Aké máte skúsenosti s tlačou fotiek na domácej tlačiarni?
Moderátor: Moderátoři
Aké máte skúsenosti s tlačou fotiek na domácej tlačiarni?
zdravím všetkých,
nedávno som sa odhodlal a len tak zo srandy som si kúpil nejaký lacnejší fotopapier, vložil do obyčajnej HP all-in-one strojovne (HP 1210, má myslím PhotoRet III), a výsledkom som bol mimoriadne príjemne prekvapený. netušil som, že fotopapier za párkorún a obyčajná tlačiaren urobia taký výsledok. od dobrej kvalinej fotografie to má síce trošku ďalej (nie veľmi), ale podanie farieb a celkový dojem je podstatne lepší ako keď som si dal robiť fotky v miestnom fotolabe. ďalšia vec, čo ma prekvapila, bolo použitie programov- na prezerenie a orezy používam Faststone (mimoriadne kvalitný prehliadač so super ovládaním), na úpravu som si zvykol na Adobe Lightroom, teraz už vo verzii 1.1. Avšak rozdiel v kvalite tlače toho istého obrázku je priepastný- cez Faststone je to paráda, živé farby, ostrosť... cez Lightroom sú farby úplne mŕtvolné, zachmúrené, proste nepoužiteľné- a to som tlačil identický obrázok...
Aké máte skúsenosti s tlačením? v akom programe, na akom papieri, celkové dojmy... ?
nedávno som sa odhodlal a len tak zo srandy som si kúpil nejaký lacnejší fotopapier, vložil do obyčajnej HP all-in-one strojovne (HP 1210, má myslím PhotoRet III), a výsledkom som bol mimoriadne príjemne prekvapený. netušil som, že fotopapier za párkorún a obyčajná tlačiaren urobia taký výsledok. od dobrej kvalinej fotografie to má síce trošku ďalej (nie veľmi), ale podanie farieb a celkový dojem je podstatne lepší ako keď som si dal robiť fotky v miestnom fotolabe. ďalšia vec, čo ma prekvapila, bolo použitie programov- na prezerenie a orezy používam Faststone (mimoriadne kvalitný prehliadač so super ovládaním), na úpravu som si zvykol na Adobe Lightroom, teraz už vo verzii 1.1. Avšak rozdiel v kvalite tlače toho istého obrázku je priepastný- cez Faststone je to paráda, živé farby, ostrosť... cez Lightroom sú farby úplne mŕtvolné, zachmúrené, proste nepoužiteľné- a to som tlačil identický obrázok...
Aké máte skúsenosti s tlačením? v akom programe, na akom papieri, celkové dojmy... ?
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
-
- Pokročilý uživatel
Epson
Já jsem přešel z tiskárny HP na novou Epson Stylus Photo R360 a papír Premium Glossy. Tisknu jen A4 ve špičkové profi kvalitě. Velké fotky se vyplatí nechat zásilkově tisknout na http://www.profi-print.cz/. Tiskárna mého Epsona používá nové inkousty Claria a je to znát.
Bogo
-
- Pokročilý uživatel
Fotografie tisknu pouze doma. Nemám nic proti fotolabům, jen mi je domácí tisk sympatičtější. Když chci fotku vidět na papíře, nemusím čekat, něco někam posílat. Partnerka ráda dělá scrapbook alba a já jí mohu tisknout fotky přesně dle přání.
Tiskové náklady jsem nepočítal, nepředpokládám však velký rozdíl oproti fotolabu.
Používám tiskárnu Canon ip4200, s kvalitou tisku jsem velmi spokojen, s tiskárnou jako takovou ne, je velice poruchová. Ze čtyř tiskáren, které jsou v mém okolí, měly tři vážnou závadu (včetně mojí). Nemít pro ní velkou zásobu spotřebního materiálu, vyhodil bych ji z okna.
Tiskové náklady jsem nepočítal, nepředpokládám však velký rozdíl oproti fotolabu.
Používám tiskárnu Canon ip4200, s kvalitou tisku jsem velmi spokojen, s tiskárnou jako takovou ne, je velice poruchová. Ze čtyř tiskáren, které jsou v mém okolí, měly tři vážnou závadu (včetně mojí). Nemít pro ní velkou zásobu spotřebního materiálu, vyhodil bych ji z okna.
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
@czepo Měl jsi správně nastavenou kalibraci barev u Lightroomu? To je totiž strašně důležité. I já u kamaráda tisknul a udělaly jsme dvě fotky jednu s kalibrací a jednu bez kalibrace. Byl to opravdu rozdíl.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
Pozor na tu kalibraci. Ta by se měla používat trošku jinak. Fotoaparátem, by jsi měl nafotit vzorník barev (Macbeth Color Checker), převést do ProPhoto RGB a následně doladit barvy. Přesný postup je uveden v knize, např. Camera Raw v Adobe Photoshop CS2 od Bruce Frasera. Já používám HW sondu pro kalibraci monitoru. Upravené fotografie z Lightroomu nebo Photoshopu jsou totožné s tiskem.
Troufám si tvrdit, že tady došlo k záměně pojmů a to kalibrace barev a barevný profil. Podle mě czepa trápí spíše problém s barevným profilem. Vzhledem k tomu, že má problém s rozdílem v tisku v různých programech a ne s rozdílem monitor a fotka na papíře.
Těžko konkrétně poradit co kde nastavit, páč nevím co v tvé tiskárně lze vše ovládat, ale vyzkoušej následují dvě možnosti, třeba ti to k něčemu pomůže.
1. Zkus nastavit v Color Management > Profile > Manager By Printer, a nezapomeň si v ovladači tiskárny zapnout Image Color Management (ICM).
Vytiskni fotku, pokud nebudeš spokojen a ovladač tiskárny to umožňuje, tak si dolaď sytost barev, kontrast či jednotlivé barvy podle potřeby.
2. Zkus nastavit v Color Management > Profile > otestuj profily z nabídky, tady je těžké radit co přesně, protože nevím co tam budeš mít v nabídce, záleží třeba jestli jsou nějaké profily nainstalovány s tvojí tiskárnou apod.
UPDATE: V ovladači tiskárny je nutné vypnout ICM, jinak barvy upraví nejdříve LR a pak ještě jednou tiskárna, což bude ve výsledku zaručeně špatná fotka.
Těžko konkrétně poradit co kde nastavit, páč nevím co v tvé tiskárně lze vše ovládat, ale vyzkoušej následují dvě možnosti, třeba ti to k něčemu pomůže.
1. Zkus nastavit v Color Management > Profile > Manager By Printer, a nezapomeň si v ovladači tiskárny zapnout Image Color Management (ICM).
Vytiskni fotku, pokud nebudeš spokojen a ovladač tiskárny to umožňuje, tak si dolaď sytost barev, kontrast či jednotlivé barvy podle potřeby.
2. Zkus nastavit v Color Management > Profile > otestuj profily z nabídky, tady je těžké radit co přesně, protože nevím co tam budeš mít v nabídce, záleží třeba jestli jsou nějaké profily nainstalovány s tvojí tiskárnou apod.
UPDATE: V ovladači tiskárny je nutné vypnout ICM, jinak barvy upraví nejdříve LR a pak ještě jednou tiskárna, což bude ve výsledku zaručeně špatná fotka.
Naposledy upravil(a) karak dne 30 srp 2007, 08:02, celkem upraveno 1 x.
Pentax K10D
Ja mam podobny problem. Mam novu HP C5180, ono to ma citacku kariet. Kek tlacim foto cez internu citacku, fotky farebne verne, v pohode. Ked tlacim cez PC, 99% fotim na raw a pouzivam lightroom. ked dam priamu tlac, ked koverzujem do jpg, ci uz srgb, adobergb, tiff take ci onake farby su v "prdeli". testovacia foto mi vychadza tak,,ze bielocierna skala ma hnedozeleny nadych. Skusal som uz rozne ICC profily, aj farbne priestory, kto mi poradi ako zladit farby z PC do tlaciarne?
K10D, DA* 16-50/2,8 DA* 50-135/2,8 DA 70/2,4 FA* 24/2 DA 10-17/3,5-4,5,Sigma 1,4/30
Igork, ohledně barevného tisku v LR z RAW souboru, tak si zkus v klidu mnou navrhované nastaveni výše. Podle OK tisku z karty je zřejmý, že dobře tisknou umí, takže to je otázka nastavení komunikace mezi LR a tiskárnou.
Jenom k tomu druhému způsobu musím dodat, že se v ovladači tiskárny musí vypnout ICM, jinak to nejdřív převede LR a pak znova tiskárna, což bude ve výsledku zaručeně špatná fotka.
Co se ČB tisku týče, tak se nejdříve pokus vyladit ten barevný tisk a to by mělo pomoci i tomu ČB, ovšem s určitým barevným nádechem musíš počítat. Ale mělo by to jit vyladit, aspoň tak, aby ten nádech nebyl rušivý.
Jakékoliv testy doporučuji dělat (nebo aspoň výsledky porovnávat) za denního světla.
Jenom k tomu druhému způsobu musím dodat, že se v ovladači tiskárny musí vypnout ICM, jinak to nejdřív převede LR a pak znova tiskárna, což bude ve výsledku zaručeně špatná fotka.
Co se ČB tisku týče, tak se nejdříve pokus vyladit ten barevný tisk a to by mělo pomoci i tomu ČB, ovšem s určitým barevným nádechem musíš počítat. Ale mělo by to jit vyladit, aspoň tak, aby ten nádech nebyl rušivý.
Jakékoliv testy doporučuji dělat (nebo aspoň výsledky porovnávat) za denního světla.
Pentax K10D