polarizačny filter 49mm
Moderátor: Moderátoři
Re: polarizačny filter 49mm
Zdravim..tak nakoniec so mssi ten filter nekupil bo neboli peniazky a zbytocny mi bol len na 35ku ale teraz ho uz treba a preto sa pytam ci sa mi tento oplati.
http://foto.bazos.sk/inzerat/32625977/P ... W-49mm.php
http://foto.bazos.sk/inzerat/32625977/P ... W-49mm.php
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie
B+W je solídna firma, ja mám staršiu verziu tohoto (bez "digital") a funguje dobre - či lepšie, ako iné značky neviem, ale dobre, nemám pocit, že by zhoršoval kresbu objektívu, alebo čosi také...
to marmot:
Za 39 € CPL z profi řady, není co řešit. Lepší už je jen B+W CPL Kaesemann.
Za 39 € CPL z profi řady, není co řešit. Lepší už je jen B+W CPL Kaesemann.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
marmot: ak je to verzia MRC F-PRO a ten chalan ten polarizak este predava, nie je co riesit za tu cenu. (sam som kupil za taky peniaz z ebay Kenko Zeta cpl a ten B+W je veru este lepsi, aj ked nie je najvyssia rada)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
No napisal som mu ze mam zaujem ale nech mi este odfoti obruc toho filtra v reale ci je to fakt on.
ak je tak ho beriem.

Tak zajtra cestuje filter ku mne 

Tak k fotke som dostal zaujimavy koment od beda co ma donutilo zamysliet sa. ano bolelo to. Jedna sa o to ze bedo cpl nepouziva pod 40 respektive 35mm. an orobi to niekedy cudne machule ktore niesu zaujimave a skor vadia aj mne. Otazka teda znie. Ako ste na tom vy? ma to nieco spolocne zo sklonom slnka? myslim tym ze napr v zime je slnko stale sikmo tak ako cez leto rano ci vecer. Ako ste na tom vy? Kedy cpl pouzivate a kedy nie? kedy fakt stoji za to ho mat nasadeny? a ako sa vyvarujem alebo minimalizujem polarizacne prechody ktore farby oblohy skor pokazia ako jej pomozu?

tu je priklad.
Objektiv: Pentax DA 12-24mm f/4 AL ED
Polarizak: Kenko PL-C Pro1 77 mm
bolo to fotene z rana. myslite ze keby to bolo fotene za inych podmienok, casu pripadne z ineho uhla v inom case tem modry "flak" by tam nebol?

tu je priklad.
Objektiv: Pentax DA 12-24mm f/4 AL ED
Polarizak: Kenko PL-C Pro1 77 mm
bolo to fotene z rana. myslite ze keby to bolo fotene za inych podmienok, casu pripadne z ineho uhla v inom case tem modry "flak" by tam nebol?
Tak nejsilnější účinek je vždy 90° od zdroje světla, takže pokud máš širší ohnisko a jednu stranu fotky blíže ke zdroji, tak to tu nevyrovnaně ztmavenou oblohu udělá skoro pokaždé. Ale když nepoužiješ, tak zas budeš mít barvy vyblitější. Takže abys to nakonec poskládal z několika fotek.
Ale dá se to také odstranit použitím virtuálního přechoďáku.

Ale dá se to také odstranit použitím virtuálního přechoďáku.
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
Tak ja mam stvorcove prechodaky a viem aj o tych 90 stupnoch. len ci to nahodou nieje aj sklonom slnka. Polarizak som riesil hlavne koli tomu ze pri prechodakoch sa mi nepaci ze vsetko v dosahu oblohy je tmave. Ale polarizak mi zas robi ten flak. i ked ten mi az tak zase nevadi lebo v lightroome sa to da odstranit tienom. ale aj tak je to tam viditelne.
Ken to popísal dobre - efekt polarizáku je najvačší kolmo na lúče a potom so zmenou uhla klesá, rovnobežne s lúčmi (proti Slnku alebo pri Slnku za chrbtom) nie je prakticky žiadny (až na úbytok svetla na polarizačnej fólii, ale ten je rovnomerný). Čím širší záber potom objektívom zachytíš, tým viac sú vidieť rozdiely v polarizácii v jednotlivých častiach obrazu. Na horách je to ešte výraznejšie, lebo čím si vyššie, tým je väčší aj efekt polarizácie. Môžeš skúsiť natočiť filter tak, aby efekt nebol maximálny, ale pri širokých ohniskách to aj tak pomôže len v obmedzenej miere.
Tam je pes zakopany...to mi nedocvaklo ze cim vyzsie tym je to vyraznejsie. lebo na sirokom ohnisku v lete som bez problemov fotil krajinku a taky efekt som tam nikdy nemal. V kazodm pripade ale ten polarizak asi pouzivat na horach budem. nejako si to musim este dotiahnut. vdaka za rady a pomoc.
je to tak ako tu uz bolo napisane. v tatrach ked dam polarizak, tak skor na potok/pleso (s plnym natocenim na najvacsi ucinok polarizacie). inak niekedy pootocim polarizak, ze ma mensiu silu polarizacie, ale neurobi to az take flaky na sirsom ohnisku. este som obcas vedel nasadit na polarizak aj prechodovy filter (ND8 soft) a ten pootocit tak,aby vyrovnal ten nepekny prechod na oblohe od polarizaku (teda vtedy ked to malo vyznam a je to "cistejsia" praca ako dorabat prechod v zoneri/lightroome kvoli soft posterizacii)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
K otázce: ano, pokud by jsi filtrem pootočil, nebo změnil stanoviště změnil by se také efekt filtru - ve tvém případě tmavomodrý flek.
Jak už zde bylo poznamenáno, u širokoúhlých objektivů se musí pečlivě v hledáčku sledovat efekty vznikající otáčením polarizačního filtru a hledat kompromis pro požadovaný výsledek na fotografii, případně poodejít a změnit úhel dopadu slunečních paprsků na plochu filtru.
Jak už zde bylo poznamenáno, u širokoúhlých objektivů se musí pečlivě v hledáčku sledovat efekty vznikající otáčením polarizačního filtru a hledat kompromis pro požadovaný výsledek na fotografii, případně poodejít a změnit úhel dopadu slunečních paprsků na plochu filtru.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
Marmot, si mi pripomenul tiež také jedno moje veľké sklamanie z fotenia polarizákom. V Chorvátsku som robil sériu 5. fotiek do panorámy - fotil som celý horský masív v rozsahu asi 150° so slnkom zozadu. Počasíčko bolo krásne, bez obláčiku. Krajné fotky dobré, no stredová ako v noci. Totál tmavomodrá obloha. Na mieste mi to vtedy nedošlo, v náhľade to nebolo poznať, no pri spracovaní som sa potrápil ako kôň na Veľkej pardubickej. Ďaľší prípad bol, keď som fotil polooblačnú oblohu a more a chcel som oblaky i more zvýrazniť a zbaviť odleskov. Zaboha som nevedel odpolarizovať oboje. Buď bola dobre obloha a more lesklé alebo opačne. Čo je logické. Z podstaty polarizácie to vyplýva. Bude s tou sklenenou potvorou asi potrebné trochu poexperimentovať.
No ved to...ze v nahlade je to krasne ale uz nahladom neverim.
nastastie som nejakou nahodou prisiel na to ze v lightroome sa da ta obloha zjemnit a zosvetlit. Ale mam dalsiu otazocku. co poviete. Aky ND 1000 filter mate odskusany. nieje to jedno ci je to B+W za 80€ alebo nejaky JYC s ciny za 5€?