Úvaha o hodnocení Tématu měsíce
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
Úvaha o hodnocení Tématu měsíce
Jak to vypadá s hodnocením?
Je skvělé,že se počet účastníků tak pěkně rozšiřuje počtem vložených prací,
ale škoda,že kromě Zbyna a ,mě,;nikdo neokomentoval všechny tyto více či méně povedené příspěvky.Škoda pro všechny.
Bohužel se nám tak k naší škodě vytrácí jedna ze zakládajících myšlenek této akce - zlepšení komunikace nad našimi fotopracemi,které mělo rozproudit a usnadnit právě vkládání fotek na společné téma.
Akce se nám tak čím dál více redukuje na body a hledání vítěze - tedy soutěž a konfrontace. /soutěže ve focení neeerad/
Hodnocení body nám slouží pouze k jasnému výběru toho kdo určí téma na další měsíc.....
Co si o tom myslíte vy?
Je skvělé,že se počet účastníků tak pěkně rozšiřuje počtem vložených prací,
ale škoda,že kromě Zbyna a ,mě,;nikdo neokomentoval všechny tyto více či méně povedené příspěvky.Škoda pro všechny.
Bohužel se nám tak k naší škodě vytrácí jedna ze zakládajících myšlenek této akce - zlepšení komunikace nad našimi fotopracemi,které mělo rozproudit a usnadnit právě vkládání fotek na společné téma.
Akce se nám tak čím dál více redukuje na body a hledání vítěze - tedy soutěž a konfrontace. /soutěže ve focení neeerad/
Hodnocení body nám slouží pouze k jasnému výběru toho kdo určí téma na další měsíc.....
Co si o tom myslíte vy?
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
Ja jsem dal nejake komenty k fotkam. Soutez beru jako skvelou moznost naucit se fotit na zadane tema a jako skvelou moznost naucit se hledat nove pohledy na vec, hledat jine nevsedni zabery a pak ve vysledku kouknout na napady ostatnich. Shlednutim ostatnich fotek se inspiruji k dalsimu pohledu na tema a treba si z toho neco vezmu do dalsiho foceni. Rekl bych ze me soutez nuti se nad fotkou zamyslet a pouzivat nevsedni uhly pohledu. To vidim jako hlavni klad (alespon pro me) souteze.
Kladne komentare urcite potesi, ale i kritika je dobra. Clovek slysi jiny nazor na jeho fotku a pripadnou chybu uz priste (snad ) neudela.
Kdyz by nebylo bodovani, tak by podle me nebylo ani tolik lidi v soutezi... lidi radi soutezi...
Kladne komentare urcite potesi, ale i kritika je dobra. Clovek slysi jiny nazor na jeho fotku a pripadnou chybu uz priste (snad ) neudela.
Kdyz by nebylo bodovani, tak by podle me nebylo ani tolik lidi v soutezi... lidi radi soutezi...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
pokud nezapomenu, tak budu psat, co se mi libilo, ale az po ukonceni hodnoceni - obvykle ty ostatni fotky nejsou spatne, jen mne neoslovily
takhle by se hrave mohlo stat, ze dopredu bude jasne, kdo ode mne dostal body.
takhle by se hrave mohlo stat, ze dopredu bude jasne, kdo ode mne dostal body.
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já se teda taky snažím psát k soutěžním fotkám komentáře, ale ted koukám že jsem je nedopsal u všech, no ale o to nejde. Dřív jsem psal komentářů víc i k normálním fotkám a bralo mně to dost času a nakonec jsem zjistil že asi zbytečně. Takže už jich moc nepíšu a ani fotky moc nedávám, prostě jsem necítil žádný účinek a smysl, tak ten čas věnuji na něco užitečnějšího. A komentáře typu "OK" "paráda" apod. podle mně nejsou komentáře takže asi tak. Myslel jsem že aspoň ta soutěž bude o užitečných komentářích, ale to asi taky ne, tak už nevím.
Jo pár lidí občas napíše menší komentář u toho bodování, ale původní myšlenka byla že komentáře se napíšou normálně k fotce kam patří a to bodování bude zvlášť, aby to zbytečně ostatní neovlivňovalo. Já nemůžu přece pokaždé ty komentáře kopírovat zpátky sem na PFS, to se mi zdá jako zbytečná práce navíc, když to můžete jednoduše napsat rovnou k fotce.
Úplně nazačátku jsem to navrhoval tak, že bodování bude proto aby byla nějaká motivace a kdo pošle body tak by měl automaticky napsat komentáře k fotkám at to má nějaký smysl. Že se to pomalu vytratilo, s tím už nevím co dělat.
Jo pár lidí občas napíše menší komentář u toho bodování, ale původní myšlenka byla že komentáře se napíšou normálně k fotce kam patří a to bodování bude zvlášť, aby to zbytečně ostatní neovlivňovalo. Já nemůžu přece pokaždé ty komentáře kopírovat zpátky sem na PFS, to se mi zdá jako zbytečná práce navíc, když to můžete jednoduše napsat rovnou k fotce.
Úplně nazačátku jsem to navrhoval tak, že bodování bude proto aby byla nějaká motivace a kdo pošle body tak by měl automaticky napsat komentáře k fotkám at to má nějaký smysl. Že se to pomalu vytratilo, s tím už nevím co dělat.
K-5, DA* 16-50/2.8, Tamron 90/2.8, Sigma EF-500 DG Super, (DA 16-45/4)
MZ 7 -> *ist DS -> K10D -> K-5
MZ 7 -> *ist DS -> K10D -> K-5
Ať už jde o fotku soutěžní či "obyčejnou", vlastní nebo Vaší, mám rád, když se k ní někdo vyjádří. Já bych to nejraději udělal u každé fotky, ale mám obavy, že budu za blbce a tak se krotím.
Mrzí mě když přidám fotku a je bez věcné diskuse, nedávám tu fotku na web abych někoho oslnil její krásou, ale abych se dozvěděl co udělat lépe ikdyž jsem se snažil (nebo si to alespoň myslel). Fotka bez komentáře je pro mě zbytečná práce s exportem, uploadem... Fotka bez komentáře zabírá jen zbytečné místo na servru.
S hodnocením souťěžních fotek je to ještě složitější. Ikdyž jsem nevytvořil fotku k minulému tématu s diskusí jsem byl opatrnější. Nechtěl jsem aby můj neodborný názor někoho ovlivnil. V novém tématu fotografii mám a tak se zase cítím povinen nevyjadřovat k soutěžním fotkám jiných.
Mrzí mě když přidám fotku a je bez věcné diskuse, nedávám tu fotku na web abych někoho oslnil její krásou, ale abych se dozvěděl co udělat lépe ikdyž jsem se snažil (nebo si to alespoň myslel). Fotka bez komentáře je pro mě zbytečná práce s exportem, uploadem... Fotka bez komentáře zabírá jen zbytečné místo na servru.
S hodnocením souťěžních fotek je to ještě složitější. Ikdyž jsem nevytvořil fotku k minulému tématu s diskusí jsem byl opatrnější. Nechtěl jsem aby můj neodborný názor někoho ovlivnil. V novém tématu fotografii mám a tak se zase cítím povinen nevyjadřovat k soutěžním fotkám jiných.
Re: Úvaha o hodnocení Tématu měsíce
No nezda sa mi Tomas, ze by si bol exta prebornik v komentoch u fotiek - aspon za poslednu dobu . Myslim, ze komentov nie je az tak malo. Snad nie povinnost ich okomentovat vsetky. Osobne sa chystam komentovat po sutazi. Mnohe fotky nekomentujem, z jednoducheho dovodu, ze ma moc nezaujali, resp. kritikou nechcem zbytocne niekoho napalit, co sa mi uz parkrat stalo (nie tu). Ono je to aj tazke, pisat jemne a k veci, osobne nemam tolko nafotene aby som mudroval, zaroven kazdy koment (aj ten k veci) prinasa protireakcie, casto zbytocne, clovek ak nedpovie, tak je za ignoranta. Toz tak.Tomáš Fafek píše:Je skvělé,že se počet účastníků tak pěkně rozšiřuje počtem vložených prací,
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
Hodnocení obecně je těžká věc. Každý se fotkou snaží něco vyjádřit, a může se stát, že autorovi jde o něco jiného než tam hledá ten kdo hodnotí.
Za sebe můžu říct, že je mi daleko milejší, když někdo napíše: líbí se mi to a to, a nelíbí se mi to a ono, protože člověk pak aspoň vidí, jak ta fotka na lidi působí.
Naopak nemusím, pokud někdo donekonečna opakuje základní pravidla kompozice a jiné moudra co stejně většina lidí tady zná, a sdělení se ani nesnaží pochopit (tím samozřejmě netvrdím, že porušovat ty pravidla je dobré, většinou není).
Někdy to totiž vypadá, že se hodnotí jen ostrost a to, jak dobře fotka pasuje na pravidla a už menší důraz je kladený na pocity, které fotka vyvolá. A to si myslím, že je špatně.
Pokud mě pohled na snímek uvnitř zahřeje a nebo naopak dojme k slzám bude mi upřímně jedno jestli je mírně neostrý a nebo má kompozici mimo pravidla. I když toto je asi silně individuální. Nevím taky kolik z vás brečelo štestím při poslechu hudby, ale pokud se hudba trefí do nálady tak kutálím slzy jak hrachy
Takže pěchujte emoce do fotek jak to jen jde , budu to zkoušet taky.
Za sebe můžu říct, že je mi daleko milejší, když někdo napíše: líbí se mi to a to, a nelíbí se mi to a ono, protože člověk pak aspoň vidí, jak ta fotka na lidi působí.
Naopak nemusím, pokud někdo donekonečna opakuje základní pravidla kompozice a jiné moudra co stejně většina lidí tady zná, a sdělení se ani nesnaží pochopit (tím samozřejmě netvrdím, že porušovat ty pravidla je dobré, většinou není).
Někdy to totiž vypadá, že se hodnotí jen ostrost a to, jak dobře fotka pasuje na pravidla a už menší důraz je kladený na pocity, které fotka vyvolá. A to si myslím, že je špatně.
Pokud mě pohled na snímek uvnitř zahřeje a nebo naopak dojme k slzám bude mi upřímně jedno jestli je mírně neostrý a nebo má kompozici mimo pravidla. I když toto je asi silně individuální. Nevím taky kolik z vás brečelo štestím při poslechu hudby, ale pokud se hudba trefí do nálady tak kutálím slzy jak hrachy
Takže pěchujte emoce do fotek jak to jen jde , budu to zkoušet taky.
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
já to ještě "kompletne" nestihl... ono tento měsíc je fotek dost - ty, co jsou něčím vyjímečné a zaregistroval jsem je, muj koment maji... ono taky okomentovat "smysluplně" 30 fotek je práce na hodinu
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4
https://www.webovica.sk
https://www.webovica.sk
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Je mi to .. blbe tady psat o 'konkurenci', ale pro tyto ucely by byly mozna vhodnejsi fotoservery primo pro to provozovane, tam vam snimek casto 'rozeberou dukladne' :]. Je tam proste vice lidi a stranky navstevuji (prevazne) prave za timto ucelem. Zkuste se treba podivat na Photopost.cz ap. ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie