Makro sosovky (dioptricke sosovky)
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Dival jsem se prave na achromaticke predsadky od Marumi (Marumi DHG Achromat Macro 330 (+3), za ~65USD za 62mm), je achromaticka, dva opticke cleny ... Zkousel jsi tuto, nebo jen 'levnou' verzi?
Ad Fata Morgana, je to uz asi tradicni akce, poradana Botanickou zahradou, termin je podle toho, jak se to vsechno zacne lihnout z kukel :], ale obecne se da rici ze v dubnu. Vice treba na http://www.fatamorgana.cz/generate_page.php?page_id=154 (nahlaseny termin 4/4-30/4). Podrobnosti asi v samostatnem vlakne http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... 7758#17758, tady bychom byli uz trochu mimo tema :]
Ad Fata Morgana, je to uz asi tradicni akce, poradana Botanickou zahradou, termin je podle toho, jak se to vsechno zacne lihnout z kukel :], ale obecne se da rici ze v dubnu. Vice treba na http://www.fatamorgana.cz/generate_page.php?page_id=154 (nahlaseny termin 4/4-30/4). Podrobnosti asi v samostatnem vlakne http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... 7758#17758, tady bychom byli uz trochu mimo tema :]
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
Ak má niekto záujem o makročočky, tak za rozumnú cenu sa dajú kúpiť na www.fotopl.cz
V sekcii makro je výber od +1 do +8 D. Dajú sa s tým v núdzi urobiť celkom dobré fotky, ale musí sa viac cloniť. Sú promptní, do týždňa od objednania som ich mal doma. Jednu fotku mám v galérii, je to na seťáku +8D, 55 mm na f5,6 a z ruky. Pri väčšom zaclonení by to bolo lepšie.
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... t=0&pos=25
V sekcii makro je výber od +1 do +8 D. Dajú sa s tým v núdzi urobiť celkom dobré fotky, ale musí sa viac cloniť. Sú promptní, do týždňa od objednania som ich mal doma. Jednu fotku mám v galérii, je to na seťáku +8D, 55 mm na f5,6 a z ruky. Pri väčšom zaclonení by to bolo lepšie.
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... t=0&pos=25
K-5, DA 17-70/4 SDM, DA 55-300, D-FA 100/2.8 Macro, DA 12-24
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Kdo tady ma lepsi znalosti o optice? :]
Potrebuji poradit, jak se bude chovat makropredsadka na objektivech s jinym prumerem zavitu, nez pro jaky je urcena (se step-up krouzky, samozrejme). U CPL to pouzivam bezne, ale tam je to trochu jednodussi :].
Zajima me hlavne to, co se stane pri nasazeni na objektiv s mensim prumerem zavitu. Proc? Protoze bych zrovna tohle prislusenstvi nechtel kupovat vicekrat (chci achromatickou verzi, ta uz lehce leze do penez). Primarne chci predsadku pro Tamron 70-300, ten ma zavit M62, ale zaroven bych rad mel moznost pouzivat predsadku na M67 objektivu (sice je to asi blbost, pro px 16-45/4, ale cenovy rozdil v prumeru je uz vcelku maly, cca 10USD).
No a ted me zajima, co se bude dit, kdyz nasazim predsadku s M67 pres redukcni krouzek na objektiv s M62 zavitem. Prvni problem muze byt v posunuti predsadky o ty cca 2mm dal od predni cocky, diky redukci. Coz by mohlo asi o neco zvetsit dioptickou mohutnost predsadky, ale doufam, ze ne o moc. No a dal je mi to opticky uz zahadou ;).. Vim ze obraz na krajich pri pouziti predsadky je i u kvalitnich predsadek docela degradovany, ale nevim zda to je nepresnosti vybrusu, nebo necim podobnym jako je difrakce. Pokud by to byl vybrus, mohla by vetsi predsadka byt paradoxne vyhodou.
Zatim mam ten ten Tamron s M62 zavitem, do budoucna bych ale chtel poridit nejake makroobjektivy Tamton 90/2.8 nebo Sigmu 105/2.8 a tam jsou predni zavity jeste mensi ..
Proste a kratce, je zde jeste nejaky jiny hacek, proc by se nemela dioptricka predsadka s vetsim prumerem pouzivat? Pro jistotu jeste uvedu, ze premyslim o Marumi Archomat +3 M67.
Predem dik za info, budu vam zauzlovan! :]
Potrebuji poradit, jak se bude chovat makropredsadka na objektivech s jinym prumerem zavitu, nez pro jaky je urcena (se step-up krouzky, samozrejme). U CPL to pouzivam bezne, ale tam je to trochu jednodussi :].
Zajima me hlavne to, co se stane pri nasazeni na objektiv s mensim prumerem zavitu. Proc? Protoze bych zrovna tohle prislusenstvi nechtel kupovat vicekrat (chci achromatickou verzi, ta uz lehce leze do penez). Primarne chci predsadku pro Tamron 70-300, ten ma zavit M62, ale zaroven bych rad mel moznost pouzivat predsadku na M67 objektivu (sice je to asi blbost, pro px 16-45/4, ale cenovy rozdil v prumeru je uz vcelku maly, cca 10USD).
No a ted me zajima, co se bude dit, kdyz nasazim predsadku s M67 pres redukcni krouzek na objektiv s M62 zavitem. Prvni problem muze byt v posunuti predsadky o ty cca 2mm dal od predni cocky, diky redukci. Coz by mohlo asi o neco zvetsit dioptickou mohutnost predsadky, ale doufam, ze ne o moc. No a dal je mi to opticky uz zahadou ;).. Vim ze obraz na krajich pri pouziti predsadky je i u kvalitnich predsadek docela degradovany, ale nevim zda to je nepresnosti vybrusu, nebo necim podobnym jako je difrakce. Pokud by to byl vybrus, mohla by vetsi predsadka byt paradoxne vyhodou.
Zatim mam ten ten Tamron s M62 zavitem, do budoucna bych ale chtel poridit nejake makroobjektivy Tamton 90/2.8 nebo Sigmu 105/2.8 a tam jsou predni zavity jeste mensi ..
Proste a kratce, je zde jeste nejaky jiny hacek, proc by se nemela dioptricka predsadka s vetsim prumerem pouzivat? Pro jistotu jeste uvedu, ze premyslim o Marumi Archomat +3 M67.
Predem dik za info, budu vam zauzlovan! :]
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Diky za info, mohl by jsi prosim nekam vystavit, nejlepe v RAWu, dve fotky z toho objektivu, jednu bez predsadky a jednu s ni? Na obsahu moc nezalezi, ale cim clenitejsi scena, tim lepe :].
Predem dik!
Predem dik!
-
- Uživatel
Makro šošovka
Ja takú jednu mam na priemer 55 mam pocit že je to +5D ale nepametám sa presne,vyrábali ju v optike-vkladali do krúžku od filtra stála asi 500,-Sk a teraz sa vála v šuflíku,predsa len to nieje makro objektív.Ak niekedy pojdeš do BB tak napíš na mail možme sa stretnut pripadne ti ju dam,mne ju už netreba. mkurka@centrum.sk
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Diky za nabidku, ale z KV to mam do BB trochu z ruky :]. Navic se obavam, ze se kazdy bavime o ruznych vecech, zajima me pouze a(po)chromaticka predsadka (alespon dva opticke cleny), to se amatersky velmi spatne lepi a mozna jeste hure se na to hleda vhodna objimka od filtru. Nebo je to jinak? :]
-
- Pokročilý uživatel
Ahoj,spachal píše:zajima me pouze a(po)chromaticka predsadka (alespon dva opticke cleny), to se amatersky velmi spatne lepi a mozna jeste hure se na to hleda vhodna objimka od filtru. :]
vyřešils to nějak? Osobně o něčem taky přemýšlím - sice mám v jednání redukci M42-K, kterou použiju s manuálním Pentaconem 50/1.8 a mezikroužky Pentacon (oboje mám od Praktiky), ale tohle mě docela láká.
Potíž je v tom, že jak jsem zjistil, udržet ten Tamron na macro je docela fuška. Přemýšlel jsem, zda bych něco nezískal použitím nějaké 52mm apochroma předsádky na seťáku, abych si mohl občas vyfotit nějakou kytičku víc z blízka - ?+2D ? Čistě pro upřesnění, plně mi stačilo to tzv. Super macro u Fuji (což taky žádné čistokrevné makro nebylo).
podle:
http://www.bdimitrov.de/kmp/lenses/zoom ... 5-5.6.html
je u seťáku:
Minimum Focusing Distance 0.25 m
Myslel jsem pro účely dovolené, kdy se mi další sklo mnohdy tahat nechce a nějak víc se tím taky zaobírat nechci.
tělíčka: Pentax K-70, K-x, v kapse Nikon Coolpix P300 
sklíčka: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro C, Pentax 18-55 DA L, Samyang 8 mm Fisheye

sklíčka: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro C, Pentax 18-55 DA L, Samyang 8 mm Fisheye
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
>juhele: vyresil, koupil Marumi achromat +5D a byl mimoradne prijemne prekvapeny kvalitou obrazu :]. Napriklad v kombinaci s A50/1.4 je kresba paradni a zaostrovaci vzdalenost minimalni.
Naopak s Tamronem 70-300 je to pouzitelne tak do 180mm, pak uz se ztraci kontrast, jako by se 'zamlzuje' :/ .. Ale na tu kratsi ohniskovou vzdalenost zase prijemne zkrati minimalni zaostrovaci vzdalenost, to je fajn.
A i s PX17-70/4 zadny problem, neudelas z toho objektivu makro objektiv (diky kratke zaostrovaci vzdalenosti), ale na male hmyzaky a kyticky to staci :]
Naopak s Tamronem 70-300 je to pouzitelne tak do 180mm, pak uz se ztraci kontrast, jako by se 'zamlzuje' :/ .. Ale na tu kratsi ohniskovou vzdalenost zase prijemne zkrati minimalni zaostrovaci vzdalenost, to je fajn.
A i s PX17-70/4 zadny problem, neudelas z toho objektivu makro objektiv (diky kratke zaostrovaci vzdalenosti), ale na male hmyzaky a kyticky to staci :]
-
- Pokročilý uživatel
hm, na ten jsem taky koukal. a tys teda koupil tu 62 mm a na těch ostatních sklech jedeš přes redukci?spachal píše:>juhele: vyresil, koupil Marumi achromat +5D
Páč vím, že tamron je 62mm, A 50 je 49mm ...
tělíčka: Pentax K-70, K-x, v kapse Nikon Coolpix P300 

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ano, koupil jsem dokonce s prumerem M67 (pro 16-45 a i pro 17-70) a na mensi zavity nasazuji pres step-up krouzky, poridil jsem pro kazdy objektiv primo z potrebnych zavitu na M67 (napr. 49-67).