ad 1)
zalezi na tom, co je to za system:
pokud je to klasicky kulaty "sroubovaci" filtr, tak existuje hodne prumeru filtru - bezne 52mm, 58mm, 62mm, 67mm, .....
pokud se jedna o Cokin system - cvercovy filtr, ktery se zasouva do redukce (drzaku), ktery je pripevnenm na objektiv, tak tam existuji 2 (nebo 3?) rozmery filtru
Neco malo je tady: http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... lters.html
ad 2) nemohu slouzit, nemam zkusenosti
Prechodovy filtr 50% vs. 25%
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Re: .
Jestli má tvůj objektiv od Pentaxu taky závit 52 mm, filtr našroubovat půjde.cport píše:ad 1) mel jsem to upresnit vic - samozrejme se jedna o ten zavitovy system. Jedna se o filtr se zavitem 52mm, ktery byl pouzivat na nikonu. A ja ho ted chci na pentaxacky objektiv ...
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
Zdar, podobný filtr mám (tedy B+W 72mm) a je velmi dobrý. Ovšem dramatického nádechu se bát nemusíš, to by musel být silnější, případně by přechod musel být ostřejší. 25% ubere 2EV, což je tak akurát na ztmavení takovété vyblité oblohy, nebo když fotíš něco s velkým dynamickým rozsahem.
Sice se nedá samozřejmě posouvat vertikálně, ale myslím, že to není ani důležité. Cokiny jsou zase dost neohrabané a spíše na efekty u krajinek, kdy si prostě můžeš dovolit obětovat čas na hřačičkování, tento přechoďák prostě natočíš tam, odkud jde nejvíc světla a pomůžeš tak čipu lépe se poprat se světlem. A i optické vlastnosti by měly být lepší.. ..i když zase za jeden otočný filtr máš pěkný set šoupátek..
Tohle jsem vyfotil cca 5 minut potom, co jsem přechoďák dostal poštou, takže nehleď na záběr.. Je to bez úprav, spodní část u pravé půlky jsem jen srovnal v úrovních aby byla stejná jako ta levá. Účinnost je tak vidět v "plné kráse"..
Kdybys chtěl ještě něco vyfotit, tak klidně, dneska je na to počasí..
Sice se nedá samozřejmě posouvat vertikálně, ale myslím, že to není ani důležité. Cokiny jsou zase dost neohrabané a spíše na efekty u krajinek, kdy si prostě můžeš dovolit obětovat čas na hřačičkování, tento přechoďák prostě natočíš tam, odkud jde nejvíc světla a pomůžeš tak čipu lépe se poprat se světlem. A i optické vlastnosti by měly být lepší.. ..i když zase za jeden otočný filtr máš pěkný set šoupátek..
Tohle jsem vyfotil cca 5 minut potom, co jsem přechoďák dostal poštou, takže nehleď na záběr.. Je to bez úprav, spodní část u pravé půlky jsem jen srovnal v úrovních aby byla stejná jako ta levá. Účinnost je tak vidět v "plné kráse"..
Kdybys chtěl ještě něco vyfotit, tak klidně, dneska je na to počasí..
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
Pokud koupit, tak jedině 25%. 50% je slabý, sám jsem používal B+W 25% 52mm (teď jsem přešel na 67mm). Jak píše kolega nade mnou, nemusíš se bát dramatické oblhy. Ten efekt není nijak silný. On navíc 2EV má v nejtmavší části - a přechází plynule až do "nuly" uprostřed. Třeba tohle je s ním foceno
http://www.photoserver.eu/zobrazeni_fot ... otky=45053
http://www.photoserver.eu/zobrazeni_fot ... otky=45053
K10D, DA 16-45/4, FA 35/2, FA 50/1.4, Sigma 70-300 APO, Metz 48 AF-1
Těch 25% mužu jedině potvrdit. Já mám šedý gradual Hoya a ten odpovídá 50 % což je 1EV a to je málo. Když je špatné počasí a bílá obloha tak to nestačí. Mám sice sadu Cokinů 1-3 EV,ale to je záležitost na stativ. Ale když chodím po horách a není počas nic moc a cvakáš z ruky,tak se závitový hodí. Být tebou,tak ho beru.
Verne
Pentax K 100 D,Ricoh KR 10,Pentax DA 18-55 AL II.Pentax DA 50-200 ED ,Pentax A 50/2,Pentax A 35/2,8,Pentax K 24/2,8,Sigma 70-300 DL, Velbon Sherpa 435 a nějaký filtry HOYA a COKIN. vernar@orlice.cz
Pentax K 100 D,Ricoh KR 10,Pentax DA 18-55 AL II.Pentax DA 50-200 ED ,Pentax A 50/2,Pentax A 35/2,8,Pentax K 24/2,8,Sigma 70-300 DL, Velbon Sherpa 435 a nějaký filtry HOYA a COKIN. vernar@orlice.cz