Výběr blesku
Moderátor: Moderátoři
Žádný TTL systém nepoporuje 2 reflektory na blesku. Ale můžeš blesk přepnout do A režimu a pak bude sekundární reflektor fungovat jak má. Pozor, pokud použiješ delší objektiv nebo zaostříš hodně nablízko, může být záblesk moc silný, nebo moc slabý.
"A" režim se sekundárním reflektorem je ale velmi výhodný při focení skupin v místnosti s odrazem o strop.
"A" režim se sekundárním reflektorem je ale velmi výhodný při focení skupin v místnosti s odrazem o strop.
METZ 48 AF 1
caute pentaxisti! tak tento blesk mi pred par dnami prisiel, a mozem ho vrelo odporucit... P-TTL meria velmi vyvazene a vykon je dostacujuci..... a este pre kolegov zo slovenska, keby ho niekto chcel... najlacnejsi som ho u nas nasiel za 7200 sk vo www.fotoinfo.sk....
taky normalny cvok...
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
kvalitní a levný blesk pro začátečníka
Chtěl bych si koupit nějaký kvalitní blesk pro svoji K200. Nepotřebuji žádnou extra profi mašinku ale nechci být moc omezen. Jelikož jsem chudý student, je pro mě stejně jako u fotoaparátu každá ušetřená stokoruna dobrá, ale nechci šetřit na špatných místech. Chci ho hlavně na focení v interiérech, hlavně oslavy, koncerty v malých klubech, plesy atd. a pak na portréty apod. Určitě bych chtěl otáčení v obou osách. K200 podporuje pouze P-TTL a tak jsem smířen s tím, že budu potřebovat nějaký novější model, ale ty originály mi opravdu přijdou přemrštěně drahé, proto přemýšlím o nějaké alternativě. Koukal jsem po té Sigmě (varianta Super - synchro s krátkými časy opravdu bude třeba) a tom Metzu. Existují ještě nějaké alternativy, které budou kompatibilní bez "nějakých čakrů"? Jsem nezkušený drobet náročnější amatér, takže bych byl rád, abych se nemusel starat o moc věcí navíc. V nějakém starším článku kdesi na webu jsem četl, že ty Sigmy mívají problémy s nepřesností expozice což může často uživatele nutit k užití manuální korekce, máte s tímto někdo zkušenosti?
Jsem ochoten připlatit si za kvalitu, ale zase ne za něco, bez čeho se obejdu a třeba na značce mi vůbec nesejde, hlavní je pro mě reálná užitná hodnota.
Jsem ochoten připlatit si za kvalitu, ale zase ne za něco, bez čeho se obejdu a třeba na značce mi vůbec nesejde, hlavní je pro mě reálná užitná hodnota.
S ohledem na poměr výkon/cena mi vychází nejlépe Metz 48 AF-1.
Z důležitých vlastností :
Motorický zoom hlavy od 24mm do 105mm (při použití zabudované rozptylné destičky již od 18mm), zabudovaná odrazná destička, plně manuální režim až 1/128 výkonu, , modelační ovětlení, bezdrátový slave režim, synchronizace s druhou lamelou závěrky a vysokorychlostní synchronizace, možnost nahrání nového firmwaru přes USB.
Z důležitých vlastností :
Motorický zoom hlavy od 24mm do 105mm (při použití zabudované rozptylné destičky již od 18mm), zabudovaná odrazná destička, plně manuální režim až 1/128 výkonu, , modelační ovětlení, bezdrátový slave režim, synchronizace s druhou lamelou závěrky a vysokorychlostní synchronizace, možnost nahrání nového firmwaru přes USB.
Ja pouzivam Samsung SEF36, funkcne shodny s Pentax AF360, ale nekdy levnejsi.
Byt tebou rozhoduju se mezi Metz 48, ktery staci pro bezne P-TTL pouziti a je silnejsi, nebo timhle 36, ktery ma vic funkci na hrani a lepsi kompatibilitu se systemem (ohledne bezdratoveho pouziti a pouziti s jinymi Pentax fotaky) a pohodlnejsi ovladani, ale holt je o neco slabsi.
Byt tebou rozhoduju se mezi Metz 48, ktery staci pro bezne P-TTL pouziti a je silnejsi, nebo timhle 36, ktery ma vic funkci na hrani a lepsi kompatibilitu se systemem (ohledne bezdratoveho pouziti a pouziti s jinymi Pentax fotaky) a pohodlnejsi ovladani, ale holt je o neco slabsi.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za odpovědi, asi půjdu do té Metz 48. U Pen. 360 a Sam. 36 mi dost citelně schází horizontální otáčení, což trochu nechápu, nemůže to přeci být tak náročné na výrobu, asi marketingový tah, jinak výkon a ostatní fce by byly naprosto dostačující. Nebo se to snad dá (horizontální otáčení) nějak "ošéfovat"? Přece jen bych rád měl originál.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ted mam dilema zase ja ;) .. Chci poridit blesk, uz jsem byl skoro rozhodnuty pro Metz AF58, dnes vychazi o +-1.500 levneji jak pentaxi AF540ka, tj. lehce pod 8.000,- s dani (ceny v zahranici jsou srovnatelne s CR, neni co resit).
Pak jsem ale nasel Sigmu 530 Super za cenu srovnatelnou s Metz 48, navic zvlada HSS, cena v prepoctu i s dnesnim desnym kurzem USD a dopravou pod 5.000,- kacek (nejlevnejsi okolo 220USD). No a dotaz je jasny, 'vyplati' se si priplatit na Metz 58? Je zde neco, co by me pak mohlo hodne mrzet? Pokud jsem zjistoval, tak verze Super umi jak kratsi casy, tak automaticky mod, tak wireless (slave, nema master) .. Jedine, co jsem nasel je problem se Sigmou pri automatickem nastaveni ISO, a nema pomocny blesk.
Cenove 'ustojim' i ten Metz, jde jen o to, zda to neni zbytecne :]. Dik za nakopnuti spravnym smerem ..
Pak jsem ale nasel Sigmu 530 Super za cenu srovnatelnou s Metz 48, navic zvlada HSS, cena v prepoctu i s dnesnim desnym kurzem USD a dopravou pod 5.000,- kacek (nejlevnejsi okolo 220USD). No a dotaz je jasny, 'vyplati' se si priplatit na Metz 58? Je zde neco, co by me pak mohlo hodne mrzet? Pokud jsem zjistoval, tak verze Super umi jak kratsi casy, tak automaticky mod, tak wireless (slave, nema master) .. Jedine, co jsem nasel je problem se Sigmou pri automatickem nastaveni ISO, a nema pomocny blesk.
Cenove 'ustojim' i ten Metz, jde jen o to, zda to neni zbytecne :]. Dik za nakopnuti spravnym smerem ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spachal
Já mám METZ58 a jsem s ním spokojen. Sekundární blesk má sílu asi jako interní na K10D...bohužel lze nastavit pouze 1/1, 1/2, 1/4...snesl bych jemnější rozdělení..., což na přisvícení skupiny lidí (hromadné svatební foto apod.) je docela fajn. Co se týče ceny, tak zavolej na 602393691 (už jsem to tu na fóru přímo o tomto blesku psal) a já jej od tohoto dodavatele koupil za 6100,- i s DPH.
K10D+BG2-D, PX FA50/f1.7, PX DA18-55/f3.5-5.3, PX FA28-70/f4, MB 58 AF-1
+ dirková komora vlastní výroby na 35mm kinofilm
+ dirková komora vlastní výroby na 35mm kinofilm
-
- Pokročilý uživatel
Tiež som váhal madzi Sigmou a Metzom, našiel som si porovnania oboch bleskov na nete a rozhodol som sa prisporiť a kúpil som Metz 58 a neľutujem! Skús prečítať:
http://www.foto-test.cz/index.php?pg=te ... 9&nahled=0
a
http://www.foto-test.cz/index.php?pg=te ... &nahled=15
Prvé je na Metz, druhé na Sigmu. Veľa sťastia pri rozhodovaní
http://www.foto-test.cz/index.php?pg=te ... 9&nahled=0
a
http://www.foto-test.cz/index.php?pg=te ... &nahled=15
Prvé je na Metz, druhé na Sigmu. Veľa sťastia pri rozhodovaní
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Oba dva testy znam, ale dik :]. Slo mi jen o to, jak si sam sobe zduvodnit, ze ten Metz 58 opravdu za pridane tri tisice stoji ;) .. Ale mozna koupim i ten Metz o neco levneji, pak asi vazne neni co resit (dik za tip s nakupem, chalanovi jsem volal, domluvili jsme se ze se ozve, uvedene cena neni s DPH, resp. bude asi za uvedenou cenu problem ziskat doklad od platce DPH).
Jeste stale vaham, mozna to dopadne tak, ze vyuziju moznosti na aaafoto, cast zaplatim, cast dam ve splatkach, mozna to bude asi nejchudnejsi a dilema bude vyresene, Metz zase proda jeden kousek :]
Jeste stale vaham, mozna to dopadne tak, ze vyuziju moznosti na aaafoto, cast zaplatim, cast dam ve splatkach, mozna to bude asi nejchudnejsi a dilema bude vyresene, Metz zase proda jeden kousek :]
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele: