Fill-in u Sigma 530 Super

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

phoenix100
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Fill-in u Sigma 530 Super

Příspěvek od phoenix100 » 02 lis 2009, 12:37

Ahoj vespolek,
premyslim o koupi blesku Sigma 530 Super. Prolezl jsem navody, popisy apod, ale nikde jsem nenasel, zda podporuje rezim Fill-in. Je tu nejaky majitel ktery by mi mohl podporu tohoto rezimu potvrdit / vyvratit?

A jeste jeden dotaz - nevim jestli jsem princip Fill-in blesku pochopil spravne - prestavuji si volbu na blesku, ktera zajisti, ze blesk vyplni tmave misto na fotce svetlem - je to tak?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Fill-in u Sigma 530 Super

Příspěvek od miky_lbc » 02 lis 2009, 12:53

phoenix100 píše:Ahoj vespolek,
premyslim o koupi blesku Sigma 530 Super. Prolezl jsem navody, popisy apod, ale nikde jsem nenasel, zda podporuje rezim Fill-in. Je tu nejaky majitel ktery by mi mohl podporu tohoto rezimu potvrdit / vyvratit?

A jeste jeden dotaz - nevim jestli jsem princip Fill-in blesku pochopil spravne - prestavuji si volbu na blesku, ktera zajisti, ze blesk vyplni tmave misto na fotce svetlem - je to tak?
TTL blesk v součinosti s tělem přibleskává scénu tak, aby místo AF bodu bylo správně exponováno (dle nastavení blesku - při zachování citlivosti, clony a času).

Jinejma slovama prostě změří v AF bodu osvětlení objektu, spočítá si, zda při expozici nastavené na foťáku bude to místo dostatečně prosvětlené a pokud ne, ekvivalentně ho přibleskne.

Fill in je jen způsob použití blesku, ne funknce. Jde o to, že blesk použiješ v relativně osvětleném prostředí (kde by fotka vylezla i bez něj) pro eliminaci stínů např v obličejích apod. Každý blesk můžeš použít fill in (i manuální), stejně jako s každou dlažební kostkou můžeš házet nebo jí použít ke stavbě cesty.

Ale BTW... Sigma 530 Super moc nedoporučuju... v podobné cenové relaci bych si vzal Metz 48.

phoenix100
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od phoenix100 » 02 lis 2009, 14:36

Diky za objasneni - trochu me tu zmatl kolega, ktery tvrdil ze na blesku ma volbu fill-in.

Ad Metz48 - uvazoval jsem spise o nem, ale ted se naskytla moznost koupit za stejnou cenu tuhle sigmu.. Myslel jsem ze je na urovni Metz 58 a ze by se to tudiz vyplatilo, ale pokud je 48 lepsi volba asi pujdu do nej..

beetle
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od beetle » 02 lis 2009, 15:30

no metz 48 je lepsia volba ako ta sigma. ja by som siel do metz-a.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 02 lis 2009, 16:25

On ani ten Metz neni proti original Pentax blesku zadna slava, jak co do ovladani a funkci, tak co do kvality zpracovani.

beetle
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od beetle » 02 lis 2009, 16:36

co sa tyka spracovania, prave z tej sigmy som nemal dobry pocit. aj ked fotit som s nou nefotil. sudim aj podla toho ze podla roznych for ovela viac lusi sa stazuje na sigmu ako na metz (spolahlivost, ergonomia, spracovanie)

Bukic
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bukic » 02 lis 2009, 18:43

Ja vobec nechapem co ma kto proti sigme? Absolutne nikde som nenasiel odovodnenu kritiku majitela tohoto blesku. Ja ho mam, som s nim spokojny, nema ziadnu chybu a jeho znovu nbitie je velmi rychle. Navyse ma spolahlivu aretaciu vo vsetkych polohach. Ak mu nieco chyba, tak je to ten pridavny celny blesk. Rozhodne sa nan Pentex FGZ 360 nechyta ani nahodou a Metz48 je lepsi len v prevedeni, aj to len mozno.
A preco som si ho vybral ja? Vsimol som si, ze ma pri priamom zablesku, neskutocne svieze podanie farieb.
K10d; Pentax A 50/1.7; Sigma 30/1.4DC EX; Pentax SMC A 135/2.8; Cosina 70-210/4; Sigma EF-53 DG SUPER :-)

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 02 lis 2009, 19:34

:lol:
A ty jsi Pentax AF360 nebo AF540 někdy zkoušel?
Svěží podání barev těžko bude záležitostí blesku...

oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od oumik85 » 02 lis 2009, 19:45

RE barvy... no muze, blesk urcite ovlivnuje expozici, takze urcite i podani barev.

Bukic
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bukic » 02 lis 2009, 20:25

Ano skusal som si AF360.
A to akoze ta nenapadlo, ze jesnotlive blesly mozu mat rozne ferebne podanie? sice to nieje rozdiel ako mezi cervenym a zelenym svetlom, ale rozdiel tam je. Prisiel som na to nahodou, velmi sa mi pacili farby na fotkach jedneho borca z Flickr a tak som sa na to zameral. Tak isto vnimam farebny posun aj pri odraze od stropu, moze byt vybieleny ako chce, je to poznat, ale to uz je o inom.
K10d; Pentax A 50/1.7; Sigma 30/1.4DC EX; Pentax SMC A 135/2.8; Cosina 70-210/4; Sigma EF-53 DG SUPER :-)

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 02 lis 2009, 20:37

Bukic píše:Ano skusal som si AF360.
A to akoze ta nenapadlo, ze jesnotlive blesly mozu mat rozne ferebne podanie? sice to nieje rozdiel ako mezi cervenym a zelenym svetlom, ale rozdiel tam je. Prisiel som na to nahodou, velmi sa mi pacili farby na fotkach jedneho borca z Flickr a tak som sa na to zameral. Tak isto vnimam farebny posun aj pri odraze od stropu, moze byt vybieleny ako chce, je to poznat, ale to uz je o inom.
A kdyz pri konverzi z rawu vyvazujes bilou, nebo hejbes s krivkama v jednotlivejch barevnejch kanalech, abys vuvolal pozadovanou barevnou atmosferu, to porad jeste rozeznas jestli priblesknul metz, pentax nebo sigma?

Taky by me zajimalo jake pouzivaji vybojky, jestli si kazday vyrobce blesku vyrabi sve, nebo je kupuji od stejneho dodavatele a jestli jim v tom pripade ten dodavatel ty vybojky barevne ladi podle jejich prani, nebo podle standardnich kalibracnich teplot chromaticnosti.
Aby to "barevne podani blesku" nebylo jen nejakou autosugesci.
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 02 lis 2009, 20:53

Hehe... k tomu se cítim potřebu trochu vyjádřit.

1. Výbojky si různí výrobci nechávají dodávat od nejrůznejších dodavatelů. Výbojky jsou samozřejmě rozdílné kvality. Kvalita výbojky se ale projevuje zejména její životností, zbytek je z velké části už o vybíjecí elektronice.

2. "Kvalita" výbojky (potažmo celého systému) lze charakterizovat pomocí 3 veličin. Výkonu (ten je jasnej), teploty chromatičnosti (a její stálosti) a indexu barevného podání.

3. Index barevného podání by měl být v podstatě u všech alespoň průměrných fotografických blesků roven 100. Tedy ve světle jsou obsaženy všechny jeho složky a každá barva může být interpretována. Vzhledem k tomu, že prakticky všechny fotografické blesky používají podobný typ výbojky zde není většinou velký rozdíl.

4. Teplota chromatičnosti určuje "barvu světla". Optimálně by měla být u 5500 K (+- barva slunečního světla). Problém je, že s tím už má dočinění z velké části i vybíjecí elektronika blesku. Lepší (studiové) blesky umí inteligentně řídit průběh vybíjení, aby byla předepsaná teplota splněna v rámci % či dokonce desetin %.

Obyč systémové blesky teplotu chromatičnosti ve svých různých fázích (zahřátí blesku apod.) nekontrolovatelně mění... a od 5500 K se často i dost odlišují.

V praxi to ale není žádný problém... protože studiové blesky se používají často ve větším množství najednou a třeba u požadavků na přesné nasvícení nějakého objektu by se mohlo stát, že se bude rozdílná chromatičnost zdrojů trochu tlouct.

Kdežto systémový blesk používáš jen jeden... a pokud jich použiješ více, většinou je to tak "snadná" aplikace, že Ti na 100% zachování stejnosti chromatičnosti zdrojů vůbec nezáleží.

Takže v praxi je úplně jedno, jestli systémový blesk bliká 5500 K, 5800 K, 4200 K apod. Protože si to vždycky můžeš podle svejch požadavků doladit (na digi).

Takže závěr... pakliže správně vyvážíš bílou, nemohou být mezi jednotlivými blesky této cenové kategorie pozorovatelné změny pouhým okem.

Bukic
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bukic » 02 lis 2009, 20:58

Je mi tak trochu jedno kde si kto dava vyrobit vybojky alebo odrazove plochy vo vnutri blesku, alebo rozptylove ,,skla,, na blesku. Skor bych sa divil, keby sa to podarilo vsetkym vyrobcom vyrobyt presne rovnake.
S tym Rawom mas pravdu, tam je mozne takmer cokolvek.
A ta autosugescia, to som nepochopil vobec, to akoze som zaryty fanda sigmackej 530ky? To hadam ne-e :D Keby som to hral na ptofika asi bych volil Metz58 koli tomu prednemu sekundarnemu blesku

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 02 lis 2009, 21:39

Bukic píše: A ta autosugescia, to som nepochopil vobec, to akoze som zaryty fanda sigmackej 530ky? To hadam ne-e :D Keby som to hral na ptofika asi bych volil Metz58 koli tomu prednemu sekundarnemu blesku
To jsem myslel tak, ze mi pripada divne, argumentovat pri vyberu blesku tim ze ma pekne barevne podani.
Libiliy se ti nejake fotky na flikru nebo kde, libily se ti jak byly hezky barevne, zjistil jsi, ze dotycny pouziva nejaky blesk (na znacce nezalezi, on nahodou pouzil sigmu) a ty mas pocit , ze kdyz si koupis stejny blesk, ze budes take mit stejne hezky barevne fotky :-)
Asi to nedelas vedome, ale nejaky podvedomy pocit asi mas, kdyz argumentujes libivou barvou jpeg obrazku nekde na webu a prisuzujes to konkretnimu blesku, pritom by vsechny blesky mely svitit temer stejne barevne (bile) a nedocvhazi ti, ze nejvetsi vliv na barvu ma vyvazeni bily nebo jak moc zatahas za krivky v jednotlivych kanalech.
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...

Bukic
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bukic » 02 lis 2009, 22:55

Nepovazoval som za nutne rozpisovat do posledneho detailu kedy som si poprve vsimol, ze nie vsetky blesky osvetluju rovnako, ak si myslis ze som kukol pat fotiek na nete a bezal pre blesk, tak je to omyl, ak mas par hodin na viac, prelistuj Flickr, vies co mas hladat a uvidis.
A co bolo pre mna velmi dolezite, je cena, nebolo co riesit.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“