X - synchronizace a studiové záblesky
Moderátor: Moderátoři
Nene... blbost.
Já fotim velice často velké počty lidí stejným způsobem (mam modelingovou agenturu, takže dělám v rámci modelingovejch kurzů masově fototesty začátečníkům).
Takže mam opravdu tisíce portrétů na bílém, modrém a dalším pouzadí... a na měsíc starejch fotkách na 1/180 prostě nic neni. Na dnešních ano.
Vždycky fotim na X... černého pruhu u cca 10 000 fotek bych si fakt všiml ).
Já fotim velice často velké počty lidí stejným způsobem (mam modelingovou agenturu, takže dělám v rámci modelingovejch kurzů masově fototesty začátečníkům).
Takže mam opravdu tisíce portrétů na bílém, modrém a dalším pouzadí... a na měsíc starejch fotkách na 1/180 prostě nic neni. Na dnešních ano.
Vždycky fotim na X... černého pruhu u cca 10 000 fotek bych si fakt všiml ).
1/180
Tak celé to dostává trochu jinej rozměr... archivuju si všechny (i pracovní a nepovedené) verze fotek, které vystřílim. Takže jsem dneska mohl vypozorovat vývoj "černého pruhu" zpětně a musim říct, že se začal trochu projevovat už dříve, byť jsem si toho fakt nevšiml....
Celkem mam 44.325 portrétů, které jsem fotil studiově na X 1/180 (vim, že se vám to bude zdát jako šílenej počet, ale berte to jako fakt - jsou to rychlé fototesty, jen za tenhle víkend jsem nastřílel skoro 5000 fotek).
Do 15.000 vůbec nic a čistá fotka, od 15 - 25 úplně miniproužek od 25 - 40 postupné zvětšování na hranici viditelnosti. A 40tis+ velmi rychlé a výrazné zhoršení do stavu, jakej je dneska (na profi už nepoužitelné).
Myslim, že to tedy nemá nic společného s rádiem, ale vyloženě jde o závěrku. Asi jsou závěrky Px náladové a časem mění své parametry.
Zatim mam nastříleno celkem 52 tis fotek (asi velmi mírně o pár set více - o cvaky snímků, co nebyly uloženy), což by měla být ale zatím pouhá 1/2 životnosti závěrky.
Co u Tebe?
Velice zvláštní věcí je ale to, že při použití systémového blesku tam ten pruh neni. Při kabelovém odpálení skrze synchrokostku ale stejná situace jako u rádia.
Celkem mam 44.325 portrétů, které jsem fotil studiově na X 1/180 (vim, že se vám to bude zdát jako šílenej počet, ale berte to jako fakt - jsou to rychlé fototesty, jen za tenhle víkend jsem nastřílel skoro 5000 fotek).
Do 15.000 vůbec nic a čistá fotka, od 15 - 25 úplně miniproužek od 25 - 40 postupné zvětšování na hranici viditelnosti. A 40tis+ velmi rychlé a výrazné zhoršení do stavu, jakej je dneska (na profi už nepoužitelné).
Myslim, že to tedy nemá nic společného s rádiem, ale vyloženě jde o závěrku. Asi jsou závěrky Px náladové a časem mění své parametry.
Zatim mam nastříleno celkem 52 tis fotek (asi velmi mírně o pár set více - o cvaky snímků, co nebyly uloženy), což by měla být ale zatím pouhá 1/2 životnosti závěrky.
Co u Tebe?
Velice zvláštní věcí je ale to, že při použití systémového blesku tam ten pruh neni. Při kabelovém odpálení skrze synchrokostku ale stejná situace jako u rádia.
radio
Mozem potvrdit, pouzivam lacny Phottix PT04 a na 1/180 mam pruh.
Zaujimave bolo, ze ked som testoval pred polrokom 1/160 tak aj tam bol pruh, sice mensi ale viditelny. Tak som sa uskromnil na 1/125. Straasne ma to sere vonku, ked mam tele tak som na 1/125 bez stativu skoncil. Kolega s Canonom na 1/200 bez problemov. Zaujimave bolo moje zistenie cca pred mesiacom ked som omylom nastavil 1/160 tak uz tam pruh nebol... Tak som testol aj 1/180 a tam stale je. Vysvetloval som si to nekvalitou odpalovaca ale vidim ze problem je asi niekde inde.
Napada ma riesenie s Radiopopperom. On pracuje tak, ze na blesku je namontovany radio odpalovac, ktory opticky nasnima vsetky zablesky, zdigitalizuje a radiovo prenesie k druhemu blesku kde ich opat prevedie do svetelnej podoby a zablyska presne to co zablyskal Master na fotaku. Vcetne PTLL HSS.... Tym padom by bol vyrieseny pruh a aj HSS..
Ma to ale jeden ( asi aj viac ) hacik. Na stranke vyrobcu maju verziu pre Canon a Nikon, a to len pre USA trh. Vraj coskoro pribudne EU verzia, tak uvidime. Niekde na nete som nasiel info ze jeden chlapik Canonacku verziu otestoval aj na Pentax a fungovalo to.
Zaujimave bolo, ze ked som testoval pred polrokom 1/160 tak aj tam bol pruh, sice mensi ale viditelny. Tak som sa uskromnil na 1/125. Straasne ma to sere vonku, ked mam tele tak som na 1/125 bez stativu skoncil. Kolega s Canonom na 1/200 bez problemov. Zaujimave bolo moje zistenie cca pred mesiacom ked som omylom nastavil 1/160 tak uz tam pruh nebol... Tak som testol aj 1/180 a tam stale je. Vysvetloval som si to nekvalitou odpalovaca ale vidim ze problem je asi niekde inde.
Napada ma riesenie s Radiopopperom. On pracuje tak, ze na blesku je namontovany radio odpalovac, ktory opticky nasnima vsetky zablesky, zdigitalizuje a radiovo prenesie k druhemu blesku kde ich opat prevedie do svetelnej podoby a zablyska presne to co zablyskal Master na fotaku. Vcetne PTLL HSS.... Tym padom by bol vyrieseny pruh a aj HSS..
Ma to ale jeden ( asi aj viac ) hacik. Na stranke vyrobcu maju verziu pre Canon a Nikon, a to len pre USA trh. Vraj coskoro pribudne EU verzia, tak uvidime. Niekde na nete som nasiel info ze jeden chlapik Canonacku verziu otestoval aj na Pentax a fungovalo to.
Mno... asi takhle.Lackey píše:miky_lbc - Tie Skyporty.... Vies tam nastavit na odpalovaci napr. ze svetlo c1 bude mat vykon 1/2, svetlo2 1/4, svetlo3 off.. ??? A menit to online podla potreby ?
Pokud se tu bavíme o tom, že se pomocí skyportu připojíš k sérii světel RX (nejdražší highend modelová řada, která podporuje plně digitálí ovládání), tak tohle samozřejmě lze.
Skrze USB klíč si můžeš všechno krásně nastavit na PC... včetně ještě mnohem pokročilejších fcích, než které zmiňuješ.
Částečně to lze dělat i při focení přímo z těla odpalovače, které máš na foťáku. Má to ale jen několik kláves... umí to vypínat pilotku, přepínat její režim a +- výkon. Ovšem celkově pro všechny světla v aktuální skupině. Takže když je chceš ovládat nezávisle, musíš si je dát do různejch skupin a přepínat se u ovládání mezi nima + odpalovat všechny skupiny najednou.
Obyč světla bez digitálního řízení to samozřejmě ovládat neumí ). Jen je to odpaluje...
Přišly mi z e-bay odpalovače iShoot PT-04 CN II.
Za necelých 1300 jsem dostal vysílač se třemi přijímači a ještě držáky na deštníky - ty jsem zatím nezkoušel, ale vypadají použitleně.
Odpalovače lepší, než jsem čekal - s K10D dají 1/180 bez problému, s Canonem 1/250 a deklarovaných 1/500 jsem zkoušel s kompaktem (má centrální závěrku) a taky v pohodě. Kratší časy fungují taky, ale dochází k poklesu výkonu.
Zatím žádná kombinace těhle tří foťáků s blesky Pentax, Metz a neznačkovou bleskací hebletí nedělá potíž. Tak se asi soudruzi zlepšili...
Za necelých 1300 jsem dostal vysílač se třemi přijímači a ještě držáky na deštníky - ty jsem zatím nezkoušel, ale vypadají použitleně.
Odpalovače lepší, než jsem čekal - s K10D dají 1/180 bez problému, s Canonem 1/250 a deklarovaných 1/500 jsem zkoušel s kompaktem (má centrální závěrku) a taky v pohodě. Kratší časy fungují taky, ale dochází k poklesu výkonu.
Zatím žádná kombinace těhle tří foťáků s blesky Pentax, Metz a neznačkovou bleskací hebletí nedělá potíž. Tak se asi soudruzi zlepšili...
Prodejce je lilyrst. Přišlo to v pořádku za asi 14 dní, deklarované jako dárek s cenou 25dolarů.
Tady je to:
http://stores.ebay.com/lilyrst_PT-04-CN ... ec0Q2em322
Ale zkoušel jsem to zatím jen tak narychlo, uvidím jak budu spokojený za pár týdnů.
Tady je to:
Ale zkoušel jsem to zatím jen tak narychlo, uvidím jak budu spokojený za pár týdnů.
-
- Významný člen
díky veľmi si mi pomohol, o nejaký mesiac to budem potrebovať. Tak potom nezabudni napísať ako to dopadlo. Zaujímalo by ma či sa samé neodpaľujú. keď vraj bežia na iných frekvenciách ako sú EU tak sa to vraj stáva, alebo sú rušené.elho_cid píše:Prodejce je lilyrst. Přišlo to v pořádku za asi 14 dní, deklarované jako dárek s cenou 25dolarů.
Tady je to:
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- Pokročilý uživatel
http://www.alienbees.com/cybersync.html
http://www.radiopopper.com/
Cybersync fici na 2,4GHz a Radiopopper vie aj HSS a su aj na Pentax. S tymito cierne pruzky urcite nebudu
http://www.radiopopper.com/
Cybersync fici na 2,4GHz a Radiopopper vie aj HSS a su aj na Pentax. S tymito cierne pruzky urcite nebudu
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
Congratulation :-). Určitě dobře poslouží.
Závěrky jsou bohužel občas dost nevyzpytatelné. Moje K10D fotila do zhruba 15tis na 1/180, pak se začal objevovat pruh. No a teď se zdá, že zase fotí na 1/180 :-). Doufám, že to není tím pořekadlem, že motor jede nejlépe před smrtí :-))).
Já trávil velikonoční víkend u rodičů přítelkyně, takže jsme využili sobotního pěkného odpoledne a po menší odmlce zase něco vyfotili Pentaxem.
http://www.fotopatracka.cz/users/reamod ... 764vw2.jpg
A 1/180 opět 100% čistá. Škoda, že se na to člověk nemůže spolehnout.
Závěrky jsou bohužel občas dost nevyzpytatelné. Moje K10D fotila do zhruba 15tis na 1/180, pak se začal objevovat pruh. No a teď se zdá, že zase fotí na 1/180 :-). Doufám, že to není tím pořekadlem, že motor jede nejlépe před smrtí :-))).
Já trávil velikonoční víkend u rodičů přítelkyně, takže jsme využili sobotního pěkného odpoledne a po menší odmlce zase něco vyfotili Pentaxem.
To je skvělá fotka. Jak silný záblesk musíš použít, abys měl s 1/180 takhle "přebité" sluníčko? Počítám, že něco sežere difuzér...miky_lbc píše:Congratulation . Určitě dobře poslouží.
Závěrky jsou bohužel občas dost nevyzpytatelné. Moje K10D fotila do zhruba 15tis na 1/180, pak se začal objevovat pruh. No a teď se zdá, že zase fotí na 1/180 . Doufám, že to není tím pořekadlem, že motor jede nejlépe před smrtí )).
Děkuju :-).elho_cid píše:
To je skvělá fotka. Jak silný záblesk musíš použít, abys měl s 1/180 takhle "přebité" sluníčko? Počítám, že něco sežere difuzér...
Záleží na vzdálenosti od modelky, konstrukci světla, roční době, času a typu difuzéru...
V létě, při plném poledním světle, potřebuješ cca max 2400Ws běžného světla "na tvrdo" (žádný difuzér). U top řad světel, které mají lepší účinnost gn/ws Ti bude stačit cca 1400Ws.
Nicméně nároky jdou dolu s časem... odpoledne a ráno Ti stačí výkon nižší. Na jaře a podzim také...
Difuzéry dost sežerou... stříbrný deštník cca 1/3, bílý více než 1/2, softbox s vnitřním difuzerem cca 1/3, s vnějším více než 1/2. Beauty dish stříbrný cca 1/3, bílý cca 2/3.
Tohle bylo focené s dvojhlavým vari softboxem s jednou difuzní vrstvou, osazeném 2x Elinchrom RangerQ A hlavou na plný výkon (800Ws srovnatelných s cca 1500Ws běžných světel). Cca 2m od modelky.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
ta fotka je na 1/180? Ked je prudsie slnko, pouzivas ND? Zatial som to s ND neskusal, ale ked som sa snazil prebit slnko, mal som vzdy problem ze uz s prirodzenym osvetlenim mi vychadzali strasne nizke casy. To nehovorim ze by som rad pouzil aj plnu dieru.miky_lbc píše: A 1/180 opět 100% čistá. Škoda, že se na to člověk nemůže spolehnout.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky