Flashmeter
Moderátor: Moderátoři
Flashmeter
Ahoj,
chtěl jsem se zeptat, jestli nevíte o nějakém flashmetru za rozumné peníze.
Co jsem se díval třeba ve fotoskoda tak tam měli od 5000+.
Potřebuju ho na měření záblesku když fotím systémovým bleskem odrazem o deštník ze stativu.
díky.
Potřebuju ho na měření záblesku když fotím systémovým bleskem odrazem o deštník ze stativu.
díky.
Pentax K20D, Sigma 17-70
Pentax MZ6, 28-90
Metz 58
Pentax MZ6, 28-90
Metz 58
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Asi nejednoduší bude když si hodíš na paladixu inzerát, někdo se najde, kdo ho bude chtít prodat.
Jinak tady je něco málo:
Jinak tady je něco málo:
Kód: Vybrat vše
http://www.paladix.cz/bazar/index.php?from=10&q=Expozimetr
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz
http://lukaskabon.cz
Re: Flashmeter
Totálně OT... píšeš, že ho chceš, takže snad víš proč.TondaLee píše:Ahoj,
díky.
Ale každému, kdo si dnes pořizuje flashmetr říkám, že je to "přežité zařízení" z dob starého dobrého filmu. Které je v digitální době hodně kvalitních digitálních těl (display, dynamický rozsah, raw - který umožní sw fotku vždycky dotáhnout minimálně na úroveň, jaká se zdála na display) celkem dost k ničemu.
Takže bych osobně spíše doporučil si ho od někoho půjčit a zjistit, jestli Ti vůbec k něčemu bude.
Já poslední dobou hodně experimentuju s focením na film (protože vlastní digi středoformát nemam a nějakej pátek mít asi ještě ani nebudu) a tak jsem hodně o FM uvažoval. Jenže pak mě napadlo, že tyhle "lepší fotky" nejprve vyfotim na digi (pro zaměření světel), juknu na noťasu a podle toho nastavim analogovej foťák. A světe div se... funguje to. Takže jestliže už "jeden ultra vymakanej expozimentr" v podobě K20D máš, zvážil bych, jestli další ho fakt užiješ.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Take se klonim spise k 'citovce' a manualnimu nastavovani expozice, za par desitek zaberu to uz budes mit +- v oku, resim to se dvema levnymi zablesky podobne :].
Digitalni flashmetry jsou porad drahe jak pes, v zahranici od cca 200USD vyse. Ale treba by Ti stacilo jen tohle, prepocet si ale stejne budes muset udelat sam .. http://cgi.ebay.com/_W0QQitemZ390097371999QQ
Digitalni flashmetry jsou porad drahe jak pes, v zahranici od cca 200USD vyse. Ale treba by Ti stacilo jen tohle, prepocet si ale stejne budes muset udelat sam .. http://cgi.ebay.com/_W0QQitemZ390097371999QQ
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
Pouzivam manualni blesk a podle vykonu a vzdalenosti uz potrebnou clonu taky odhadnu a kdyz pak kouknu na histogram, tak uz jen malokdy musim zmenit clonu o vic jak +-2 EV. To jedno cvaknuti fotky a kontrola histogramu je stejne narocne jako zmereni flashmetrem. A navic zohledni i vliv casu zaverky a okolniho svetla a odrazu, kdyz blesk neni dominantni.
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Vracim se ke starsimu tematu, nezkousel nekdo nahodou ty levne lightmetery ve funkci expozimetru? Da se to pouzivat, nebo jsou udaje v luxech (a asi velmi rychle se menici) nepouzitelne? Napr. vcelku levny Digital Light Meter 100,000 Lux Tester LCD Flash Photo
Zkusim ted nafotit uz konecne nejake portrety a ukocirovat dva softboxy a k tomu nejaky destnik a odraznou desku uz je na me docela dost .. Bohuzel pres tri tisice na flashmeter ted nemuzu obetovat, i kdyz je mi jasne, ze to drive nebo pozdeji tak dopadne :/
Dik za info! :]
Zkusim ted nafotit uz konecne nejake portrety a ukocirovat dva softboxy a k tomu nejaky destnik a odraznou desku uz je na me docela dost .. Bohuzel pres tri tisice na flashmeter ted nemuzu obetovat, i kdyz je mi jasne, ze to drive nebo pozdeji tak dopadne :/
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
nezkoušel... ale můj názor je, že to bude určitě (ale 100%) k ničemu :o).spachal píše:Vracim se ke starsimu tematu, nezkousel nekdo nahodou ty levne lightmetery ve funkci expozimetru? Da se to pouzivat, nebo jsou udaje v luxech (a asi velmi rychle se menici) nepouzitelne? Napr. vcelku levny Digital Light Meter 100,000 Lux Tester LCD Flash Photo
Přece jenom je to určené k trochu jinému účelu. Ty potřebuješ změřit sílu záblesku.
Ale btw... na nastavování a kočírování 2 softboxů neni nic těžkého. Ze softboxů Ti "dobrá" fotka vyleze skoro vždycky... kočírování je náročné u tvrdého světla
K této tématice je tady http://www.bra3.com/portal/content/view/190/28/ velice pěkný článek.
Osobně si myslím, že nic není jen černé nebo jen bílé, a po přečtení toho článku je snažší si dosadit ty šedé odstíny mezi extrémy
- nanic, je to zbytečné a
- nejde bez toho fotit
Výsledný názor si udělá každý sám.
Osobně si myslím, že nic není jen černé nebo jen bílé, a po přečtení toho článku je snažší si dosadit ty šedé odstíny mezi extrémy
- nejde bez toho fotit
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
Hehe... vtipné je, že debaty (na základě které to autor asi píše) jsem se účastnil. To s tím RGB histogramem myslí Tomáše R.kolista2 píše:K této tématice je tady http://www.bra3.com/portal/content/view/190/28/ velice pěkný článek.
- nejde bez toho fotit
Nevim mno... článek jsem četl, ale stále tvrdím své. Flashmetr je nepostradatelný v analogovém světě. V tom digitálním mi přijde praktičtější se správně naučit postprodukovat, než ultra správně exponovat.
Myslim, že moje tvrzení dokládá i to, že "tvorba" 99% dnes komerčně úspěšných fotografů je založena spíše na postprodukci než produkci.
Nicméně to je trochu jiná debata... to už není o flashmetru ano x ne. Já jsem třeba (i tady) nikdy neříkal, že to zařízení je k ničemu. Ale, že potenciální zájemce by si ho nejdřív měl vyzkoušet, aby nebyl zklamaný z výsledku (což 99% zájemců z 99% asi bude :-). Protože většina lidí, co si hu kupují, vlastně ani neví proč to dělají...
... když jsem psal, že to je 100% k ničemu, mluvil jsem o levném LUXMETRU, který tu ukazoval kolega před tebou. Tyhle zařízení nejsou na tohle užití stavěné a jsou v podstatě absolutně nepoužitelné (dle mého). Není to flashmetr.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, dik za info, clanek znam, histogram i krivky ve fotokramu (doufam) chapu a proto jsem o flashmeteru zacal uvazovat. Ve chvili, kdy fotim (amatersky) produktovou fotografii se dvema softboxy, je vse relativne OK, vse je 'konstantni' a tak jsem proste experimetalne odladil co jsem potreboval. Ale ty postavy jsou opravdu vyssi divci, pouzivam jak dva softboxy, tak i dva destniky prevazne na pozadi a to chci jeste jeden zadni reflektor s vostinovym filtrem, no, bude veselo ;) ..
V kazdem pripadku nebudu tedy utracet za lightmeter, jsou to sice jen ctyri stovky, ale pokud to nijak nepomuze, vyreseno, zacnu setrit na alespon nejaky levny Sekonic ..
V kazdem pripadku nebudu tedy utracet za lightmeter, jsou to sice jen ctyri stovky, ale pokud to nijak nepomuze, vyreseno, zacnu setrit na alespon nejaky levny Sekonic ..
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Před asi dvěma rokama jsem na ebay v usa sehnal Sekonic L408 za nějakých 3000Kč. Měří odražené (spot 5˚) a dopadací světlo, umí měřit kontrast, to všechno přirozené světlo a pak funguje i jako flashmetr (ale nevím jestli i odražené nebo jen dopadající), a to ve dvou režimech - vyčkávání na záblesk a odpálení kabelem. Umí i kumulované záblesky, pamět na 3x3 měření atd atd...
Jako flashmetr jsem ho použil asi jedenkrát, stejnětak dopadající světlo neměřím vpodstatě vůbec a používám tak "jenom" spot (s bleskem nedělám). Existují specializovanější přístroje oběma směry (L308 nemá spot, vyšší modely zase mají spot 1˚ nebo zoom 1-5˚ atd.). Zajímavé přístroje nabízí Kromě Sekonicu i Gossen, možná by se dalo něco sehnat i od Minolty, ale myslím, že dělali spíš specializované spotmetry nebo skládačky s vyšší cenou, Pentax dělal jenom spotmetry (analogovej a digitální).
Rozhodně si myslím, že má význam proměřit si scénu externě, může to pomoct pochopit některé zákonitosti ale i úskalí exponometrie, ikdyž je ale také pravda, že s digitálem se dá dost věcí zjistit. Po těch dvou letech, co měřím externě, jsem se docela naučil vidět, chápat světlo.
Jako flashmetr jsem ho použil asi jedenkrát, stejnětak dopadající světlo neměřím vpodstatě vůbec a používám tak "jenom" spot (s bleskem nedělám). Existují specializovanější přístroje oběma směry (L308 nemá spot, vyšší modely zase mají spot 1˚ nebo zoom 1-5˚ atd.). Zajímavé přístroje nabízí Kromě Sekonicu i Gossen, možná by se dalo něco sehnat i od Minolty, ale myslím, že dělali spíš specializované spotmetry nebo skládačky s vyšší cenou, Pentax dělal jenom spotmetry (analogovej a digitální).
Rozhodně si myslím, že má význam proměřit si scénu externě, může to pomoct pochopit některé zákonitosti ale i úskalí exponometrie, ikdyž je ale také pravda, že s digitálem se dá dost věcí zjistit. Po těch dvou letech, co měřím externě, jsem se docela naučil vidět, chápat světlo.
Ještě dám tip na knížky:
Asi nej co jsem zatím četl: http://knihy.cpress.cz/knihy/digitalni- ... otografii/
A taky dobrá: http://www.zonerpress.cz/kniha/pro-graf ... ho-sviceni
Ono by bodové měření a zonální systém asi stačil i bez expozimetru, ale pokaždé si kreslit náčrtek scény a počítat rozsah EV by mě asi krutě nebavilo. Takže kvůli své lenosti "hádám" kolik korigovat podle toho co fotím. Ale pokud bych začal fotit na film víc, nebo kdyby časem byla P67ka, tak bych asi expozimetr opatřil, protože by se mi nepřesné "hádání" korekcí asi prodražilo a fotit vše bracketingem taky. Nehledě na to, že dia "si to neodpruží" tak jak negativní film.
Asi nej co jsem zatím četl: http://knihy.cpress.cz/knihy/digitalni- ... otografii/
A taky dobrá: http://www.zonerpress.cz/kniha/pro-graf ... ho-sviceni
Ono by bodové měření a zonální systém asi stačil i bez expozimetru, ale pokaždé si kreslit náčrtek scény a počítat rozsah EV by mě asi krutě nebavilo. Takže kvůli své lenosti "hádám" kolik korigovat podle toho co fotím. Ale pokud bych začal fotit na film víc, nebo kdyby časem byla P67ka, tak bych asi expozimetr opatřil, protože by se mi nepřesné "hádání" korekcí asi prodražilo a fotit vše bracketingem taky. Nehledě na to, že dia "si to neodpruží" tak jak negativní film.
těla:K10D+BG2,MZ-3