Metz 58 problém s wireless režimem

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Adam
Nový uživatel
Nový uživatel

Metz 58 problém s wireless režimem

Příspěvek od Adam » 23 dub 2009, 20:25

Ahoj všichni, prosím o radu. Mám Metz 58 a zkoušel jsem ho dnes s K10D v bezdrátovém režimu. Zapnul jsem foťák i blesk doporučeným postupem a nic. Jenomže pak se najednou blesk odpálil. A tak to pokračovalo. Jednou nebo i pětkrát po sobě se blesk se odpálí a pak zase třebas 20x nic. Asi to bude na reklamaci, jenomže čeho? Tělo nebo blesk? Nesetkali jste se někdo s podobným problémem? Nebo přece jenom něco dělám blbě?
Díky za odpovědi.
Pentax K10D, Pentax 16-45/4.0, Sigma 24-135/2.8-4.5

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Adam
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Adam » 23 dub 2009, 20:43

Jo, jsem pitomec, ale nechám to tady, kdyby se někdo nachytal podobným způsobem.
Senzor pro wireless je na levé straně blesku pod otočnou hlavou. Takže když jsem držel blesk v levé ruce, tak byl senzor slepý.
Na druhou stranu, opravdu soudruzi z Metzu předpokládali, že někdo bude držet foťák v levé ruce a blesk v pravé :-) ??
Pentax K10D, Pentax 16-45/4.0, Sigma 24-135/2.8-4.5

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 24 dub 2009, 09:19

:DDD
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

bjan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od bjan » 24 dub 2009, 10:09

Co takhle držet blesk v levé ruce vzhůru nohami (patkou) :D aby byl senzor na opačné straně?
K10D

Drahus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahus » 14 kvě 2009, 10:03

v poho... to sme s Kajfikom tiez riesili a prisli na to az po dni :lol:

BlackM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BlackM » 19 lis 2009, 20:18

Někde jsem četl, že se dá interní blesk nějak deaktivovat, aby jenom odpálil externí blesk umístěnej mimo foťák.
V menu K10 se dá nastavit "Flash in wireless mode" do ON, nebo OFF. Bleskne ale pokaždý, tak si nejsem jistej, jestli tam dochází k ms zpoždění a fotku to neovlivňuje, nebo to prostě vyřadit nejde...

Taky mi blesk ve wireless mode blejská jenom jako "slave". K čemu teda slouží mód Master, nebo Control.

Díky, BlackM
K100 - > K10 - > K5

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 20 lis 2009, 00:46

RTFM...

Blesky se odpalují ne rádiem, ale optickými signály. Interní blesk vybliká řídící a synchronizační signál ať má blýskat při expozici nebo ne.
Control - řídící blesk, na foťáku, sám při expozici neblýská a jen ovládá vzdálené blesky
Master - blesk je na foťáku, při expozici blýská a ještě ovládá další blesky
Slave - blesk je ovládaný bleskem na foťáku, velkým M/C systémovým nebo výklopným

BlackM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BlackM » 20 lis 2009, 19:33

Znamená to tedy, že pokud mám v menu nastaveno "flash in wireless mode" na "OFF", tak interní blesk aktivuje ten externí postavený vedle na stativu, ale samotný záblesk interního blesku je o pár milisekund dříve, neovlivní tedy expozici snímku a světlo bude dodávat pouze externí blesk ?

Synchrokostky na sobě tedy mají taky jenom světelná čidla a jsou určeny pro fotoaparáty bez wireless mode, nebo jsou i rádiové, které odpalují bezdrátově pomocí rádiového signálu ?

Dík a omlouvám se za věčné dotazy.

BlackM
K100 - > K10 - > K5

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 20 lis 2009, 20:32

BlackM píše:Znamená to tedy, že pokud mám v menu nastaveno "flash in wireless mode" na "OFF", tak interní blesk aktivuje ten externí postavený vedle na stativu, ale samotný záblesk interního blesku je o pár milisekund dříve, neovlivní tedy expozici snímku a světlo bude dodávat pouze externí blesk ?
Ne, kdyz mas wireless OFF, tak mas vezdratovy sposteni vypnuty, fotak neocekava zadny externi blesk, takze zadny informace o nastaveni a synchru nevybleska, jen si udela merici predblesk internim bleskem pro p-ttl, nastavi podle nej spravnou expozici a exponuje jen internim bleskem.

Pak zalezi na tom jak mas nastaveny ten externi blesk - jestli je hloupy manualni na jednoduche opticke synchrokostce, nebo nastaven na odpaleni pri zablesku bez komunikace, tak se odpali pri mericim predblesku (mozna to trochu zmate p-ttl mereni ve fotaku) a pri expozici (hlavnim zablesku interniho fotaku) uz nebleskne, protoze nebude nabitej a na expozici se nijak neprojevi.
Pokud je ten externi nastaven na p-ttl, tak se nestane nic, protoze se s fotakem nedomluvi - fotak mu nic nerekne, protoze ma wireless OFF.

BlackM píše: Synchrokostky na sobě tedy mají taky jenom světelná čidla a jsou určeny pro fotoaparáty bez wireless mode, nebo jsou i rádiové, které odpalují bezdrátově pomocí rádiového signálu ?
To zalezi jestli je to opticka nebo radiova "synchtokostka", ale u toho radia je to vetsi a rika se tomu radioodpalovac (prijimac) a nevim jestli nejake dokazi prenest p-ttl a pokud ano, budou velice velice drahe.

Fakt si neco precti o bleskach a hlavne manual ke svemu vlastnimu fotaku a blesku. Podle toho co pises to vypada jako kdybys nikdy nedrzel fotak v ruce - v tomhle pripade je metoda pokusu a omylu nevhodna a precteni manualu ti usetri hodne casu.
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 20 lis 2009, 22:41

p_o píše: Ne, kdyz mas wireless OFF, tak mas vezdratovy sposteni vypnuty, fotak neocekava zadny externi blesk, takze zadny informace o nastaveni a synchru nevybleska, jen si udela merici predblesk internim bleskem pro p-ttl, nastavi podle nej spravnou expozici a exponuje jen internim bleskem.
On se ptal na "Custom" funkci "flash in wireless mode" která funguje tak jak jsem popsal já a ne tak jak to chybně vysvětluješ ty. Wireless se neaktivuje v custom menu, ale je to jen běžný režim blesku.

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 21 lis 2009, 16:57

elho_cid píše:
p_o píše: Ne, kdyz mas wireless OFF, tak mas vezdratovy sposteni vypnuty, fotak neocekava zadny externi blesk, takze zadny informace o nastaveni a synchru nevybleska, jen si udela merici predblesk internim bleskem pro p-ttl, nastavi podle nej spravnou expozici a exponuje jen internim bleskem.
On se ptal na "Custom" funkci "flash in wireless mode" která funguje tak jak jsem popsal já a ne tak jak to chybně vysvětluješ ty. Wireless se neaktivuje v custom menu, ale je to jen běžný režim blesku.
Omlouvam se, nepozorne jsem cetl ze jde o polozku v Custom menu.
Popisoval jsem situaci s volbou rezimu blesku Wireless ve Fn menu.
V tom Custom je to pochopitelne tak, ze kdyz je OFF, tak je interni blesk v Control modu, kdy jen ridi externi blesky a pri expozici neblejska a kdyz je ON, tak je v Master modu, kdy taky blejska.
Ale plati to samozrejme jen kdyz ma v tom Fn menu vybranej Wireless rezim blesku.
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 21 lis 2009, 18:07

waaaw takže interný blesk sa dá vypnúť v Custom" funkci "flash in wireless mode" !!! To je supeeer, ja že to nejde :)
Škoda že tu nemám foťák ale bude to asi druhý najväčší objav po tom čo som zistil na čo slúži RAW :)
A ešte mám jednu otázku. keď stalčím Fn na foľáku a tam nastavím korekciu expozície blesku ovplyvňuje to externý blesk? Ak áno kedy? keď ho mám na tele aj vo wereless? po prípade sčítavjú sa korekcie nastavené na tele a na externom blesku?
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

BlackM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BlackM » 21 lis 2009, 20:10

Pro p_o :
Tak jednou už jsem foťák v ruce držel :wink: A když jsem ho dnes do ruky vzal podruhý a vyzkoušel cestu "pokus, omyl", konečně jsem zjistil, jak to prakticky funguje. No kdybych to udělal hned, tak jsem tady nemusel otravovat :wink:
Diskuzní fóra jsou ale myslím i pro lenochy, kteří nechtějí číst ani originální návody ani nechtějí nic zkoušet :lol:
Já si většinou návody čtu, ale často mi chybí popis praktického použití...

Omlouvám se za off topic !!! :wink:

Přikládám fotky jak to vypadá s nastavením :
V K10 v Custom menu nastaveno - Flash in wireless mode - OFF
Metz 58 - Remote mode - Slave
Obrázek

V K10 v Custom menu nastaveno - Flash in wireless mode - ON
Metz 58 - Remote mode - Slave
Obrázek

Blesk jsem postavil vpravo od sebe a je patrné, že při nastavení OFF interní blesk pouze aktivuje externí blesk.

Tak jsem zase o něco chytřejší a doufám že to pomůže i někomu jinému :lol:

BlackM
K100 - > K10 - > K5

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 21 lis 2009, 23:14

mne to dosť pomohlo díky :D

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“