polarizák a sklo s rotujícím předkem

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
juhele
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

polarizák a sklo s rotujícím předkem

Příspěvek od juhele » 24 bře 2010, 09:32

Zdar lidi,
rád bych konečně koupil "polárkáč", uvažuju o Hoya HD CPL. Akorát 52 mm mi přijde celkem škoda - i na ebay stojí cca litr, protože bych ho měl jen na seťák.

Celkem jsem uvažoval, jak moc děsné je používat CPL na skle s rotujícím předním elementem (jako třeba můj Tamron). Je mi jasné, že na rychlé focení to nebude, ale třeba barák nebo kytka mi nezdrhnou.

Takže mě láká HD 62mm (cca 1300,-) + levný "step up" 52/62 mm (ebay, z HKG asi 3 USD), navíc bych měl filtr i do budoucna na jiná skla.

Zkoušel jste někdo tuhle kombinaci?

dík

PS: už jsem si něco přečetl na netu, ale rád bych slyšel i nějaké poznatky i od vás pentaxistů :)
tělíčka: Pentax K-70, K-x, v kapse Nikon Coolpix P300 :-)
sklíčka: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro C, Pentax 18-55 DA L, Samyang 8 mm Fisheye

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 24 bře 2010, 10:23

Nevyhoda vetsich filtru v kombinaci s redukci je ta, ze ti pak na objektivech s mensim zavitem zpravidla nejde nasadit slunecni clona. Vzhledem k tomu ze polarizak pusobi nejvic kolmo na slunicko, tak je to uplne idealni na vznik odlesku :)

To je ale jedina nevyhoda. Vyhoda je usetrene penize...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

zbyna
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbyna » 24 bře 2010, 10:54

Pouzival jsem step up ze 49 na 52mm, ale rad jsem si pak poridil 49mm filtr - ovladani je mnohem prijemnejsi.
Spis si nemyslim ze pak kdovi jak vyuzijes CPL o prumeru 62mm - vetsina pentaxich skel mi posledni dobou prijde s prumery 49, 67 a 77mm (ale mozna se pletu, do podrobna jsem to nezkoumal).
A taky nevim jestli je nutny hoya HD na setovy objektiv ;)

juhele
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od juhele » 24 bře 2010, 11:06

zbyna píše:Pouzival jsem step up ze 49 na 52mm, ale rad jsem si pak poridil 49mm filtr - ovladani je mnohem prijemnejsi.
Spis si nemyslim ze pak kdovi jak vyuzijes CPL o prumeru 62mm - vetsina pentaxich skel mi posledni dobou prijde s prumery 49, 67 a 77mm (ale mozna se pletu, do podrobna jsem to nezkoumal).
A taky nevim jestli je nutny hoya HD na setovy objektiv ;)
Hm,
no fakt je, že když vezmu Hoya 62 mm Pro1D Pro1 1D DMC LPF, tak mě přijde cca na litr, 52 mm by bylo cca o 200 Kč levnější, ale zase bych pak musel mít ty filtry dva.

Co se pentaxích skel týče, no abych pravdu řekl - sice mi dělalo chutě třeba SMC 50mm F2.8 AF Macro:
http://cgi.ebay.com/Pentax-FA-SMC-50mm- ... 4a9f813388

ale do budoucna to vidím spíš třeba na Tamron 90:
http://www.tamron-objektivy.cz/tamron-a ... 10456.html

Prostě fakt je, že se step-up za cca 60 korun a CPL 62 mm budu mít možnost hodit ho i na Tamrona a jinak ho používat na seťáku. To samé se zvažovanou achromat. close-up Marumi +5D.

Každopádně, pokud myslíš, že nemá smysl v mém případě připlácet za HD, pak nemám nutkání vyhazovat prachy. :D

to BenaCZ:
no to bych asi mohl řešit pořízením 62 mm šroubovací clony - na ebay stojí 1 doláč :)
tělíčka: Pentax K-70, K-x, v kapse Nikon Coolpix P300 :-)
sklíčka: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro C, Pentax 18-55 DA L, Samyang 8 mm Fisheye

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“