Konvertor s přenosem SDM / HSM ???
Moderátor: Moderátoři
bigfoot : nemyslím si, že by jsi nevěděl co je HSM a existenci kontaktů u Pz-AF (PowerZoom) verzí TC Kenko a Tamron znám. Jen dle mých zkoušek TC Sigma 1,4x EX a Kenko 1,5 DG clonu z Sgm 70-200/2,8 EX II na moji K100D Super nepřenesou korektně. Po nasazení jednoho nebo druhého konvertoru se tělo zaseklo a hotovo, kromě spouště nefungovalo prakticky žádné další ovládání, ta kombinace neumožňuje fotit. Vyzkoušel jsem i TC Sigma 2x EX se stejným výsledkem. O to mi jde.
Proto jsem se ptal na zkušenosti právě a jen kombinace se Sgm II + Pz-AF konvertorem. A to jestli přenese korektně clonu, ohnisko a dál jestli funguje AF přes SDM/HSM. Vzhedem k tomu, že toto nikdo nepotvrdil, tak ten konvertor koupím, nasadím a odzkouším, no a když sestava nebude spolupracovat, tak jej zase pustím do světa pro někoho, kdo bude mít pro něj využití.
Proto jsem se ptal na zkušenosti právě a jen kombinace se Sgm II + Pz-AF konvertorem. A to jestli přenese korektně clonu, ohnisko a dál jestli funguje AF přes SDM/HSM. Vzhedem k tomu, že toto nikdo nepotvrdil, tak ten konvertor koupím, nasadím a odzkouším, no a když sestava nebude spolupracovat, tak jej zase pustím do světa pro někoho, kdo bude mít pro něj využití.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
no ja ti neviem, mal som na moju k10 + sigmu 70-200 HSM2 nasadeny sigma tc 2x EX DG a vsetko az na ostrenie mi islo. Jedine co si spominam, ze vo fotaku mi stale blikala clona 2.8 a 4, ale ked som ju pridal na 4 alebo vyssie tak uz vsetko islo.
Troska mi to nedalo, tak cumim exif a vuala, vraj 50mm objektiv ale clona sedi.
Troska mi to nedalo, tak cumim exif a vuala, vraj 50mm objektiv ale clona sedi.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- Pokročilý uživatel
Ja viem len o tomto jednom telekonvertore, s ktorym funguje SDM/HSM, je to Promaster 1.7x TC a je aj celkom dobry.
Naposledy upravil(a) CyberSammy dne 05 úno 2010, 16:26, celkem upraveno 1 x.
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
Tamron 1,4-PzAF MC4 TC
koupil jsem od bobo2 TC Tamron 1,4-PzAF MC4 (díky mu) a s DA300 funguje i AF, nad má očekávání - přeostření (větší vzdálenost) je horší, jezdí chvíli sem a tam, ale doostření (metry, cm) je celkem rychlé.
Zkoušel jsem TC jen se sigmou 70-200, ale tam ot bylo horší - napoprvé se vůbec nechytal AF, potom ostřil IMHO aspoň o 1/2 pomaleji než s DA300...
před koupí na sigmu určitě vyzkoušet...
Jinak přenos kontrastu OK, trošku zhorší bokeh, ale to se dá čekat...
Zkoušel jsem TC jen se sigmou 70-200, ale tam ot bylo horší - napoprvé se vůbec nechytal AF, potom ostřil IMHO aspoň o 1/2 pomaleji než s DA300...
před koupí na sigmu určitě vyzkoušet...
Jinak přenos kontrastu OK, trošku zhorší bokeh, ale to se dá čekat...
Telekonvertor
Neviete prosim, ci je rozdiel medzi Kenko AF 1.5x Teleplus SHQ a Kenko AF 1,5x Teleplus DG? Mne dnes dorazila verzia DG a po nasadení na K7 s DA 16-50 SDM ako aj DA 55/1,4 SDM mi na LCD striedavo bliká MF a AFS a nedá sa ani vyvolať menu. V podstate ide iba spúšť.
Iné je to s DA 18-55, tam sa zdá že funguje všetko.
Iné je to s DA 18-55, tam sa zdá že funguje všetko.
K7, DA 100/2,8 makro, DA 16-50, DA 14/55, DA 4-5,6/50-200, TC Kenko 1,5x DG
AF 1.5x Teleplus SHQ je starší verze konvertoru (už se nevyrábí) a Kenko AF 1,5x Teleplus DG je nový typ pro digitální fotoaparáty.
Ten starší se dělal ve verzi Pz-AF 1.5x Teleplus SHQ, což byla varianta pro PowerZoom objektivy (vývoj a výroba těchto objektivů je už dávno zastaven). Kontakty pro PowerZoom nakonec použil Pentax pro SDM napájení.
Jak jsem popisoval v předchozích příspěvcích, i Sigma 70-200/2,8 HSM má podobné problémy s komunikací tělo-konvertor-objektiv. SHQ verze komunikuje správně, akorát má ta sestava trochu problém s rychlým AF. Ta DA 18-55 Ti funguje proto, že není SDM - DG verze Kenko konvertoru nezajistí správnou komunikaci Pentax těla s SDM (nebo i HSM u Sigmy) objektivem. U ne-SDM objektivů vše funguje normálně.
Ten starší se dělal ve verzi Pz-AF 1.5x Teleplus SHQ, což byla varianta pro PowerZoom objektivy (vývoj a výroba těchto objektivů je už dávno zastaven). Kontakty pro PowerZoom nakonec použil Pentax pro SDM napájení.
Jak jsem popisoval v předchozích příspěvcích, i Sigma 70-200/2,8 HSM má podobné problémy s komunikací tělo-konvertor-objektiv. SHQ verze komunikuje správně, akorát má ta sestava trochu problém s rychlým AF. Ta DA 18-55 Ti funguje proto, že není SDM - DG verze Kenko konvertoru nezajistí správnou komunikaci Pentax těla s SDM (nebo i HSM u Sigmy) objektivem. U ne-SDM objektivů vše funguje normálně.
Telekonvertor
O.K. Dik za info.
A co tie zostavajuce dva - Promaster a Tamron?
To ze nafunguje AF s SDM (HSM) nevidim ako problem, ale uvital by som, keby fachcilo LiveView. Skusam teraz Sigmu 150-500 APO HSM a s TC je zaostrovanie bez LV problem.
A co tie zostavajuce dva - Promaster a Tamron?
To ze nafunguje AF s SDM (HSM) nevidim ako problem, ale uvital by som, keby fachcilo LiveView. Skusam teraz Sigmu 150-500 APO HSM a s TC je zaostrovanie bez LV problem.
Telekonvertor
Tak som z toho trochu jelen, pretoze s K100D+TC Kenko 1,5x DG verzia DA 16-50 SDM funguje aj AF. Avsak DA 55/1,4 SDM uz AF nefunguje.
Mna vsak zaujima K7 a LiveView, ktoré s TC bohuzial nefunguje.
Mna vsak zaujima K7 a LiveView, ktoré s TC bohuzial nefunguje.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Valer: A nema nahodou Pentax 16-50 dual AF (mechanicky prenos AF a zaroven aj SDM?) To by vysvetlovalo preco na nom ide AF aj s DG konvertorom.
DA 55/1.4 je uz zrejme len SDM objektiv.
DA 55/1.4 je uz zrejme len SDM objektiv.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
Telekonvertor
To neviem, ako to zistim?
Mna len prekvapuje, ze ani do menu sa nedostanem s nasadenym TC, v podstate iba MF, clona a spust. Ak chcem zmenit napr. vyvazenie bielej tak musim demontovat TC, nastavit a potom znovu namontovat.
Dnes som ale skusal TC so Sigmou 150-500 a aj bez LV celkom slusne ostrenie.
Mna len prekvapuje, ze ani do menu sa nedostanem s nasadenym TC, v podstate iba MF, clona a spust. Ak chcem zmenit napr. vyvazenie bielej tak musim demontovat TC, nastavit a potom znovu namontovat.
Dnes som ale skusal TC so Sigmou 150-500 a aj bez LV celkom slusne ostrenie.
Objektivy s jen SDM ostřením nemají na bajonetu spojku hřídelky ostřícího motorku z těla, zato obsahují dva dodatečné kontakty pro SDM.
Konvertory Kenko DG i Sigma EX nemají zvládnutou komunikaci tělo-TC-SDM objektiv. Přenášená data blokují u těla jeho správnou funkci. Se Sigma HSM objektivem a TC Sigma 2x tělo K100D Super dokonce reagovalo JEN na stisk spouště, jinak nešlo stavět čas, clonu ... prostě vůbec nic. Je zajímavé, že u ne-SDM (ne-HSM) objektivů fungují tyto konvertory naprosto korektně.
Konvertory Kenko DG i Sigma EX nemají zvládnutou komunikaci tělo-TC-SDM objektiv. Přenášená data blokují u těla jeho správnou funkci. Se Sigma HSM objektivem a TC Sigma 2x tělo K100D Super dokonce reagovalo JEN na stisk spouště, jinak nešlo stavět čas, clonu ... prostě vůbec nic. Je zajímavé, že u ne-SDM (ne-HSM) objektivů fungují tyto konvertory naprosto korektně.
Telekonvertor
Porovnavam bajonety DA 55/1,4 a DA 16-50 a zdaju sa mi identicke. A pritom s K100D 16 -50 funguje kompletne a 55 nie. Rozhodujuce pre mna ale je ze s K7+TC funguje iba DA 50-200, teda nie SDM/HSM. Bohuzial. Diky za informacie.