Takže Velbon Sherpa Pro 530 s hlavou PH-157Q je doma. Prvé dojmy sú celkom pozitívne. V balení je dokonca aj taška na závažie. Zatial som neprišiel na to ako dosiahnuť avizovanú minimálnu výšku 17cm. Stredový stĺpik je predsa sám vyšší a bez neho nemám ako na samotné nohy uchytiť hlavu. ?? Neviem či by som tých 17cm niekedy využil, ale zaujímalo by ma to.
No a musím povedať že sa mi prvý krát podarili spraviť zo zrkadlovkou + 300mm objedktív nočné snímky. S predošlím statívom to bol problém. Samozrejme že som musel použiť aspoň 2sek. samospúšť, na cvakanie napriamo sa to trochu rozklepe. Nuž najvyšší čas sa naučiť fotiť so statívom.
Inak je výška statívu plne dostačujúca na fotenie aj bez vytiahnutého stredového stĺpika. Hrbím sa pri tom iba minimálne. Tá hlava vyzerá byť tiež fajn, má hladký chod a drží dosť pevne. Asi si budem chvílu zvykať na upínanie dostičky.
Keďže bol ten statív primárne kupovaný k monokuláru (
http://www.celestron.com/browse-shop/sp ... ting-scope ), tak sa zmienim aj o ňom. Zase to bolo iba nočné pozorovanie, keďže manželka toto "nádobíčko" doniesla až večer. Pozeranie je celkom luxusné, zaostrovanie je trochu tuhšie, predpokladám že sa to časom uvolní. Pri najväčšom priblížení (60x) pri manipulácii zo zaostrovaním je vidieť mierne chvenie, ktoré by som asi pripísal skôr na vrub plastovej pätke na uchytenie, ako statívu.
Ešte by som mal otázku k prípadnému digiscopingu. Monokulár má pribalený krúžok čo je určený na pripojenie zrkadlovky. Po jeho namontovaní na okulár je k dipozícii vonkajší závit. No a teraz by ma zaujímalo čo za medzikus potrebujem aby som na to dokázal pripojiť zrkadlovku. Predpokladám že to bude niečo s bajonetovým uchytením a redukciou na ten závit. Ale fakt neviem pod akým názvom to mám hladať a či sa to dá u nás vôbec kúpiť. Budem rád ak ma trochu nasmerujete.