Pentacon Six, P6, Kiev60 na K bajonet
Moderátor: Moderátoři
Pentacon Six, P6, Kiev60 na K bajonet
Mám túto redukciu už druhý rok, lebo som bol zvedavý, ako to pôjde so Sonnarom 180/2.8. Teraz som sa dostal ku Flektogon 50/4 a MC Biometar 120/2.8 a práve na tom poslednom sa mi záhadne veľmi silno utiahlol aretačný prstenec, no a jak som skúšal jednu aj druhú stranu, prv rukami a potom ani nechcite vedieť akým obrovským hasákom, tak som si ju načisto utiahol. Kebyže to bolo za pár ečiek, ale stojí to okolo 30$ a pokiaľ mi príde.....potrebujem ju proste uvolniť, tak potrebujem radu ktorým smerom 1? 2? Dík.

Re: Pentacon Six, P6, Kiev60 na K bajonet
Raz sa mi to stalo...tak som si tento navod pre blbych odlozil
Pri uvolnovani ste fixacny kruzok tocili na nespravnu stranu opacnym smerom a tym sa redukcia este viac tuhsie upevnila. Treba ju uvolnit nasledovne:
Objektiv si postavte pred seba tak aby ste sa divali na redukciu,
BAJONET PRISEBE - OBJEKTIV OD SEBA / fixacny kruzok maticu uvolnujte v smere
hodinovych ruciciek - do prava.
Na niektorych redukciach su cervene indexy ak su cervene bodky / index /
oproti sebe, vtedy je redukcia odomknuta - uvolnena.
Na uvolnenie bude vyvinut vacsiu silu, vrubkovany kruzok mozete uchopit do
gumy napr. guma z lekarnicky / skrtidlo /.

Pri uvolnovani ste fixacny kruzok tocili na nespravnu stranu opacnym smerom a tym sa redukcia este viac tuhsie upevnila. Treba ju uvolnit nasledovne:
Objektiv si postavte pred seba tak aby ste sa divali na redukciu,
BAJONET PRISEBE - OBJEKTIV OD SEBA / fixacny kruzok maticu uvolnujte v smere
hodinovych ruciciek - do prava.
Na niektorych redukciach su cervene indexy ak su cervene bodky / index /
oproti sebe, vtedy je redukcia odomknuta - uvolnena.
Na uvolnenie bude vyvinut vacsiu silu, vrubkovany kruzok mozete uchopit do
gumy napr. guma z lekarnicky / skrtidlo /.
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
Ovká, takže 2. Idem skúsiť....
edit: na dnes už sily nestačia, nejde mi to.
edit: na dnes už sily nestačia, nejde mi to.
Yoli, keď si použil ťažkú techniku, tak už len nejaký ekvivalent k nej .... autogén.
No ale vážne. Ak všetko zlyhá, nejaký redši olej typu WD opatrne skús. Trocha zaliať zo závitu, nechať vtiecť a potom cez gumennú podložku.
No ale vážne. Ak všetko zlyhá, nejaký redši olej typu WD opatrne skús. Trocha zaliať zo závitu, nechať vtiecť a potom cez gumennú podložku.
Už je vyslobodený, v zveráku to prešmykovalo, tak som redukciu vložil do "pionierky" taký bazmek na rezanie závitov oceľových rúr a hasákom prstenec. Povolilo, nič nepuklo, len riadne všetko odreté, aj objektívu sa ušiel škrabanček 

.... no chúďa! Ale nejakú peknú nálepku mu tam určite naštrikuj!
Inak Yoli, vidím to tak, že budeš musieť vymeniť foto brašňu za niečo väčšie. Taká V-3-S ka by sa Ti k tej výbave na výmenu objektívov hodila !
Inak Yoli, vidím to tak, že budeš musieť vymeniť foto brašňu za niečo väčšie. Taká V-3-S ka by sa Ti k tej výbave na výmenu objektívov hodila !

Ti poviem
. Ale sklá sú to famózne, Sonnar 180 treba viac pricloniť, aby bol ostrý, no Biometar 120 a Flektogon 50 minimálne. Ten kontrast a bokeh.....hmmm. Nemám žiaden Limited, ani * ,aby som porovnal, no nato, že to má pokryť 6x6 políčko, tak si viem a chcem predstaviť ich zmenšenených bratov s totožnými optickými kvalitkami.
Neviete, ako sa prepočítava clona z P6 na apsc crop? Je to iba pomer uhlopriečok snímača a kinopolíčka?

Neviete, ako sa prepočítava clona z P6 na apsc crop? Je to iba pomer uhlopriečok snímača a kinopolíčka?
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Clona je pořád jen jedna. Žádné přepočítávání. Ale asi bude nejlepší zelené tlačítko (doplní čas). To jen tak orientačně. Pak uvidíš ze zkušenosti. Mám Pentakon 135/2.8 a je třeba trochu kratší čas (automatem jsou fotky světlejší).
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8
Myslel som hlbku ostrosti. Zelené tlačidko nikdy nepoužívam, však telo samo meria expoziciu stále namáčknutím spúšte. Na týchto obroch treba do clony 5,6 aj +1eV, potom už do +0,7eV.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
S hloubkou ostrosti je to stejné, žádný přepočet. 180 je pořád 180 a 50 je 50. A není podstatné, na jak velkou plochu zaznamenáváš. Když použiješ Px FA50 nebo tvůj Flektogon, bude při stejné cloně stejná hloubka ostrosti.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8
Ovká dík. Zdalo sa mi, že tá hlbka je výrazne menšia, ako pri FA, DA.
Používám obj. 50, 80 a 120mm. Zablokoval jsem kolíček na ovládání clony (kousek bužírky na kolíček uvnitř objektivu), nastavím clonu na objektivu, ostřím při otevřené cloně (zablokovaný kolíček), před expozicí zacloním páčkou na boku objektivu. Objektivy jsou výborné, ale ta váha...
-
- Pokročilý uživatel
Mám též ten Biometar 120/2,8 - je to pecka.
na plnou krásně jemný filmový look portrétů - a stačí přiclonit a je to asi nejostřejší sklo co mám.
(další skla: 21/3,2 limited, da*55/1,4 SDM, Sigma 70-300/4,0-5,6 APO macro)
S přechodkou se mi stalo to stejné - nešla povolit - takže když šel na pročištění a výměnu maziv (zasekávala se mi clona) - nechal jsem si povolit i redukci. Od té doby funguje OK.
na plnou krásně jemný filmový look portrétů - a stačí přiclonit a je to asi nejostřejší sklo co mám.
(další skla: 21/3,2 limited, da*55/1,4 SDM, Sigma 70-300/4,0-5,6 APO macro)
S přechodkou se mi stalo to stejné - nešla povolit - takže když šel na pročištění a výměnu maziv (zasekávala se mi clona) - nechal jsem si povolit i redukci. Od té doby funguje OK.
Naposledy upravil(a) Želvák Bob dne 15 úno 2013, 15:44, celkem upraveno 1 x.
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
no 50ka je furt 50ka, ale jinak konverzní vzorec je: 24x36*1,71 = 6x6yoli píše:Neviete, ako sa prepočítava clona z P6 na apsc crop? Je to iba pomer uhlopriečok snímača a kinopolíčka?
proto jsou záklaďáky (úhlově odpovídající padině):
kino 50mm
6x4,5 75mm
6x6 80mm
6x7 a 6x8 90mm (teď z hlavy nevim pro kterou to je)
6x9 105mm
9x12 135mm
4x5" 150mm
13x18/5x7" 210mm
8x10" 300mm
11x14" 365mm
Ahojte
první příspěvek a hned dotaz
muj první dig jest k3 a rad bych využil Psix skla
redukce made in china co jest na Ebay je totálka mimo protáčí se na tělě potažmo ani druhá strana nepřichytí bajonet six skla , tudíž je tam navolno
Druhá možnost jes redukce z Ukrainy také z Ebay
http://www.ebay.com/itm/NEW-Pentacon-Si ... 3#shpCntId
má te s ní nekdo nějaké zkušenosti ??
Děkuji
A rovnou přidám s dovolením další dotaz ....... jelikož se teprve seznamuji s DSLR , bude v případě osazení Psix objektivu nějak upravit fokalni vzdalenost ? V menu přístroje ? Bere se vpotaz pouze hodnota na Six objektivu nebo se něco přičte ( za redukci)
děkuji
první příspěvek a hned dotaz
muj první dig jest k3 a rad bych využil Psix skla
redukce made in china co jest na Ebay je totálka mimo protáčí se na tělě potažmo ani druhá strana nepřichytí bajonet six skla , tudíž je tam navolno
Druhá možnost jes redukce z Ukrainy také z Ebay
http://www.ebay.com/itm/NEW-Pentacon-Si ... 3#shpCntId
má te s ní nekdo nějaké zkušenosti ??
Děkuji
A rovnou přidám s dovolením další dotaz ....... jelikož se teprve seznamuji s DSLR , bude v případě osazení Psix objektivu nějak upravit fokalni vzdalenost ? V menu přístroje ? Bere se vpotaz pouze hodnota na Six objektivu nebo se něco přičte ( za redukci)
děkuji