Co se mi stalo:
Po běžném nasazení na foťák najednou
nešel blesk sundat. Absolutně bez pohnutí, jen v sáňkách v zadní části lehce vrklal, vpředu ani ťuk. Nešlo to silou, ani „ještě větší silou“. Až po několika minutách jsem odhlalil, že poměrně klíčový komponent - plastová páčka, která zasunuje pojistnou závlačku (pin) do sáněk, a jejíž zvedání zajišťuje otáčení utahovacím prstencem (vytažený k blesku - páčka je zvedlá, pin zatažený do blesku a naopak), je nalomená. Tudíž se zvedá jen nalomená část, ale závlačka nevyjíždí.
Podařilo se mi tu vnitřní část páčky (za nalomením) celkem bez problémů nadzvednout jehlou z KPZ (ano, KPZ do každé fotobrašny!) a blesk poté normálně vytáhnout. Prozatimní oprava v terénu spočívala v přelepení dírky v sáňkách foťáku kouskem pásky - západka nezapadne, utahovací prstenec blesk ale poměrně pevně udrží blesk na místě i nadále.
Takže pokud se vám něco podobného stane, nepanikařte, jde to sundat i bez násilí. Já teď uvidím, jestli to bude fungovat i nadále, že by se mi chtělo posílat blesk na opravu takhle nepodstatného dílu, to se mi tedy nechce.