Práce s externím bleskem

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

marauder
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Práce s externím bleskem

Příspěvek od marauder » 15 kvě 2011, 08:25

Tiež občas natrafím na ľudí, ktorí stihnú zatvoriť oči. Obvykle sa tomu dá predísť s bleskom nastaveným na prvú lamelu, ale to je s externým bleskom...
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

relux
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od relux » 15 kvě 2011, 09:30

Tělem to určitě nebude.Také jsem nedávno fotil s Kx a všechno bleskem.Ze 68 fotek pouze u dvou měli dva človíčci
přivřené oči, a to je podezřívám, že to bylo spíš množstvím vypitého alkoholu.(Znám je).Zásadně ovšem nepoužívám
režim černené oči.Korekci blesku jsem měl -0,7.Řeč byla o interním blesku.

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 15 kvě 2011, 10:40

No jenže já nemyslím, že by to byla chyba K-x obecně, ale třeba jen toho mého. Otevřené oči většina lidí nemá u 80% záběrů.

EDIT: tak jsem zkoušel další lidi a někteří mají i 100% přivřený oči. mmj. jsem dával pozor a ještě předtím, než se sklopí zrcátko, lze vidět odlesk očí (ještě v hledáčku, tzn. před sklopením zrcátka a spuštěním závěrky). Musí to byt nějaká forma předblesku. Už jsem ve foťáku zkoušel nastavovat všechno možný, co se týká blesku, ale nic nepomáhá.
Blesk se tváří jako jednotný záblesk - nejeví se jako dva záblesky...
Mohla by pomoct změna firmwaru (mám 1.01 od nákupu).

strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od strecha » 16 kvě 2011, 12:13

Je to zpusobene pttl...slaby predblesk pro mereni sily blesku se odpali jeste drive nez se otevre zaverka...lze to videt i v hledacku, pak se sklopi zrcatko a dochazi teprve k expozici s dalsim zableskem. Takze toho casu na mrknuti je tam docela dost (interval predblesku + 1/180s). Jedina moznost je fotit na manual, protoze tam neni nutny predblesk, nebo s ttl z doby kinofilmu, ale to meli jen prvni generace digitalnich zrcadlovek.

Jinak z nasi rodiny snad vsichni stihnou mrknout...je to zavisle na rychlosti reakce cloveka. Radeji v interieru fotim odrazem o strop...neni to tak silne sok pro oci. Mozna bych pri delsim case zaverky zkusil fotit s bleskem a druhou lamelu, protoze je sance ze clovek dokaze mezi temi blesky znovu otevrit oci. A nebo jeste pokud si neveris s manualnim nastavenim, tak predsklopenim zrcatka na 2s a tam ten predblesk vyjde na zacatku a pak mas jeste dve sekundy na to, aby znovu otevreli oci :D....ale to je tak na na nejakou skupinovou fotku, kde by jinak vzdy nekdo mrknul. Neumim si to predstavit na foceni momentek...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 16 kvě 2011, 13:29

Děkuji za radu :)
No s předsklopením zrcátka to funguje (a stejně tak máš pravdu, že na momentky je to nepoužitelný).
Ale spíš mě trápí fakt, že nevím, jak bych měl dosáhnout manuálního ovládání blesku s DA objektivem... tady by poradil spíš někdo s K-x. Co jsem zkoušel, v žádným režimu se mně nedaří předblesk vypnout. Předblesk se mně podařil vypnout až s makrokroužky (přerušení kontaktů)... tam by se ale zase i hodil.
Mám v plánu si koupit ext. blesk, ale rozhodně ne uplně hned... jenže takhle je to skoro nepožitelný. Tak zbývá nasadit vevnitř 50 1.7, ISO1600-3200 a střílet takhle :(

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 16 kvě 2011, 14:01

Pomůže externí blesk s vlastním měřením. To ale umí jen ty dražší modely - AF360, AF540, metz 58 z těch aktuálních. Starší blesky některé taky mají vlastní měření.

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 16 kvě 2011, 15:34

A co Metz 36 AF-5 na manual?

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 16 kvě 2011, 15:58

blesk na manuál problém s mrkáním samozřejmě řeší, ale zase vzniká problém s manuální expozicí. Z mojí zkušenosti blesk s vlastním měřením dávkuje velmi dobře v případě bleskání odrazem o stěnu a strop nebo přibleskávání ve dne; selhává totálně jen na makro a focení venku v noci. Zkoušel jsem zatím AF360FGZ a Metz 40MZ-3.

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 16 kvě 2011, 16:02

A jak hodnotíš ten Metz 36? Nikdo se tady o něm nezmiňuje... asi moc nízká liga :) Holt ale mám i spoustu jiných výdajů a nějakej z vyšší sféry bych už jen z principu ke K-x nekoupil :)

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 17 kvě 2011, 09:04

Ten auto rezim nema, potrebuje predblesk. Byt tebou hledam neco po bazarech. Blesky s auto rezimem budou na K-x fungovat i 30 let stare. Jen zase prijdes o moznost toho P-TTL... Ale da se to.

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 17 kvě 2011, 10:01

ehm asi nemám odvahu koupit 30 let starý blesk. Jinak chápu správně, že P-TTL se nedá u objektivů bez clonového kroužku vypnout?

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 17 kvě 2011, 11:26

Mne na K10 Metz AF58 lepšie osvetľoval na Auto, ako na P-TTL.....možno bolo niečo s P-TTL, lebo po cca 300 odpaloch P-TTL odišlo a pri reklamácii som doplatil a vymenil za FGZ540...

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 17 kvě 2011, 11:47

Tiez mam tuto kombinaciu, pttl funguje dobre, ale snimok je casto podexponovany koli protisvetlu. s nastavenim na A je to spravne.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 17 kvě 2011, 13:54

Mara42 píše:ehm asi nemám odvahu koupit 30 let starý blesk. Jinak chápu správně, že P-TTL se nedá u objektivů bez clonového kroužku vypnout?
to se vypina na blesku. U objektivu DA funguji vsechny rezimy blesku (u AF360FGZ jsou to PTTL,M,A,SB) a u M objektivu je to slozitejsi. A na blesku funguje jen pokud si blesk necha vnutit clonu a PTTL samozrejme nejde.

RadekD
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od RadekD » 17 kvě 2011, 19:48

Zdravím px nadšence.Musím říci, že někdy mě ext.blesk dokáže překvapit.Několik let jsem měl Panasonic FZ 30.Protože měl pouze odpalovací kontakt, koupil jsem Metz 36-C2 s jakousi vnitřní automatikou.Fungoval překvapivě spolehlivě.Samozřejmě jsem musel udělat 1-2 zkušební snímky, poladit a potom jsem práskal jeden za druhým.Před časem jsem si pořídil K5 s Metz 50.V podstatě musím postupovat stejně.Samozřejmě někdy koriguju intenzitu záblesku pro zachování atmosféry, ale i tak musím nejprve udělat zkoušku.Přiznám se, že jsem si od P TTL sliboval trochu víc.Možná z neznalosti, nevím.Podotýkám, že v blesku mám aktualizovaný firmware.Udělal jsem, například, blbej pokus.V koupelně jsem s bleskem vyfotil ze vzdálenosti cca 30 cm rozsvícené ( světla bylo dost, režim P )stropní osvětlení.Blesk pouze jemně zableskl, žádný přepal, zachoval světlo žárovky.Potom jsem vedle v pokoji ( téměř tma, režim P ) vyfotil ze stejné vzdálenosti snad polštář, nebo co a totální přepal.Foťák nastavil nesmyslně vysoké ISO ( nechápu proč ) a blesk snad málem shořel.To mě opravdu překvapilo.Moc tomu nerozumím.Jinak, ale ve většině situací, se automatika chová celkem korektně.Přesto si, ale nejprve udělám první náhledová fota.Na režim M si ještě netroufám.Tímto svým slohovým cvičením nikoho nežádám o radu, či spíš o vysvětlení, přesto uvítám a ti co jsou těžce nad věcí prosím, ať si mého výplodu prostě nevšímají.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“