Cokin filtre
Moderátor: Moderátoři
to jasanek: dik moc za informace, moc mi pomohly. mam prave sigmu 10-20mm tak budu muset koupit ten sirokouhly drzak, akorat mi trochu vadi ze tam jde nasadit pouze jeden filtr, dva myslim by bohate stacily. co jsem cetl na diskuzich tak pry ty prechodaky od Cokinu tahnou do cervenohneda, mate s tim nekdo zkusenost nebo vsechno v pohode?
Pentax K-7, Sigma 10-20mm, Tamron 17-50mm/2.8, Pentax 50-200mm, Pentax FA 50mm/1.4 Velbon Sherpa 435, CPL, system Cokin
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Taky tady trosku rozvirim vody, diky Vekovi, ktery mi napsal, tak jsem si teto diskuze vsiml.
Osobne mam nejradeji prechodaky co nejtmavsi
- takze vlastnim Formatt Hitech ND 0.9 - coz mi dela radost
- kood gg2 (asi ND 0.3, je to ale malo tmave na muj vkus, byl to prvni co jsem kupoval
- pak nejake barevne kood - tabakovy a mauve
* a pak jeste mam hitech neutralni sedy ND1.3 (ale jde do cervene previt) a ND0.3 kood
Jinak co se tyce vinetace, tak pro Sigmu 10-20mm jsem to vyresil uriznutim jedne drazky na filtry, takze se mi vejdou dva pouze. A po vinetaci neni ani pamatky.
Potom kdyz si kupujete redukcni krouzky, tak se je vyplati vzit treba pres ebay a za cenu v prepoctu kolem 100kc dostanete krouzek + drzak i s postovnym a pak vas experimenty typu uriznuti netrapi.
No a nakonec, jak psal Kajfik, je to pekna otrava kdyz jdete nekam na turu nebo tak. Takze pouzivam brecketing a nebo v LR2 je takova pekna funkce "prechodoveho" filtru, takze fotim lehce podexponovane a pak jasy vytahnu a oblohu trosku ztmavim a efekt to ma velmi podobny jako prechodak. Takze tak.
Jinak jsem ted jenom tak cvakl jak vypada drzak po seriznuti jedne drazky: http://www.michalkubis.cz/temp/drzaky.jpg (adresu zkopirujte a vlozte do adresniho radku, nevim proc to pridava potom nejake nesmysly)
Osobne mam nejradeji prechodaky co nejtmavsi
- takze vlastnim Formatt Hitech ND 0.9 - coz mi dela radost
- kood gg2 (asi ND 0.3, je to ale malo tmave na muj vkus, byl to prvni co jsem kupoval
- pak nejake barevne kood - tabakovy a mauve
* a pak jeste mam hitech neutralni sedy ND1.3 (ale jde do cervene previt) a ND0.3 kood
Jinak co se tyce vinetace, tak pro Sigmu 10-20mm jsem to vyresil uriznutim jedne drazky na filtry, takze se mi vejdou dva pouze. A po vinetaci neni ani pamatky.
Potom kdyz si kupujete redukcni krouzky, tak se je vyplati vzit treba pres ebay a za cenu v prepoctu kolem 100kc dostanete krouzek + drzak i s postovnym a pak vas experimenty typu uriznuti netrapi.
No a nakonec, jak psal Kajfik, je to pekna otrava kdyz jdete nekam na turu nebo tak. Takze pouzivam brecketing a nebo v LR2 je takova pekna funkce "prechodoveho" filtru, takze fotim lehce podexponovane a pak jasy vytahnu a oblohu trosku ztmavim a efekt to ma velmi podobny jako prechodak. Takze tak.
Jinak jsem ted jenom tak cvakl jak vypada drzak po seriznuti jedne drazky: http://www.michalkubis.cz/temp/drzaky.jpg (adresu zkopirujte a vlozte do adresniho radku, nevim proc to pridava potom nejake nesmysly)
Pentax k100d + Sigma 10-20 mm F4-5,6 EX DC + Tamron SP AF 17-50 mm F2,8 XR Di II + Pentax DA* 50-135mm F2.8 ED IF SDM + Metz 48 AF-1
Koukněte na mojí fotogalerii na: http://michalkubis.cz
Koukněte na mojí fotogalerii na: http://michalkubis.cz
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Takze celkovo vlastnim filtre Cokin uz asi 2 roky...
Nejake skusenosti mam.
Ako zaklad je urcite Prechodak a Neutralny sedy..Prechodak ale budes pouzivat castejsie.
Ako pisali tu ludia s filtrami to mas tak ze nie vdzy je cas ich vyberat, napriklad na horach a preto fotis podexpozicou(aj ja to uz praktizujem asi polroka)a vytiahnes jasy:)
Samozrejme fotka sfiltrom je najlepsia, ak mas cas len pouzivaj filtre.
Nevyhoda Cokin je ta ze su plastove,casom sa poskriabu, urcite casom sa zacnes obzerat ako ja po sklenenych(to je jendo aka znacka) ktore maju lepsiuu priepustonst svetla a proste sa neposkriabu tak ryhlo, avsak stoja tak 5x tolko:)
a co ostatne filtre? No ostatne farebne by som asi kupil KOOD su este lacnejsie ako Cokina na efekt to bohato staci lebo urcite farebne pouzijes len naprikald 3x zarok.
Ale urcite by som doporucoval obstarat Tabakovy a naprikald fialovy alebo podobny..Cerveny prechodovy je tiez fajn:)
Nejake skusenosti mam.
Ako zaklad je urcite Prechodak a Neutralny sedy..Prechodak ale budes pouzivat castejsie.
Ako pisali tu ludia s filtrami to mas tak ze nie vdzy je cas ich vyberat, napriklad na horach a preto fotis podexpozicou(aj ja to uz praktizujem asi polroka)a vytiahnes jasy:)
Samozrejme fotka sfiltrom je najlepsia, ak mas cas len pouzivaj filtre.
Nevyhoda Cokin je ta ze su plastove,casom sa poskriabu, urcite casom sa zacnes obzerat ako ja po sklenenych(to je jendo aka znacka) ktore maju lepsiuu priepustonst svetla a proste sa neposkriabu tak ryhlo, avsak stoja tak 5x tolko:)
a co ostatne filtre? No ostatne farebne by som asi kupil KOOD su este lacnejsie ako Cokina na efekt to bohato staci lebo urcite farebne pouzijes len naprikald 3x zarok.
Ale urcite by som doporucoval obstarat Tabakovy a naprikald fialovy alebo podobny..Cerveny prechodovy je tiez fajn:)
Cokin přechodové filtry - barevný posun
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jak řešíte barevné posuny u sedých přechodových filtrů. V hledáčku vše vypadá dobře, ale na fotce mám zbarvenou oblohu do fialova:( Když používám slabší P120 tak to není tak patrné, ale u P121 je to na můj vkus moc.
Díky za info.
chtěl bych se zeptat, jak řešíte barevné posuny u sedých přechodových filtrů. V hledáčku vše vypadá dobře, ale na fotce mám zbarvenou oblohu do fialova:( Když používám slabší P120 tak to není tak patrné, ale u P121 je to na můj vkus moc.
Díky za info.
K20D + BG2, Pentax 17-70, Tamron 90, Pentax-A 50/1,7, Sigma 70-300, Metz 48
Re: Cokin filtre
Resil jsem to nakonec koupi kvalitnejsich filtru od HiTechu, protoze u tech jsem se nesetkal prakticky s barevnym posunem a to ani kdyz pres sebe dam i vsechny tri filtry (0,3; 0,6; 0,9 - ND 2; 4; .
Jinak teoreticky by se to dalo resit nejakym prechodovym filtrem v editoru s doplnkovou barvou, ale je to takove kostrbate reseni. To uz muzu rovnou vytvorit z vice fotek jednu v editoru a vyhnu se uplne barevnemu posunu.
Jinak teoreticky by se to dalo resit nejakym prechodovym filtrem v editoru s doplnkovou barvou, ale je to takove kostrbate reseni. To uz muzu rovnou vytvorit z vice fotek jednu v editoru a vyhnu se uplne barevnemu posunu.
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cokin přechodové filtry - barevný posun
Moje osobni zkusenost je takova, ze do fialova muze tahne jak cokin, tak hitech, hodne zalezi na situaci. Vice znatelne to bude pri zapadu (nebo vychodu) slunce, kdy nekdy obloha s mraky sama byva dost do cervena, a pouzitim filtru se pak jeste vice cervena ztmavi a tahne prave o to vic do fialova. Dale pak obecne cim pouzitejsi silnejsi filtr, tim vetsi posun - nekdy je potreba na toto davat pozor, aby clovek nepouzil zbytecne prilis silny filtr (navic fotka, kde je tmava obloha a svetle popredi nevypada prirozene). Muze pomoci i vyvazeni bile ve fotoaparatu nebo editoru (photoshop apod.), pripadne pak lokalni upravy barevneho vyvazeni oblohy v editoru.hakrij píše:Ahoj,
Díky za info.
Resenim je pak i nepouzit filtr, ale vyfotit vice expozic (jednu exponovat na oblohu a jednu na krajinu) a fotky slozit ve photoshopu.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
Podívejte se na toto: http://www.lightq.cz/ . Neuvěřitelné slevnění filtrů Cokin. U těch základních ( ND, přechodové ) ani ne, ale hlavně u různých efektových. Ne že by to bylo něco zvlášť užitečného, ale jsou doslova za hubičku. Tak na blbnutí by to asi stálo za úvahu.
Zdravím, mám dotaz. Na objektivu mám CPL Hoya PRO 1 digital.
Fitry mám, ale dosud jsem je držel rukou před objektivem, což není moc pohodlné.
Chci tak koupit objektivovou redukci pro držák filtrů Cokin řady P včetně držáku filtrů.
Moc mi není jasné zdali jde redukce našroubovat přímo na stávající CPL a jak budu s CPL točit, pokud tam bude redukce s držákem. Chápu to tak, že pokud budu točit s CPL, pak se bude otáčet i celý držák s filtry? To mi je celkem k ničemu. Nebo to tak není? Jak to funguje pokud je to našroubováno na stávající CPL?
Děkuji za reakce
Fitry mám, ale dosud jsem je držel rukou před objektivem, což není moc pohodlné.
Chci tak koupit objektivovou redukci pro držák filtrů Cokin řady P včetně držáku filtrů.
Moc mi není jasné zdali jde redukce našroubovat přímo na stávající CPL a jak budu s CPL točit, pokud tam bude redukce s držákem. Chápu to tak, že pokud budu točit s CPL, pak se bude otáčet i celý držák s filtry? To mi je celkem k ničemu. Nebo to tak není? Jak to funguje pokud je to našroubováno na stávající CPL?
Děkuji za reakce
K-5IIs, K100d, MZ-6
Redukce se otáčí v držáku, pokud by se otáčela příliš ztuha tak se dá snížit nebo odstranit jazýček v dolní části držáku. Fungovat to bude, nebude to ale úplně nejpohodlnější.
Držák i redukce se dají bez problémů koupit neoriginál, mám i originál a rozdíl je opravdu neznatelný.
Vyhnul bych se širokoúhlému držáku (část kde je zasunutá redukce se moc nepovedla) a udělal si ho snížením normálního. Tady mám na mysli originál i neoriginál Cokin.
Držák i redukce se dají bez problémů koupit neoriginál, mám i originál a rozdíl je opravdu neznatelný.
Vyhnul bych se širokoúhlému držáku (část kde je zasunutá redukce se moc nepovedla) a udělal si ho snížením normálního. Tady mám na mysli originál i neoriginál Cokin.
Díky za reakci. Jde mi především o to jak budu točit s CPL pokud na něm bude našroubována redukce s držákem filtrů. To si nějak nedovedu představit
K-5IIs, K100d, MZ-6
Na horní části držáku není redukce v drážce, tak za okraj její plochy nebo jakoby vzpříčit držák na redukci a pak podržet redukci a držák natočit jak je třeba, zkušel jsem to se slim Marumi 67, neorigo redukcí (67 jinou nemám) v originál držáku (odstraněný jazýček o kterém jsem psal) to šlo, v neoriginál (neupravený) skoro ne. Asi to vypadá bůhvíjak složitě ale jde si na to rychle zvyknout.
OK,díky. Ještě mám dotaz pokud by někdo věděl. Od jakého ohniska začíná systém Cokin s držákem vinětovat na klasické APSC s crop 1,5 v případě že je redukce našroubována na CPL ?
Dále předpokládám, že kvůli vinětaci nebude mít sluneční clona od Cokinu již smysl. Díky
Dále předpokládám, že kvůli vinětaci nebude mít sluneční clona od Cokinu již smysl. Díky
K-5IIs, K100d, MZ-6
-
- Uživatel
-to Dextrone: nechapem celkom zmysel davat drziak na cpl ... Moj postup - sklo/ redukcia podla objektivu/drziak filtra a vnom zasunuty cpl. Na to by som uz iny filter nedaval, pre tvorbu dleskov. Ak davam prechodak tak nedavam cpl...
Pentax K20D,K3,Tamron 90mm F/2.8 ,Tamron AF 17-50mm f/2,8 ,Tamron 10-24 f 3,5-4,5. Tamron 70-200mm F2.8 ,Samyang 8mm f/3.5 Fish-Eye. Pentax 15/4. Pentax 35/2,4. Pentax 50/1,8
-
- Významný člen
Záleží na objektivu na který takovou kombinaci nasadíš. Já se seťákem 18-55 jsem neměl problém s CPL a držákem se třemi drážkami a tuším, že i clona nebyla vidět. Nyní mám Sigmu 17-50/2,8 a tam tato kombinace vinětuje. Držák už musí mít pouze jednu drážku. CPL je ve slim verzi. Clona už použít vůbec nejde.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1