Blesk af540fgz a manuální objektivy
Moderátor: Moderátoři
Blesk af540fgz a manuální objektivy
Zdravím
Mám pentax k-30 a blesk af540fgz.
Dá se tento blesk použít bezdrátově s manuálními objektivy (Pentax M a m42) ?
Pokud nasadím nějaký manuální objektiv, tak nemůžu na fotáku přepnout řežim blesku do bezdrátového. Jak to mám nastavit, pokud to vůbec jde.
Mám pentax k-30 a blesk af540fgz.
Dá se tento blesk použít bezdrátově s manuálními objektivy (Pentax M a m42) ?
Pokud nasadím nějaký manuální objektiv, tak nemůžu na fotáku přepnout řežim blesku do bezdrátového. Jak to mám nastavit, pokud to vůbec jde.
Re: Blesk af540fgz a manuální objektivy
ak nasadim pred A objektiv, tak aj na k-3 to je ako pises,
- externa 540 odpalena internym: interny nedovoli nastavit ani na control ani na master.
- jedna 540 na tele, druha externa: 540 na tele si necha nastavit aj master aj control - ale v ziadnom wireless mode sa neodpali.
- externa 540 odpalena internym: interny nedovoli nastavit ani na control ani na master.
- jedna 540 na tele, druha externa: 540 na tele si necha nastavit aj master aj control - ale v ziadnom wireless mode sa neodpali.
Takže to nejde? (Nejsem si moc jistý jestli jsem to správně pochopil) 

-
- Pokročilý uživatel
... správně jsi to pochopil. Nejde to.
Používám K5 a 540FGZ a mám to vyzkoušeno. Jen kvůli manuálním sklům jsem si musel koupit odpalovače
Druhá možnost byla koupit druhou 540FGZ a nastavit ji na těle foťáku jako master.
Používám K5 a 540FGZ a mám to vyzkoušeno. Jen kvůli manuálním sklům jsem si musel koupit odpalovače

Druhá možnost byla koupit druhou 540FGZ a nastavit ji na těle foťáku jako master.
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
-
- Významný člen
vyskúšaj ešte vyskratovať kontakty na tele, aby sa ti tie objektývi tvárili ako A-čkový objektív. Dakedy dávno sa tu o tom písalo. ja som to robil alobalom. Ale tuším to potom šlo len v P-TTL ( nie v manuálnom) režime a boli tam nejaké obmedzenia (ako že to fungovalo správne len na otvorenej clone... ) za vyskúšanie nič nedáš. Skúšal som to už dávno, už si to nepamätám dobre.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci
, fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

Díky za rady. Je to bezpečné? nemůže dojít k poškození?
-
- Významný člen
neviem, či je to bezpečné. Skúšali to viacerý, nikto nič nehlásil, mne sa tiež nič nepokazilo.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci
, fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

Vyskratovanie pinov je bezpecne, ved bezne vsetky Pentax-M objektivy maju v tom mieste kovovy bajonet, cim vlastne po nasadeni dojde k vyskratovaniu kontaktov. Telo tak vie ze je nasadene stare sklo M sklo.
Aby si telo oklamal tym ze je nasadene Pentax-A sklo, je to komplikovane a bez nevratneho zasahu do objektivu to nejde.
Stretol som sa vsak s tym ze telo odmietlo pouzivat ine rezimy ako M (mozno bol aj iny problem, ale nemam to ako odskusat), ked bol povrch bajonetu lakovany na cierno = nenastal skrat. Vtedy by alobal pomohol.
Aby si telo oklamal tym ze je nasadene Pentax-A sklo, je to komplikovane a bez nevratneho zasahu do objektivu to nejde.
Stretol som sa vsak s tym ze telo odmietlo pouzivat ine rezimy ako M (mozno bol aj iny problem, ale nemam to ako odskusat), ked bol povrch bajonetu lakovany na cierno = nenastal skrat. Vtedy by alobal pomohol.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
-
- Pokročilý uživatel
Ja som dnes skusil nasadit Pentax M50mm f1.7 z kovovym bajonetom kde doslo k vyssie spominanemu vyskratovaniu a skusil som svoj AF540FGZ ale bezdrotova funkcia blesku nebola dostupna ani tak.
Pentax K30, DA 15\4 Ltd, DA 18-135 WR, DA 55-300 WR ...a par drobnych chobotin...