Práce s externím bleskem
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Práce s externím bleskem
Tiež občas natrafím na ľudí, ktorí stihnú zatvoriť oči. Obvykle sa tomu dá predísť s bleskom nastaveným na prvú lamelu, ale to je s externým bleskom...
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100
http://picasaweb.google.sk/velijura100
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tělem to určitě nebude.Také jsem nedávno fotil s Kx a všechno bleskem.Ze 68 fotek pouze u dvou měli dva človíčci
přivřené oči, a to je podezřívám, že to bylo spíš množstvím vypitého alkoholu.(Znám je).Zásadně ovšem nepoužívám
režim černené oči.Korekci blesku jsem měl -0,7.Řeč byla o interním blesku.
přivřené oči, a to je podezřívám, že to bylo spíš množstvím vypitého alkoholu.(Znám je).Zásadně ovšem nepoužívám
režim černené oči.Korekci blesku jsem měl -0,7.Řeč byla o interním blesku.
No jenže já nemyslím, že by to byla chyba K-x obecně, ale třeba jen toho mého. Otevřené oči většina lidí nemá u 80% záběrů.
EDIT: tak jsem zkoušel další lidi a někteří mají i 100% přivřený oči. mmj. jsem dával pozor a ještě předtím, než se sklopí zrcátko, lze vidět odlesk očí (ještě v hledáčku, tzn. před sklopením zrcátka a spuštěním závěrky). Musí to byt nějaká forma předblesku. Už jsem ve foťáku zkoušel nastavovat všechno možný, co se týká blesku, ale nic nepomáhá.
Blesk se tváří jako jednotný záblesk - nejeví se jako dva záblesky...
Mohla by pomoct změna firmwaru (mám 1.01 od nákupu).
EDIT: tak jsem zkoušel další lidi a někteří mají i 100% přivřený oči. mmj. jsem dával pozor a ještě předtím, než se sklopí zrcátko, lze vidět odlesk očí (ještě v hledáčku, tzn. před sklopením zrcátka a spuštěním závěrky). Musí to byt nějaká forma předblesku. Už jsem ve foťáku zkoušel nastavovat všechno možný, co se týká blesku, ale nic nepomáhá.
Blesk se tváří jako jednotný záblesk - nejeví se jako dva záblesky...
Mohla by pomoct změna firmwaru (mám 1.01 od nákupu).
Je to zpusobene pttl...slaby predblesk pro mereni sily blesku se odpali jeste drive nez se otevre zaverka...lze to videt i v hledacku, pak se sklopi zrcatko a dochazi teprve k expozici s dalsim zableskem. Takze toho casu na mrknuti je tam docela dost (interval predblesku + 1/180s). Jedina moznost je fotit na manual, protoze tam neni nutny predblesk, nebo s ttl z doby kinofilmu, ale to meli jen prvni generace digitalnich zrcadlovek.
Jinak z nasi rodiny snad vsichni stihnou mrknout...je to zavisle na rychlosti reakce cloveka. Radeji v interieru fotim odrazem o strop...neni to tak silne sok pro oci. Mozna bych pri delsim case zaverky zkusil fotit s bleskem a druhou lamelu, protoze je sance ze clovek dokaze mezi temi blesky znovu otevrit oci. A nebo jeste pokud si neveris s manualnim nastavenim, tak predsklopenim zrcatka na 2s a tam ten predblesk vyjde na zacatku a pak mas jeste dve sekundy na to, aby znovu otevreli oci
....ale to je tak na na nejakou skupinovou fotku, kde by jinak vzdy nekdo mrknul. Neumim si to predstavit na foceni momentek...
Jinak z nasi rodiny snad vsichni stihnou mrknout...je to zavisle na rychlosti reakce cloveka. Radeji v interieru fotim odrazem o strop...neni to tak silne sok pro oci. Mozna bych pri delsim case zaverky zkusil fotit s bleskem a druhou lamelu, protoze je sance ze clovek dokaze mezi temi blesky znovu otevrit oci. A nebo jeste pokud si neveris s manualnim nastavenim, tak predsklopenim zrcatka na 2s a tam ten predblesk vyjde na zacatku a pak mas jeste dve sekundy na to, aby znovu otevreli oci

K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
Děkuji za radu
No s předsklopením zrcátka to funguje (a stejně tak máš pravdu, že na momentky je to nepoužitelný).
Ale spíš mě trápí fakt, že nevím, jak bych měl dosáhnout manuálního ovládání blesku s DA objektivem... tady by poradil spíš někdo s K-x. Co jsem zkoušel, v žádným režimu se mně nedaří předblesk vypnout. Předblesk se mně podařil vypnout až s makrokroužky (přerušení kontaktů)... tam by se ale zase i hodil.
Mám v plánu si koupit ext. blesk, ale rozhodně ne uplně hned... jenže takhle je to skoro nepožitelný. Tak zbývá nasadit vevnitř 50 1.7, ISO1600-3200 a střílet takhle

No s předsklopením zrcátka to funguje (a stejně tak máš pravdu, že na momentky je to nepoužitelný).
Ale spíš mě trápí fakt, že nevím, jak bych měl dosáhnout manuálního ovládání blesku s DA objektivem... tady by poradil spíš někdo s K-x. Co jsem zkoušel, v žádným režimu se mně nedaří předblesk vypnout. Předblesk se mně podařil vypnout až s makrokroužky (přerušení kontaktů)... tam by se ale zase i hodil.
Mám v plánu si koupit ext. blesk, ale rozhodně ne uplně hned... jenže takhle je to skoro nepožitelný. Tak zbývá nasadit vevnitř 50 1.7, ISO1600-3200 a střílet takhle

Pomůže externí blesk s vlastním měřením. To ale umí jen ty dražší modely - AF360, AF540, metz 58 z těch aktuálních. Starší blesky některé taky mají vlastní měření.
blesk na manuál problém s mrkáním samozřejmě řeší, ale zase vzniká problém s manuální expozicí. Z mojí zkušenosti blesk s vlastním měřením dávkuje velmi dobře v případě bleskání odrazem o stěnu a strop nebo přibleskávání ve dne; selhává totálně jen na makro a focení venku v noci. Zkoušel jsem zatím AF360FGZ a Metz 40MZ-3.
A jak hodnotíš ten Metz 36? Nikdo se tady o něm nezmiňuje... asi moc nízká liga
Holt ale mám i spoustu jiných výdajů a nějakej z vyšší sféry bych už jen z principu ke K-x nekoupil 

Ten auto rezim nema, potrebuje predblesk. Byt tebou hledam neco po bazarech. Blesky s auto rezimem budou na K-x fungovat i 30 let stare. Jen zase prijdes o moznost toho P-TTL... Ale da se to.
ehm asi nemám odvahu koupit 30 let starý blesk. Jinak chápu správně, že P-TTL se nedá u objektivů bez clonového kroužku vypnout?
Mne na K10 Metz AF58 lepšie osvetľoval na Auto, ako na P-TTL.....možno bolo niečo s P-TTL, lebo po cca 300 odpaloch P-TTL odišlo a pri reklamácii som doplatil a vymenil za FGZ540...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tiez mam tuto kombinaciu, pttl funguje dobre, ale snimok je casto podexponovany koli protisvetlu. s nastavenim na A je to spravne.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
to se vypina na blesku. U objektivu DA funguji vsechny rezimy blesku (u AF360FGZ jsou to PTTL,M,A,SB) a u M objektivu je to slozitejsi. A na blesku funguje jen pokud si blesk necha vnutit clonu a PTTL samozrejme nejde.Mara42 píše:ehm asi nemám odvahu koupit 30 let starý blesk. Jinak chápu správně, že P-TTL se nedá u objektivů bez clonového kroužku vypnout?
Zdravím px nadšence.Musím říci, že někdy mě ext.blesk dokáže překvapit.Několik let jsem měl Panasonic FZ 30.Protože měl pouze odpalovací kontakt, koupil jsem Metz 36-C2 s jakousi vnitřní automatikou.Fungoval překvapivě spolehlivě.Samozřejmě jsem musel udělat 1-2 zkušební snímky, poladit a potom jsem práskal jeden za druhým.Před časem jsem si pořídil K5 s Metz 50.V podstatě musím postupovat stejně.Samozřejmě někdy koriguju intenzitu záblesku pro zachování atmosféry, ale i tak musím nejprve udělat zkoušku.Přiznám se, že jsem si od P TTL sliboval trochu víc.Možná z neznalosti, nevím.Podotýkám, že v blesku mám aktualizovaný firmware.Udělal jsem, například, blbej pokus.V koupelně jsem s bleskem vyfotil ze vzdálenosti cca 30 cm rozsvícené ( světla bylo dost, režim P )stropní osvětlení.Blesk pouze jemně zableskl, žádný přepal, zachoval světlo žárovky.Potom jsem vedle v pokoji ( téměř tma, režim P ) vyfotil ze stejné vzdálenosti snad polštář, nebo co a totální přepal.Foťák nastavil nesmyslně vysoké ISO ( nechápu proč ) a blesk snad málem shořel.To mě opravdu překvapilo.Moc tomu nerozumím.Jinak, ale ve většině situací, se automatika chová celkem korektně.Přesto si, ale nejprve udělám první náhledová fota.Na režim M si ještě netroufám.Tímto svým slohovým cvičením nikoho nežádám o radu, či spíš o vysvětlení, přesto uvítám a ti co jsou těžce nad věcí prosím, ať si mého výplodu prostě nevšímají.