Metz 15 MS-1

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Foton
Nový uživatel
Nový uživatel

Metz 15 MS-1

Příspěvek od Foton » 29 led 2010, 18:46

Ahoj všem, asi před cca 1/2 rokem jsem měl dotaz ohledně možného propojení a odpálení blesku Metz 15 MS-1 přes kabel, odkaz jsem zde nyní již nenašel, a zatím problém nedořešil :( .. Můžete mi prosím poradit jakou synchronizační kostku a přesně jaký kabel pořídit abych nemusel kvůli signálu odpalovat vestavěný blesk? Nemá někdo k danému blesku návod v CZ v př. pdf či odkaz kde by se dal stáhnout? Na daném blesku Metz 15 MS-1 je zdířka pro konektor úplně shodný jako má tělo K7 X-sync ( pod tlačítkem otvírání vestavěného blesku ). Existuje prosím daný kabel do délky max. cca 0,5m ? jaké má označení? kde by se dal sehnat? A fungovalo by odpalování ? V návodu K7 na str 187 ovšem píší propojení automatických funkcí přes X-sync nepracuje. A ještě navíc, že blesky s obrácenou polaritou můžou při takovém zapojením zlikvidovat tělo či blesk... nic více, takže nemám představu o tom co by šlo… :( . Zároveň bych ovšem rád využíval daný blesk na starších tělech K100D a K200D které X-sync nemají. Byla by tedy vhodná právě některá ze synchronizačních kostek ? Stačila by PENTAX HOT SHOE ADAPTER 2P ? a nebo PENTAX HOT SHOE ADAPTER F či FG ? Jaký je v nich rozdíl ? děkuji

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 30 led 2010, 18:38

Kabely existuji
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p316054 ... u-05m-6970

Urcite tam najdes i nejakou kostku pro K100. Ta originalni Pentax je zbytecne draha.

Foton
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Foton » 06 úno 2010, 11:36

Hmm kabely žádný problém opravdu nejsou, ale dostat reálný impuls pro odpálení externího blesku Metz 15MS-1 ze středového kontaktu asi ano, dnes jsem zkoušel v excelfotu v HK kostky firmy Doerr v cenové relaci do 300kč s tělem K200D a bez úspěchu :(. Bohužel tu v HK preferují Olympus, Nikon,Canon :? takže možnost vyzkoušet originál od Pentaxu není :(. Má někdo reálnou zkušenost s odpalování tohoto blesku kabelem bez použití blesku vestavěného na tělech Pentaxů ? Jde to vůbec ?

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 06 úno 2010, 18:08

Tak pravil Dr.Chocholousek

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 06 úno 2010, 18:18

Jinak ohledne kabelu jsem na tom nenasel moznost nakeho pripojeni ikdyz tam asi naka bude. Videl bych to na synchro kostku jak bylo receno. Nebo jestli mas starej blesk tak znej sundat patici a kabel si vyrobit. Pak si muzes vytahnout ten drat kterej potrebujes

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 06 úno 2010, 18:32

sakra ja jsem dnes ukecanej na telenovelu. Ohledne synchro kostek pres stredovej kontakt. Si dej pozor na jednu krasnou vec a to je cas expozice.
Taky jsem s tim spekuloval a nabehl si nefungovala a nefungovala a pak mi to doslo. Jedes jen pres stredovej kontakt tudiz fotak oblesku vlastne vubec nevi, neprobiha zadna komunikace. A jak mas cas kratsi jak 1/180tina fotak to proste ustrihne a neodpalis nic a jelikoz fotak oblesku nevi tak tak ti cas neupravi automaticky a musis si to hlidat. Po tomhle zjisteni jsem si to zkusil a vsechno slo oka.

Jinak kontakty - Stred je hlavni odpalovaci plus
- Sanky hlavni odpalovaci minus a minus pro vsechny ostatni kontakty
- Pak je tam kontakt pro indikaci nabiti blesku
- dalsi je pro odpalovani podle automatiky blesku
- ten posledni nevim jelikoz jsem rozkuchaval Px AF260-Sa a tam ten posledni neni

Foton
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Foton » 06 úno 2010, 18:55

Asi to budu muset risknout za pár stovek kostku a zkoušet.. snad mi k něčemu bude. Blesk má shodný konektor jako K7 X synchro, obě koncovky shodne na kabelu neměli, ale prodejce říkal že kolem půl týdne bude, vyzkouším to tedy nejprve na K7 jen s kabelem bez kostky na manuálu s nastavením času jak říkáš 1/ohniskové vzdálenosti i clony... a pak uvidím... Díky za info

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“