zkoušel jsem takovou úpravu na sigmu 8mm/f1:4 bohužel nemám už žádné fotky...strecha píše:Kdyz uz jsme tady u tech zasuvnych filtru, tak me napadla mozna takova silenost. Chtel bych vyzkouset tvarovat teplem filtr, abych jej mohl pouzit na rybim oku, protoze s rovnym filtrem nikdy nepokryju cely zorny uhel 180°. Bohuzel na tyto objektivy nejde pouzit sroubovaci filtry na krajinu by se mi nekdy hodilo pouzit ND filtr.
Nemate nekdo s tim nejake zkusenosti? Bojim se, ze dojde k poruseni te vrsty "barvy" a potrha se a bude na foceni neupouzitelna
k výrobě:
něco kulatého co vydrží 250-300°C , el.trouba a filtr. Já em použil kovovou misku, natřel ji olejem a na to položil platsový filtr (nevím jestli to byl cokin nebo nějaké čína). Dal sem to do rozehřáté trouby a po 10 min. se krásně ohnuly rohy ve tvaru misky. - chce to ale seldovat ať se úplně nerozteče. Po očištění zbytků oleje sem měl problém s držákem filtru - nakonec sem použil drtátěnou konstrukci - a uchytil v rozích filtr (vyvrtané dirky). Použitelné to bylo ale kdybych sehnal zadní filtr, bylo by to určitě lepší. Kvalita obrazu se trochu degradovala - ale to i s původním rovným filtrem. Prodal sem objektiv i s filtrem (tabákový přechoďák) asi před 3mi roky... udělal sem s tím pár snímků ale nevím kde je jim konec...