Chcem s spytat ci ma niekto skusenost so spustanim externeho blesku na stative zabudovanym bleskom. Teda konkretne ma zaujima, ci to funguje pre K100D...
Niekde som totizto cital, P-TTL blesky vyslu najprv meraci zablesk a az potom ten "skutocny".
Jednoduchych patiek so stredovym kontaktom a svetelnym senzorom som na trhu objavil viac...akurat mam obavu koli tomu predblesku, ze to nebude fungovat.
V navode k fotaku som nenasiel info o tom, ci vstavany blesk vysiela predblesk, alebo nie...
Opticke spustanie blesku
Moderátor: Moderátoři
P-TTL je zde opravdu problem a opticky synchrospouste treba od Hamy, Dorru apod. nefungujou korektne.
Takze tu jsou 4 moznosti,
1. vyrobit si synchrospoust, ktera umi p-ttl (na netu jsou navody)
2. na fotak nasadit nejaky stary manualni blesk, ktery bude palit bez predblesku
3. poohlednou se po synchro spousti, ktera umi p-ttl u C nebo N
4. pouzit synchro kostku s kabelem
Nevim, jestli K100D umi dalkove ovladat blesky jako treba K10D, pak by stacilo mit blesk od Pentaxu, treba AF 360 FGZ, ktery by jsi mohl na dalku odpalovat bez synchra.
Takze tu jsou 4 moznosti,
1. vyrobit si synchrospoust, ktera umi p-ttl (na netu jsou navody)
2. na fotak nasadit nejaky stary manualni blesk, ktery bude palit bez predblesku
3. poohlednou se po synchro spousti, ktera umi p-ttl u C nebo N
4. pouzit synchro kostku s kabelem
Nevim, jestli K100D umi dalkove ovladat blesky jako treba K10D, pak by stacilo mit blesk od Pentaxu, treba AF 360 FGZ, ktery by jsi mohl na dalku odpalovat bez synchra.
Pentax K10D
mam ten isty problem, synchronne odpalovanie vstavanym bleskom som si spravil podla amaterskeho radia (fotodiody) pouzival som to na ultrazoome kyocera. potom som kupil K100D a mam po optickom odpalovani, ako hovoris, predzablesk mi predcasne odpali externy blesk, v sucasnosti zhanam nejaky novsi blesk ktory vie p-ttl