Metz 58 problém s wireless režimem
Moderátor: Moderátoři
Metz 58 problém s wireless režimem
Ahoj všichni, prosím o radu. Mám Metz 58 a zkoušel jsem ho dnes s K10D v bezdrátovém režimu. Zapnul jsem foťák i blesk doporučeným postupem a nic. Jenomže pak se najednou blesk odpálil. A tak to pokračovalo. Jednou nebo i pětkrát po sobě se blesk se odpálí a pak zase třebas 20x nic. Asi to bude na reklamaci, jenomže čeho? Tělo nebo blesk? Nesetkali jste se někdo s podobným problémem? Nebo přece jenom něco dělám blbě?
Díky za odpovědi.
Díky za odpovědi.
Pentax K10D, Pentax 16-45/4.0, Sigma 24-135/2.8-4.5
Jo, jsem pitomec, ale nechám to tady, kdyby se někdo nachytal podobným způsobem.
Senzor pro wireless je na levé straně blesku pod otočnou hlavou. Takže když jsem držel blesk v levé ruce, tak byl senzor slepý.
Na druhou stranu, opravdu soudruzi z Metzu předpokládali, že někdo bude držet foťák v levé ruce a blesk v pravé ??
Senzor pro wireless je na levé straně blesku pod otočnou hlavou. Takže když jsem držel blesk v levé ruce, tak byl senzor slepý.
Na druhou stranu, opravdu soudruzi z Metzu předpokládali, že někdo bude držet foťák v levé ruce a blesk v pravé ??
Pentax K10D, Pentax 16-45/4.0, Sigma 24-135/2.8-4.5
-
- Významný člen
Někde jsem četl, že se dá interní blesk nějak deaktivovat, aby jenom odpálil externí blesk umístěnej mimo foťák.
V menu K10 se dá nastavit "Flash in wireless mode" do ON, nebo OFF. Bleskne ale pokaždý, tak si nejsem jistej, jestli tam dochází k ms zpoždění a fotku to neovlivňuje, nebo to prostě vyřadit nejde...
Taky mi blesk ve wireless mode blejská jenom jako "slave". K čemu teda slouží mód Master, nebo Control.
Díky, BlackM
V menu K10 se dá nastavit "Flash in wireless mode" do ON, nebo OFF. Bleskne ale pokaždý, tak si nejsem jistej, jestli tam dochází k ms zpoždění a fotku to neovlivňuje, nebo to prostě vyřadit nejde...
Taky mi blesk ve wireless mode blejská jenom jako "slave". K čemu teda slouží mód Master, nebo Control.
Díky, BlackM
K100 - > K10 - > K5
RTFM...
Blesky se odpalují ne rádiem, ale optickými signály. Interní blesk vybliká řídící a synchronizační signál ať má blýskat při expozici nebo ne.
Control - řídící blesk, na foťáku, sám při expozici neblýská a jen ovládá vzdálené blesky
Master - blesk je na foťáku, při expozici blýská a ještě ovládá další blesky
Slave - blesk je ovládaný bleskem na foťáku, velkým M/C systémovým nebo výklopným
Blesky se odpalují ne rádiem, ale optickými signály. Interní blesk vybliká řídící a synchronizační signál ať má blýskat při expozici nebo ne.
Control - řídící blesk, na foťáku, sám při expozici neblýská a jen ovládá vzdálené blesky
Master - blesk je na foťáku, při expozici blýská a ještě ovládá další blesky
Slave - blesk je ovládaný bleskem na foťáku, velkým M/C systémovým nebo výklopným
Znamená to tedy, že pokud mám v menu nastaveno "flash in wireless mode" na "OFF", tak interní blesk aktivuje ten externí postavený vedle na stativu, ale samotný záblesk interního blesku je o pár milisekund dříve, neovlivní tedy expozici snímku a světlo bude dodávat pouze externí blesk ?
Synchrokostky na sobě tedy mají taky jenom světelná čidla a jsou určeny pro fotoaparáty bez wireless mode, nebo jsou i rádiové, které odpalují bezdrátově pomocí rádiového signálu ?
Dík a omlouvám se za věčné dotazy.
BlackM
Synchrokostky na sobě tedy mají taky jenom světelná čidla a jsou určeny pro fotoaparáty bez wireless mode, nebo jsou i rádiové, které odpalují bezdrátově pomocí rádiového signálu ?
Dík a omlouvám se za věčné dotazy.
BlackM
K100 - > K10 - > K5
Ne, kdyz mas wireless OFF, tak mas vezdratovy sposteni vypnuty, fotak neocekava zadny externi blesk, takze zadny informace o nastaveni a synchru nevybleska, jen si udela merici predblesk internim bleskem pro p-ttl, nastavi podle nej spravnou expozici a exponuje jen internim bleskem.BlackM píše:Znamená to tedy, že pokud mám v menu nastaveno "flash in wireless mode" na "OFF", tak interní blesk aktivuje ten externí postavený vedle na stativu, ale samotný záblesk interního blesku je o pár milisekund dříve, neovlivní tedy expozici snímku a světlo bude dodávat pouze externí blesk ?
Pak zalezi na tom jak mas nastaveny ten externi blesk - jestli je hloupy manualni na jednoduche opticke synchrokostce, nebo nastaven na odpaleni pri zablesku bez komunikace, tak se odpali pri mericim predblesku (mozna to trochu zmate p-ttl mereni ve fotaku) a pri expozici (hlavnim zablesku interniho fotaku) uz nebleskne, protoze nebude nabitej a na expozici se nijak neprojevi.
Pokud je ten externi nastaven na p-ttl, tak se nestane nic, protoze se s fotakem nedomluvi - fotak mu nic nerekne, protoze ma wireless OFF.
To zalezi jestli je to opticka nebo radiova "synchtokostka", ale u toho radia je to vetsi a rika se tomu radioodpalovac (prijimac) a nevim jestli nejake dokazi prenest p-ttl a pokud ano, budou velice velice drahe.BlackM píše: Synchrokostky na sobě tedy mají taky jenom světelná čidla a jsou určeny pro fotoaparáty bez wireless mode, nebo jsou i rádiové, které odpalují bezdrátově pomocí rádiového signálu ?
Fakt si neco precti o bleskach a hlavne manual ke svemu vlastnimu fotaku a blesku. Podle toho co pises to vypada jako kdybys nikdy nedrzel fotak v ruce - v tomhle pripade je metoda pokusu a omylu nevhodna a precteni manualu ti usetri hodne casu.
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...
On se ptal na "Custom" funkci "flash in wireless mode" která funguje tak jak jsem popsal já a ne tak jak to chybně vysvětluješ ty. Wireless se neaktivuje v custom menu, ale je to jen běžný režim blesku.p_o píše: Ne, kdyz mas wireless OFF, tak mas vezdratovy sposteni vypnuty, fotak neocekava zadny externi blesk, takze zadny informace o nastaveni a synchru nevybleska, jen si udela merici predblesk internim bleskem pro p-ttl, nastavi podle nej spravnou expozici a exponuje jen internim bleskem.
Omlouvam se, nepozorne jsem cetl ze jde o polozku v Custom menu.elho_cid píše:On se ptal na "Custom" funkci "flash in wireless mode" která funguje tak jak jsem popsal já a ne tak jak to chybně vysvětluješ ty. Wireless se neaktivuje v custom menu, ale je to jen běžný režim blesku.p_o píše: Ne, kdyz mas wireless OFF, tak mas vezdratovy sposteni vypnuty, fotak neocekava zadny externi blesk, takze zadny informace o nastaveni a synchru nevybleska, jen si udela merici predblesk internim bleskem pro p-ttl, nastavi podle nej spravnou expozici a exponuje jen internim bleskem.
Popisoval jsem situaci s volbou rezimu blesku Wireless ve Fn menu.
V tom Custom je to pochopitelne tak, ze kdyz je OFF, tak je interni blesk v Control modu, kdy jen ridi externi blesky a pri expozici neblejska a kdyz je ON, tak je v Master modu, kdy taky blejska.
Ale plati to samozrejme jen kdyz ma v tom Fn menu vybranej Wireless rezim blesku.
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...
-
- Významný člen
waaaw takže interný blesk sa dá vypnúť v Custom" funkci "flash in wireless mode" !!! To je supeeer, ja že to nejde
Škoda že tu nemám foťák ale bude to asi druhý najväčší objav po tom čo som zistil na čo slúži RAW
A ešte mám jednu otázku. keď stalčím Fn na foľáku a tam nastavím korekciu expozície blesku ovplyvňuje to externý blesk? Ak áno kedy? keď ho mám na tele aj vo wereless? po prípade sčítavjú sa korekcie nastavené na tele a na externom blesku?
Škoda že tu nemám foťák ale bude to asi druhý najväčší objav po tom čo som zistil na čo slúži RAW
A ešte mám jednu otázku. keď stalčím Fn na foľáku a tam nastavím korekciu expozície blesku ovplyvňuje to externý blesk? Ak áno kedy? keď ho mám na tele aj vo wereless? po prípade sčítavjú sa korekcie nastavené na tele a na externom blesku?
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
Pro p_o :
Tak jednou už jsem foťák v ruce držel A když jsem ho dnes do ruky vzal podruhý a vyzkoušel cestu "pokus, omyl", konečně jsem zjistil, jak to prakticky funguje. No kdybych to udělal hned, tak jsem tady nemusel otravovat
Diskuzní fóra jsou ale myslím i pro lenochy, kteří nechtějí číst ani originální návody ani nechtějí nic zkoušet
Já si většinou návody čtu, ale často mi chybí popis praktického použití...
Omlouvám se za off topic !!!
Přikládám fotky jak to vypadá s nastavením :
V K10 v Custom menu nastaveno - Flash in wireless mode - OFF
Metz 58 - Remote mode - Slave
V K10 v Custom menu nastaveno - Flash in wireless mode - ON
Blesk jsem postavil vpravo od sebe a je patrné, že při nastavení OFF interní blesk pouze aktivuje externí blesk.
Tak jsem zase o něco chytřejší a doufám že to pomůže i někomu jinému
BlackM
Tak jednou už jsem foťák v ruce držel A když jsem ho dnes do ruky vzal podruhý a vyzkoušel cestu "pokus, omyl", konečně jsem zjistil, jak to prakticky funguje. No kdybych to udělal hned, tak jsem tady nemusel otravovat
Diskuzní fóra jsou ale myslím i pro lenochy, kteří nechtějí číst ani originální návody ani nechtějí nic zkoušet
Já si většinou návody čtu, ale často mi chybí popis praktického použití...
Omlouvám se za off topic !!!
Přikládám fotky jak to vypadá s nastavením :
V K10 v Custom menu nastaveno - Flash in wireless mode - OFF
V K10 v Custom menu nastaveno - Flash in wireless mode - ON
Blesk jsem postavil vpravo od sebe a je patrné, že při nastavení OFF interní blesk pouze aktivuje externí blesk.
Tak jsem zase o něco chytřejší a doufám že to pomůže i někomu jinému
BlackM
K100 - > K10 - > K5
-
- Významný člen