Metz 58 AF-1 Zoom Error
Moderátor: Moderátoři
Metz 58 AF-1 Zoom Error
Nenašel jsem lepší sekci, tak prosím admina, abo to eventuelně přemístil.
Nahrál jsem nový firmware ( v3 ) a po nějaký době jsem si všimnul, že stavová obrazovka hlásí "zoom error". Starší firmware jsem nenašel, takže vyzkoušet, zda to je tím nemám možnost...
Blesk nezoomuje, takže je opravdu něco špatně.
Prošel jsem google, ale moc jsem toho nenašel.
Neřešil to tu někdo ?
Předpokládám, že to bude muset do servisu.
Dík, BlackM
Nahrál jsem nový firmware ( v3 ) a po nějaký době jsem si všimnul, že stavová obrazovka hlásí "zoom error". Starší firmware jsem nenašel, takže vyzkoušet, zda to je tím nemám možnost...
Blesk nezoomuje, takže je opravdu něco špatně.
Prošel jsem google, ale moc jsem toho nenašel.
Neřešil to tu někdo ?
Předpokládám, že to bude muset do servisu.
Dík, BlackM
K100 - > K10 - > K5
Re: Metz 58 AF-1 Zoom Error
No mne google vyhodil plno odkazov a co som precital, tak asi bude nutne rozobrat blesk a premazat hlavu, zrejme sa zasekava. Alebo slabe baterie a nevedia pohnut motorcekom. No, neviem, ci som Ti nejak pomohol 

Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
mas tam zlu baterku. Tiez som sa strasne zlakol kedysi, staci tam dat nabite baterie 

...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Včerejší večer jsem strávil četbou příspěvků z Googlu a závěr je ve většině případů buď mechanická závada, nebo slabé baterky. Baterky můžu vyloučit, protože jsem zkoušel dvě sady plně nabitých.
Co se týče mechanické závady, tak jeden člověk popisuje, že lehce poklepal hlavou blesku o něco měkkého a uvnitř se to asi hlo a bylo po problému.
Zkusil jsem to taky a jedinej problém, kterej jsem odstranil je, že mi už display nehlásí Zoom Error. Asi se to trochu hlo a vnitřní kontakty odečítaj hodnotu...
Dle nastavení to hlásí buď Zoom 18, nebo Zoom 14, ale v žádným režimu s touto hodnotou nelze hnout.
Mám za to, že pokud manuálně měním hodnotu zoomu, tak se mechanismus uvnitř bleskové hlavy hýbe a vydává typický zvuk "pojezdu".
Ví někdo, jak se do blesku leze ? Má už po záruce, tak bych se podíval sám, ale nechci ulámat nějaký pacičky...
Dík, BlackM
Co se týče mechanické závady, tak jeden člověk popisuje, že lehce poklepal hlavou blesku o něco měkkého a uvnitř se to asi hlo a bylo po problému.
Zkusil jsem to taky a jedinej problém, kterej jsem odstranil je, že mi už display nehlásí Zoom Error. Asi se to trochu hlo a vnitřní kontakty odečítaj hodnotu...
Dle nastavení to hlásí buď Zoom 18, nebo Zoom 14, ale v žádným režimu s touto hodnotou nelze hnout.
Mám za to, že pokud manuálně měním hodnotu zoomu, tak se mechanismus uvnitř bleskové hlavy hýbe a vydává typický zvuk "pojezdu".
Ví někdo, jak se do blesku leze ? Má už po záruce, tak bych se podíval sám, ale nechci ulámat nějaký pacičky...
Dík, BlackM
K100 - > K10 - > K5
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
lezie sa do neho jednoducho, ale hlavu som nerozoberal, takze ti asi nepomozem. Chod na to s rozvahou a opatrne a neublizis tomu
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Protože jsem měl nasazenou "mléčnou" krytku, neviděl jsem hned, že je výbojka najetá těsně před rozptylující kryt. Asi se zasekla v krajní poloze a dnes display už opět ukazuje Zoom Error.
Teď tady celý odpoledne dumám, jak tu hlavu rozebrat a nic nezničit. Google nic nenašel, jenom jak rozebrat patici. Rozhodně to musí jít nějak rozdělat, protože už mi měnili výbojku a to je celkem běžný zákrok na to, aby se do toho museli nějak pracně dostávat...
Ze předu jsou v rozptylovém krytu dvě drážky, ale při zasunutí klínků z obou stran nic nenaznačuje, že by se tomu chtělo povolit a vypadá to, jako by boky toho rozptylného krytu dokonce držely vedení pojezdu výbojky....
Nikdo nemá zkušenost ?
Dík, BlackM
Teď tady celý odpoledne dumám, jak tu hlavu rozebrat a nic nezničit. Google nic nenašel, jenom jak rozebrat patici. Rozhodně to musí jít nějak rozdělat, protože už mi měnili výbojku a to je celkem běžný zákrok na to, aby se do toho museli nějak pracně dostávat...
Ze předu jsou v rozptylovém krytu dvě drážky, ale při zasunutí klínků z obou stran nic nenaznačuje, že by se tomu chtělo povolit a vypadá to, jako by boky toho rozptylného krytu dokonce držely vedení pojezdu výbojky....
Nikdo nemá zkušenost ?
Dík, BlackM
K100 - > K10 - > K5
Tak předpokládaná cena opravy v AWH servisu - 2000,-Kč a doba opravy 14 dní....
Nemá tam někdo známýho ? Servisní manuál jsem na netu nenašel ani po tejdnu každodenního hledání a protože je blesk mimo záruku, pomohl bych mu nejdřív sám a pak až hledal odbornou pomoc...
Neříkejte mi, že nikdo není takovej koumák, aby nepřišel na to, jak rozdělat hlavu blesku...
Dík, BlackM

Nemá tam někdo známýho ? Servisní manuál jsem na netu nenašel ani po tejdnu každodenního hledání a protože je blesk mimo záruku, pomohl bych mu nejdřív sám a pak až hledal odbornou pomoc...
Neříkejte mi, že nikdo není takovej koumák, aby nepřišel na to, jak rozdělat hlavu blesku...
Dík, BlackM
K100 - > K10 - > K5
-
- Pokročilý uživatel
Před chvílí jsem zjistil, že když dám do Metzu baterky eneloop - novější typ 2400mAh, tak píská. Neni to nijak extra nahlas, ale s foťákem u oka, je to už docela nepříjemný. Přitom se starším typem eneloop (2000mAh) to nedělá. Setkal jste se s tím někdo? Moc se mi nechce vyhazovat nový baterky za 500 ,- 

Blesk se mi z AWH servisu vrátil s tím, že popisovaná závada na přístroji nebyla po několikerém spuštění pozorována...
No každopádně byla lampa zajetá zpět uvnitř blesku a všechno zas funguje tak jak má.
Baterky používám pořád stejný ( Sanyo, GP, Varta ).
Tak nevím, jestli to byl od AWH servisu dárek, nebo blesk napojujou na externí zdroj a ten má "větší grády"...
BlackM
No každopádně byla lampa zajetá zpět uvnitř blesku a všechno zas funguje tak jak má.
Baterky používám pořád stejný ( Sanyo, GP, Varta ).
Tak nevím, jestli to byl od AWH servisu dárek, nebo blesk napojujou na externí zdroj a ten má "větší grády"...
BlackM
K100 - > K10 - > K5