X - synchronizace a studiové záblesky

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

X - synchronizace a studiové záblesky

Příspěvek od miky_lbc » 21 kvě 2009, 07:59

Debata o X synchronizaci (přesunuto z K7 :) )

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 kvě 2009, 08:00

Dmb napsal:
No taky to cču už tak 30 min. Very Happy
No kdyby chtěl někdo o tom naspat članek, nebo něco, klidně, kdyžtak mi to pak pošlete... Smile

A když to tak vemu, bavime se pořád dokola o jednom a tom samem. Smile
Spíše je škoda že ho ještě nikdo nebude mít na srazu Sad

A pokud jde o to x-sin... jak příjdu dom, hodím sem jedno videjko... Smile
Tak to odpaluje borec i na 1/8000 a nic černého tam není, je pravda má zableskové lampy. Smile Pak to sem hodim... Smile

Tak to by mě opravdu velice zajímalo Smile. Velice

Dle mého to je technologicky nemožné.

Mam v podstatě nejlepší digitální záblesky nejnovější generace, jaké lze dneska koupit. A nejrychlejší hlava mi dělá tušim blesk 1/2650. Nejpomalejší doba hoření, na kterou se dostanu s jinou hlavou je tušim 1/900.

Takže už z toho je jasné, že 1/8000 je nemožnej čas (byť teda samozřejmě možnej je s tím, že efektivně pro X 1/8000 nevyužiješ celou sílu záblesku).

Větší problém je ale s X ... protože aby jsi alespoň neefektivně mohl využít záblesk plošně, doba hoření by musela být > než cca 1/125. Což i v případě použití více pomalých záblesků s 1/900 (určitě ale budou i o kousek pomalejší modely) vidim jako velice problematické.

A hlavně by k tomu reálně nebyl důvod... protože sílá záblesků by byla už rozdělena mezi jednotlivé fáze závěrky, takže výkonově by jsi si nepomohl. Šlo by jen o rozchození vysokorychlostní synchronizace na studiovejch blescích...

Ale o to video fakt moc prosim... moc mě to zajímá.

Díky

BTW: zakládám na téma X sync nové T.... ať tu nejsme OT a neotravujeme tím lidi z K7. Prosím o odpovědi tam... díky

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 21 kvě 2009, 08:06

Tady to máš, :)

Kód: Vybrat vše

http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
A jaké máš zableskové světla?

Edit, snad je to ono, moc se v tomto nevyznam :), vlastně jen tak tumsím co je to přesně x-sin. :) Takže mi to klidně můžes objasnit. :)
Naposledy upravil(a) Dmb dne 21 kvě 2009, 08:09, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 kvě 2009, 08:08

Dmb píše:Tady to máš, :)

Kód: Vybrat vše

http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
A jaké máš zableskové světla?
Hele... mam toho hodně.

Nejvíc asi Elinchrom ... od něj mam snad všechny světla všech řad. Od D-Lite a FX až po RX 600 a RX 1200. A RX generátor.

Pak mam ještě generátor od Broncoloru (ten je ale už starší model) a několik hlav od Hensel.

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 21 kvě 2009, 08:10

poho času dost, :) k tomu mému jsem tam přidal ještě edit, tak na to kukni, :)

Nejsem moc atasovy typ. :)
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 kvě 2009, 08:13

Dmb píše:poho času dost, :) k tomu mému jsem tam přidal ještě edit, tak na to kukni, :)

Myslel jsem, že mam hodně světel :-)

Video už sleduju... mmt

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 21 kvě 2009, 08:19

miky_lbc píše:
Dmb píše:poho času dost, :) k tomu mému jsem tam přidal ještě edit, tak na to kukni, :)

Myslel jsem, že mam hodně světel :-)

Video už sleduju... mmt
:-D :-D

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 kvě 2009, 08:19

Taky nejsem moc aťasovej typ... tahám to ven, to mam rád :).

Hele... v tom videu neni nic nového.

Jde jen o to, že on odpaluje systémovým bleskem s vysokorychlostní synchronizací skrze fotobuňku. Tohle řešení

1. nezvládá každej studiovej blesk (staré analogy asi v pohodě, jak nové digitální hlavy nevim)

2. je specifické - problém to vůbec neřeší. Pro hodně specifické použití ala vysokorychlostní synch. na systémovém blesku oki... ale podstata problému zůstává zachována. Z hlavy 2400 Ws při 1/8000 je hlava s Gn pod 5.

3. musíš mít nasazený s. blesk, kterej emituje další světlo

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 21 kvě 2009, 08:24

Napsal jsem co jsem vedel. Toto není můj obor no.

Třeba někdo jiný poradí. :)

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 kvě 2009, 08:29

Dmb píše:Napsal jsem co jsem vedel. Toto není můj obor no.

Třeba někdo jiný poradí. :)
Jasan...

... hele, v tomhle není jak radit. Takhle to prostě je...

Není tady bohužel co řešit. Čím vyšší X, tím více můžeš oddělit výkon svého umělého bleskového světla (ať už SB nebo záblesk) od kontinuálního okolního světla (slunce, žárovka... ).

Vysokorychlostní synchronizace je využitelná ve specifickejch situacích, ale s X nelze zaměnit a nenahrazuje ho.

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 21 kvě 2009, 08:32

Necital som, ale precitam si, pridam vsak moje skusenosti a to take, ze so zableskami fotim v studiu na 1/125s, ISO200, f/7.1, 70mm.. niekedy ISO100, f/4 a je to v pohode.
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 kvě 2009, 08:32

Spíš bych tu viděl jinou zajímavou otázku....

... proč dnešní zrcadlovky nevyužívají více elektronické závěrky "ala D70" ?

X to řeší na elementární úrovni (prostě je možné dělat skoro libovolně krátkej X) a je to spolehlivější a levnější než závěrka klasická.

Nějakej důvod to mít musí... protože jinak by to každej používal? Neni to žádná nová technologie a levné kompakty mají EZ v podstatě všechny.

Tak co je tu za problém? Nevíte náhodou o tomhle někdo něco?

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 21 kvě 2009, 09:49

miky_lbc píše:

Taky nejsem moc aťasovej typ... tahám to ven, to mam rád :).

Hele... v tom videu neni nic nového.

Jde jen o to, že on odpaluje systémovým bleskem s vysokorychlostní synchronizací skrze fotobuňku. Tohle řešení

1. nezvládá každej studiovej blesk (staré analogy asi v pohodě, jak nové digitální hlavy nevim)

2. je specifické - problém to vůbec neřeší. Pro hodně specifické použití ala vysokorychlostní synch. na systémovém blesku oki... ale podstata problému zůstává zachována. Z hlavy 2400 Ws při 1/8000 je hlava s Gn pod 5.

3. musíš mít nasazený s. blesk, kterej emituje další světlo
takže tým že systémový blesk blyká s HSS viac krát na fotobunku tak aj štúdiový blesk blykne toľko krát koľko blykol systémový a je to vlastne HSS so štúdiovými bleskmi? hmm aj to je celkom zaujmavé...
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

Karas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Karas » 21 kvě 2009, 11:56

pokud vím, tak D70 snad měla problémy s bloomingem při použití elektronické závěrky. Kdysi jsem to sledoval, ale je to dávno a už si to přesně nepamatuju, takže to ber s rezervou...

miky_lbc píše:Spíš bych tu viděl jinou zajímavou otázku....

X to řeší na elementární úrovni (prostě je možné dělat skoro libovolně krátkej X) a je to spolehlivější a levnější než závěrka klasická.

Nějakej důvod to mít musí... protože jinak by to každej používal? Neni to žádná nová technologie a levné kompakty mají EZ v podstatě všechny.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 kvě 2009, 19:14

O Bloomingu na D70 jsem četl... ale nikde ne v souvislosti se závěrkou :/

A moc se mi nezdá, že by to souvislost mít mohlo (z principu)... nicméně i to je možné.

Nějakej důvod tam ale určitě bude... jinak by výrobci nepoužívali u kompaktů EZ a u drahejch zrcadlovek lamely.
Karas píše:pokud vím, tak D70 snad měla problémy s bloomingem při použití elektronické závěrky. Kdysi jsem to sledoval, ale je to dávno a už si to přesně nepamatuju, takže to ber s rezervou...

miky_lbc píše:Spíš bych tu viděl jinou zajímavou otázku....

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“