarizák a šedý přechodový... podle mě to jsou nejvyužitelnější filtry pro digi... hlavně ten šedý ND ...pomahá chipu "snášet" velký dynamický rozsah scény...
Pentax

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 01 lis 2007, 08:18

Martine tos asi napsal špatně. Na zvýšení dynamického rozsahu (převážně zmtavení oblohy, nebo světlých částí scény) se používá přechodový filtr - ať už šedý, modrý, tabákový nebo fialový. Šedý filtr se především používá, k prodloužení času závěrky (focení fontán, vodopádů, při panningu apod.)
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

nomadm
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od nomadm » 01 lis 2007, 08:23

ja mam na setaku naporad UV Hoya PRO1 a CPL mam taktez Hoya PRO1 a jsem spokjen, koupil jsem je oba v setu za cca 1400Kc. Na Sigmu 70-210 jeste nemam nic, ma predni cocku celkem zapadlou dovnitr a hlavne stala 950Kc, tak nevim jestli vubec budu neco kupovat :)

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 01 lis 2007, 08:53

maZec píše:Martine tos asi napsal špatně. Na zvýšení dynamického rozsahu (převážně zmtavení oblohy, nebo světlých částí scény) se používá přechodový filtr - ať už šedý, modrý, tabákový nebo fialový. Šedý filtr se především používá, k prodloužení času závěrky (focení fontán, vodopádů, při panningu apod.)
"Šedý filtr se především používá, k prodloužení času závěrky"

...no tak je to asi slovíčkaření, ale podle mě ve scénách, kde je silný světelný zdroj, při krátkém čase nebudeš mít přepaly, ale neprokreslí se tmavé plochy.. nebo prokreslíš plochy a budou přepaly ve světlech.. to nemusím vysvětlovat, že :-D ...a díky tomu, že šedým ND ztlumíš světla, prodloužíš expozici a dovolíš prokreslení tmavých částí... nepsal jsem o navýšení dynamiky, ale o jejím zvládnutí... a přechodové filtry pro oblohu jo, ale mohou být i bodové (nebo zdroje s malou plochou) světelné zdroje a pak je přechodák sporadický...

...ale na druhou stranu sám nemám rád, když je něco nařízené, co s čím a na co používat a baví mě exporimentovat a věřím, ne, vím, že použití nestandardních postupů může přivést k zajímavým výsledkům... :-)
Pentax

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 01 lis 2007, 09:45

...no tak je to asi slovíčkaření, ale podle mě ve scénách, kde je silný světelný zdroj, při krátkém čase nebudeš mít přepaly, ale neprokreslí se tmavé plochy.. nebo prokreslíš plochy a budou přepaly ve světlech.. to nemusím vysvětlovat, že Very Happy ...a díky tomu, že šedým ND ztlumíš světla, prodloužíš expozici a dovolíš prokreslení tmavých částí... nepsal jsem o navýšení dynamiky, ale o jejím zvládnutí... a přechodové filtry pro oblohu jo, ale mohou být i bodové (nebo zdroje s malou plochou) světelné zdroje a pak je přechodák sporadický...
No Martine tak to není. Ztlumíš sice světla, ale zároveň ještě více ztmavíš stíny, takže si akorát prodloužíš závěrku a to bez efektu. Dynamický rozsah můžeš zvětšit přechodovým filtrem, kde ztamvíš oblohu a necháš prokreslit tmavší část (čili samotnou krajinu). Tím dosáhneš nižšího kontrastu scény, navíc přechodákem prokreslíš mraky a tím je vytáhneš.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 01 lis 2007, 09:47

maZec píše:
...no tak je to asi slovíčkaření, ale podle mě ve scénách, kde je silný světelný zdroj, při krátkém čase nebudeš mít přepaly, ale neprokreslí se tmavé plochy.. nebo prokreslíš plochy a budou přepaly ve světlech.. to nemusím vysvětlovat, že Very Happy ...a díky tomu, že šedým ND ztlumíš světla, prodloužíš expozici a dovolíš prokreslení tmavých částí... nepsal jsem o navýšení dynamiky, ale o jejím zvládnutí... a přechodové filtry pro oblohu jo, ale mohou být i bodové (nebo zdroje s malou plochou) světelné zdroje a pak je přechodák sporadický...
No Martine tak to není. Ztlumíš sice světla, ale zároveň ještě více ztmavíš stíny, takže si akorát prodloužíš závěrku a to bez efektu. Dynamický rozsah můžeš zvětšit přechodovým filtrem, kde ztamvíš oblohu a necháš prokreslit tmavší část (čili samotnou krajinu). Tím dosáhneš nižšího kontrastu scény, navíc přechodákem prokreslíš mraky a tím je vytáhneš.

OK, zřejmě jsem byl špatně informován... budu si stěžovat... :-D
Pentax

GhostDW
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od GhostDW » 01 lis 2007, 11:48

Asi zalezi, co chces nejvic fotit. Na nejpouzivanejsich objektivech, (zatim jen setak, ale planuju i na 50ku) mam UV. Nakonec jsem nesetril a koupil BW. Uz jenom kvuli ochrane, UVcko klidne cistim kazdou chvili :-). Polarizak mam take, protoze jsem hodne po horach. Tam jsem po dlouhem uvazovani vzal Marumi a nestezuju si. Dalsi rozhodovani, zda prechodovy, nebo ND, dopadl v prospech ND, ale zatim nejsou penize. Ten bude zatim ND4, ale znacku jeste nevim. Nejspis asi Hoya, nebo BW. Je to delsi investice, nez telo fotaku, tak pritlacim :-).

Jo, prechodak padnul kvuli HDR. Sice to neni to prave fotograficke, ale na malem formatu to nikdo moc nepozna.
K5 IIs; Tamron 17-50/2,8; Pentax 50-135/2,8; DA35/2,4; DA50/1,8; Metz 58-AF1

GhostDW
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od GhostDW » 01 lis 2007, 11:53

Jeste jsem si uvedomil, v ramci zachovani znacky a koncernu je volba vyrobce filtru jasna. Majitel Pentaxu - Hoya
:lol:
K5 IIs; Tamron 17-50/2,8; Pentax 50-135/2,8; DA35/2,4; DA50/1,8; Metz 58-AF1

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 01 lis 2007, 12:00

GhostDW píše:Jeste jsem si uvedomil, v ramci zachovani znacky a koncernu je volba vyrobce filtru jasna. Majitel Pentaxu - Hoya
:lol:
souhlasím... a kdo se nebojí, může jít do tohoto lesa:

http://stores.ebay.de/Santech-Hong-Kong ... idZ2QQtZkm
Pentax

nomadm
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od nomadm » 01 lis 2007, 12:24

a nemate nekdo zkusenost s KOOD nebo Cokin (prip. Lee, Hytech)?

MichalN
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Cokin kreatívny systém

Příspěvek od MichalN » 16 lis 2007, 15:14

Poznáte niekto Cokin kreatívny systém? Ide mi hlavne o použitie prechodových filtrov, ktoré je tak možné posunúť na prekrytie napr. oblohy.
Jeden držiak a potom vyjde lacnejšie aj ND filter, prechodové...
http://www.mafra.sk/cokinkreativnysystem.html
Alebo je to nezmysel?
Michal

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Do jakého filtru investovat?

Příspěvek od donAntonio » 18 lis 2007, 12:36

hoza píše:Který filtr je pro vás prioritní? UV či Polarizák či jaký?
Nejvíc využiju polarizák (obloha, lesklé předměty) zn. HAMA a o něco méně šedý přechoďák Hoya (obojí hlavně v létě). Mám ND8 (Soligor), ale nevyužil jsem ho za půl roku ani jednou. Navíc mám v brašně soft filtr Kenko, ale výsledný měkký efekt mě nějak nenadchl, takže ho už nepoužívám. UV nepotřebuju. Netahám foťák nikam, kde létá štěrk, jako ochrana přední čočky mi stačí nasazená sluneční clona. UV filtr by akorát zhoršoval optické vlastnosti nebo by byl neúměrně drahý. Uvažoval bych o něm možná u nějakého hodně drahého objektivu.
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws

qwert
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od qwert » 19 lis 2007, 08:43

Dobre priatelia, rozumiem v zásade všetkému čo tu píšete. Nerozumiem ale jednej veci: BW, Hoya, Cokin, Hama... Prečo my Pentaxáci nepoužívame "naše" filtre Pentax s smc vrstvami. Nech čítam čokoľvek, smc-čka Pentax sú hodnotené ako najlepšie. V PFS debate nie je nikto, kto ich používa a hodnotí. V čom je problém s filtrami Pentax ? Zdar.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“