Práce s externím bleskem

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Filovajana
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: Práce s externím bleskem

Příspěvek od Filovajana » 06 kvě 2011, 13:05

Díky všem za rady. Doma ozkouším a pokud nebudu fungovat, tak budu volat SOS.
A v ceně je docela rozdíl (ale já jsem to dostala k Vánocům), takže asi tak ;-)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 06 kvě 2011, 14:27

Nič netreba nastavovať (wireless je na odpaľovanie blesku bleskom), max. na blesku režim M, A. Tá časť, ktorú dávaš na fotoaparát by mala mať tlačidko na testovacie odpálenie, keď to nejde, ani mimo tela fotoaparátu, tak je problém v baterkách, kanáli, alebo iný problém.

strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od strecha » 06 kvě 2011, 15:11

smik píše:Zkusím využít tohoto topicu k mojí otázce.
Pokud fotím ve foťáku na režim Manual a blesk v sáňkách na PTTL.
Foťák si nastavím na třeba čas 1/50, F3,2 a ISO na 32000. Expozimetr na displeji mi ukazuje podexpozici dejme tomu -0,7 až -1 . Fotografovaný objekt je cca 2m daleko (portrét). Když exponuji v tomto nastavení tak je fotka přeexponovaná. Pokud dám kompenzaci blesku na -3EV tak je pořád přeexponovaná.
Teď otázka. Je to tím, že blesk má svou mezní minimální intenzitu záblesku a i když blýskne na minimum tak to je pořád moc světla? Nebo je někde chyba a PTTL by měl povolit blesku jen takovou imntenzitu aby bylo exponováno dobře?
Myslim ze pri tak male clone a vysoke citlivosti jsi se dostal za hranici minimalni sily blesku. Takze bud zmenit expozici nebo pouzit nejaky filtr na blesk...napriklad bily papir ;)
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smik » 06 kvě 2011, 15:23

strecha píše:
Myslim ze pri tak male clone a vysoke citlivosti jsi se dostal za hranici minimalni sily blesku. Takze bud zmenit expozici nebo pouzit nejaky filtr na blesk...napriklad bily papir ;)
JJ asi jo. Díky. Já jsem právě nevěděl jestli se síla záblesku dá systémem regulovat řekněme od 0 do X, nebo ta minimální síla může být přece jen větší například od 10 do X a pod tu desítku to nejde snížit. :)
Teda jestli rozumíš co chci napsat :)

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 06 kvě 2011, 15:59

to smik: ...asi preto najradšej používam režim A, AUTO ISO alebo ISO navolím na pevnú hodnotu - pre fotenie aranžovaného portrétu určite pevnú hodnotu ISO, mám možnosť kompenzovať silu záblesku na blesku a prípadne pomôcť si korekciou expozície na tele...a ak je svetla predsa ešte len málo, zvýšim hodnotu ISO. M režim používam len pre rýchle deje...

Na M a manuálne nastavenie intenzity blesku som možno ešte nedorástol, videl som SB-800 od Nikonu, tá má možnosť v manuálnom režime ísť určie ešte na nižší výkon ako 1/64, na druhej strane žiadne Nikon telo neponúka Auto ISO v režime A/čo aj sami užívatelia kritizujú/

V M režime sa dajú nastavovať parametre ešte voľnejšie, ale je treba viac rozmýšľať čo aký vplyv prinesie.

smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smik » 06 kvě 2011, 17:44

To bobo2:
Rozumím. Režim Av na foťáku buď s ISO nebo AUTO ISO a PTTL na blesku je OK. Tam vidím jedinej menší problém v tom, že když je okolního světla poměrně dost a zvolíš malou clonu tak čas ti foťák nastavuje relativně dlouhý 1/30 a to muže být pro rychlejší děje problém. Tam je tak jak píšeš vhodnější M režim na foťáku.
Když použiju M režim na foťáku a PTTL na blesku (na manuál na blesku jsem zkoušel jen nějaké pokusy s dálkovým odpálením) tak na foťáku musím mít nastaveny parametry tak aby expozice ukazovala tak -1,3 až -1,7 a menší jinak to blesk už přepálí. Já jsem si původně myslel, že když si v M režimu na foťáku nastavím hodnoty tak abych expozici okolí měl třeba jen -0,7EV tak blesk v režimu PTTL to přibleskne jen takovou silou aby fotka byla exponovaná správně. Podle všeho to je, ale tak (aspoň jestli jsem to dobře pochopil), že při tomto nastavení blesk bleská minimální silou, kterou už nedokáže snížit a denního světla pouštím na snímač poměrně dost, proto je to přepálené.

Proč se tím vůbec zabývám. Uvažoval jsem situaci jako je svatba. Tam vím, že potřebuju nějakej čas podle toho jak se budou lidé pohybovat. Řekněme že 1/60. Chci menší HO takže clonu použiji třeba 3,2. Pokud bych použil ISO dejme tomu 400 tak mi vychází expozice pozadí třeba -3. Jenže já bych tam chtěl dostat víc denního světla a vím, že Kx bude bezproblémová na ISO 2000. Nastavím tedy ISO 2000 a dostanu se třeba na expozici -0,7 (ty EV stupně brát s rezervou) a při tomto nastavení už to blesk popředí přepaluje. Mě to přišlo divné, protože jsem si myslel, že síla záblesku může být úplně minimální a řídí si ji PTTL. Možná, že řeším úplně nějakou krávovinu a že se to takhle nepoužívá

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 06 kvě 2011, 21:56

Prosím o radu:
Mám půjčený blesk Metz48 a on se mi nějak nekamarádí s foťákem (K10D)...
Teď jsem se vrátil z koncertu a naprostý provar
nejdřív jsem se s tím učil, pak to jenom občas vynechalo, pak jsem vyměnil sklo a už jsem to nerozjel. svítil že je nabitý, ale foťák ho prostě ignoroval.
Měl jsem zapnutý mód TTL - bylo mi řečeno že to nemám přepínat
vyměnil jsem i baterky, ale taky to nic nedělalo

mimochodem, jak moc se můžu spolehnout na baterky které jsem koupil ráno, dal je na REFRESH vybít a nabít? jsou to ty co jsem měl v tom blesku když mne zradil.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 06 kvě 2011, 23:11

Metz48 má děsně blbě řešené upínání, možná tam nebyl dobrý kontakt. Každopádně je mi líto, že to dopadlo tak zle.

smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smik » 07 kvě 2011, 07:47

Ona ani Metz 50 není na upínání nijak bezva. Sice má kovovou patku, ale i když ten šroub dostatečně utáhnu tak je to pořád takové mírně vaklavé.

strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od strecha » 07 kvě 2011, 15:44

Neco podobneho se mi stavalo u Metz 58, kdyz mel slabe baterky. Proste zacal blbnout a ukazovat obcas nesmysly...stacilo tam ale dat nove baterky a vse bylo v poradku. Jestli jsi ho ale mel nasazen na digitalu, tak by ti tam mel ukazat pttl, protoze jinak je to chyba a pak ti to bude delat blbosti a odpalovat uplne nesmyslne.
Jinak to uchyceni blesku je opravdu problem...radeji ho poradne zatlacim do sanek ex.blesku abych mel jistotu, ze bude fungovat tak jak ma. Jenze obcas pak mam problem ho zase z nich vyndat...cekam kdy se mi ta plastova patka zlomi od toho jak se to prohyba :(
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Filovajana
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Filovajana » 11 kvě 2011, 13:59

Tak jsem zkusila vyměnit baterky, nic. Takže jsem to poslala na reklamaci a potvrdili, že to byl vadný kousek. Bez problémů mi to vyměmili.

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 14 kvě 2011, 14:54

Netýká se to problému s externím bleskem, ale interním u K-x.
Mám následující zkušenost: přítelkyně, přátelé (i já) stíhají zavírat oči (respektive mají je přivřené) při 8 z 10 fotek. Čas je nastaven na 1/180 a nepomůže žádný režim blesku. Jediný člověk, který oči nestihne zavřít, je sestra... ale tam to asi bude mít co dočinění s postřehem :lol:
Je problém v mých rukách, fotím příliš bystré lidi (reálně snad nikdo nemůže stihnou při čase 1/180 přivřít oči), mám špatné tělo, nebo je to snad běžná vlastnost?

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 14 kvě 2011, 20:58

Funkcia červených očí blesk predlži a vtedy stihneš v pohode oči privrieť, pokiaľ závierka cvakne.....určite je to "predbleskom", ktorý má každý výrobca iný a asi tento nie je najvhodnejši...

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 14 kvě 2011, 22:30

no nezáleží na režimu, výsledky jsou pořád stejný (i bez předblesku). Spíš je otázka, jestli s tím mají problém i další vlastníci K-x...

smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smik » 15 kvě 2011, 07:59

Ještě to může mít souvislost s PTTL měřením. Při něm vydává blesk měřící předzáblesk a pak přibleskává. Ty prodlevy budou velice krátké, ale co já vím jestli u nich lidé stihnou zavřít oči. Já používám externí blesk.
Můžu to zkusit i s interním.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“